Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

5 calități cheie ale educatorului perfect, de la câștigătoarea titlului ”Trainer of the year” la Nursery World in 2021

Fiecare copil merită un educator grozav. Un model care inspiră, motivează și se implică, astfel încât copilul să aibă ocazia de a știi mai mult, de a face mai mult și de a fi mai mult.

Dar care sunt calitățile unui educator cu vocație? Ce atribute ar trebui să îl definescă, ce cunoștințe ar trebui să aibă și ce abilități astfel încât să fie un adevărat profesionist în domeniul educației timpurii?

Am aflat răspunsul acestor întrebări de la Alison Featherbe, deținătoare a titlului ”Trainer of the year” la Nursery World in 2021 și speaker la Conferința de Educație Timpurie, eveniment ce va avea loc la Timișoara, București, Suceava și Chișinău, între 24 și 30 octombrie.

”Spune-mi și voi uita, invață-mă și s-ar putea să-mi amintesc, implică-mă și voi învăța” Benjamin Franklin.

Am întrebat-o pe Alison care sunt cele 5 calități ale unui educator grozav, iar topul ei îl prezentăm în cele ce urmează.

1. Un bun comunicator.
Copiii au nevoie de un educator care își alege bine cuvintele, care este autentic, cinstit și deschis. Un educator captivat atunci când citește povești, interesat de viața copiilor și posesor a unei colecții vaste de expresii faciale. Nu în ultimul rând, aș menționa un limbaj corporal accesibil. Un bun comunicator dă putere copiilor să-și comunice nevoile și dorințele și oferă un mediu securizant, în care aceștia pot străluci, un mediu care oferă provocare și permite învățarea prin încercare și eroare.

2. Capacitatea de a se conecta.
Relațiile sunt vitale în educarea copiilor. Relațiile pozitive construiesc încredere, dezvoltă o legătură semnificativă și ne îndeplinesc nevoia de a fi apreciați și respectați. Conexiunea răspunde nevoii noastre de a aparține și de a ne simți iubiți. Conexiunea autentică ne va permite să îmbrățișăm diferențele dintre semeni, să fim curioși și chiar să fim vulnerabili atunci când avem cea mai mare nevoie. Un educator bun are capacitatea de a se conecta cu fiecare copil în unicitatea sa.

3. Este creativ și inspiră creativitate.
Dezvoltarea creativității este responsabilitatea noastră ca educatori. Stârnim curiozitatea, imaginația, deschiderea la minte și rezolvarea de probleme în activitățile și experiențele pe care le oferim copiilor. Astfel vom avea copii mai motivați și ambițioși, încrezători în abilitățile lor și capabili să aplice soluții creative în situațiile cu care se întâlnesc. Avem nevoie de copii să vină cu idei și alternative noi și să fie deschiși la posibilitățile nesfârșite pe măsură ce rezolvă problemele.

4. Abordarea holistică
Este important să adoptăm o abordare holistică a dezvoltării copilului și să acordăm o atenție deosebită bunăstării fizice, personale, sociale, emoționale și spirituale a copiilor. Desigur, recunoaștem că aspectele cognitive ale învățării sunt esențiale, dar dacă toate nevoile noastre nu sunt satisfăcute, copiii nu vor reuși să fie adulți fericiți și funcționali.
Trebuie să ne cunoaștem cu adevărat copiii, unde se află punctele lor forte și unde trebuie să oferim sprijin și îndrumare, în special copiilor care sunt mai puțin avantajați.

5. Fii un bun ascultător
Noi, educatorii, avem datoria de a asculta „vocea copiilor” - nu doar ce spun, ci și ceea ce fac, acțiunile pe care le întreprind, să ascultăm ce simte și să ne acordăm cu ceea ce gândesc. Ascultătorul digeră informațiile și răspunde în mod corespunzător. Interpretează mesajele cu acuratețe, reduce neînțelegerile, creează empatie și poate oferi feedback constructiv. Copiii se simt apreciați atunci când sunt ascultați. Acest lucru le construiește încrederea și stima de sine. Dacă îi ascultăm pe alții, ne acordăm perspectivele altora. Avem nevoie de perspective pentru a învăța mai multe, pentru a lua decizii informate și pentru a învăța de la alții. Ascultarea ne ajută să ne aprofundăm practica, să învățăm mai multe despre noi înșine și ne oferă noi abilități de explorat, astfel încât să creștem și noi.

Dacă ți s-au părut interesante informațiile de mai sus, trebuie să participi la sesiunile de training din cadrul Conferinței de Educație Timpurie, eveniment ce va avea loc în perioada 24-30 octombrie, în Timișoara, București, Suceava și Chișinău.

Participarea pentru educatorii, învățătorii și profesorii din învățământul primar din sistemul public este GRATUITĂ, iar detaliile despre programul și trainerii din fiecare oraș poate fi găsit AICI!

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: intuitext | 17.10.2022 20:13 | 4927 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Egocentrismul la parinti

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

294 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN