Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

NOI REGULI LA ANGAJAREA PROFESORILOR

Dupa finalizarea stagiaturii, profesorul isi va da definitivatul, urmind ca in cel putin patru ani sa isi dea gradul didactic II, apoi in acelasi interval de timp, gradul I. Dar se pot primi si reduceri la perioada de obtinere a gradelor. “In cazul in care personalul didactic a obtinut media zecela examenul de definitivat, beneficiaza de o reducere de un an a termenului de inscriere la gradul didactic II, respectiv I”, se precizeaza in proiectul Statutului cadrului didactic. Insa profesorul trebuie sa acumuleze si un numar corespunzator de credite, in urma unor cursuri postuniversitare, de formare pedagogica sau cursuri de specializare in domeniul in care preda. Dupa obtinerea gradelor didactice, profesorul poate fi titular sau asociat la scoala la care preda.

Angajarea se face in urma promovarii unui concurs, pentru care “Ministerul Educatiei stabileste doar un pachet de criterii minimale, iar scoala, prin Consiliul de Administratie, va avea mina libera sa-si stabileasca celelalte criterii”, cum a precizat Cristian Adomnitei, ministrul Educatiei. Acelasi lucru se va intimpla si in cazul evaluarilor performantelor profesionale ale dascalilor, care vor avea loc anual, in baza criteriilor generale stabilite de Ministerul Educatiei. Astfel, profesorii vor fi notati la fel ca elevii din clasele primare cu calificativele: “foarte bine”, “bine”, “satisfacator”, “nesatisfacator”.

Cu toate ca pasii in cariera didactica se fac in timp, profesorii beneficiaza de prime de vacanta, acordate anual, in cuantumul unui salariu de baza, un premiu anual in cuantumul unui salariu mediu lunar de baza si reduceri de 50% din valoarea biletelor la filme, concerte si spectacole de teatru. Personalul didactic beneficiaza si de indemnizatii si sporuri care se calculeaza din salariul de baza si “devin baza de calcul pentru alte sporuri si drepturi salariale, care se calculeaza la salariul de baza”, cum se scrie in proiectul Statutului cadrului didactic. Astfel, personalul didactic cu performante deosebite in activitatea desfasurata in ultimii patru ani poate beneficia de gradatia de merit, acordata prin concurs. Aceasta gradatie se acorda pentru 16% dintre posturile existente in scolile din judet si reprezinta un sfert din salariul de baza. Profesorii pot beneficia si de salariu de merit, reprezentind un spor de pina la 15%. La acestea se adauga si un spor de stabilitate de peste 10%, pentru dascalii care au de la cinci ani vechime in sus.

Mai mult, dascalii “beneficiaza de un spor pentru suprasolicitare neuropsihica de 3%, la fiecare transa de vechime, grad sau treapta profesionala”, cum se precizeaza in proiectul de lege. Profesorii ar mai primi si o indemnizatie de diriginte, pentru obtinerea titlului stiintific de doctor, pentru predarea in zone izolate sau daca lucreaza la calculator mai mult de 75% din timpul normal de lucru.

Sursa: Cotidianul, 3 01 2008

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: trisi | 06.01.2008 19:20 | 5194 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Egocentrismul la parinti

Echilibrul emotional

Comentarii (36)

0 0

06.01.2008 19:57 trisi - Autor

Ei, ce spuneti?

0 0

06.01.2008 20:51 mirela_nita

Cand se va intampla acest lucru?In anul 2300 incolo?

0 0

06.01.2008 21:06 emilia_07

Ce minciuni sfruntate! Uite asa este indusa lumea in eroare si dupa aceea se intreaba ,,ce mai vor domnule si astia, ca uite cate primesc?" Rusine...Si legea asta de doi lei s-o voteze ei, ca oricum asa vor face, fara sa ne intrebe pe noi, ca de obicei...

0 0

06.01.2008 21:13 lililistanciu

E, nu ziceti?! este anul 2008 an electoral si toata lumea are ceva de dat.Si apoi cine citeste acest articol si nu cunoaste realitatea, poate crede ca gradatia si salariul de merit se pot lua pe banda rulanta.Perfectionarile o sa le facem in tinute vestimentare de numai la muzeu o sa mai vedem.

"Dupa obtinerea gradelor didactice, profesorul poate fi titular sau asociat la scoala la care preda"-deci numai dupa ce isi ia gradele se poate stabili intr-o scoala?

Gratuitati la concerte , spectacole si filme..........pai la care teatru , cinematograf sau alta intitutie de cultura sa merga daca sta in satul uitat de lume.

Alo...........indemnizatia pentru ditigentie exista, cred ca si cea pentru doctorat......de ce au mai fost adaugate in proiect, ca sa para mai stufos?

0 0

06.01.2008 21:14 lililistanciu

........imi cer scuze ,,dirigentie"

0 0

06.01.2008 21:21 sorinborodi

Putreziciunea din sistem poate fi inlaturata numai prin metode radicale,de catre o echipa curajoasa.In sensul ca are curaj sa-si sacrifice chiar viitorul politic de dragul reusitei reformei.

Dar,astea pe care le citim,ce sunt oare ?Reforma ?Da de unde !.....Sunt niste paleative trambitate tare,ca sa para ceva ce de fapt nu sunt ...

0 0

06.01.2008 22:58 eph2158

Experienta postdecembrista arata ca traim intr-o societate cvasianomica.Inteleg prin asta ca legea se aplica secvential, in functie de interesul guvernantilor sau al altor persoane care fac parte din structurile de "autoritate", indiferent pe ce palier ar fi situate acestea.Asadar nu traim intr-un stat de drept. Dispozitiile normative care vin in avantajul nostru se vor aplica fie trunchiat sau pe termen scurt (doar suntem in an electoral!), fie nu se vor aplica deloc.

Prevederile care presupun o ingreunare a situatiei noastre sau o fragilizare a statutului nostru vor fi puse in aplicare, indiferent de reactia noastra,ca traim intr-o societate democratica, ce naiba!

Ma ingrijoreaza ,in principal, doua probleme:1)Organizarea concursurilor de titularizare, care, prin trambitata autonomie institutionala,deschide cale larga abuzurilor, arbitrariului factorilor decidenti din scoala (directori, consiliu de administratie). Scoala va deveni o feuda a directorilor iar noi,"purtatorii de catalog" - niste slugute.

2.Nu mi-e clar in ce consta evaluarea anuala a cadrelor didactice. Intr-un examen? Stiu guvernantii ce uzura nervoasa presupune un examen anual,mai ales cand miza este foarte mare:diminuarea salariala sau poate chiar pierderea locului de munca.

Poate ca e vorba de o noua cale de a ne transforma in papirofagi, si asta in plina criza ecologica planetara.

Asadar, viitor de aur / Scoala noastra are...

0 0

07.01.2008 13:12 emilia_07

nici nu s-a votat bine legea( in care concursurile se dau in scoli), ca directoarea noastra deja a inceput sa ,,ameninte", mai in gluma, mai in serios : ,,Daca te place directorul, binr, daca nu, ai zburat"...Dragut, nu? Asta ca sa vedeti ce ne asteapta, daca se voteaza legea...

0 0

07.01.2008 13:55 floricaplosca

Care prime de vacanţă, stimabililor? Care premiu anual? Că eu de 30 de ani de când lucrez n-am auzit de-aşa ceva. Nu vă e ruşine să minţiţi? Până când? Ne-aţi lăsat de sărbători fără un ban în buzunar!!! Şi nici până în ziua de azi n-am primit salariul pe decembrie. Cică primul-ministru a dat ordin să nu se dea niciun avans în decembrie, pentru bugetari. Da, noi n-am primit nimic, dar alţi bugetari au luat premii grase. Ruşine, domnule prim-ministru! Mi-am trimis copilul la facultate cu 100 de lei din care şi-a plătit şi drumul. Acum aştept salariul ce mi se cuvine pe luna decembrie să-i pot pune bani pe card. Dar când va fi asta? Că au trecut deja 3 zile de când s-a împlinit termenul de plată. Până când ne mai minţiţi? Iar cei care dau asemenea ştiri să spună sursa exactă. Să ştim cine sunt mincinoşii, ca să poată fi traşi la răspundere.

0 0

07.01.2008 14:21 adelinne

Bataie de joc!Care sunt punctele cheie ale unei natiuni?Apararea,sanatatea si invatamantul.Asta se si urmareste:distrugerea lor.In mare parte s-a reusit.

0 0

07.01.2008 15:40 floarebernad

mai mergem la vot?asta-i curata campanie (demagogie) electorala, fratilor, nu mai vrem sa auzim atat de multe "deşertăciuni" vrem sa vedem concret , să-si recapete dascălul locul meritat in societatea pe care o numiti democratica, asteptăm de prea mult timp şi am fost intotdeauna mult prearăbdători....

0 0

07.01.2008 15:57 mariana_stetco

As vrea tare mult sa stiu cum se va face aceasta evaluare anuala a cadrelor didactice.Oare ce ne mai asteapta?Va semana cu evaluarile date de copii?

0 0

07.01.2008 18:23 ialyna

Vai de noi!!! Vai de anii petrecuti pe bancile liceului pedagogic si ale facultatilor!! Patronii cu 8 clase au bani de ... ori mai multi ca noi. Cine sa mai vina sa lucreze in invatamant? Rusine sa le fie celor ce mint cu seninatate!!

0 0

07.01.2008 18:42 teacher22

Îi multumesc lui Dumnezeu ca m-am titularizat anul trecut. Daca ajungi sa faci o facultate de matematica sau lb. romana si dai concur de titularizare cu un direcvtor de sport(cu multe aere şi nimic in cap)esti terminat.

0 0

07.01.2008 18:43 teacher22

Am vrut sa scriu concurs

0 0

07.01.2008 19:08 mioanghel

Am si eu o intrebare, daca tot sunt asa de binevoitori ziaristii acestia si informeaza asa de promt si "corect" opinia publica: cum explicati alaturarea dintre Art. 49 (4)? si Art. 93 lit f)? Adica ora de consiliere este introdusa in norma didactica (deci avem numai 17 ore in disciplina) dar se acorda si un spor de 10% pentru acest tip de activitate. Oare nu exista nici o contradictie aici? Nu ne vom trezi fara bani si cu dirigentia - consiliere pe cap? Doar si acum se spune ca avem spor de fidelitate si spor de stres in cuantum de nu stiu cate procente, dar ele nu exista din moment ce "sunt in grila" sau pe unde or fi, ca in statul de plata nu mai apar.

0 0

07.01.2008 19:10 marta27

Deja directorii se cred pe mosiile lor! Asta reprezinta scoala pt ei. Ce se va intampla cand vor angaja profesorii dupa placul lor?1 Se incurajeaza si mai mult coruptia, altceva bun nu se va face!!

Si Consiliul de Administratie este propus tot de director--deci este bine tot pentru ei!!Probabil ca vor pleca toti din invatamant! Nici nu se merita!Este prea mic salariul!Evaluarea se va face tot dupa cadouri , presupun!!

0 0

07.01.2008 19:13 adriana_dorina

vorbim in dodii

0 0

07.01.2008 19:17 mfior

Indemnizatiisi sporuri, Gradatii si Salarii de merit,Indemnizatie dirigentie,..nimic nou!!! Prime de vacanta,premiu anual ar fii grozav,dar ptr cine? Pentru "mai marii nostri".Da ,suprasolicitarea nuropsihica se poate rezolva cu 3%!! Bravo.E rusinos sa enumeram atatea avantaje care raman doar enumerate .Speriati oamenii:parinti,dascali,elevi cu bugetul nostru care ne atarna in buzunare. Noroc,dragi colegi, sa avem de sanatate

0 0

07.01.2008 19:18 mfior

Pardon: suprasolicitarea neuropsihica

0 0

07.01.2008 19:19 mfior

Indemnizatiisi sporuri, Gradatii si Salarii de merit,Indemnizatie dirigentie,..nimic nou!!! Prime de vacanta,premiu anual ar fii grozav,dar ptr cine? Pentru "mai marii nostri".Da ,suprasolicitarea nuropsihica se poate rezolva cu 3%!! Bravo.E rusinos sa enumeram atatea avantaje care raman doar enumerate .Speriati oamenii:parinti,dascali,elevi cu bugetul nostru care ne atarna in buzunare. Noroc,dragi colegi, sa avem de sanatate

0 0

07.01.2008 19:20 barbureniko

apare la salar dar este inclus la salarul de baza

0 0

07.01.2008 19:22 barbureniko

si oare daca noi ne-am titularizat acum 10 ani si nu avem inca gradul I., ni se va sterge titulatura pana cand dam toate gradele....e o prostie....eu am citim dtatutul pesinalului didactic, asta nou, dar nu apare asa ceva

0 0

07.01.2008 19:38 barbureniko

Art. 52.

(1) Ocuparea posturilor didactice titularizabile si a celor netitularizabile, de predare, de consiliere si de

terapie educationala, precum si cele de documentare si informare, ramase vacante dupa operatiunile

prevazute la art. 51 alin.(2) lit. a) si b) si a celor rezervate se face prin concurs organizat la nivelul

unitatii/institutiei de învatamânt/grupuri de unitati de învatamânt pe baza criteriilor generale stabilite

anual de Ministerul Educatiei.

Proiect

17

(2) În urma promovarii concursului, personalul didactic care ocupa posturi didactice vacante

titularizabile, devine titular în sistemul national de învatamânt, iar personalul didactic care ocupa

posturi didactice netitularizabile încheie contract pe perioada determinata.

0 0

07.01.2008 19:39 barbureniko

astai noul statut si este pe www.edu.ro

0 0

07.01.2008 22:32 512678

cred ca sunt nebuni rau.iar dam examene,ca eu una m am saturat de ele.sa dea si directorii,inspectorii,parlamentarii.........,sa vada si ei cum e.oricum nu-i trage nimeni la raspundere.in ceea ce priveste primele si bonurile cadou am fost lasati balta,asa ca orice am face noi nu ne asculta nimeni.

0 0

07.01.2008 22:52 stephano

Am ramas fara cuvinte!

Fantastic!

:))))

0 0

08.01.2008 12:50 anama

E vai de noi.... cei tineri! Se promoveaza spaga in scoli si ..."pupincurismul" (scuzati limbajul colorat).

Care sunt criteriile dupa care acel Consiliu de administratie- ales uneori stim noi cum- decide daca un profesor merita sau nu sa ramana in scoala? Sunt ele obiective?

As vrea sa stiu si eu cati dintre cei din minister care au "gandit" noul statut al nostru are sub 45 ani? Si cand a fost ultima data cand au intrat la ore si au simtit realitatea invatamantului?

TREBUIE SA FIM SI NOI INTREBATI!

NOI NE CONFRUNTAM CU PROBLEMELE!

NOI TREBUIE SA DECIDEM SI NU MOSII CARE-SI TARAIE ISMENELE PRIN MINISTER!

RUSINE!



0 0

08.01.2008 16:00 grigore_geta

Eu cred ca ar trebuiesa ne bucuram ca noul statut si legea inv. prevad aceste drepturi,sa prevada cat mai multe. Si asta, chiar daca ele exista deja. Trebuie prevazute, altfel, asa cum au fost date, pot fi si retrase. Numai ca de la o vreme a tot trebuit sa dam in judecata Inspectoratele, primariile si chiar Ministerul pentru a firespectate. Eu cred ca nu pentru multitudinea drepturilor trebuie sa ne temem si sa fim sceptici, ci pentru respectarea lor. Si aici un mare rol il au sindicatele. Daca sunt multe si marunte, daca se contrazic intre ele si se lupta pentru suprematie, noi tot sfaramati vom fi, iar drepturile noastre, care frumos sunt scrise pe hartie, acolo vor ramane. Eu cred ca nu trebuie sa mai ponegrim ci sa ne unim, sa ne facem corect datoria pentru a nu mai fi aratati cu degetul si apoi ne vom putea cere cu demnitate drepturile scrise in legile care nu se respecta.

0 0

08.01.2008 17:47 massy_66xxx

Tineret roman, invatamantul sa fie ultima solutie in cazul in care vreti sa va gasiti o slujba!!!

0 0

08.01.2008 17:54 angela_ghrsm

Să dea Dumnezeu din cer să fie aşa cum scrie pe hârtie ! va fi vai de pielea noastră la evaluări, căci va trebui să ne avem bine cu consiliul de administraţie şi cu conducerea scolii pt că acum ei - cu adevărat - îşi vor alege oamenii cu care vor lucra ! De mult doreau directorii să aibă acest drept. Vom munci şi vom învăţa, vom strânge cureaua până la penultima gaură, vom scoate bani din buzunar ca să ne plătim cursurile de perfectionare care acum costă câteva milioane, ( dai un ban dar stai în faţă ! ) ne vom face plăcuţi la vedere şi la vorbă colegilor şi celorlalte persoane din conducerea scolii, vom face ce ni se cere, vom munci zi lumină şi ne vom mentine pe poziţie ! dacă nu, ne vom alege altă meserie ! eu zic că vom reuşi ! nu trebuie să ne speriem ! au mai fost vremuri de restriste în cariera mea, apoi au lăsat-o mai moale ! Fruntea sus şi vom învinge greutăţile ! nu ne sperie pe noi niste legi ! nu vor fi duri de la început ! va trebui să existe o perioadă de respiro. Succes ! veţi vedea că vom reuşi împreună ! Europa e cu ochii pe noi !

0 0

08.01.2008 18:26 shelly_webster

Maaaama, o gramada de sporuri, pacat ca impozitele reprezinta o gramada si mai mare. A, btw, prima de instalare o iau doar profesorii titulari, adica aia care au gasit posturi titularizabile in primii 5 ani de activitate, restul....soarta. Masteratul se considera curs de perfectionare? (e in domeniu) Din cate am vazut eu, salariu de merit iau doar cadrele didactice cu gradul I, care oricum sunt prea plictisite sa mai faca si alte activitati extrascolare cu elevii iar noi astia tineri picam de fraieri mereu. Oricum, nu o sa mai stau atat de mult in invatamant incat sa mai dau si gradul I, chiar daca sunt titulara. Si nu sunt numai eu in aceasta stare, multe colege au preferat fie sa plece in strainatate, fie sa lucreze chiar si intr-un supermarket, "se castiga mai bine" spun ele, "si nici nu ai parte de atata stres". Good luck!

0 0

08.01.2008 18:42 shelly_webster

Am uitat, tin sa multumesc foarte "frumos" celor care au uitat de noi de Craciun si ne-au lasat fara niciun ban. Si cei cu asistenta sociala au primit o prima si cadouri dar noi, cadavrele didactice, nu contam.

0 0

08.01.2008 19:05 stana

LasatI VALORILE sa triumfe.Nu va mai temeti de concurenta ,incercati sa va faceti datoria cu consecventa,asa cum ati fost formati si o sa vedeti ce satisfactii sufletesti aveti .

0 0

08.01.2008 20:51 yana_popa

PT STANA

DA DAR TOATE TREC PRIN STOMAC.

UNII DINTRE NOI MAI AVEM SI COPII SI 'MIE MI SE INTAMPLA" SA FIE NEVOIE SA I INTRETIN. CEILALTI CUM VA DESCURCATI IN PRIVINTA COPIILOR?

0 0

08.01.2008 22:16 tedicoman

Pentru Stana, de asemenea.Despre ce valori vorbiti?In sensul de criterii de selectie, de profesori ca valori?Nu m-am prins, scuzati-ma.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 51 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

284 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN