Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Abordarea corectă a părinților pentru a nu induce copiilor teama de evaluări, concursuri școlare sau lucrări de control

În acest context, Delia Lungu, psihoterapeut și specialist Intuitext în educație explică faptul că „notele și calificativele nu reprezintă «valoarea copilului», deoarece acesta își poate îmbunătăți oricând performanță. «Azi am luat nota 6, dar peste 2 săptămâni pot lua 9.»

 

Aceste sisteme de evaluare încurajează competiția între copii în funcție de modul în care sunt folosite: dacă părintele își compară mereu copilul cu alți copii: «Tu ai luat 8, dar Maria a luat 9. Ea de ce poate și tu nu?»

 

E important ca nota să fie comunicată doar copilului respectiv pentru a-și putea evalua performanțele în timp, dar raportându-se la el însuși, fără să se compare cu alți copii.

 

Dacă părintele și cadrul didactic folosesc comparația între copii în funcție de performanțele lor, atunci copiii vor fi centrați pe ce rezultate au obținut ceilalți și pe competiție, și mai puțin pe ideea de a învăța cu plăcere.

 

Și studiile arată că, atunci când suntem focusați pe proces, pe ce facem acum și aici, și încercăm să lucrăm cu drag, vom obține, în timp, rezultate. Dar, pentru asta, este important să-mi compar evoluția tot în raport cu mine, nu cu ceilalți. Așa, capăt mai mare încredere în ceea ce pot face și progresul meu este real.“

 

Totodată, atunci când părinții pun o presiune prea mari pe copii pentru a obține rezultate foarte bune la școală, cei mici vor simți un sentiment puternic de frică, de care este posibil să nu scape nici în viața adultă.

 

Teama de eșec, teama de a nu fi acceptați decât dacă își mulțumesc părinții, teama de a ieși din zona de confort sau teama de a nu fi respinși sunt emoții negative pe care un copil le poate simți și în anii de școală, dar și mai târziu.

 

Este important ca în fața unei note sau a unui calificativ mai puțin mulțumitor părinții să observe copilul. Astfel, pot vedea cum se raportează el la această situație, cum se simte sau ce gândește despre situația respectivă.

Citiți continuarea articolului.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: Editura_Intuitext | 08.03.2019 13:59 | 1636 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Egocentrismul la parinti

Echilibrul emotional

Comentarii (1)

0 0

06.04.2019 09:29 mrctm70

Bună ziua,
Am în minte un proiect pentru părinţii copiilor cu dificultăţi de învăţare dar pentru a face un lucru de calitate am nevoie de un partener specialist în domeniul TSI. Nu este un anunţ pentru job, caut pur şi simplu pe cineva care are competenţe, curaj şi dorinţa de a lucra la construirea unui curs. Mai multe detalii doar celor ce sunt interesaţi. Mulţumesc!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

294 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN