” Dezbaterea “Adolescența fără filtre”. De ce este nevoie de un program dedicat încrederii în sine în școlile din România

De 25 ani, Dove transmite mesajul că frumusețea reală ar trebui să fie o sursă de încredere, nu o sursă de anxietate. De ce este nevoie ca școala să fie un spațiu în care acest mesaj să fie promovat și cât de mult au nevoie adolescenții de sprijin pentru a-și dezvolta încrederea în sine? Acestea au fost subiectele abordate în cadrul dezbaterii virtuale “Adolescența fără filtre”: importanța încrederii în sine în era social media”, organizată joi, 30 septembrie 2021, de Edupedu.ro.

La eveniment au participat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației  Radu Szekely, consilierul ministrului Educației, Cristina Dima, director Marketing Beauty & Personal Care Unilever și ambasador Dove, Domnica Petrovai, psiholog clinician și psihoterapeut, Ionela Neagoe, directorul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București și Mihaela Nabăr, director executiv al Fundației World Vision România.

Cum resimt presiunea legată de înfățișarea fizică adolescenții din România

La începutul pandemiei, 6 din 10 fete din România cu vârsta peste 10 ani erau atât de îngrijorate legate de felul în care arată încât alegeau să nu participe la activități normale, precum petreceri, sport sau înot, potrivit studiului „Romania Beauty Confidence Report”, derulat de Dove în 2018.

Cristina Dima, director Marketing Beauty & Personal Care Unilever și ambasador Dove, a prezentat câteva cifre care arată că lucrurile nu s-au îmbunătățit în perioada pandemiei. Un studiu realizat de Dove la începutul anului 2021 indică o nevoie reală de sprijin pentru consolidarea încrederii în sine în rândul adolescentelor:

  • 7 din 10 fete din România au o stimă de sine scăzută;
  • două treimi dintre acestea petrec semnificativ mai mult timp în social media în pandemie decât înainte;
  • două treimi dintre fete și-ar dori ca social media să reflecte o imagine realistă a frumuseții și diversitatea;
  • 7 din 10 fete și-ar dori ca școala să se implice în a oferi informații legate de diversitate și de faptul că este în regulă să fim diferiți și că nu este nevoie să arătăm perfect;
  • 7 din 10 fete folosesc aplicații de editare a fotografiilor pe care le postează în mediul online, iar una din 3 fete postează în fiecare zi cel puțin un selfie pe o rețea de socializare online.

În plus, 34% dintre fetele cu încredere în sine scăzută spun că părinții nu înțeleg presiunea pe care o simt de a arăta perfect pe rețelele de socializare, iar una dintre 3 fete cu încredere în sine scăzută se îngrijorează cu privire la potențiale comentariile negative la fotografiile postate în mediul online dacă acestea sunt needitate.

Implementarea programului educațional Dove - Ai încredere în tine” în toate școlile din România, sprijinită de Ministerul Educației

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a exprimat în cadrul dezbaterii susținerea completă pentru acest proiect și a subliniat nevoia crescută pentru o astfel de inițiativă în contextul actual:

Cu siguranță este nevoie de un proiect pentru consolidarea stimei de sine. Este nevoie mai mult decât oricând de un astfel de proiect, mai ales din perspectiva tulburărilor socio-emoționale și comportamentale în rândul elevilor, tulburări care din păcate s-au amplificat foarte mult pe parcursul acestei perioade de criză sanitară.

Fără să am o pregătire specifică în domeniul psihologiei, înțeleg totuși, din 30 de ani de carieră didactică, faptul că aceste dificultăți pe care le întâmpină tinerii accentuează pierderi din perspectiva stimei și încrederii în ei înșiși. Deci este un proiect mai mult decât binevenit. Mulțumesc tuturor celor care au avut această inițiativă, Ministerul Educației va susține cu orice mijloace și ne dorim să fim cât mai eficienți în susținerea pe care o afirmăm pentru acest proiect.

Așadar, în acest an școlar, Ministerul Educației sprijină implementarea programului educațional Dove - Ai încredere în tine” în toate școlile din țară.  În prezent, programul este implementat de Wellbeing Institute și de fundația World Vision România, proiectul pilot ajungând până acum la 1.500 de elevi din toate colțurile țării. Până la sfârșitul acestui an școlar, obiectivul organizatorilor este ca numărul elevilor participanți la acest program să ajungă la 20.000.

Pentru a sprijini un număr cât mai mare de cadre didactice interesate de acest program, Dove organizează pe 27 octombrie 2021, ora 19:00, un training online gratuit, dedicat competențelor necesare pentru a susține atelierele de stimă de sine. Înscrierea la training se va realiza prin completarea unui formular, în urma căruia participanții vor primi datele necesare pentru acces.

Accesați aici formularul de înscriere!

Pentru a implementa programul educațional „Dove - Ai încredere în tine” nu este nevoie de condiții de participare sau de înscriere prealabilă.

Profesorii trebuie doar să descarce materialele puse la dispoziție de Dove în secțiunea dove.com/încredere.  Dove pune la dispoziția cadrelor didactice:

  • planul de lecție
  • fișele de lucru pentru elevi
  • prezentarea
  • ghidul profesorilor (explicații și informații pentru fiecare etapă a atelierului)

Atelierul abordează teme precum idealurile privind înfățișarea fizică și presiunea de a atinge aceste idealuri, standardele nerealiste de frumusețe promovate în media și strategii prin care elevii pot evita presiunea privind propriul corp și își pot consolida încrederea în ei înșiși.

Atelierul poate fi implementat online sau în clasă, de către profesorii diriginți sau de către alte didactice, dacă profesorii diriginți sunt de acord.

Am întrebat-o pe Letiția Suciu, Director Executiv Wellbeing Institute Cluj & Școala Încrederii, partener Dove în implementare programului „Ai încredere în tine”, de ce este nevoie de un program dedicat încrederii în sine în școlile din România:

Să știi cine ești, care iți sunt valorile, să iți crești reziliență, să știi să construiești relații sănătoase cu tine și cu cei din jur, să știi cum să ai grija de tine, să știi să iți exprimi nevoile și limitele într-un mod sănătos, să iți creezi propriul sistem de repere în acord cu ce e important pentru tine și nu doar că o reflexie a conceptelor vehiculate în societate, toate acestea sunt abilitați de viață care contribuie în mod substanțial la a fi adulți sănătoși, încrezători, rezilienți și care duc o viață armonioasă.

Adolescenții, la fel ca noi adulții, sunt expuși prin social media, TV la o mulțime de informații, reclame, care "impun" prin conținutul lor standarde nerealiste cu privire la propriul corp, statut social, etc.,  care creează senzația că avem nevoie de foarte multe pentru a fi bine cu noi și pentru a ne simți parte din "tribul" nostru. Toate acestea creează o presiune închipuită, anxietate, senzația de inadecvare, de "nu sunt suficient" de bun/bună, frumos/frumoasă, inteligent/inteligentă... Și mai putem completa. Este nevoie să sprijinim adolescenții, iar scoală este unul dintre mediile cele mai potrivite pentru asta, în a-și crește stima de sine, în a conștientiză toată aceasta presiune și în a le oferi instrumentele prin care se pot sprijini în a deveni adulți autonomi. Cum putem face asta? Prin ateliere de dezvoltare personală organizate la clasă, prin conversații 1:1, prin cursuri online pe subiecte de interes pentru ei, prin crearea de comunități de sprijin la nivelul școlilor, dar și prin a le oferi noi, adulții modele de urmat.

Ne bucurăm să contribuim, alături de Dove, prin proiectul „Sunt bine cu mine!” la creșterea stimei de sine a peste 10.000 de adolescenți , prin atelierele pe care împreună cu cadrele didactice le organizăm în școlile din mediul urban din Romania.
Wellbeing Institute a fost fondat în urmă cu peste 15 ani, de trei tineri care și-au pus întrebarea „Cum vrem să fie școala în care lucrăm sau ne educăm copiii, cum arată relațiile de familie sănătoase, dar cele de muncă, dar cele de prietenie, dar cele de cuplu?”. În prezent, Wellbeing Institute s-a alăturat programului Dove – Ai încredere în tine și va ajunge în acest an la peste 10.000 de elevi din România cu atelierele despre importanța încrederii în sine.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: intuitext | 19.10.2021 11:09 | 14586 vizualizări

Aflați mai multe despre Dove Ai Incredere In Tine

Cadrele didactice sunt invitate să participe la trainingul gratuit „Dove – Ai încredere în tine”

intuitext | 29.04.2022

0 comentarii

Resursele din cadrul programului „Dove – Ai încredere în tine” rămân în continuare disponibile pentru profesori

intuitext | 22.12.2021

0 comentarii

Interviu cu Mihalea Nabăr, Director Executiv World Vision: provocările și rezultatele programului „Dove – Ai încredere în tine” implementat în școlile din mediul rural

intuitext | 15.12.2021

0 comentarii

Atelierul „Dove - Ai încredere în tine”. Cum pot cadrele didactice să devină ambasadori ai încrederii în sine

intuitext | 11.11.2021

0 comentarii

Training pentru profesori susținut de Domnica Petrovai.

intuitext | 26.10.2021

2 comentarii

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 52 evenimente

«MAI 2022»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Sărbătorim PAȘTELE!

Propus de: elza

Sondajul zilei

Noua structură a anului școlar (2022-2023)a fost oficializată. Considerați că aplicarea ei va duce la îmbunătățirea activității școlare, comparativ cu cea în semestre?

89 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: sportiv Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN