Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Performanțe obținute prin participarea la concursuri școlare

Învăţământ primar | Toate disciplinele

Propus de: 25Veronica | 18.08.2020 02:12 | Revista cadrelor didactice nr. 67/2020 | 233 vizualizări

Competiția îi motivează pe școlari să devină mai buni.
Elevul care participă la un concurs nu se reprezintă doar pe sine,
ci și pe profesorul care l-a pregătit și școala de unde provine

Performanțe obținute prin participarea la concursuri școlare
Prof.înv.primar Manolache Veronica
Liceul cu Program Sportiv Botoșani

,,Performanța este un nivel superior de îndeplinire a scopului.” (Zlate, 2009, p.197)
Pornind de la această afirmație, ne putem referi la performanțele școlare ca fiind niște realizări deosebite ce se ridică deasupra rezultatelor obișnuite (de nivel mediu). Performanțele deosebite sunt realizate de elevi cu o dotare superioară, care sunt trimiși să participe la concursuri, olimpiade sau alte domenii (sport, șah, Go).
Un concurs școlar oferă elevului posibilitatea de a demonstra că ce a învățat știe să aplice singur în rezolvarea unor itemi cu grad de dificultate mai ridicat decât cei care se lucrează în mod obișnuit în clasă. Un prim pas pentru a-i obișnui pe copii cu desfășurarea unui concurs îl constituie organizarea de către învățător mai întâi la nivelul clasei a concursurilor pe diferite teme, cu premii stimulative. Acestea vor stimula spiritul de competiție, dorința de a fi mai bun și de a se califica pentru o etapă superioară.
Participarea la concursuri presupune înscrierea și calificarea la mai multe etape, într-o ordine cronologică, la nivel local, județean, național și internațional la unele dintre ele.
Competiția îi motivează pe școlari să devină mai buni. Dacă în grupul de învățare există concurență, unii copii vor lupta pentru locuri fruntașe, diplome, premii, impulsionați de dorința de a fi învingători și de a câștiga. Având cu cine concura, elevii dau tot ce au mai bun. Participând la competiții, copiii ajung la un standard mai ridicat prin efort propriu, apreciat și recompensat de organizatori.
Factorii care accelerează performanțele intelectuale ale unui elev sunt: spiritul competitiv, încrederea în forțele proprii, motivația, convingerea că munca sa este evaluată corect, obiectiv și va fi răsplătită onest.
Pornind de la ideea de performanță și a unei competiții corecte, concursurile organizate pe diverse discipline se adresează în special elevilor cu aptitudini, interese și înclinații deosebite. Elevul care participă la un concurs nu se reprezintă doar pe sine, ci și pe profesorul care l-a pregătit și școala de unde provine. El trebuie să lucreze suplimentar, acordând mai mult timp pregătirii, să dea dovadă de perseverență, ambiție. Efortul cognitiv este mai mare și copilul este mai solicitat. Un elev care își dorește să participe la unul ori la mai multe concursuri are nevoie să fie sprijinit de familie, de colectivul clasei. Îndrumătorul său trebuie să-l pregătească și pentru un eventual eșec, deși scopul este bineînțeles obținerea unui succes. În perioada de pregătire intervin oboseală, stres, însă acestea trebuie gestionate așa încât copilul să nu cedeze și să nu se descurajeze.
Concursurile de matematică (,,Micii matematicieni”, ,,Mate Plus”, ,,Start spre performanță”), cele de limba română (,,Pași spre viitor”, ,,COMPER”), concursuri de creație literară (,,Rugă pentru mama”), concursuri de creație artistico-plastice (,,Copilul artist”, ,,Aripi din curcubeu”) au fost o sursă bună de motivație pentru elevii mei stimulându-i să studieze mai mult și să-și dorească să atingă performanțe înalte, să primească diplome și premii. Concurând cu alți copii de vârsta lor de la mai multe școli din județ au avut ocazia să vadă ce loc ocupă în ierarhia celor care au participat înțelegând că și ceilalți copii lucrează suplimentar la fel de mult ca să aibă performanțe înalte. După rezultatele de la primele concursuri la care participaseră o parte din elevi, văzând reușitele lor și premiile, au fost motivați și ceilalați copii și s-au hotărât să participe și dânșii.
Cum știm că un copil este apt și pregătit să participe la concursuri școlare? Răspunsurile ar fi următoarele:
1. Este mai interesat de o numită materie.
2. Lucrează suplimentar pentru a ști mai bine și a deveni mai bun.
3. Rezolvă o sarcină în timpul dat.
4. Nu renunță dacă mai întâmpină unele dificultăți, este ambițios.
5. Dorește să se afirme. să se autodepășească.
Avantaje ale participării la concursuri pentru copil ar fi:
 se obișnuiește să reacționeze în situații de stres;
 devine mai organizat depunând efort intelectual, dar și fizic mai mult timp;
 îl învață să-și asume niște sarcini în plus și niște riscuri;
 îl familiarizează cu situații de examen și cu o evaluare obiectivă;
 află care e nivelul său de pregătire la o anumită disciplină și ce loc ocupă într-o ierarhie a copiilor de vârsta lui;
 își îmbunătățește performanțele la disciplina vizată în concurs.
Există și probleme, efecte mai puțin plăcute care pot apărea în legătură cu concursurile școlare:
o Un eșec într-o competiție poate afecta stima de sine;
o Pentru a învăța bine nu e obligatoriu să participe la un concurs;
o Școlarii mici învață rapid când sunt în colectiv, în echipă, nu într-o situație de competiție;
o Dacă nu obține rezultatele așteptate, copilul s-ar putea să devină irascibil, nemulțumit și să nu mai vrea să participe altă dată.
Din experiența proprie, aș dori să menționez cum am reușit să-i motivez pe elevii mei să participe la un concurs național inițiat de Domestos cu sprijinul Ministerului Educației Naționale și cât de mare a fost satisfacția tuturor atunci când am obținut Locul I pe țară, loc fruntaș care a adus premii importante atât elevilor, cât și școlii. Este vorba despre concursul ,,Susține igiena de nota 10”(2017) , o inițiativă care urmărește ridicarea nivelului de conștientizare de către copii în special a importanței igienei pentru sănătatea noastră. Copiii au realizat desene ilustrând lupta cu microbii, iar apoi am creat împreună cu ei o poezioară al cărei mesaj era eficiența produselor pentru curățenie care elimină virusuri, bacterii, microbi. Proiectul a obținut un număr considerabil de voturi, lucrarea a fost jurizată și am ocupat locul I din 732 de școli și grădinițe participante. Bucuria școlarilor a fost imensă pentru că au primit nu doar diplome, ci și ghiozdane echipate cu rechizite. Școala noastră a primit produse de curățenie și suma de 5000 de Euro. Faptul că am câștigat acel concurs printr-un efort colectiv i-a determinat pe copii să-și dorească să mai participe și la alte concursuri. Au avut ocazia să-și dovedească capacitățile creatoare și au fost motivați de dorința de a fi învingători și de a fi beneficiarii premiilor oferite. A fost unul din concursurile unde au câștigat premii materiale, iar pentru cei mici a fost o recompensă binemeritată. Iată cum prin astfel de campanii luând forma unor competiții de fapt se reușește stimularea elevilor de a se implica și a dovedi că pot să dea tot ce au mai bun și în plus își îmbunătățesc cunoștințele.

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

294 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN