
Studiu. Cum contribuie la dezvoltarea copiilor interacțiunile cadru didactic-preșcolar
Care sunt aspectele interacțiunilor dintre cadrele didactice și preșcolari când vine vorba de performanța academică și socială a copiilor? Un studiu realizat cu participarea a 1400 de preșcolari și a 325 de cadre didactice pentru educația timpurie arată care sunt tipurile de interacțiuni dintre profesori și copii care contribuie cel mai mult la dezvoltarea acestora.
Studiul actual s-a concentrat asupra stilului de predare al cadrelor didactice, precum și asupra felului în care copiii se dezvoltă academic și social și asupra felului în care își controleaza comportamentul.
Rezultatele studiului au arătat că nu doar calitatea predării contează pentru progresul academic al copiilor.
Predarea sensibilă, definită de către autorii studiului ca stilul de predare bazat pe abilitatea profesorilor de a răspunde la nevoile copiilor, dar și de a construi relații pozitive cu aceștia și de a respecta autonomia copiilor, contribuie la multiple aspecte ale dezvoltării copiilor, inclusiv la dezvoltarea limbajului și a cititului, dar și la abilitatea de a memora informații și la calitatea relațiilor sociale.
Autorii studiului au identificat diferențe și în felul în care cadrele didactice au structurat mediul de învățare și au creat reguli și rutine clare și consecvente.
Interacțiunile care au transmis reguli și rutine pozitive au avut cel mai important impact asupra dezvoltării abilității copiilor de a-si controla propriul comportament.
Dincolo de predarea sensibilă, facilitarea cognitivă – oferirea de instrucțiuni bazate pe un limbaj bogat și stimulant din punct de vedere intelectual pentru copii – a fost de asemenea esențială pentru progresul academic al preșcolarilor.
“Concentrarea exclusivă asupra îmbunătățirii predării în învățământul preșcolar ar putea eșua în a obține un efect semnificativ asupra dezvoltării copiilor, spre deosebire de o abordare mai echilibrată care pune accentul pe interacțiuni sensibile la nevoile copiilor.”, arată autorii studiului.
Sursa: ScienceDaily.com
Sursă foto: Freepik.com
Învăţământ preşcolar | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: webmaster | 21.01.2025 23:17 | 286 vizualizări
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.