Jocuri educaţionale

Dale
Forme geometrice în plan
Matematica Clasa a VI-a

Înghetata crescătoare
Formarea numerelor alcătuite din sute, zeci, unităţi
Matematica Clasa a III-a

Întrecerea
Folosirea parantezelor în exerciţii
Matematica Clasa a III-a

Definitivat 2019 – Totul despre proba scrisă a examenului

Proba scrisă a examenului de definitivat pentru anul 2019 va avea loc pe data de 24 iulie.

În conformitate cu calendarul examenului,până la data de 31 mai 2019 trebuie organizate inspecțiile la clasă.

Pe data de 31 iulie se vor afișa rezultatele inițiale, contestațiile se depun în perioada 31 iulie-1 august, iar rezultatele finale trebuie afișate pe data de 5 august 2019.

Rezultatele probei scrise se vor afişa la sediul centrului de examen şi vor fi publicate şi online, pe site-ul www.definitivat.edu.ro.

Pentru a se putea prezenta la proba scrisă din cadrul examenului de definitivat, candidaţii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:

 • să aibă calificativul Bine sau Foarte bine pentru activitatea desfăşurată în cursul anului şcolar curent;
 • media aritmetică a notelor finale la inspecţii şi la portofoliu să fie minimum 8, dar nu mai puţin de 7 la fiecare dintre probe;
 • stagiul minim de practică are o durată de un an şcolar (sau ore de predare echivalente normei de un an), fiind un stagiu efectiv de predare la catedră, în sistemul naţional de învăţământ preuniversitar, ca personal didactic calificat conform studiilor absolvite.

Ce trebuie să știe candidații despre proba scrisă:

 • În data de 24 iulie, accesul candidaţilor în centrul de examen se face în intervalul 08.00 – 08.45, pe baza actului de identitate valabil sau, în lipsa acestuia, pe baza paşaportului în termen de valabilitate.
 • Proba scrisă a examenului de definitivat va începe la ora 10.00, durata de redactare a lucrării fiind de 4 ore.
 • Examenul se susţine în limba română, dar cadrele didactice care predau la clase cu predare integrală în limbile minorităţilor naţionale pot susţine probele în limba minorității naționale la care asigură predarea.
 • Pe uşa fiecărei săli de examen se afişează tabelele nominale cuprinzând numele şi prenumele candidaţilor, repartizaţi în sala respectivă şi disciplina la care aceştia susţin examenul - ordinea de aşezareîn bănci este conform tabelului.
 • Din momentul deschiderii plicului cu subiecte, niciun candidat nu mai poate părăsi sala decât dacă predă lucrarea şi semnează de predare. Candidaţii care nu se află în sală în momentul deschiderii plicului pierd dreptul de a mai susţine examenul.
 • Redactarea lucrărilor se face doar cu cerneală sau pix de culoare albastră; desenele/ graficele se execută cu creion negru. Pentru disciplinele latină sau greacă veche - candidaţii pot avea, în sala de examen, dicţionare, iar pentru disciplinele economice planuri de conturi.
 • Candidaţii nu pot avea asupra lor obiecte sau materiale care facilitează frauda (genţi, ziare, reviste, cărţi, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile etc.). Cei depistați că introduc în sala de examen materiale nepermise sunt eliminaţi din examen pentru tentativă de fraudă.
 • Candidatul care se retrage din proprie iniţiativă poate solicita anularea lucrării, pe baza unei declaraţii, predă lucrarea şi foaia cu subiecte şi părăseşte sala după cel puţin o oră, dar nu la mai mult de 3 ore de la deschiderea plicului cu subiecte. Lucrarea scrisă nu este evaluată, iar candidatul se consideră retras, cu dreptul de a se înscrie în sesiunea imediat următoare.
 • În cazuri excepţionale, dacă un candidat solicită părăsirea temporară a sălii, el este însoţit de unul dintre asistenţii supraveghetori până la înapoierea în sala de examen, fără a beneficia de prelungirea timpului alocat rezolvării subiectelor.
 • Președintele comisiei de examen poate anula lucrările scrise pe care se regăsesc semne distinctive sau dacă se constată nerespectarea anumitor norme.

 

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: intuitext | 06.02.2019 11:22 | 266 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Increderea versus frica in relatia parinte-copil

Independenta
Increderea in sine

Gemenii identici. Cum le incurajezi individualitatea

Echilibrul emotional
Rivalitatea intre frati

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Comentaţi

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 131 evenimente

«APRILIE 2019»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Coșul cu oua

Propus de: luiade

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre utilitatea evaluărilor naționale la clasele a II-a și a IV-a?

315 voturi | 6 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: 8101961 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Pentru cadrele didactice din preuniversitar: Abonaţi-vă la Premium și puteţi avea mai multe puncte la dosarul personal!