
Materiale didactice gratuite oferite de Consiliul Europei pentru toate nivelurile de învățământ
Elevii dumneavoastră știu câte țări fac parte din Uniunea Europeană? Sau care au fost cele 6 state membre fondatoare? Sau câte stele sunt pe drapelul UE?
Consiliul Uniunii Europene a pregătit o serie de materiale didactice gratuite pentru învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal și universitar, despre felul în care funcționează Uniunea Europeană și despre cum colaborează statele sale membre. Materialele sunt disponibile în toate cele 24 limbi oficiale ale Uniunii Europene și pot fi integrate la clasă cu ușurință, fără pregătire suplimentară complexă.
Unde puteți găsi resursele gratuite oferite de Consiliul Europei
Puteți descărca materialele de pe pagina de resurse educaționale a Consiliului Europei, unde sunt organizate în funcție de nivelul de învățământ.
Iată câteva dintre resursele educaționale disponibile:
- Pachetul privind educația civică: conține planuri de lecție gata pregătite, adaptate pentru elevi și cursanți din grupele de vârstă 9-12 ani, 12-19 ani, 17-25 de ani și 60+ ani. Aceste materiale au scopul de a explica beneficiile colaborării și integrării în cadrul Uniunii Europene.
- Ministru pentru o zi: cum se iau deciziile în Consiliul European și ce înseamnă să fii ministru? Descoperiți un joc de simulare a activității Consiliului dedicat elevilor și tinerilor cu vârsta peste 16 ani, care poate fi organizat la nivelul întregii clase. La joc pot participa între 20 și 50 de persoane și durează cel puțin două ore. Pachetul cuprinde un manual al profesorului, fișe de țară pentru participanți și o prezentare Power Point.
- Europa Quest: dedicat copiilor cu vârsta peste 9 ani, acest material de tip quiz le poate trezi elevilor dumneavoastră interesul de a învăța despre UE. La câte întrebări știu să răspundă corect elevii din clasa dumneavoastră?
- „Yooki și Uniunea Pădurii”. Și copiii din clasele primare pot învăța despre Uniunea Europeană, prin materiale adaptate vârstei lor. „Yooki și Uniunea Pădurii” este un pachet care cuprinde o poveste ilustrată, un caiet de activități și un ghid al profesorului, elaborat pentru elevii din învățământul primar cu vârste cuprinse între 7 și 9 ani.
- EUcraft: un joc de simulare digitală care permite jucătorilor să se pună în rolul unui ministru național și să negocieze cu alte țări din Uniunea Europeană pentru a ajunge la un acord. Jucătorii pot alege subiectele de dezbatere, precum și nivelul de dificultate, iar jocul este disponibil în varianta pentru un singur jucător sau pentru jucători multipli. Este disponibil pe web, iOS și Android și se adresează elevilor și studenților cu vârsta de cel puțin 15 ani.
Educația civică este esențială pentru formarea tinerelor generații, iar școala are un rol esențial în acest sens. Printre obiectivele pentru următorul an școlar, puteți introduce și lecții interactive despre Uniunea Europeană. Îi veți ajuta pe elevii dumneavoastră nu doar să își formeze cunoștințe noi, ci și să își exerseze abilități precum abilitățile de prezentare în public, negociere sau dezbatere.
Interes general | Toate disciplinele | Ştiri
Propus de: intuitext | 06.06.2025 09:53 | 551 vizualizări
Comentarii (0)
Nu există niciun comentariu
Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.