Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Despre ce vorbim când le vorbim copiilor despre finanțe. ABC financiar pentru copii mari și mici

Există un ABC în orice. Sintagma marchează un nou început, noi cunoștințe ce urmează a fi asimilate, alte și alte curiozități ce au scop educațional, lucruri pe care încă nu le știm, dar de care ne vom îndrăgosti la un moment dat. 

Așa cum am discutat în articolele publicate anterior, azi petrecem mai mult timp învățând despre finanțe - atât noi, adulții, cât și copiii. Suntem mai avizi după informații financiare, cum să economisim, cum să investim, cum facem un buget etc.

Alfabetizarea financiară sau, mai bine zis, începutul acesteia, se pregătește tot cu “ABC”. 
Eficiența unui program este dovedită de cunoașterea termenilor, a definițiilor, a “uneltelor” pe care le vom folosi. 

Ne bucurăm să împărtășim ceea ce considerăm că întregește un curriculum de alfabetizare financiară - un mic dicționar de termeni financiari, dedicat tuturor, de la mic la mare. 

Așadar, iată zece termeni financiari definiți simplu, pe înțelesul tuturor, dar mai ales pentru cei mai mici dintre noi: 

1. Salariu

Un câștig în bani, plătit în mod regulat, lunar sau bilunar, pentru munca pe care o desfășoară o persoană. Cuvântul salariu provine din limba latină și înseamnă “o indemnizație acordată soldaților pentru a cumpăra sare”. În trecut, sarea era adesea costisitoare și greu de obținut. 

2. Economii

A economisi însemnă să îți pui banii deoparte, pentru a-i cheltui mai târziu. Destinația acestora este de cele mai multe ori planificată și poate asigura achiziția unor bunuri importante, vacanțe, gadget-uri, intervenții medicale etc. 
De regulă, oamenii își pun economiile într-un cont bancar, pentru a-i păstra în siguranță și pentru a obține chiar și o dobândă la suma depusă. 

3. Buget


Bugetul reprezintă urmărirea cheltuielilor și veniturilor pe o lună sau o perioadă mai mare. Bugetul presupune obiective financiare pe termen lung și scurt, ajustarea anumitor cheltuieli și monitorizare continuă. Găsești aici câteva idei istețe despre cum se face un buget. 

4. Dobânda 

Dobânda este o taxă plătită pentru un împrumut în bani sau alte active. Dobânda se adaugă la suma împrumutată, sub forma de procent lunar sau anual, uneori chiar și zilnic, ca în cazul IFN-urilor, pentru un interval de timp. 

Iată un exemplu simplu de calcul al dobânzii unui credit: 
Suma împrumutată: 2.000 lei
Perioada împrumutului: 1 an 
Dobânda: 8.69% pe an
Total de rambursat: 2.295,39 lei
Total dobândă din suma totală rambursată: 295.39 lei 

5. Cheltuieli 

Cheltuielile sunt plăți pe care oamenii le fac pentru bunuri și servicii. Cheltuielile pot fi personale, familiale sau cheltuieli ale unei firme. Cheltuim aproape zilnic pentru mâncare, facturi, transport, pasiuni, cărți etc. 

6. Reduceri 

Reducerile sunt atunci când niște produse (casă, mașina, joc video) sau bunuri și servicii au valoare mai mică față de prețul inițial. Reducerile pot ajunge chiar și până la 90% din valoarea inițială. 
Unele dintre cele mai mari reduceri din an se aplică de Black Friday - eveniment împrumutat din Statele Unite, când marile magazine se întrec în a oferi discounturi generoase. 

7. Bancă 

Banca este o instituție financiară ce acordă împrumuturi. De asemenea, oamenii își pot deschide conturi de economii, pot încheia asigurări, pot plăti facturi și pot depozita bunuri, precum bijuteriile, în casete de valori, deținute de bănci. Împrumuturile acordate de bănci au dobânzi lunare sau anuale. 

8. Împrumut

Un împrumut este o datorie suportată de o persoană fizică sau o companie, acordat de o bancă, creditor, chiar și de un guvern. Atunci când o persoană accesează un împrumut, se angajează să suporte toate cheltuielile aferente: dobândă, comisioane și taxe.

9. Credit ipotecar

Creditul ipotecar este un împrumut folosit pentru a cumpăra o casă sau un teren. Casa sau terenul cumpărat va fi folosit ca garanție pentru obținerea împrumutului. Simplu spus, împrumutul îți oferă banii pentru a cumpăra casa, iar împrumutul este garantat de casa. 

10. Profit 

Profitul este un beneficiu financiar realizat atunci când veniturile generate de o activitate depășesc cheltuielile, taxele și impozitele, în susținerea activității. 
Profitul se calculează ca venituri totale - cheltuieli totale. 

Lumea finanțelor este extrem de bogată în noțiuni, definiții, cifre și date ce pun lumea în mișcare. Alături de alte științe, precum biologia sau chimia, aceasta ne ajută să înțelegem concepte pe care le folosim zilnic, pentru o mai bună și armonioasă funcționare a lumii. 

Lista de termeni financiari este vastă și nu am putea să o cuprindem într-un singur articol. Am încercat să definim câteva noțiuni simple și uzuale, pentru a-ți putea oferi un start în lumea complexă a finanțelor, ție, celor mici și tuturor curioșilor. 

În curând, vei putea găsi pe site-ul www.mrfinance.ro un glosar de termeni de specialitate, definiți simplu, pentru a elimina teama că termenii financiari sunt de neînțeles.

Vei putea folosi aceste definiții chiar și în lecțiile cu elevii de clase primare sau gimnaziale.  

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: intuitext | 11.05.2021 10:49 | 7540 vizualizări

Aflați mai multe despre MrFinance

Investiții și economisire. Ce sunt și cum funcționează fondurile de investiții?

intuitext | 11.06.2021

0 comentarii

Finanțe personale. Cum formăm obiceiuri sănătoase legate de bani

intuitext | 12.04.2021

0 comentarii

Evoluția banilor în timp. O mică excursie de la începuturi până azi

intuitext | 11.03.2021

0 comentarii

Investiţiile. Idei de investiţii pentru copii

intuitext | 11.02.2021

0 comentarii

Educația financiară la copii

intuitext | 11.01.2021

3 comentarii

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 49 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

290 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN