Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Importanța parteneriatului școală- familie în vederea organizării unei serbări școlare de succes

Învăţământ gimnazial | Alte discipline

Propus de: corinic | 16.12.2018 21:48 | Revista cadrelor didactice nr. 51/2018 | 418 vizualizări

Se identifică aspecte esențiale ale implicării părinților în
realizarea unei serbări școlare tradiționale, ce pune accent pe
păstrarea unor tradiții și obiceiuri străvechi.

IMPORTANȚA ACTIVITĂȚII EDUCATIVE REALIZATE ÎN PARTENERIAT CU PĂRINȚII

Parteneriatul cu părinții reprezintă o variabilă de o importanță deosebită în realizarea dezideratelor educaționale. Acest parteneriat îmbracă forme diverse , începând de la ședințele cu părinții, comitetul de părinți, lectoratele cu părinții sau implicarea acestora în susținerea unor serbări școlare reușite.
Părinții care se implică în activitatea școlară sau extrașcolară a instituției de învățământ unde sunt încadrați copiii acestora, joacă un rol deosebit în derularea unor activități complexe, oferind un model generațiilor următoare.
Deși sfera parteneriatului școală-părinți îmbracă o gamă largă de activități, ne vom opri în rândurile ce urmează la a surprinde un aspect practic, și anume implicarea părinților în derularea serbării de Crăciun. Sărbătorile de iarnă sunt într-adevăr spectaculoase în zona pe care o vom supune atenției, și anume MĂRGINIMEA SIBIULUI, deoarece sunt impregnate de tradiții locale. Aceste manifestări ale spiritului rural autentic farmecă în fiecare an. Serbările școlare organizate în această perioadă reprezintă mișcări artistice de o deosebită valoare și autenticitate, reprezentând reluarea unor obiceiuri, pe fondul muzicii și al dansului.
Aceste serbări școlare implică întreaga comunitate, neputând fi realizate fără o colaborare fructuoasă dascăl-părinte. Dacă sarcina primului este de a concepe un program , cea de-a doua categorie trebuie să se implice în procurarea costumelor, de obicei costume populare, respectiv portul românesc specific zonei: cămașă albă de bumbac, șerparul (cureaua lată de la brâu), pieptarul, pantalonii (‘cioarecii’), flanelă cu mâneci- pentru băieți, cămașă albă, fustă încrețită, șorțuri, năframă-pentru fete.
Dacă vorbim de costume tradiționale, trebuie să recunoaștem meritul părinților în întreținerea acestora, în procurarea unor ținute noi, mai ales că realitatea tristă a zilelor noastre surprinde o mai mică importanță acordată acestor aspecte. Nu este cazul comunității noastre care acordă încă o importanță covârșitoare acestor ținute tradiționale, conștienți poate de impactul acestor spectacole. Costumul tradițional trebuie păstrat în condiții optime (fără umiditate), spălat manual și fără agenți chimici distrugători, călcat cu atenție. Deși de multe ori elevii și dascălii adună toate aplauzele nu trebuie să uităm că în spatele acestor reușite stau părinții, agenții din umbră , fără a căror implicare un astfel de eveniment nu ar reuși.

Piesa cea mai spectaculoasă a ținutei bărbătești este pălăria cu peană. Aceasta este de culoare neagră, prinsă sub bărbie cu o curelușă de aceeași culoare (uneori această curelușă este împodobită cu câteva ținte din metal sau alte accesorii).Pe partea dreaptă este prinsă peana , elementul cel mai admirat.Aceasta este confecționată din pene de păun, prinsă la partea lor inferioară pe un carton sau un postav tare, peste care se coase circular zeci de mărgeluțe multicolore ce dau o strălucire aparte întregii costumații. Pălăria cu peană se transmite de la o generație la alta și se refac sau se completează numai dacă pe parcursul anilor s-au deteriorat.


Alte accesorii specifice , deosebit de frumoase, sunt acele ‚jambiere’ ce împodobesc picioarele între glezne și până sub genunchi.Acestea se compun din două piese din material textil pe care sunt cusute srâns podoabele. Piesa din față este împodobită cu zeci de ciucuri multicolori, iar marginea din exteriorul piciorului este garnisită cu 10-12 perechi de zdrăngănele sferice din alamă, care produc un zgomot specific. Acestea, păstrate și transmise de la o generație la alta sunt confecționate artizanal din tablă subțire de alamă, iar în interior le-au fost introduse câte o pietricică, care prin mișcarea picioarelor scoate un sunet deosebit de plăcut.
Tot din interiorul familiei elevii învață anumite texte (strigături locale) capabile să condimenteze serbările școlare tradiționale ce pun accent pe jocuri populare :

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

311 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN