Şcoala cu
bune practici

39 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Sprijin pentru o noua Scoala de Arte si Meserii

SCOALA DE ARTE SI MESERII INFIINTATA PRIN FINANTAREA FIRMEI “GALMOPAN” GALATI

Incepand cu acest an scolar, la Galati este pus in practica un proiect care pare insolit in economia tranzitiei: o scoala ca oricare alta, dintr-un cartier periferic al Galatiului este transformata in Scoala de Arte si Meserii, prin colaborarea dintre Inspectoratul Scolar al judetului Galati si principalul producator de paine al Galatiului “Galmopan” SA, care sustine financiar dezvoltarea acestui proiect.

Printre “blocurile gri”

Dezvoltarea acestui proiect este cu atat mai provocatoare cu cat el este pus in practica intr-unul dintre cartierele cu “probleme” ale Galatiului. Inca de la construirea sa, in urma cu patruzeci de ani, “Micro 40” a fost considerat unul dintre cartierele cele mai sordide ale orasului. De atunci, lucrurile nu s-au schimbat prea mult; astazi este unul dintre cartierele care, dincolo de blocurile gri, este un fief al gastilor de cartier, in care prostitutia si consumul de droguri sunt la ele acasa. Scolile din cartier se confrunta cu un fenomen greu de controlat: abandonul scolar. Directorul Scolii nr. 30, prof. Gheorghe Ghetau, are ambitia de a demonstra ca si intr-un asemenea mediu social poate fi schimbat ceva in bine, nu numai din rau in mai rau. In loc sa se transfere la o alta scoala, dintr-un cartier “normal”, profesorul Ghetau s-a gandit la dezvoltarea acestui proiect, prin care sa schimbe rolul scolii, de producator de analfabeti cu diploma de 8 clase: “Prin acest proiect vreau sa marim rolul educativ al Scolii 30 in acest cartier, scopul fiind formarea de muncitori calificati pentru domeniul ethnic.”

Scoala de Arte si Meserii

Proiectul gandit de directorul Scolii 30 a castigat girul inspectorului sef al I.S.J.Galati profesorul Stefan Simion, care s-a implicat in dezvoltarea acestuia, dar a primit si sustinerea lui Petrica Herescu, actionarul majoritar al “Galmopan” SA, principala societate de morarit si panificatie a Galatiului. Pe data de 14 iunie, intre conducerea Scolii 30 si cea a “Galmopan” a fost semnat un protocol prin care “Galmopan” se obliga sa sustina financiar transformarea Scolii 30 intr-o Scoala de Arte si Meserii in care elevii sa fie calificati in meserii din morarit si panificatie. Firma a demarat asigurarea dotarilor pentru atelierul scoala, in cadrul caruia vor fi asigurate nivelul 1 si 2 de calificare in meseriile de brutar, calificarea elevilor fiind coordonata de specialistii de la “Galmopan”, oameni cu zeci de ani de experienta in domeniu. Peste doi ani, absolventii noii scoli de arte si meserii vor fi primii angajati ai “Galmopan” calificati in cadrul acestui proiect.

Tinta de viitor – nivelul 3 de calificare

Actionarul majoritar al “Galmopan” SA Galati, Petrica Herescu ne-a declarat ca “obiectivul principal pe care firma il doreste realizat prin dezvoltarea acestui proiect este de a-si asigura o rezerva tanara de personal bine calificat, pentru cei aproape 200 de lucratori specializati in cele trei meserii care isi desfasoara acum activitatea la “Galmopan”. Dar o parte dintre absolventi vor putea sa primesca un loc de munca la principala societate de morarit- panificatie Braila, “Demopan”SA, la care grupul detine pachetul majoritar de actiuni. “Noi vom asigura dotarea cu echipamente si toate cele necesare pentru functionarea unui laborator de panificatie si patiserie, dar si toate dotarile necesare pentru functionarea unui laborator de tehnica servirii. In plus vom asigura, incepand chiar din acest an un numar de doua pana la cinci burse anuale. Este doar o prima faza a proiectului, pentru ca intentia noastra este sa asiguram conditiile si pentru nivelul 3 de calificare si astfel aceasta unitate scolara sa fie transformata in liceu”, a mai precizat Petrica Herescu. Inspectorul sef al I.S.J. Galati prof. Stefan Simion a facut toate demersurile necesare la Ministerul Educatiei si Cercetarii, pentru ca acest proiect sa demareze incepand cu acest an scolar: “Zbaterea noastra si a “Galmopan” este ca astfel sa reusim sa revigoram o scoala care din cauza din cartier a fost depopulata. Noi ne dorim sa realizam acest proiect si sa demonstram ca se poate, mai ales in conditiile unui asemenea cartier,” tinta de viitor este si pentru conducerea I.S.J. Galati tot atingerea nivelului de calificare 3 si infiintarea unui liceu de specialitate. Proiectul ambitios este o premiera la Galati, dar foarte probabil si la nivel national, pentru ca in timp ce multe societati si-au declinat dupa privatizare, patronajul asupra scolilor profesionale si grupurilor scolare, iata ca la Galati, prin aceasta initiativa, se infiinteaza un centru de calificare acolo unde nu exista nimic.

“Romania libera” – 28 octombrie 2004




Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: mariro | 28.10.2004 15:03 | 3842 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Egocentrismul la parinti

Echilibrul emotional

Comentarii (6)

0 0

28.10.2004 22:38 adriana-turt

Felicitari si succes in activitate!

Nu va fi usor, dar cu un asa sprijin o sa mearga.

SUCCES!

0 0

03.11.2004 13:28 mariro - Autor

Multumesc, la fel si tie!

0 0

05.11.2004 13:29 koko_kokolino

Multumesc mi-ati fost de mare ajutor pt. inscrierea la o asemenea scoala.Va iubesc mult. costin, prietenii imi spun koko

0 0

06.11.2004 16:22 madupodgo

este un exemplu demn de urmat.ar fi mai important sa afle si alti agenti economici de acest proiect f util si NORMAL.dar asta n-o putem face noi,din scoli.guvernul asta puturos ar trebui sa gandeasca si altceva decat sa umple niste hartii si sa le transforme pe mesele carciumilor in ordine de ministru!

0 0

07.11.2004 12:19 mariro - Autor

Sa stii madupo...ca acest proiect s-a infaptuit de jos in sus! De la directorul scolii, reprezentantii Galmopan, conjuncturi prielnice, apoi minister! Daca vrei, poti! Sau..."Omul sfinteste locul"

0 0

03.01.2006 11:58 mariro - Autor

Din pacate... proiectul nu s-a infaptuit! :( Nu s-a aprobat... Avem insa sperante cu noul guvern???!!!!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«MARTIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre simularea Evaluării Naționale pentru clasa a 8-a? Votați ceea ce vi se pare mai important, comentați.

149 voturi | 4 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN