Jocuri educaţionale

Foca la distracţie
Adunări şi scăderi în concentrul 0-10000
Matematica Clasa a III-a

Încurcatura geografică
Harta fizică a României. Puzzle
Geografie Clasa a IV-a

Girafa la dietă
Aflarea termenului necunoscut. Metoda balanţei
Matematica Clasa a III-a

5 pași pentru a spune Stop consumului de alcool în școli

Consumul de alcool în rândul minorilor a devenit un fenomen răspândit la nivel global, cu consecințe extrem de grave asupra sănătății, iar România nu face excepție.

78% dintre adolescenții români în vârsta de 16 ani au consumat cel puțin o dată în viață o băutură alcoolică, conform ultimei cercetări ESPAD (Proiectul European de Cercetare în Școli privind Consumul de Alcool și alte Droguri).

Același studiu atestă că 35% dintre minori manifestă un obicei de consum de până la cinci băuturi alcoolice la o ocazie. Acest tip de consum se regasește la 42% dintre baieți și 27% dintre fete. Cercetătorii trag un semnal de alarmă în ce privește riscul de dependență și semnalează ca factor declanșator consumul în cantități mici, de la o vârstă fragedă. Dacă vârsta de consum inițial este de 14 ani, riscul este de 4-5 ori mai mare să se dezvolte o dependență de alcool, față de cei care încep să consume la 19 ani.

Ramai in joc

Nu există niciun tip de alcool mai puțin nociv în cazul copiilor și adolescenților. Alcoolul este nociv și toxic pentru ei. Vorbim despre niște organisme care sunt în creștere, în proces de dezvoltare. Din punctul meu de vedere, până la 18 ani copilul nu ar trebui să consume alcool,” a declarat Dr. Gabriela Nițescu, toxicolog, medic primar pediatru și coordonator al Centrului Național Antitoxic Pediatric din cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” ( & Asociația Toxapel).

Săptămânal, în medie doi adolescenți cu vârste între 12 și 13 ani, fete și băieți, ajung în comă alcoolică la Centrul Național Antitoxic Pediatric din cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București. Îngrijorător este faptul că sunt multe fete care ajung la spital în această condiție, iar părinții sunt șocați.

Adolescența și tentațiile ei

Iniţierea şi derularea în şcoală a unor activităţi educative centrate pe problematica consumului de alcool reprezintă o necesitate, luând în considerare amploarea fenomenului la noi în ţară, vârsta scăzută a celor care ajung să consume alcool și, nu în ultimul rând, efectele grave ale consumului asupra vieţii adolescenţilor, cât și a familiilor din care fac parte,” spune psihologul educațional Violeta Tapai.

După familie, școala este cea de-a doua instanță de socializare și are o responsabilitate majoră în educarea, formarea și dezvoltarea armonioasă a personalității elevilor, precum și în prevenirea comportamentelor negative ce pot să apară la vârsta adolescenței.

A-i învăţa pe elevi cum să reziste la presiunea anturajului şi să facă faţă tentaţiilor, a le oferi informaţii pe baza cărora să ia decizii în cunoştinţă de cauză, a-i face să înţeleagă consecinţele şi pericolele la care se pot expune, sunt doar câteva dintre obiectivele pe care profesorii le pot atinge, prin implementarea unui model de educaţie preventivă eficientă şi de calitate.

Rămâi în joc! Adolescenţă fără alcool!” - Campanie de informare și educare

Inițiată de Spirits România, asociația reprezentativă a producătorilor și importatorilor de băuturi spirtoase din România, împreună cu Federația Română de Fotbal şi Mega Image, campania își propune să contribuie la susținerea eforturilor autorităților, părinților și cadrelor didactice de informare și educare privind consecințele negative ale consumului de alcool în rândul minorilor.

Cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, campania din acest an oferă suport cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și consilierilor școlari din cadrul cabinetelor de asistență psihopedagogică prin elaborarea unui ghid, un instrument de lucru util care oferă metode educaționale și psihopedagogice de prevenire și contracarare a acestui fenomen.

Realizat împreună cu psihologul educațional Violeta Carmen Tapai, Ministerul Educației Naționale și editura Intuitext, ghidul va fi lansat în data de 5 iunie 2019.

Ghidul propune profesorilor programul “Educaţia în 5 paşi” pentru prevenirea consumului de alcool în rândul elevilor, program care are la bază o strategie educaţională pozitivă, cu accent pe:

  • Dezvoltarea şi afirmarea personalităţii

  • Informarea elevilor în legătură cu alegerile lor şi conştientizarea acestora

  • Înţelegerea corectă a realităţilor vieţii

  • Dezvoltarea, în cadrul grupurilor de vârstă, a unor relaţii autentice de prietenie

  • Educarea în spiritul asumării unor alegeri responsabile în legătură cu petrecerea timpului liber

  • Promovarea în rândul elevilor a unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat

Orele de dirigenție și de consiliere școlară reprezintă cadrul orar în care se pot desfășura astfel de activități. Prin specificul lor, aceste ore au menirea de a susține procesul de dezvoltare personală și de a influența pozitiv relațiile interpersonale, orientându-i pe elevii aflaţi la vârsta adolescenţei pe parcursul acestei etape de maturizare.

Pentru mai mai multe informaţii, accesaţi www.consuma-responsabil.ro/suntem-multi și https://www.facebook.com/ConsumaResponsabil.SuntemMulti/ .

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: intuitext | 20.05.2019 12:54 | 1338 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Treburi casnice pentru copii - beneficiile lor

Independenta
Responsabilitatea

Sanatatea mintala a familiei

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Comentaţi

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 5 evenimente

«OCTOMBRIE 2019»
LuMaMiJoViSaDu
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Gârcina

Propus de: savcoco

Sondajul zilei

Ce procent din totalul "hârtiilor" pe care le produceți in activitatea dumneavoastră didactica sunt inutile (nu va sunt de folos la clasa, nu sunt relevante, nu sustin procesul didactic etc)

230 voturi | 2 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: magghyc Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Pentru cadrele didactice din preuniversitar: Abonaţi-vă la Premium și puteţi avea mai multe puncte la dosarul personal!