Şcoala cu
bune practici

39 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Rolul consilierului educațional în orientarea școlară

Învăţământ gimnazial | Consiliere si orientare

Propus de: ponyori | 11.03.2019 20:38 | Revista cadrelor didactice nr. 56/2019 | 4634 vizualizări

Misiunea esențială a consilierului educativ este aceea de a se
implica într-un act de comunicarecu clientul solicitant de servicii
de consiliere.

Ce misiune are un consilier educativ? Se implică într-un act de comunicare cu clientul solicitant de servicii de consiliere în următoarele direcţii:
- sugerează şi îndrumă autocunoaşterea,
- echilibrează raportul dintre aspiraţii, capacităţi, posibilităţi;
- previne inadaptarea şcolară şi profesională;
- intervine pentru reducerea, eliminarea şi corectarea indeciziilor;
- întăreşte opţiunile şi deciziile corecte;
- pregăteşte clientul pentru a face faţă cerinţelor impuse de piaţa muncii şi a trăi satisfacţia muncii.
Astăzi, când conotaţia negativă a termenului de carieră s-a schimbat, orice consilier educativ este simultan şi un consilier al carierei:
Cariera reprezintă succesiunea de profesii, ocupaţii, posturi, funcţii exercitate de-a lungul vieţii active, presupunând fluctuaţii ocupaţionale (uneori spectaculoase) de la o etapă de vârstă la alta. Consilierul carierei este deci persoana care, în virtutea pregătirii sale de specialitate, oferă ajutor, informeză şi orientează pe cei interesaţi de domeniul educaţiei/formării iniţiale şi continue, alegerii carierei, integrării socio-profesionale etc., în scopul obţinerii unei maxime compatibilizări între interesele, valorile, aptitudinile şi aspiraţiile personale şi profesionale ale individului, lumea muncii şi cerinţele sociale.
Cât priveşte sensul conceptului de management / manager, care a invadat în prezent orice domeniu, vom reţine pe cel mai general, acela de ştiinţă şi artă a conducerii (a întreprinderilor economice, iniţial), respectiv, cel de: gospodar, director, descurcăreţ, care controlează şi administrează o situaţie.
Prin urmare, în educaţie, managementul reprezintă conducerea formală a unei organizaţii (instituţii educative) sau a unei părţi din aceasta prin coordonarea activităţii indivizilor şi grupurilor umane pentru îndeplinirea obiectivelor instituţiei respective. Managementul este un proces care determină atingerea scopurilor organizaţiei: accentul cade pe ceea ce face managerul şi pe ceea ce rezultă din activitatea lui, adică pe efecte.
Principalele domenii funcţionale ale activităţii managerului şcolar sunt: curriculum, resurse umane (recrutare, selecţie, utilizare, stimulare, formare, disponibilizare şi stabilirea unui climat organizaţional optim, resurse non-umane, performanţe, dezvoltarea organizaţională, dimensiune etică (set clar de valori). (Iosifescu, 2000). Acţiunea managerială se bazează pe: autoritate, putere, responsabilitate, răspundere.
Consilierul, fie ca este profesorul sau oricare dintre specialistii antrenati în activitatea de consiliere si orientare scolara ar trebui sa faca dovada urmatoarelor aptitudini: respect pentru cel consiliat; întâmpinare sustinuta a eventualelor probleme sesizate din nelinistile elevului sau din comportarile mai putin controlate din timpul orelor de curs; acompaniere; readaptare permanenta la ceea ce exprima elevul; acceptare neconditionata, fara critica la adresa a ceea ce face sau spune elevul; empatie de patrundere în universal celuilalt; congruenta, vazuta drept concordanta dintre comportament, sentimente si vorbe; colaborare complicitara în sensul de implicare a elevului în rezolvarea propriilor probleme; gândire pozitiva.
Atât problemele cât si capacitatile subiectului vor trebui sa fie evaluate cu mare capacitate de catre consilier. Rolul acestuia este sa întrebe, sa încurajeze si sa sprijine consiliatul. Specialistii G. Caplan, M.Golfried, E. Lindemann, citati de A.Pica sustin ca persoana care consiliaza nu trebuie sa formuleze probleme, dupa cum nici sa sugereze solutii, ci sa-l ajute pe subiect sa le gaseasca. În plus, specialistul în consiliere trebuie sa îl învete pe elev sa stie unde / cum sa caute si singur solutiile. Pe de alta parte, solutii pot sa gaseasca si în ora de dirigentie, de unde pot împartasi experiente personale, si situatii de viata care sa le serveasca drept model. Una dintre modalitatile de consiliere pentru a-l determina pe consiliat sa opteze singur pentru o rezolvare, este aceea de a-i diviza problema în sapte pasi, dupa modelul M.Goldfried.
Acestia sunt:
• identificarea problemei;
• propunerea solutiilor alternative;
• repetarea fiecarei alternative pâna când toate implicatiile ei sunt clare;
• alegerea unei solutii;
• definirea pasilor ce trebuie facuti spre solutionare;
• evaluarea rezultatului
Se poate vorbi ca de o reusita si de faptul ca scopul a fost atins doar atunci când consiliatul si-a dat seama ca a dobândit o metoda de rezolvare pe care o va putea folosi si în viitor.
Dintre abilitatile / competentele cele mai utilizate ale persoanei care realizeaza actiunea de consilier, din multitudinea pe care le mentioneaza studiile de specialitate, sunt urmatoarele: ascultarea activa; observarea; formularea si adresarea de întrebari; reformularea; comprehensiunea; informarea, prospectarea, constientizarea aspectului sau problemei care necesita consilierea, asumarea responsabilitatii, capacitatea de actiune, implicare si decizie, interpretarea prin joc de rol a diferitelor roluri din viata, schimbarea, integrarea socio - profesionala, comunicarea. În cadrul acesteia din urma, trebuie avut în vedere ca mijloacele de care dispune consilierul sa exprime întelegerea si empatia. Si acestea se realizeaza prin cuvinte sau expresii cu caracter retroactiv de genul: da, exact, aha, te înteleg, te-am auzit, îti sunt alaturi, ceea ce spui ma intereseaza, si eu simt la fel etc.
Educatorul a fost prima persoana, dupa familie, raspunzatoare nu doar fata de competentele de cunoastere teoretica ci si de formarea de caractere si personalitati capabile sa se integreze în social.
Rolurile profesorului sunt foarte complexe si decurg din finalitatile învatamântului. El se afla în rolul unui facilitator al diferitelor schimburi: stiintifice, informatice, culturale, estetice, morale, religioase, sociale. Transmiterea unor cunostinte în care acestia sunt specialisti va fi subordonata descoperirii unei probleme traite. Asadar, profesorul trebuie sa stie si sa stapâneasca pe lânga cunostintele tehnocrate ale disciplinei careia îi apartine ca formatie si cum trebuie sa le transmita precum si care va fi interesul si impactul informatiilor si deprinderilor transmise elevului sau în social.
Cu alte cuvinte, profesorul trebuie sa stie sa utilizeze si sa combine mijloacele de control ale achizitiilor. Prin menirea lor, profesorii de diferite discipline sunt obligati sa vegheze si sa raspunda nevoilor elevilor precum si ale societatii pentru care îi pregatesc, idee promovata si de O.Goga, în 1932 (Marturisiri literare), care considera ca scriitorul are rolul si menirea unui pedagog: „Eu, gratie, structurii mele sufletesti, am crezut întotdeauna ca scriitorul trebuie sa fie un luptator, un deschizator de drumuri, un mare pedagog al neamului din care face parte, un om care filtreaza durerile poporului prin sufletul lui si se transforma într-o trâmbita de alarma. Asa cum scriitorul are rol de pedagog pentru neamul din care face parte, pe care este dator sa-l reprezinte, la fel si profesorul are menirea de a transmite norme sociale si morale elevilor sai. El nu poate aborda concepte estetice precum: binele, adevarul, frumosul, sau principii/valori sociale (toleranta, competitia, democratia, patriotismul) fara sa faca legatura cu nevoile personale si ale societatii spre care tinde. Un alt argument pentru recunoasterea rolului cadrului didactic în consilierea scolara în multiplele functii ale acestei activitati vine din practica educationala, care este incontestabila în acest sens. În ceea ce priveste functiile de baza ale consilierii si orientarii scolare, aceasta activitate:
- ofera informatii;
- este suportiva în sensul ca ajuta elevul / îl ghideaza spre optarea pentru o cariera care sa i se potriveasca ajutându-l sa-si dezvolte capacitati de planificare a acesteia înca din scoala. Totodata, consilierea si orientarea scolara formeaza abilitati pentru atingerea si mentinerea starii de bine. Dar poate cea mai importanta functie a acestei activitati este aceea ca se adreseaza elevului, cu scopul de a preveni acutizarea si cronicizarea problemelor si evitarea crizelor. La fel de importante ca si rolurile consilierului sunt si tipurile de consiliere si orientare scolara. Unele tipuri de consiliere si orientare scolara sunt prezente în toate activitatile, doar cea de criza este limitata si strict specializata. Consilierea adolescentilor, indiferent de sfera careia i se adreseaza, impune anumite particularitati ale consilierului, comune fiecarei sfere de activitate: politete, amabilitate, toleranta, cinste, demnitate, devotament, responsabilitate, ce se slefuiesc prin activitatile nemijlocite la clasa.
Atingerea obiectivelor educative conduce la actiunea coroborata a triadei familie – profesor diriginte – psiholog scolar.
O alta delimitare a rolurilor celui care face aceasta actiune este elaborata de A. Baban, care distinge între doua terminologii: consiliere educationala si consiliere psihologica.

Diferente între consilierea educationala si consilierea psihologica

Roluri Consiliere educationala Consiliere psihologica
Cine? Profesorul abilitat pentru
activitati de consiliere educationala Psihologul scolar
Unde? În cadrul orelor de consiliere
si orientare si de dirigentie. În cabinet de consiliere.
Grup tinta Clasa de elevi, parinti. Persoana ( elev, parinte,
profesor sau grup)
Obiective Dezvoltare personala.
Preventie, promovarea
sanatatii si a starii de bine. Dezvoltare personala.
Preventie, promovarea
sanatatii si a starii de bine.

Aceasta activitate trebuie sa se desfasoare la cei mai înalti parametri profesionali, deci trebuie cunoscute atât limitele activitatii fiecarui consilier cât si relatiile ce pot fi stabilite atât între consilierii din aceeasi unitate de învatamânt cât si sursele/valorile educative/de consiliere si orientare scolara ale institutiei, asa încât fiecare specialist sa asigure adolescentului interventiile cele mai adecvate.

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 48 evenimente

«MARTIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre simularea Evaluării Naționale pentru clasa a 8-a? Votați ceea ce vi se pare mai important, comentați.

151 voturi | 4 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN