Jocuri educaţionale

Înghetata crescătoare
Formarea numerelor alcătuite din sute, zeci, unităţi
Matematica Clasa a III-a

Pericol de explozie
Adunări şi scăderi în concentrul 0-10000
Matematica Clasa a III-a

Una din trei
Apele curgătoare şi vegetaţia României
Geografie Clasa a IV-a

Pierderea diplomei pentru a doua oara pedepsita cu repetarea studiilor

Eliberarea duplicatului pentru diploma de studii nu se va face decåt o singura data. Cei care pierd si duplicatul vor fi nevoiti sa-si repete studiile. Totodata, eliberarea documentelor de studii de la universitati nu se va mai face gratuit. Indiferent daca solicitantul doreste diploma în regim de urgenta sau nu, el va plati o taxa stabilita de facultate.
Pâna în prezent, eliberarea actelor de studii de catre institutiile de învatamânt superior au fost facute dupa un Regulament ce dateaza înca de pe vremea comunistilor: nr. 6378/29.04.1986. Documentul în cauza nu prevede percepere de taxe pentru eliberarea diplomelor de studii. Nici macar nu stipuleaza ca acestea se pot elibera în regim de urgenta si nici nu se precizeaza vreun termen pâna când ele pot fi completate si date beneficiarilor. În consecinta, dupa 1994, dupa ce institutiile de învatamânt au primit autonomie universitara, dar nu si financiara, fara un aviz prealabil din partea ministerului, acestea au decis ilegal perceperea de taxe de la acei absolventi care doreau obtinerea diplomelor în regimde urgenta. Adica, într-o perioada mai scurta de sase luni de la absolvire. Sesizând aceasta ilegalitate si lipsa unei reglementari legislative, ministrul educatiei, Cristian Adomnitei, a finalizat un nou Regulament privind regimul actelor de studii în sistemul de învatamânt superior. Potrivit acestuia, orice eliberare de acte de studii se va face contra cost: „Pentru eliberarea actelor de studii, institutiile pot percepe taxe, în conditiile stabilite de senatele universitare, în conformitate cu prevederile legislatiei în vigoare”, se stipuleaza la articolul 37 din document. Este evident ca, potrivit acestei reglementari, toate institutiile de învatamânt superior vor stabili taxe în mod diferentiat, în functie de categoria diplomei. Cea mai ieftina va fi pentru licenta si cea mai scumpa pentru doctorat.

Completarea actelor s-a prelungit la 12 luni
Perioada de timp acordata secretariatelor pentru eliberarea diplomelor a fost prelungita de la 6 la 12 luni. „Dupa finalizarea completa a studiilor, la cerere, absolventilor li se elibereaza Adeverinta de absolvire a studiilor, al carei termen de valabilitate este de maximum 12 luni”. Se mentioneaza la articolul 38. Totodata, noul regulament mai stipuleaza o strictete. Astfel, persoanele care îsi pierd documentele de studii, indiferent de motive, pot beneficia doar o singura data de un duplicat al diplomei. Eliberarea unui alt duplicat la duplicat se va putea face doar în situatii foarte speciale: „daca duplicatul a fost pierdut sau distrus complet în conditii de forta majora (calamitati naturale, incendii etc.), titularului i se poate elibera un alt duplicat, la cerere si pe baza aprobarii acesteia, cu mentiunea ca pe acesta se înscriu, suplimentar, seria si numarul duplicatului anterior, precum si data la care acesta a fost eliberat”, se stipuleaza la articolul 29 din noul regulament. În aceste conditii, titularul duplicatului unui act de studii îsi poate ridica documentul respectiv în termen de o luna de la aprobarea cererii. De asemenea, toate aprobarile date pentru eliberarea de duplicate se pastreaza în arhiva institutiei, cu termen permanent.

"Gardianul"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: crina_butarescu | 20.09.2007 01:07 | 9636 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Ce inseamna iubirea conditionata in parenting

Comunicarea parinte - copil

Lipsa de respect la adolescenti

Comunicarea parinte - copil

Cum mentii o relatie apropiata cu copilul tau

Comunicarea parinte - copil

Comentarii (3)

0 0

22.09.2007 11:54 professorbujor

Reforma in actiune!Bravos,natiune!

0 0

22.09.2007 20:31 geis

Dupa cum se vede reforma a inceput cu ce era mai stringent in invatamant! Cand Dumnezeu in varful piramidei vor fi creiere nu caramizi?!?.

0 0

13.03.2008 19:30 coletta

E o prostie, o tâmpenie, o măgărie, luaţi-o cum vreţi că eu aş mai avea şi alte cuvinte din acestea pentru deştepţii care dorm ziua şi fac legi noaptea.Aşa ceva numai la noi la români se poate întâmpla.

Comentaţi

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 105 evenimente

«MAI 2019»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Ziua Apei

Propus de: iuiu_flori

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre utilitatea evaluărilor naționale la clasele a II-a și a IV-a?

792 voturi | 18 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: 8101961 Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Pentru cadrele didactice din preuniversitar: Abonaţi-vă la Premium și puteţi avea mai multe puncte la dosarul personal!