Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

PROIECT EDUCATIONAL REGIONAL

Proiect educational regional care cuprinde 3 sectiuni si o sectiune Simpozion

Nume proiect: LEGENDE RENASCUTE

Organizatori: Liceul Teoretic Murfatlar -Constanta

Perioadă înscriere: 05.01.2018 - 30.04.2018

Perioadă desfăşurare: 05.01.2018 - 15.06.2018

 

FIŞĂ DE PREZENTARE A PROIECTULUI

PROIECTUL EDUCATIV REGIONAL
Concursul ,,Legende renăscute”
Domeniul cultural artistic – folclor, tradiţii, obiceiuri
Ediţia a V-a, 2017- 2018

Coordonatori de proiect:
- Crangă Cleopatra - director , tel. 0726340027, e-mail: ccranga@yahoo.com
- Darie Mădălina – profesor de istorie, tel. 0727718147; e-mail: vdarie@gmail.com
- Vârtan Magdalena – prof. înv. Primar, tel. 0740021708;
e-mail: virtan_magdalena@yahoo.ro
- Borundel Violeta – bibliotecar, tel. 0725048532, e-mail: violetaborundel@yahoo.com


Parteneri:
 Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa;
 Primăria şi Consiliul local al oraşului Murfatlar;
 Casa de cultură a oraşului Murfatlar;
 Biblioteca orașului Murfatlar;
 Asociaţia de părinţi a Liceului Teoretic Murfatlar;
 Casa Corpului Didactic Constanţa;
 Muzeul de Artă Populară, Constanța


Categoria în care se încadrează proiectul:
Domeniul cultural artistic – folclor, tradiţii, obiceiuri
Descrierea proiectului prin obiective:
O1 - Promovarea regulamentului concursului național ,,Legende renăscute” pentru anul şcolar 2017-2018 pentru 3 secţiuni;
O2 - Dezvoltarea capacităţii de comunicare interetnică prin promovarea legăturilor eficiente între exponenţii unor generaţii diferite prin implicarea a 400 de elevi şi 60 de cadre didactice pentru derularea celor 3 secţiuni ale concursului;
O3 - Promovarea spiritului competitiv cu abilităţi artistice, literare şi competenţe IT prin jurizare de specialitate şi acordare de diplome participanţilor;
O4 – Valorificarea activităților de cercetare educativă, pentru un număr minim de 30 de cadre didactice, într-un interval de 6 luni;
O5 – Diseminarea rezultatului proiectului în 30 unități școlare, într-un interval de 6 luni.

Durata proiectului: 10 luni (octombrie –iulie 2018)

Grupul ţintă
Acest proiect se adresează cadrelor didactice, preşcolarilor, elevilor claselor primare, gimnaziale și liceale din școlile partenere, comunităţii locale, altor instituţii şi organizaţii axate pe educaţie permanentă. Cadrele didactice interesate pot coordona activitatea elevilor pentru participarea la una sau mai multe dintre secţiunile concursului.

Calendarul activităților:

Activitatea nr.1
Înscrierea în concurs
Înscrierea se va face în perioada: 1 decembrie 2017 – 30 aprilie 2018, prin completarea de către cadrele didactice interesate a fişei tip de înscriere (anexa 1, pentru înscrierea în concurs şi anexa 2 pentru participarea la simpozion) și trimiterea lucrărilor participante la adresa de mail: legenderenascute2015@yahoo.com
Acordul de parteneriat (anexa 3) între unităţi se va trimite în acelaşi interval de timp, semnat și ștampilat, în dublu exemplar, prin poştă/e-mail la unitatea noastră de învăţământ.
Fiecare cadru didactic poate înscrie preşcolarii/ elevii la una sau mai multe secţiuni.
Nu se percepe taxă de participare!

Activitatea nr.2
Desfăşurarea concursului

I. Secţiunea POWER-POINT și FILM DOCUMENTAR cu tema: ,,Datini străbune”
Profesorii coordonatori vor trimite prin prin e-mail (în perioada 1 decembrie 2017 –
30 aprilie 2018), la adresa concursului, legenderenascute2015@yahoo.com , materiale Power Point în care vor prezenta tradiţii locale, obiceiuri artistice tradiţionale, portul popular din localitatea/ zona din care provin. La subiectul mesajului care conţine materialul Power Point participant, se va menţiona „SECŢIUNEA POWER POINT ŞI FILM DOCUMENTAR”.
Materialele vor conţine maxim 15 slide-uri. În primul slide vor fi menţionate numele elevului/ elevilor care au realizat prezentarea, numele profesorului coordonator, numele şcolii de provenienţă, localitatea şi judeţul.
Filmele documentare participante în concurs vor avea o durata aproximativă de 3 minute şi vor prezenta obiceiuri şi tradiţii locale. Filmele se vor trimite prin e-mail la adresa concursului, legenderenascute2015@yahoo.com, sau vor fi inscripţionate pe suport electronic şi vor fi expediate prin poştă pe adresa unităţii de învăţământ: Liceul Teoretic Murfatlar, Str. Mihai Eminescu, nr. 50, Murfatlar, jud. Constanţa, cu menţiunea „Pentru Concursul Legende renăscute”
Se vor trimite maxim 3 lucrări (Power Point şi filme) pentru fiecare profesor coordonator.
Pot participa elevi din ciclul: primar, gimnazial, liceal și cadre didactice.
Persoana de contact: prof. Crangă Cleopatra, e-mail: ccranga@yahoo.com

 


II. Secţiunea FOTOGRAFIE DOCUMENT cu tema ,,Meleaguri de poveste”
Profesorii coordonatori vor trimite prin e-mail (în perioada 1 decembrie 2017 - 30 aprilie 2018), la adresa concursului: legenderenascute2015@yahoo.com fotografii scanate care să înfăţişeze elemente ale portului popular, obiceiuri şi tradiţii populare. Lucrările vor fi etichetate cu datele de identificare a participanţilor: numele elevului/ elevilor, numele profesorului coordonator, numele şcolii de provenienţă, localitatea şi judeţul. La subiectul mesajului care conţine materialul participant, se va menţiona „SECŢIUNEA FOTOGRAFIE DOCUMENT”.
Vor fi selectate lucrările în care se prezintă portul popular, obiceiuri și tradiții specifice diferitelor naționalități de pe teritoriul ţării. Criteriile de apreciere a fotografiilor sunt încadrarea în temă, originalitatea, expresivitatea lucrărilor. Se vor trimite maxim 3 lucrări pentru fiecare profesor coordonator.
Pot participa elevi din ciclurile: preșcolar, primar, gimnazial, liceal şi cadre didactice. Persoana de contact: prof. Vârtan Magdalena, e-mail:virtan_magdalena@yahoo.ro

III. Secţiunea CULEGERE DE CREAȚII LITERARE cu tema ,,Tradiție și creativitate”.
Cadrele didactice coordonatoare vor trimite (în perioada 1 decembrie 2017 -30 aprilie 2018) prin e-mail la adresa: legenderenascute2015@yahoo.com, lucrări ce cuprind: eseuri, legende, poveşti, poezii, cântece create de elevi referitoare la păstrarea tradițiilor. Criteriile de apreciere a lucrărilor sunt încadrarea în temă, gradul de originalitate şi expresivitate.
Redactarea lucrărilor se face în font Times New Roman, 12, 1,5 puncte spaţiere, maxim 2 pagini pentru fiecare lucrare. Lucrările redactate fără diacritice nu vor participa la concurs!
Fiecare lucrare trebuie să conțină în dreapta, sus, informațiile pentru identificare:
Numele elevului:
Clasa:
Școala/ Liceul:
Judeţul:
Prof. coordonator:
La subiectul mesajului care conţine materialul participant, se va menţiona: „SECŢIUNEA CULEGERE DE CREAŢII LITERARE”.
Se vor trimite maxim 3 lucrări pentru fiecare profesor coordonator.
Pot participa elevi din ciclul: primar, gimnazial, liceal și cadre didactice.
Persoana de contact: bibliotecar Borundel Violeta, e-mail: violetaborundel@yahoo.com

 

Activitatea nr.3
Centralizarea lucrărilor
Produsele preşcolarilor/elevilor/cadrelor didactice rezultate în urma desfăşurării activităţilor specifice fiecărei secţiuni a concursului se vor trimite şcolii organizatoare până la data limită 1 aprilie 2018, prin e-mail, având datele de identifiacre ale elevilor și profesorilor coordonatori:
Numele elevului:
Clasa:
Școala/ Liceul:
Judeţul:
Prof. coordonator:
Fiecare cadru didactic îndrumător poate participa în concurs la secțiuni diferite cu maxim 3 lucrări de la fiecare grupă/ clasă. Lucrările neetichetate și cele care depășesc termenul de trimitere nu intră în concurs.
Centralizarea lucrărilor participante la concurs se va face în perioada 30 aprilie – 22 mai

Activitatea nr.4
Jurizarea
Jurizarea concursului „Legende renăscute” se va desfăşura în perioada 25-31 mai 2018 pe niveluri: nivelul preşcolar, nivelul claselor primare, al claselor gimnaziale și liceale, cadre didactice, în funcție de secţiunea la care se participă. Membrii juriului întocmesc fişa de evaluare a produselor pe secţiuni, conform criteriilor de evaluare specifice și analizează lucrările. În funcţie de punctajul obţinut, se va realiza clasamentul pentru fiecare secţiune, care va fi postat pe Forum ISJ Constanța și pe didactic.ro la finalul perioadei de jurizare.
Se vor acorda premiile I, II, III şi menţiuni (la fiecare secţiune). Toate cadrele didactice îndrumătoare vor primi adeverinţe de participare şi coordonare. Diplomele/ adeverinţele vor fi acordate la festivitatea de premiere sau vor fi trimise prin poştă.

Activitatea nr.5
Festivitatea de premiere
Festivitatea de premiere a elevilor se va organiza în intervalul 7-8 iunie 2018 la Casa de Cultură a Oraşului Murfatlar. Se va organiza o expoziţie cu fotografiile participante la concurs, se vor citi creaţiile literare premiate şi se vor viziona cele mai bune materiale Power- Point şi filme documentare.
Între 1 și 25 iulie 2018 se vor trimite prin poștă diplomele elevilor premiați şi adeverinţe tuturor cadrelor didactice din şcolile participante.

Activitatea nr. 6
Simpozionul ,,ȘCOALA – PĂSTRATOARE A TRADIȚIILOR POPULARE” cu tema: „Valorificarea tradițiilor populare în activități didactice”
Înscrierea participanţilor: înscrierea se va face în perioada 1 decembrie 2017- 30 aprilie 2018, prin e-mail, la adresa legenderenascute2015@yahoo.com., prin completarea fişei de înscriere din Anexa 2.
Depunerea lucrărilor: Lucrările se trimit în format electronic, până la 30 aprilie 2018, prin e-mail la adresa legenderenascute2015@yahoo.com. La subiectul mesajului care conţine materialul participant, se va menţiona „SIMPOZION” şi secţiuneade referate la care participă. Lucrările vor fi însoţite obligatoriu de următoarele date: nume, prenume, unitatea de învăţământ, localitatea, judeţul. (Nu ne asumăm responsabilitatea pentru erorile din adresa de expediere a lucrărilor, comunicate de către participanţi) .
Redactarea lucrărilor: Fiecare participant va putea participa cu UNA SAU DOUĂ lucrări. Numărul paginilor va fi de maxim 4. Lucrarea va fi redactată pe formatul A4, la un rând, cu margini de 20 mm. (text aliniat, „justified”), obligatoriu cu caractere româneşti (diacritice), font: „Times New Roman” de 12. Titlurile vor fi scrise cu majuscule, bold, centrat, la trei rânduri de textul propriu zis al lucrării.
Data desfășurării simpozionului. 31 mai 2018
Nu se percepe taxa de participare.
Persoana de contact: prof. Darie Mădălina, e-mail: vdarie@gmail.com.

 

 

 


SECŢIUNI REFERATE:

SECŢIUNEA 1: Activitatea extracurriculară, mijloc de stimulare a creaţiei, a sentimentului de apartenenţă la un popor, o țară, o tradiţie;

SECŢIUNEA 2: Parteneriate şi proiecte educative realizate sau proiectate care valorifică tradiții și obiceiuri populare.

SECŢIUNEA 3: Programe pentru disciplinele opţionale care valorifica tradiții și obiceiuri populare;

SECŢIUNEA 4: Programe pentru serbări, piese de teatru, dramatizări care valorifică tradiții și obiceiuri populare.

Modalitatea de înscriere la concurs– în perioada 1 decembrie 2017 - 31 aprilie 2018
Fișele de înscriere anexate Regulamentului de participare

REGULAMENTUL CONCURSULUI ȘI A SIMPOZIONULUI NU PERCEPE TAXĂ

Precizări importante!
• Fişa de înscriere se completează pentru fiecare secţiune în parte.
• Fiecare lucrare trebuie să fie etichetată cu nume elev/elevi, clasa, îndrumător, şcoală, localitate, judeţ, secţiune, titlu.
• Toate şcolile participante vor deveni parteneri în proiect.
• Cadrele didactice îndrumătoare vor primi adeverinţe de participare şi coordonare.
• Lucrările participante nu se restituie. Realizatorii lor cedează dreptul de autor organizatorilor în vederea realizării unor expoziţii şi publicarea revistei concursului.
• Proiectul se adresează grădiniţelor, şcolilor, liceelor și cluburilor de elevi.
• Cadrele didactice care se vor implica în proiect vor fi de acord cu regulamentul şi vor completa toate fişele necesare, cerute de organizator.
• Detaliile legate de festivitatea de premiere vor fi comunicate ulterior celor calificaţi pe locurile I, II, III şi câştigătorilor menţiunilor, în perioada 1 – 10 iunie 2017.

COORDONATORI:
Director, prof. Crangă Cleopatra
Prof. Darie Mădălina
Prof. Înv. Primar, Vîrtan Magdalena
Bibliotecar : Borundel Violeta

 

 

 

 

ANEXA 1

 


FIȘĂ DE ÎNSCRIERE

CONCURS NAŢIONAL
Legende renăscute
Ediția a V-a

Numele cadrului didactic: ____________________________________
Specialitatea:_________________________________________________
Unitatea de învăţământ_______________________________________
Adresa unde vor fi trimise diplomele_________________________________
______________________________________________________________
Secțiunea: ____________________________________
Telefon cadru didactic:________________________________
E-mail cadru didactic:_________________________________


Nr. Crt.
Numele și prenumele elevilor
Clasa/Grupa

 



*Se completează şi se trimite pe adresa concursului legenderenascute2015@yahoo.com

 

 

 

 

 


ANEXA 2

FIŞĂ DE PARTICIPARE
Simpozion național
„ŞCOALA – PĂSTRĂTOARE A TRADIȚIILOR POPULARE”
Ediția III-a
Tema: „Valorificarea tradițiilor populare în activități didactice”
Murfatlar, 31mai 2018


Numele şi prenumele: …………………………………………………………………..
Specialitatea: ………………………………………………………………..…
Şcoala: …………………………………………………………………….…………….
Titlul lucrării:………………………………………………………….………………..
Secţiunea:…………………………………………………………………………………
Participare: directă/ indirectă
Adresa (la care se vor trimite adeverinţa și revista cu lucrările participante):…………
Date de contact: telefon; e-mail:…………………………………………………………….

Note :
• Participarea poate fi individuală sau în echipe de maxim 2 persoane.

• Participarea directă la simpozion va fi comunicată organizatorilor până pe data de 1 mai 2018

• Proiectul nu are fonduri alocate pentru cheltuielile de transport și cazare pentru participanții din alte localități.

 

*Se completează şi se trimite pe adresa concursului legenderenascute2015@yahoo.com

 

ANEXA 3


Liceul Teoretic Murfatlar
Str. Mihai Eminescu, nr. 50
Tel/ fax: 0241234209
E-mail: liceulteoreticmurfatlar@yahoo.com

Director,
Prof. Crangă Cleopatra Georgeta

Instituția


Reprezentant,

Nr…..…/…………… Nr…..…/……………

PROTOCOL DE PARTENERIAT
Părţile:
• Liceul Teoretic Murfatlar, reprezentat de profesor Crangă Cleopatra, în calitate de director , de profesor Darie Mădălina, profesor învățământ primar, Vîrtan Magdalena,bibliotecar, Borundel Violeta, în calitate de coordonatori ai Concursului Naţional ,,Legende renăscute”, Ediţia V, 2017-2018
și
• ..........................................................., reprezentată de……………………………………., în calitate de director și de……………………………………………………., în calitate de parteneri, au convenit încheierea acordului în condițiile stipulate mai jos:

Preambul
Recunoscând importanţa cunoașterii de către elevi și cadre didactice a obiceiurilor și datinilor interculturale, cele două părţi convin să colaboreze pe bază de parteneriat activ pe multiple planuri de interes, în domeniul cultural-artistic pentru educatra copiilor în spiritul conservării valorilor tradiționale.
Art.1 Obiectul protocolului de colaborare
Obiectul prezentului protocol de colaborare îl reprezintă cooperarea interinstituţională pe următoarele direcţii:
1. Derularea de activități culturale aferente concursului ,,Legende renăscute”
2. Derularea Simpozionului Național ,,Școala – păstrătoare a tradițiilor populare”
3. Furnizarea de documente pentru realizarea în comun a unor lucrări de specialitate.

Art.2 Direcţiile de bază ale colaborării
Scopul general al acestui protocol concretizat în realizarea unui parteneriat între instituţii îl reprezintă:
1. Colaborarea în vederea promovării tradițiilor și obiceiurilor specifice zonelor conlocuitoare (românești, turco-tătare, rusești, aromâne etc)
2. Realizarea unor baze documentare cu materialele Power-Point ce prezintă tradiții locale, obiceiuri artistice tradiționale, portul popular din localități/ zone diferite.
3. Culegere de creații literare ce promovează păstrarea tradițiilor strămoșești.
4. Realizarea unei baze documentare cu lucrările din cadrul simpozionului, care promovează valorificarea tradițiilor prin activități didactice.
5. Expoziție documentară cu fotografiile ce promovează portul românesc.


Art.3 Rolul părţilor
A. Rolul instituţiei iniţiatoare:
1. Să promoveze regulamentul concursului ,,Legende renăscute” pentru derularea proiectului.
2. Să asigure spațiul și logistica necesară pentru buna desfășurare a concursului.
3. Să popularizeze/ mediatizeze rezultatele concursului.

B. Rolul instituţiei partenere:
1. Să înscrie elevi și profesori la secțiunile concursului.
2. Să promoveze concursul în cadrul unității de învățământ.
3. Să expedieze lucrările pe adresa școlii coordonatoare prin e-mail.
4. Să mediatizeze rezultatele activităților și ale concursului.

Art.4 Litigii
Litigiile născute în legătură cu încheierea, executarea, modificarea şi încetarea ori alte pretenţii decurgând din prezentul protocol vor fi supuse unei proceduri prealabile de soluţionare pe cale amiabilă.
În condiţiile în care în termen de .................... zile de la începerea acestor proceduri neoficiale părţile nu reuşesc să rezolve în mod amiabil o divergenţă contractuală, fiecare se poate adresa instanţelor judecătoreşti competente.

Art.5 Rezilierea protocolului
Constituie motiv de reziliere a prezentului contract următoarele:
a. Nerespectarea de către părţile contractante a prevederilor prezentului protocol;
b. Schimbarea obiectului de activitate în măsura în care este afectată desfăşurarea activităţii prevăzută în protocol;

Art.6 Încetarea protocolului
Constituie motiv de încetare a prezentului contract următoarele:
a. Acordul părţilor pentru încetarea contractului.
b. Scopul contractului a fost atins.

Art. 7 Dispoziţii finale
Prezentul protocol de colaborare are caracterul unui document cadru si acoperă întreaga activitate de realizare a obiectivelor comune convenite.
Protocolul are valabilitatea de 1 an, de la data semnării sale.
Încheiat astăzi, ……………………., în 2 exemplare, toate cu valoare de original, câte un exemplar pentru fiecare parte.


Liceul Teoretic Murfatlar
Str. Mihai Eminescu, nr. 50
Tel/ fax: 0241234209
E-mail: liceulteoreticmurfatlar@yahoo.com

Director,
Prof. Crangă Cleopatra Georgeta

Instituția


Reprezentant,

*Se încheie un singur protocol de colaborare, indiferent de numărul de cadre didactice înscrise în proiect. Se trimite şcolii organizatoare prin poştă/email. Se returnează un exemplar de către şcoala organizatoare, odată cu diplomele aferente.

Interes general | Toate disciplinele | Evenimente

Propus de: ccranga | 04.04.2018 13:50 | 3436 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Egocentrismul la parinti

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

311 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN