Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Investiţiile. Idei de investiţii pentru copii

MrFinance

Iată cateva lucruri interesante despre investiții:

  • Primele forme de investiții datează încă din anul 1700 I.H, în Codul lui Hammurabi, unde sunt menționate: tranzacțiile comerciale, transferuri de proprietate, acorduri de închiriere și dobânzi. 
  • Dobânzile conturilor de economii junior sunt mai generoase decât conturile sau depozitele pentru adulți, cu taxe și comisioane ce pot fi și 0%, tocmai pentru a încuraja acest demers. 
  • În Statele Unite, 6 din 10 părinți economisesc bani pentru facultatea copiilor, uneori chiar din primii ani de viață ai acestora. 
  • Investiția în educație este cea mai valoroasă și este potrivită pentru toate vârstele. 

Instrumentele de investiții cunoscute

Din fericire, există numeroase forme de investiții, cu adresabilitate extinsă. Și când nu ne dăm seama, investim poate în activități, planuri, gânduri și dorințe. O investiție înseamnă, printre altele, gândul la viitor. Rezultatul se poate traduce în bani, cel mai adesea, sau în alte forme de recompense. Satisfacția este de cele mai multe ori aceeași - aceea că planurile tale au avut rezultat pozitiv. 

Instrumentele de investiții au riscuri și ceea ce este important de știut încă de la început este că, niciuna dintre formele de investiții nu este lipsită de acest factor, chiar dacă uneori este “îmbrăcată” în așa zisa expresie “fără riscuri”. 

Prețul plătit de fiecare dată este timpul prețios pentru studiu, cunoaștere, implicare activă, testare și în cele din urmă implicarea în investiția propriu-zisă. 

Așadar, am enumerat mai sus pașii necesari premergatori unei investiții. Niciodată spontan, împins de dorințe sau anturaj, nici împins de mirajul unui câștig “peste noapte”, ci cu foarte multă muncă, răbdare, atenție și studiu. 
Enumerăm, totodată, câteva dintre investițiile convenționale, cunoscute de un public larg:

1. Depozitele bancare - acestea sunt instrumente extrem de cunoscute și folosite, cu un randament al riscului scăzut, dar nu absent. Instituțiile ce oferă astfel de servicii sunt băncile. IFN-urile, deși oferă produse și servicii asemănătoare băncilor, nu dețin depozite bancare, ci doar oferă împrumuturi rapide, cu sume mici și dobanzi ridicate.

2. Titlurile de stat - produse ce au căpătat amploare în ultima vreme, întrucât statul român a oferit posibilitatea de a le accesa pe perioada scurte, medii sau lungi. Titlurile de stat sunt considerate cele mai sigure f0rme de investiții, cu mențiunea că, și un stat poate da faliment, deși nu este o situație des întâlnită. 

O definiție concisă: titlurile de stat sunt instrumente financiare care atestă o datorie publică emisă de statul român, pentru a sprijini cheltuielile guvernamentale.

3. Fondurile mutuale - sunt printre cele mai cunoscute forme de investiții și au ca scop principal atragerea banilor din partea investitorilor și investirea lor în diverse instrumente financiare, cum sunt: acțiunile, instrumentele monetare sau obligațiunile. 

4. Înființarea unei afaceri - dezvoltarea propriului business se numără cu succes printre formele de investiții pentru viitorul tău, dar și al familiei tale. O idee de afacere îți poate aduce stabilitate financiară, te poate implica în luarea unor decizii importante și te poate face un bun strateg. 

Alte forme de investiții

Pe lângă colecționarii de artă și bijuterii din aur, argint sau alte metale și pietre prețioase, investițiile îmbracă mai multe forme, cu diferite niveluri de risc.

Tehnologia oferă astăzi accesul la forme și instrumente de investiții în mediul virtual, precum Bitcoin - criptomoneda lansată în anul 2009, investițiile pe piața Forex - piața valutară fiind cea mai mare piață financiară din lume, platforme de tranzacționare sau brokeri.

Toate acestea necesită aptitudini deosebite, studiu intens și management al riscului. 

Care sunt cele mai bune investiții?

La fel ca alte activități sau pasiuni, investițiile nu au o adresabilitate anume ci, mai degrabă, necesită o conștientizare personală. 
Ceea ce funcționează pentru o persoană, nu poate funcționa pentru alta și așa mai departe. Firește că cele mai bune investiții sunt acelea care au cel mai scăzut nivel de risc. Totodată, această lume dinamică a investițiilor este antrenantă și extrem de interesantă pentru persoanele cu deschideri și dorința de a câștiga, dar și conștientizarea că oricând poți pierde. 

Cum spuneam și la începutul articolului, considerăm primordială investiția în educație, pentru orice vârstă și orice categorie socială, căci educația este un proces continuu, ce aduce doar beneficii. 
Este bine și sănătos, însă, ca fiecare dintre noi să cunoască aceste terminologii, mai noi sau mai vechi, și toate riscurile implicate de fiecare dintre ele.

Investiții pentru copii

Plecând de la ceea ce putem facem pentru cei mici - părinții și profesorii, chiar și rudele, cu aportul pe care-l au asupra acestora, sub formă de educație, grijă și dragoste, ajungem inevitabil la stabilitatea financiară de care orice individ are nevoie. 
Investițiile enumerate mai sus sunt instrumente utile, diverse, pentru o categorie vastă de oameni. Așadar, decizia de a investi pentru un copil stă în mâna adulților și de data aceasta. 
Produsele financiare preferate de mulți sunt: contul de economii și depozitul bancar.

Oricine își poate deschide oricare dintre acestea două, fără a fi deja clientul băncii alese, cu documente minime.

Contul de economii KidCont, spre exemplu, de la BT, oferă dobândă de 2% pe an pentru conturile în lei și 0.15% pe an pentru cele în euro. Suma minimă depusă trebuie să fie de 500 lei sau 100 euro.

Economii pentru copii, de la ING, oferă dobândă de 0.7% pe an, bonus trimestrial de 1%, fără comisioane și alte taxe.

Ofertele sunt nenumărate și se întrec în beneficii pentru participanți. Acestea sunt doar două exemple de la care poți porni către cea mai bună decizie.
Important de menționat, legat de conturile de economii deschise la bănci, este faptul că fondurile sunt garantate de Fondul de Garantare. În cazul unui faliment al băncii, există instituții ce protejează fondurile clienților. 

Ce ar trebui să știu înainte să investesc?

Înainte de orice decizie ce are implicații financiare este extrem de importantă o analiză a pieței. Suntem extrem de norocoși să avem atâtea surse de informare la îndemână, la un click distanță, de la forumuri, la site-uri de specialitate, până la cărți în format ebook și filmulețe educaționale. 

Un alt aspect important pe care insistăm este conștientizarea riscului. Riscul este prezent în orice formă de investiții, chiar dacă aceasta poartă denumirea uneori de “cea mai sigură”. 
Documentarea atentă, sfaturile profesioniștilor și experiențele reale ale oamenilor sunt extrem de folositoare în procesul decizional. 

Investițiile financiare pentru copii sunt poate cărămizile cele mai trainice în educația acestora, împreuă cu suportul și afecțiunea din partea părinților, dar și a cadrelor didactice, ce fac echipă comună. 

Momentul cel mai bun pentru a începe să pui acei bani deoparte este acum, atât pentru educație, cât și pentru sănătate, planuri, dorințe sau alte idei mărețe. 

Analizează cu atenție produsele de investiții, documentează-te atent și ia decizia cea mai bună pentru tine!

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: intuitext | 11.02.2021 09:25 | 11403 vizualizări

Aflați mai multe despre MrFinance

Investiții și economisire. Ce sunt și cum funcționează fondurile de investiții?

intuitext | 11.06.2021

0 comentarii

Despre ce vorbim când le vorbim copiilor despre finanțe. ABC financiar pentru copii mari și mici

intuitext | 11.05.2021

0 comentarii

Finanțe personale. Cum formăm obiceiuri sănătoase legate de bani

intuitext | 12.04.2021

0 comentarii

Evoluția banilor în timp. O mică excursie de la începuturi până azi

intuitext | 11.03.2021

0 comentarii

Educația financiară la copii

intuitext | 11.01.2021

3 comentarii

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 52 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Vocea profesorilor

Ce întrebări i-aţi pune unui specialist în predarea-învăţarea-evaluarea online? Echipa Didactic va obţine răspunsurile pentru dvs!

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

320 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN