Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

SFANTA INVIERE A DOMNULUI IN MUZEUL DIN DUMBRAVA SIBIULUI


In fiecare an, crestinii din lumea intreaga sarbatoresc evenimentul ce avea sa schimbe complet viata religioasa a intregii lumi, inca de acum doua milenii.

Pastele sau Invierea Domnului, este o sarbatoare a renasterii spirituale, atat a umanitatii, cat si a naturii, fiind precedata de o perioada de recuperare si purificare atat trupeasca, cat si spirituala, perioada cunoscuta si sub denumirea de post.

La romani, sarbatoarea Pastilor are o importanta aparte. In satele romanesti se pastreaza si azi cu strictete si piosenie perioada prepascala, cand nici un membru al familiei nu se abate de la regula postului. Perioada de purificare este necesara in vederea spovedaniei, care se face de obicei in Saptamana Mare, dupa care fiecare credincios poate primi lumina bucuriei a Sfintei sarbatori a Invierii. In saptamana dinainte de Pasti, fiecare om gospodar, isi pregateste gospodaria pentru primirea Invierii. Astfel, pomii fructiferi din jurul casei sunt varuiti, ograda sau curtea este maturata, pentru ca totul sa fie purificat.

In Joia Mare, orice activitate se opreste, exceptie facand doar vopsitul oualor. Legat de acest obicei o legenda spune ca ''Zice ca pe cand se afla Domnul nostru Iisus rastignit pe cruce, Maica Domnului a luat o cosarca plina de oua si se duse cu dansa la jidovi si inchinandu-le-o ii ruga sa inceteze a-l chinui si necaji pe Iisus. Maica Domnului puse cosarca cu oua langa cruce si incepu a plange. Stand cosarca langa cruce si curgand din mainile si picioarele lui Iisus sange, in scurt timp o parte din oua se inrosira, ca si cand ar fi fost vopsite. Domunul Iisus vazand ouale umplute de sange, isi arunca privirile catre cei de fata si le zise

- De acum inainte sa faceti si voi oua rosii intru aducere aminte de rastignirea mea, dupa cum am facut si eu astazi.

In Sambata Mare are loc sacrificarea mielului care va fi servit in ziua de Pasti. Obiceiul de a avea pe masa, in ziua de Pasti, miel, este preluat din traditia iudaica. Pastele iudaic (Pesah) avea un ritual aparte. Cina de Pasti era compusa din miel prajit, paine nedospita, ierburi amare si patru pahare cu vin.



Slujba de Inviere la Bisericuta din Bezded, Muzeul in Aer Liber din Dumbrava Sibiului, la ora 24:00, intrare libera incepand cu orele 23:30.

Complexul National Muzeal ''ASTRA'' din Sibiu, recent premiat, in cadrul Galei Superlativelor Turismului Romanesc, cu distinctia de ''Cel mai valoros proiect turistic'', are placerea de a Va invita sa petrecem Noaptea Sfanta a Invierii Domnului, in spatiul mirific al Muzeului in Aer Liber din Dumbrava Sibiului si de a anunta DESCHIDEREA SEZONULUI TURISTIC AL MUZEULUI CIVILIZATIEI POPULARE TRADITIONALE ''ASTRA'' IN ANUL CAPITALEI CULTURALE EUROPENE, 2007.

Clopotele incep sa bata, la bisericuta din Bezded, caci la inceput a fost Cuvintul. O chemare rasuna: Veniti de luati lumina!

Preotul iese din altar ridicand Unica Lumina, firava si plapanda, mirata si ea de singuratatea ei si in acelasi timp de multitudinea de energii care o asteapta pentru a fi descatusate. Incet, incet, se indreapta catre sufletele care tinjesc dupa ea si incepe sa se daruiasca cu multa iubire. Mai intai o lumanare, apoi o alta si o alta si din ce in ce mai multe vin catre Ea si sorb din lumina Ei. Dar, o lumanare nu pierde nimic din ea insasi cand aprinde o alta. Din contra, parca devine si mai luminoasa. Pe rand, lumanarile deja aprinse daruiesc aceeasi lumina - fara ca propria lor stralucire sa se micsoreze - si celorlalte care le-o cer.

Cu ajutorul unor oameni de buna credinta, anul acesta, Sfintele Pasti (painea si vinul sfintit) vor fi impartite credinciosilor in cani de ceramica lucrate cu o maiestrie specifica olarilor din Obarsa (jud.Hunedoara). Unul dintre mesterii olari din aceasta zona este Petru Borza, a carui maniera arhaica de lucru, va incanta pe toti cei prezenti. Speram ca vom reusi sa aducem in sufletele tuturor traditia pascala a romanilor.

Dorim sa multumim pe aceasta cale mesterului olar Petru Borza, familiei care a sponsorizat aceasta actiune si parintelui Rares Sbera.


Muzeul ASTRA Va ureaza, cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti, multa sanatate, bucurii si lumina in suflet!

Ciprian Stefan – CNM ASTRA

Muzeul ''ASTRA'' a primit, in cadrul Galei Superlativelor Turismului Romanesc, distinctia de ''Cel mai valoros proiect turistic romanesc''. Avem inalta cinste si onoare de a fi singurul muzeu din Romania, care se poate mandri cu o activitate de marketing turistic plina de succes, cu o oferta de servicii cultural-turistice exceptionala si cu un asemenea premiu de recunoastere unanima a calitatii, ingeniozitatii si eficientei proiectului nostru cultural-turistic.



Anca Gaston - Biroul de presa CNM ASTRA

0269/218040

anca.gaston@muzeulastra.ro

http://www.muzeulastra.ro



Sursa: comunicate.ro

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 06.04.2007 20:48 | 1657 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Egocentrismul la parinti

Echilibrul emotional

Comentarii (2)

0 0

07.04.2007 23:38 marian_dorin

Nu degeaba orasul meu , SIBIUL , a fost desemnat cu titulatura de CAPITALA CULTURALA EUROPEANA , avand si un astfel de muzeu , pe langa multe alte edificii si institutii de cultura din Sibiu!

Sincere felicitari celei care a postat aceasta stire pe didactic , cu atat mai mult cu cat eu aveam de gand sa particip in noaptea Sfanta la slujba Invierii!

0 0

29.09.2007 21:49 floarebernad

frumoasă iniţiativă. Doamne ajută!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

294 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN