Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Top activități de vacanță educative și distractive recomandate de specialiștii Intuitext în educație.

Ce activități de vară le putem propune copiilor din clasele primare pentru a le permite să se bucure cu adevărat de vacanța mare?

Când spui „vacanța de vară” te gândești la soare, mare, munte, relaxare. Vacanța de vară este o perioadă extrem de plăcută și întâmplări din această perioadă se păstrează vii în amintirea noastră peste ani și ani, aducându-ne zâmbetul pe buze.

interviu Iuliana Dragan

Pentru a petrece vacanța de vară într-un mod cât mai plăcut, interesant și util, copiii din clasele primare au de ales între mai multe opțiuni. Mișcarea în aer liber este recomandată în acestă perioadă. Ea se poate desfășura efectuând drumeții pe cărări de munte, înotând în mare, la bazin sau în piscină, la rudele de la țară ajutând în gospodărie, cu rolele în parc sau chiar în fața blocului, în jocurile de echipă cu prietenii.

În zilele caniculare lectura unei cărți la umbra răcoroasă a unui copac sau în liniștea casei este o activitate pe cât de plăcută, pe atât de utilă. Împreună cu personajele cărții putem trăi experiențe de neuitat, putem cutreiera peste mări și țări și ne putem transpune într-o lume fantastică.

Taberele școlare, organizate în diferite zone din țară dau posibilitatea copiilor să cunoască locuri și oameni, să socializeze, să se joace și să se plimbe. Taberele tematice (pictură, sculptură, olărit) oferă posibilitatea copiilor care au diferite talente să și le descopere sau să și le exerseze într-un cadru plăcut.

Ce i-ați sfătui dvs pe părinți să nu facă în acest timp pentru a evita dezvoltarea unei atitudini mai puțin plăcute a copiilor în raport cu școala?

Temele de vacanță impuse de părinți sau chiar de către unii profesori reprezintă, în această perioadă, o activitate mai puțin îndrăgită de copii. Evitați să impuneți reguli de vacanță de tipul ”În fiecare zi trebuie să rezolvi ... probleme din culegere”.

Mai degrabă legați efectuarea unor calcule matematice de activitățile cotidiene de vacanță și astfel cel mic va răspunde cu plăcere solicitărilor dumneavoastră. De exemplu, îl puteți ruga pe copil să calculeze câți lei vă va costa benzina pe care o veți folosi în concediu, arătându-i pe harta turistică traseul de parcurs, marcând principalele orașe prin care veți trece și îi indicând prețul aproximativ al benzinei la pompă.

Astfel cel mic nici nu va realiza că scopul părintelui este de a-l pune să exerseze rezolvarea de probleme, ci se va simți util și important că va putea ajuta familia să-și planifice bugetul de vacanță.

Care ar fi, în opinia dvs, lecturile pe care nici un copil nu ar trebui să le rateze?

Alegeți lecturile de vacanță în funcție de vârstă și de preferințele copilului. Unora le plac poveștile și în acest caz vă recomandăm poveștile și basmele lui H.Ch. Andersen, P. Ispirescu, I. Slavici; altora le plac romanele fantastice și acestora le recomandăm romanele lui Roald Dahl, Ruth Stiles Gannett, Giani Rodari, Lewis Caroll, J. Verne; altora le plac romanele de aventuri și vă recomandăm clasicele „Cireșarii” de Constantin Chiriță, „Aventurile lui Tom Sawyer” sau „Aventurile lui Huckleberry Finn” de Mark Twain.

Unii dintre copii sunt pasionați de științe, istorie sau geografie. În acest sens ar fi bine ca părintele să-i ofere enciclopedii ilustrate din domeniul preferat.

Este de preferat să lăsați copilul să-și aleagă din raftul librăriei cartea pe care o dorește. Nu uitați că la vârste diferite citim lecturi diferite. Ca părinte, puteți să recomandați copilului o carte care pe dvs. v-a fascinat în copilărie, dar nu vă așteptați la aceeași reacție din partea copilului.

Dacă au teme de vacanță, cum credeți că ar trebui părinții să-i ajute să le rezolve astfel încât acestea să nu devină o povară?

De obicei nu se dau teme de vacanță. Dacă totuși copilul a primit de la școală teme, vă sfătuim să nu începeți efectuarea acestora din primele zile de vacanță. Lăsați copilului un timp de câteva săptămâni pentru a se relaxa și pentru o detașare totală de activitățile școlare, apoi treptat amintiți-i că e timpul să mai exerseze câte puțin, pentru a nu uita ce a învățat anterior și pentru a-și asigura un start bun în anul școlar următor.

Aveți grijă să nu întrerupeți cele mai plăcute activități de vacanță pentru a-i impune copilului efectuarea temelor, ci alegeți momente în care observați că se cam plictisește, de exemplu în zilele ploioase sau când părinții sunt plecați și copilul e singur acasă.

Ce  metode alternative de învățare care să îmbine educația și jocul le-ați recomanda dvs copiilor pentru vacanța de vară, dar nu numai?

Se știe că celor mici le plac jocurile în mediul on-line și că în vacanță petrec mai mult timp în fața unui ecran decât ar fi făcut-o în timpul anului școlar. De aceea, profitați de această pasiune a copilului și oferiți-i posibilitatea să acceseze diferite platforme de învățare în cadrul cărora copilul învață jucându-se.

 Scoala Intuitext

Site-ul educațional ȘCOALA INTUITEXT pentru clasele primare

De exemplu, pentru clasele primare, vă recomand site-ul educațional Școala Intuitext, pe care elevii mei o preferă. Școala Intuitext este un site educațional on-line unde elevii aprofundează materia predată la școală și își dezvoltă creativitatea, gândirea, imaginația și istețimea, totul desfășurându-se sub formă de activități-joc interactive.

Învăţământ primar | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: Editura_Intuitext | 06.07.2018 16:22 | 1143 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 51 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

320 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN