Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Gabi Szabo - „Sportul ne face sa ne simtim mai bine mental, sa fim mai deschisi, mai veseli, mai sociabili “

Si pentru ca o educatie de calitate include, pe langa evolutia academica, si o dezvoltare emotionala armonioasa, ne bucuram sa fim alaturi de un eveniment deosebit: conferinta Well Living, Well Being – Arta de a trai echilibrat, care va avea loc pe 17 mai, la Grand Cinema & More (Baneasa Shopping City).

Dar pana vineri, am rugat-o pe Gabriela Szabo sa ne raspunda la cateva intrebari la care ne gandeam deja de ceva vreme. Descoperiti detalii uimitoare in urmatorul interviu, realizat de Claudia Cojocea.

Cand vine vorba de echilibru si disciplina, sportul este adesea invocat ca solutie optima. In ce mod reuseste o activitate fizica organizata sa modeleze nu doar corpul, ci si psihicul unui copil?

Sportul este una dintre activitatile care influenteaza profund psihicul uman. Intr-o era in care sedentarismul si obezitatea sunt o reala amenintare pentru sanatatea populatiei la nivel global, a insufla unui copil dorinta de a face sport este uneori o provocare.

Copiii sunt tot mai tentati sa se izoleze, sa comunice doar prin tehnologie si retele de socializare, sa evite miscarea si sportul. Cred ca, daca vom reusi sa le vorbim pe limba lor, sa le intelegem preocuparile si sa „apasam” pe butoanele potrivite, mai multi copii s-ar indrepta spre sport.

Medicii si toate studiile demonstreaza ca prin sport nu doar corpul, ci si mintea este modelata si influentata.

Dincolo de studii, atat o persoana care a facut sau face sport de performanta, cat si cineva care face miscare pentru a se intretine, va vor spune acelasi lucru: sportul ne face sa ne simtim mai bine mental, sa fim mai deschisi, mai veseli, mai sociabili si sa dam mai mult randament in alte activitati zilnice.

Se vorbeste adesea despre „lumea competitiva” in care traim, despre ritmul alert, despre viitorul incert, incat se contureaza o imagine cvasi-apocaliptica, pentru care trebuie sa ne pregatim spartan in fiecare zi. Vad multi parinti, de exemplu, care sacrifica sportul si miscarea pentru tot felul de ore suplimentare de chineza, japoneza, engleza, robotica etc. Cum i-ai sfatui sa echilibreze, totusi, programul astfel incat rezultatele sa fie cele asteptate?

Eu cred in echilibru. Este clar ca generatiile de azi sunt foarte diferite de tot ce am trait noi acum 20 sau 30 de ani. Parintii au intr-adevar, aceasta tendinta de a le oferi copiilor cat mai mult, dar uneori uita lucrurile esentiale.

Degeaba esti foarte pregatit pentru o cariera intr-un anumit domeniu, daca nu esti sanatos fizic si mental. Iar copiii trebuie indrumati sa faca sport, sa aleaga ce le place, sa faca cu pasiune tot ceea ce fac. Fara pasiune si dedicare nu ai cum sa ajungi la performanta, indiferent de domeniu.

Sunt situatii – mai des in cazul adultilor, e drept – in care nu avem un motivator indeajuns de puternic pentru a face miscare si invocam diverse scuze pentru a ne simti mai bine cu noi insine din acest punct de vedere. Cum facem, totusi, sa ne mobilizam?

Da, stiu, multi oameni isi promit ca „incep de maine” pentru ca apoi sa tot amane. Motivatia vine din interior. Oricati coach, psihologi, prieteni binevoitori sau medici am avea, decizia tot din noi vine.

Important este sa constientizam importanta miscarii si sa gasim fix ceea ce ne motiveaza pe fiecare dintre noi. La unii poate fi sanatatea, la altii dorinta de a arata mai bine, la altii nevoia de competitie sau dorinta de a se simti „in trend”. Indiferent ce ne poate motiva, miscarea ne va aduce numai bine.

Asta trebuie poate sa gandeasca toti cei care doresc sa schimbe ceva in viata lor si sa inceapa sa faca miscare.

Vorbim de minte sanatoasa in corp sanatos, dar haide sa conturam cateva trasaturi ale unei minti sanatoase. Ce inseamna un psihic echilibrat, cum se manifesta el in viata de zi cu zi, cum ne ajuta?

Cum spuneam si mai sus, eu cred in echilibru. Ce inseamna asta? Pentru mine inseamna armonie cu mine insami si cu cei din jurul meu, puterea de a fi un exemplu pentru altii, curajul de a lua decizii pe plan profesional si personal, bucuria si pasiunea cu care fac lucruri si traiesc.

Stilul de viata sanatos, pe langa sport, inseamna si un somn odihnitor, dar si un regim alimentar corect. Traim totusi in „Era Tentatiilor”, in care suntem cu totii atrasi de o oferta bogata de produse, adesea nesanatoase, ambalate frumos, prezentate si mai frumos. Cum le vorbim copiilor ca nu tot ce este disponibil este si recomandabil?    

Educatia este totul. Copiilor trebuie sa le explici in permanenta diferentele dintre bine si rau si sa ii atragi spre sport sau spre orice activitate educationala prin joc, prin lucruri creative si pe intelesul lor.

Acest lucru se aplica si in cazul educatiei in ceea ce priveste alegerea corecta a alimentelor. Si in Romania, ca si in alte tari, ar trebui ca de mici, copiii sa invete sa citeasca mereu etichetele de pe produse, sa stie ce inseamna ceea ce este scris acolo, sa li se explice ce inseamna din punct de vedere nutritional fiecare aliment, sa stie ce mananca.

Totul insa fara impuneri si coercitie inutila, pentru ca nu asa putem sa ii convingem. Cum spuneam, cred ca prin joc, prin activitati creative si cu multa rabdare putem sa crestem copii sanatosi si educati.

 

 

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: Editura_Intuitext | 15.05.2019 12:52 | 757 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Egocentrismul la parinti

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

312 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN