Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Proiectul de invatare prin serviciul in folosul comunitatii-"S.L.P"

Învăţământ primar | Discipline opţionale

Propus de: gabrielaalmasan | 24.08.2020 00:06 | Revista cadrelor didactice nr. 67/2020 | 993 vizualizări

In marerial mi-am propus sa evidentiez importanta utilizarii unui S.L.P. ca metoda de predare -invatare prin implicarea elevilor in rezolvarea unor probleme din comunitatea lor.

Proiectul de învăţare prin serviciul în
folosul comunităţii – S.L.P.

Profesor învăţământul primar: Almăşan Gabriela
Şcoala Gimnazială “Şt.L.Roth”-Moşna-Jud.Sibiu

Proiectul de învăţare prin serviciul în folosul comunităţii este o abordare educaţională care facilitează învăţarea elevilor prin implicarea lor în rezolvarea unor probleme din comunitatea lor.Sub îndrumarea unui facilitator adult,elevii sunt cei care identifică nevoile comunităţii,dezbat soluţii,se reunesc în jurul unui scop comun şi acţionează în comunitate.
Proiectul de învăţare prin serviciul în folosul comunităţii sau “Proiectul de service-learning”este o metodă pedagogică care se bazează pe principiile învăţării prin experienţă,adică orice învăţare care sprijină elevii în transferul cunoştinţelor teoretice spre rezolvarea problemelor din lumea reală sau situaţii în care profesorul direcţionează şi facilitează învăţarea.
Sala de clasă sau chiar curtea şcolii pot servi drept cadru pentru învăţarea experenţială prin activităţi integrate ,cum ar fi:jocurile,studiile de caz,proiectele de cercetare,experimentele,simulările,etc.
Atunci când elevii au posibilitatea de a trece graniţa dintre teorie şi viaţa reală,învăţarea devine mult mai puternică.Aici intervine proiectul de service-learning,care permite punerea în practică a noţiunilor dobândite la clasă într-un mod cât se poate de autentic şi cu beneficii reale asupra comunităţii.Un proiect de service-learning se află la intersecţia dintre două nevoi,cea de învăţare şi cea de sprijin a comunităţii.
a)Nevoia de învăţare-printr-un proiect de service-learning,elevii îşi formează şi dezvoltă o serie de competenţe specifice subiectului predate,dar învaţă în acelaşi timp să fie responsabili şi perseverenţi,trăiesc experienţa compasiunii şi învaţă cum trebuie să acţioneze pentru ca binele pe care îl doresc celorlalţi să fie pus corect în practică.
b)Nevoia comunităţii-printr-un proiect de service-learning,elevii identifică o nevoie reală a comunităţii lor şcolare(poate fi din domeniul mediului,sănătăţii,educaţiei ,etc.)şi propun şi implementează o soluţie care este sustenabilă,adică are un impact pozitiv asupra comunităţii.

TIPURI DE S.L.P.
1.Tipuri de proiecte în funcţie de nivelul de generalitate
1.1.Serviciul direct ,în care elevii se implică personal şi vin în mod direct în întâmpinarea unei anumite nevoi a beneficiarilor.
1.2.Serviciul indirect,implică direcţionarea tuturor resurselor pentru a-I ajuta pe cei care sunt serviţi.
1.3.Advocacy,implică participanţii în educaţia public şi dezvoltarea politică.Proiectele de acest tip abordează cauzele extreme ale problemelor comunităţii,încercând să elimine cauza problemelor şi nu doar efectele.
2.Tipuri de proiecte în funcţie de nivelul de acţiune
2.1.Proiectele sociale,urmăresc o cauză socială,cum ar fi diferite forme de sprijin pentru categorii dezavantajate.
2.2.Proiectele de mediu(ecologice),vizează în mod direct acţiuni corelate cu dezvoltarea conştiinţei ecologice şi a comportamentului ecologic.
2.3.Proiectele de sănătate,vizează rezolvarea sau ameliorarea unei problem a sistemului public local de sănătate,promovarea unor obiceiuri alimentare sănătoase,încurajarea tinerilor să practice activităţi sportive pentru a evita sedentarismul,promovarea unor metode de a ne îngriji sănătatea.
2.4.Proiectele educationale,vizează component educaţională,avănd ca elemente definitorii activităţi de învăţare în context formal/nonformal.
2.5.Proiectele de antreprenoriat social,vizează construirea unei afaceri sustenabile pe termen mediu/lung,care are ca scop rezolvarea unei probleme sociale.
Proiectul de învăţare prin serviciul în folosul comunităţii este o metodă:
a)Ofertantă-elevii experimentează o multitudine de situaţii pe care profesorul le poate valorize pentru atingerea obiectivelor de învăţare.
b)Flexibilă-profesorul poate defini un cadru mai mic sau mai mare de acţiune al elevilor.
c)Familiara-multe cadre didactice din România folosesc deja anumite elemente ale metodei.
Din dorinţa de a trezi motivaţia elevilor din clasa a-III-a A pentru învăţare,în anul şcolar 2019-2020 am explorat şi experimentat la clasă Proiectul S.L.P.-“Să descoperim împreună izvoarele sănătăţii!”-Alimentaţia sănătoasă. Activităţile desfăşurate au contribuit la formarea/dezvoltarea competenţelor specifice(2.1.;3.1.;4.1)din Programa şcolară la disciplina opţională”Educaţie pentru sănătate şi stil de viaţă sănătos”. Promovarea acestui S.L.P. a permis:-identificarea,aplicarea ,promovarea deprinderilor care contribuie la mentinerea unei vieţi sănătoase;
-dezvoltarea deprinderilor de a munci în echipă,de a relaţiona,de a coopera,de a negocia;
-realizarea unui schimb de experienţă şi comunicare intergeneraţională(elevi,părinţi,cadre didactice,membrii comunităţii locale).
-creşterea relevanţei învăţării pentru elevi;
-dezvoltarea abilităţii de utilizare a unui S.L.P. ca metodă de predare-învăţare/curriculum corelat la nivel naţional sau în cadrul unor C.D.Ş. sau a unui program extraşcolar;
-creşterea gradului de conştientizare a importanţei unui S.L.P. în formarea şi schimbarea tinerilor.
Şcoala are un important rol în a forma competenţe şi a clădi caractere.Fiecare oră petrecută la clasă poate să inspire copiii de azi să devină cetăţenii implicaţi de mâine,să devină agenţi ai schimbării în comunitatea în care aceştia trăiesc.

BIBLIOGRAFIE:Suport curs modulul 2-SERVICE LEARNING PROJECT,ofertă educaţională a “Fundaţiei noi orizonturi pentru tineri şi comunitate”.

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 50 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

314 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN