Şcoala cu
bune practici

39 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

5 pași pentru a spune Stop consumului de alcool în școli

78% dintre adolescenții români în vârsta de 16 ani au consumat cel puțin o dată în viață o băutură alcoolică, conform ultimei cercetări ESPAD (Proiectul European de Cercetare în Școli privind Consumul de Alcool și alte Droguri).

Același studiu atestă că 35% dintre minori manifestă un obicei de consum de până la cinci băuturi alcoolice la o ocazie. Acest tip de consum se regasește la 42% dintre baieți și 27% dintre fete. Cercetătorii trag un semnal de alarmă în ce privește riscul de dependență și semnalează ca factor declanșator consumul în cantități mici, de la o vârstă fragedă. Dacă vârsta de consum inițial este de 14 ani, riscul este de 4-5 ori mai mare să se dezvolte o dependență de alcool, față de cei care încep să consume la 19 ani.

Ramai in joc

Nu există niciun tip de alcool mai puțin nociv în cazul copiilor și adolescenților. Alcoolul este nociv și toxic pentru ei. Vorbim despre niște organisme care sunt în creștere, în proces de dezvoltare. Din punctul meu de vedere, până la 18 ani copilul nu ar trebui să consume alcool,” a declarat Dr. Gabriela Nițescu, toxicolog, medic primar pediatru și coordonator al Centrului Național Antitoxic Pediatric din cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” ( & Asociația Toxapel).

Săptămânal, în medie doi adolescenți cu vârste între 12 și 13 ani, fete și băieți, ajung în comă alcoolică la Centrul Național Antitoxic Pediatric din cadrul Spitalului de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București. Îngrijorător este faptul că sunt multe fete care ajung la spital în această condiție, iar părinții sunt șocați.

Adolescența și tentațiile ei

Iniţierea şi derularea în şcoală a unor activităţi educative centrate pe problematica consumului de alcool reprezintă o necesitate, luând în considerare amploarea fenomenului la noi în ţară, vârsta scăzută a celor care ajung să consume alcool și, nu în ultimul rând, efectele grave ale consumului asupra vieţii adolescenţilor, cât și a familiilor din care fac parte,” spune psihologul educațional Violeta Tapai.

După familie, școala este cea de-a doua instanță de socializare și are o responsabilitate majoră în educarea, formarea și dezvoltarea armonioasă a personalității elevilor, precum și în prevenirea comportamentelor negative ce pot să apară la vârsta adolescenței.

A-i învăţa pe elevi cum să reziste la presiunea anturajului şi să facă faţă tentaţiilor, a le oferi informaţii pe baza cărora să ia decizii în cunoştinţă de cauză, a-i face să înţeleagă consecinţele şi pericolele la care se pot expune, sunt doar câteva dintre obiectivele pe care profesorii le pot atinge, prin implementarea unui model de educaţie preventivă eficientă şi de calitate.

Rămâi în joc! Adolescenţă fără alcool!” - Campanie de informare și educare

Inițiată de Spirits România, asociația reprezentativă a producătorilor și importatorilor de băuturi spirtoase din România, împreună cu Federația Română de Fotbal şi Mega Image, campania își propune să contribuie la susținerea eforturilor autorităților, părinților și cadrelor didactice de informare și educare privind consecințele negative ale consumului de alcool în rândul minorilor.

Cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, campania din acest an oferă suport cadrelor didactice din învățământul preuniversitar și consilierilor școlari din cadrul cabinetelor de asistență psihopedagogică prin elaborarea unui ghid, un instrument de lucru util care oferă metode educaționale și psihopedagogice de prevenire și contracarare a acestui fenomen.

Realizat împreună cu psihologul educațional Violeta Carmen Tapai, Ministerul Educației Naționale și editura Intuitext, ghidul va fi lansat în data de 5 iunie 2019.

Ghidul propune profesorilor programul “Educaţia în 5 paşi” pentru prevenirea consumului de alcool în rândul elevilor, program care are la bază o strategie educaţională pozitivă, cu accent pe:

  • Dezvoltarea şi afirmarea personalităţii

  • Informarea elevilor în legătură cu alegerile lor şi conştientizarea acestora

  • Înţelegerea corectă a realităţilor vieţii

  • Dezvoltarea, în cadrul grupurilor de vârstă, a unor relaţii autentice de prietenie

  • Educarea în spiritul asumării unor alegeri responsabile în legătură cu petrecerea timpului liber

  • Promovarea în rândul elevilor a unui stil de viaţă sănătos şi echilibrat

Orele de dirigenție și de consiliere școlară reprezintă cadrul orar în care se pot desfășura astfel de activități. Prin specificul lor, aceste ore au menirea de a susține procesul de dezvoltare personală și de a influența pozitiv relațiile interpersonale, orientându-i pe elevii aflaţi la vârsta adolescenţei pe parcursul acestei etape de maturizare.

Pentru mai mai multe informaţii, accesaţi www.consuma-responsabil.ro/suntem-multi și https://www.facebook.com/ConsumaResponsabil.SuntemMulti/ .

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: intuitext | 20.05.2019 12:54 | 3335 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Egocentrismul la parinti

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«MARTIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre simularea Evaluării Naționale pentru clasa a 8-a? Votați ceea ce vi se pare mai important, comentați.

147 voturi | 4 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN