Cum sprijinim joaca și descoperirea în vacanță?

Vacanța este o perioadă extraordinară pentru copii și, de ce să nu recunoaștem, și pentru adulți. Zile mai lungi, soare, timp mai liber, plăcerea de a te gândi ce mai poți face, toate contribuie la ceea ce știm despre vacanța mare.

Deși unele studii au punctat faptul că pe perioada verii există anumite  pierderi în cunoștințele acumulate (în special la matematică și scris/citit), vacanța de vară are rolul ei, pentru că atunci când suntem mai relaxați, putem descoperi mai mult.

Pentru părinți, însă, lucrurile se complică pentru că este necesar să ofere copiilor contexte stimulative, care să le trezească pofta de a fi curioși, de a afla mai multe lucruri într-un mod nou. Strategiile sunt diferite: unii părinții își vor întocmi liste de activități sau de excursii pentru cei mici, alții vor investi în cărți și liste de lectură sau vor îmbina participările la evenimente de tip edutainment cu micile concedii. Desigur, este importantă participarea copilului la schițarea planului propriei vacanțe, pentru ca aceasta să fie una potrivită personalității celui mic.

Imagine din Caietul de vacanță INTUITEXT, autori:  Mirela Mihăescu, Ștefan Pacearcă, Anița Dulman, Crenguța Alexe, Otilia Brebenel

În vacanța de vară construim amintiri

Planificarea eficientă, echilibrată și creativă a timpului petrecut de copil, atât în mod independent, cât și în compania prietenilor și a familiei, consider că reprezintă o soluție sigură pentru o vacanță reușită.  - Otilia Brebenel, coautor caiete de vacanță

Vacanța mare este o aventură. Copiii care vor avea plăcerea de a răsfoi caietele de vacanță sunt provocați într-o manieră interactivă, prin adresare directă, motivantă, care le stârnește curiozitatea și prin care li se fac sugestii de activități pe care le pot realiza în vacanță.

Ideea de a crea un film al vacanței sau de a inventa obiecte noi, folosindu-le pe cele vechi, propunerea de a merge la bibliotecă sau la picnic reprezintă provocări pentru copii și vor fi privite ca idei de petrecere a timpului liber într-un mod nu doar plăcut ci și constructiv, educativ.  

Imagine din Caietul de vacanță INTUITEXT, autori:  Mirela Mihăescu, Ștefan Pacearcă, Anița Dulman, Crenguța Alexe, Otilia Brebenel

În vacanța de vară descoperim noi înclinații/abilități

Este important să pregătim POVESTEA din vreme, deoarece trebuie să valorificăm fiecare clipă, să le asigurăm celor mici petrecerea unui timp de calitate, să-i incităm să caute, să descopere, să inventeze, să-și descopere talente și pasiuni,  să-și dorească să afle mai multe despre subiecte care îi interesează, să împartă ceea ce știu cu prietenii și familia.  - Crenguța Alexe, coautor caiete de vacanță

În caiet, copilul găsește rețete, jocuri, instrucțiuni de realizare a unor obiecte, pe care le poate pune în practică. Caietul de vacanță îi oferă copilului prilejul unor întâlniri imaginare cu personaje de referință pentru vârsta lui.

Imagine din Caietul de vacanță INTUITEXT, autori:  Mirela Mihăescu, Ștefan Pacearcă, Anița Dulman, Crenguța Alexe, Otilia Brebenel

În vacanța de vară explorăm

Dacă planifică vacanța copiilor, astfel încât să includă activități amuzante prin care să se simtă bine, e ca și cum se adaugă un amplificator care întărește capacitatea de a rămâne a oricărei informații. Senzația de bine are rol în îmbunătățirea concentrării, memoriei și a funcțiilor executive ale minții copiilor.  - Anița Dulman, coautor caiete de vacanță

Senzația de bine pe care o are copilul în vacanță poate amplifica memoria, concentrarea,  copiii își amintesc mai mult din ceea ce aud sau citesc dacă sunt într-o stare emoțională bună.

Noi vă propunem să le oferiți copiilor aceste minunate caiete de vacanță. Descoperiți cât de colorate și distractive sunt și puneți-le la dispoziția copiilor pentru un plus de idei în a face vacanța mare și mai frumoasă.

 

 

 

 

 

 

 

Învăţământ primar | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: Editura_Intuitext | 13.05.2022 14:46 | 1042 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Detasarea emotionala a parintilor

Echilibrul emotional

Abordare versus evitare

Echilibrul emotional
Increderea in sine

Stil de viata sanatos

Educatie pentru sanatate

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 55 evenimente

«MAI 2022»
LuMaMiJoViSaDu
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Sărbătorim PAȘTELE!

Propus de: elza

Sondajul zilei

Noua structură a anului școlar (2022-2023)a fost oficializată. Considerați că aplicarea ei va duce la îmbunătățirea activității școlare, comparativ cu cea în semestre?

118 voturi | 4 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: sportiv Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN