Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Încrederea în sine se învață și la școală. Află cum de la specialiștii programului „Dove - Ai încredere în tine”

Șase din zece eleve1 cu care interacționați la școală sunt atât de nemulțumite de cum arată încât decid să nu participe la activități normale precum sportul, vizita la medic sau activități sociale. În timpul orelor de la școală, aveți numeroase ocazii să observați felul în care un nivel scăzut al încrederii în sine le afectează copiilor capacitatea de concentrare la cursuri, relațiile cu colegii sau rezultatele la teste și evaluări.

Acum aveți la dispoziție instrumentele necesare prin care îi puteți ajuta pe elevii dumneavoastră să își îmbunătățească încrederea în felul în care arată și pentru a le crește stima de sine.
Lansat în 2004 la nivel global, programul educațional Dove - Ai încredere în tine este destinat încurajării încrederii în sine a copiilor și adolescenților.

Experți de renume din domeniul psihologiei, al sănătății și al imaginii corporale au lucrat împreună pentru a dezvolta resursele acestui program, pentru părinți, profesori și elevi, pentru a-i ajuta pe tineri să formeze prietenii sănătoase, să depășească problemele legate de imaginea asupra propriului corp și să atingă cea mai bună versiune a lor.
Până în prezent, proiectul a ajutat peste 69 de milioane de tineri din 150 de țări, iar din acest an programul este implementat și în România.

A discutat cu noi despre acest program educațional, Domnica Petrovai - psiholog clinician, psihoterapeut și fondator al companiei Mind Education, care s-a ocupat de implementarea programului-pilot în școlile din România.

1. În primele luni ale acestui an, campania „Dove - Ai încredere în tine” a ajuns în șapte școli din România. Ne puteți spune mai multe despre implicarea dumneavoastră în acest program?
Domnica Petrovai: Mind Education este partener în implementarea acestui program în România. Programul pilot a început în ianuarie și până acum mai bine de 1500 de adolescenți de la noi din țară au aflat cum să își îmbunătățească respectul de sine prin intermediul acestui program. Am susținut, alături de colegii de la Mind Education, un număr de 65 de workshopuri în 7 școli din România.

2. Cum s-a desfășurat proiectul în faza pilot și care sunt principalele concluzii și observații în urma acestuia?
Domnica PetrovaiÎmpreună cu colegii mei, am avut întâlniri cu părinții copiilor de gimnaziu, traininguri cu profesorii - pentru a putea preda mai apoi singuri acest program - și workshop-uri cu copiii. Din toate întâlnirile acestea, concluzia pe care am tras-o este una pe care o intuiam de fapt: încrederea în sine este o problemă reală în rândul adolescenților.
Mi-au ramas în minte și acum mulțumirile părinților pentru demararea acestui program educațional și rugamințile lor de a-l extinde la nivel național, dar și uimirea copiilor după vizionarea filmulețului Selfie.

3. Cât de necesare sunt proiectele de acest fel în școlile din România? Cu alte cuvinte, cum arată nivelul de încredere în sine al adolescenților din țara noastră?
Domnica PetrovaiAstfel de proiecte sunt vitale. Acest program este unul complet, vine cu răspunsuri și soluții concrete pentru a-i ajuta pe copii să răspundă mai bine presiunii la care sunt supuși în realitatea de azi. Are toate resursele de informație necesare pentru a putea fi predat în școli, cu materiale special dezvoltate pentru copii și profesori, dar și pentru părinți. Sunt abordate teme extrem de actuale, precum: relațiile de familie și de prietenie, cum te descurci cu tachinarea și cu bullyingul pe tema aspectului fizic, respectul și grija de sine, celebritățile și mass media. Copiii pot discuta despre subiecte precum standardele nerealiste, construirea stimei de sine și importanța relațiilor. Mai mult, părinții au la dispoziție și un ghid care să  îi ajute să clădească încrederea copilului în propriul său corp.

4. Cum este afectată pe termen lung viața adolescenților de încrederea scăzută în propriul corp? Le poate influența alegeri sau performanțe care nu au legătură directă cu aspectul lor fizic?
Domnica PetrovaiStatistica este tulburătoare: 6 din 10 fete din România nu au o încredere de sine ridicată. Actualele standarde de frumusețe, care sunt nerealiste, fiind promovate de rețelele de socializare prin intermediul fotografiilor prelucrate, sunt principalul motiv de anxietate pentru tineri. Și, evident, această anxietate duce la neîncredere în propriul corp, la lipsa încrederii în sine și, automat, și la rezultate slabe la școală.

Programul Dove – Ai încredere în tine poate fi implementat și în școala dumneavoastră. Primul pas este să explorați resursele de predare disponibile pe site-ul campaniei. Ca profesor, aveți nevoie de doar 45-60 de minute pentru a organiza un workshop în ora de dirigenție și a îmbunătăți nivelul de încredere al elevilor dumneavoastră. Destinat copiilor cu vârste între 11 și 14 ani, pachetul de resurse conține toate materialele necesare pentru un atelier pe tema încrederii în propriul corp (îndrumări pentru profesori, prezentări, fișe de lucru cu activități și scurte videoclipuri ajutătoare).

 

Dacă aveți nevoie de mai multe informații, vă așteptăm întrebările în secțiunea de comentarii de la finalul articolului.

1 Romania Beauty Confidence Report, 2018

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: intuitext | 15.04.2021 13:47 | 6729 vizualizări

Aflați mai multe despre Dove Ai Incredere In Tine

Mihaela Nabăr (World Vision România) despre programul Dove – Ai încredere în tine: “A se accepta pe sine și a fi mulțumit cu propriul corp este primul pas către încrederea în sine”

intuitext | 11.01.2024

0 comentarii

Un nou training gratuit pentru profesori, pe 12 octombrie 2023, susținut in cadrul proiectului ”Dove - Ai incredere în tine”

intuitext | 06.10.2023

0 comentarii

Încrederea în sine se învață și la școală. Atelierele „Dove – Ai încredere în tine” continua în școlile din România

intuitext | 21.09.2023

0 comentarii

Programul „Dove – Ai încredere în tine”. Cum puteți consolida încrederea în sine a elevilor în noul an școlar

intuitext | 30.08.2023

1 comentariu

Cum predăm stima de sine la școală. Atelierul pentru adolescenți „Dove - Ai încrederea în tine”

intuitext | 30.05.2023

0 comentarii

Comentarii (4)

1 0

23.04.2021 03:01 CodreaSimonaCarmen

Dove, un brand dorit pentru toate vârstele din punct de vedere cosmetic. La ce disciplină din orar ? Dirigenție , „Igiena personală”.

1 0

28.04.2021 15:33 Dove-AiIncredereInTine

Bună ziua, @simonaoctombrie,
Vă mulțumim pentru că ne-ați scris și ne bucurăm că vă doriți să aflați mai multe despre Programul Dove – Ai încredere în tine.
Resursele dedicate profesorilor sunt gândite astfel încât profesorii să poată susține ateliere despre încrederea în propriul corp la orele de dirigenție și sunt disponibile gratuit pe link-ul: https://www.dove.com/ro/incredereintine.html.
Există două tipuri de workshop-uri, o sesiune unică și două variante extinse, de 3 sau de 5 sesiuni, ce pot fi accesate la această adresă: https://www.dove.com/ro/incredereintine/school-workshops-on-body-image-confident-me.html. Pe site gasiti si o serie de videoclipuri realizate de profesori din alte țări, care s-au implicat în acest proiect în anii trecuți și împărtășesc din experiența lor, răspunzând totodată celor mai frecvente întrebări ce pot apărea în desfășurarea acestor ateliere: https://www.dove.com/ro/incredereintine/school-workshops-on-body-image-confident-me/confident-me-training-videos-for-teachers.html.
Sperăm că veți implementa programul Dove – Ai încredere în tine în școala din care faceți parte și ne-am bucura ca la final să ne trimiteți un feedback, poze sau cele mai interesante întrebări pe care le-ați primit din partea elevilor. Ulterior, noi vă vom trimite diplome pentru dumneavoastră și pentru elevi, dar și alte materiale utile.
În cazul în care mai aveți întrebări, vă rugăm să ni le adresați pe e-mail ionut.constantin@imagepr.ro.
O zi frumoasă,
Echipa Dove

0 0

28.04.2021 16:00 agvisan

Buna ziua! Am implementat deja programul insa nu pot trimite forografii deoarece nu am un acord semnat de catre parinti.

0 0

29.04.2021 12:57 Dove-AiIncredereInTine

Vă încurajăm să ne contactați la aceasta adresa de mail ionut.constantin@imagepr.ro și vă vom explica, pas cu pas, ce puteți face în continuare.

Mulțumim

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 51 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

320 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN