Şcoala cu
bune practici

39 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Se deschide editia a XIII-a a Targului International GAUDEAMUS carte de invatatura


Manifestarea a fost initiata si este organizata de Radio Romania, fiind gazduita de Pavilionul Central al Complexului Expozitional Romexpo.
Deschiderea oficiala a editiei va avea loc miercuri, 22 noiembrie, ora 11.00.
Accesul in incinta Targului este gratuit, pentru toate categoriile de public.

Iata cateva dintre reperele acestei editii:
- Suprafata targului a ajuns la aproape 10.000 mp, Pavilionul Central fiind in prezent integral ocupat, in conditiile in care Targul GAUDEAMUS este singurul eveniment gazduit aici in acest interval.
- Numarul expozantilor este de aproape 400 (comparativ cu 360 la editia precedenta), reprezentand cateva dintre cele mai importante segmente din domeniul editorial si educational: edituri romanesti – 192, edituri straine (cu stand propriu sau reprezentate la targ de agentii de difuzare romanesti) - 84, institutii de invatamant romanesti – 22, institutii de invatamant straine – 17, agentii de difuzare de carte romaneasca si straina – 18, firme multimedia si institutii cu acest profil – 9, asociatii profesionale - 9, ONG-uri - 8, centre culturale – 3, institutii mass-media – 13, publicatii culturale – 5, biblioteci – 3 etc.
- Programul de manifestari al editiei cuprinde peste 430 de evenimente, (fata de 390 in anul 2005), organizate in mai multe locatii special amenajate

Cea de a treisprezecea editie a Targului GAUDEAMUS va avea ca invitat special Francofonia, ilustrata prin mai multe aspecte:
- Presedintele de onoare al Targului International GAUDEAMUS va fi in acest an Ambasadorul Frantei la Bucuresti, Excelenta Sa Domnul Hervé Bolot;
- Pentru a doua oara consecutiv, Franta si in premiera Delegatia Wallonie – Bruxelles vor participa la targ cu standuri nationale, reunind oferta celor mai prestigioase edituri din aceste zone ale Europei;
- Programul de evenimente al editiei va cuprinde o serie de manifestari - lansari, intalniri cu scriitori francezi – menite sa aduca literatura franceza mai aproape de publicul roman;
- Expozitia deja traditionala organizata de Cité des Sciences et de l'Industrie Paris in cadrul targului, va avea in acest an ca tema „Spiritul informatic pe intelesul tuturor”;
- Salonul Ilustratorilor de Carte (Ne)publicati va fi organizat in premiera in colaborare cu o asociatie profesionala de peste hotare - La Maison des Ilustrateurs Paris.

GAUDEAMUS 2006, cu o identitate vizuala pregnanta, prezinta publicului alaturi de proiectele, evenimentele si sectiunile specializate deja traditionale, o serie intreaga de noutati.

Din oferta traditionala:
- carti de la cele mai prestigioase edituri din Romania si din strainatate;
- Bursa Educatia. Sectiune organizata incepand cu editia 1998 in cadrul Targului International GAUDEAMUS si rezervata institutiilor de invatamant, Bursa Educatia se prezinta in acest an sub un nou nume si intr-o formula menita sa-i accentueze identitatea: in premiera, majoritatea participantilor – 40 de institutii de invatamant sau cu preocupari directe in domeniul educational, din Romania si din strainatate – vor fi grupati in aceeasi zona a Pavilionului Central (nivelul 4.50).
- Salonul de Carte pentru Copii „Ion Creanga”, editia a treia, organizat in colaborare cu Uniunea Editorilor din Romania, care va cuprinde: standuri de carte si reviste dedicate exclusiv copiilor, Café Internet, spatii destinate atelierelor de colorat, cenaclului de lectura si jocurilor si expozitii de arta plastica.
- Finala Concursului National de Lectura „Mircea Nedelciu”, la care vor participa 17 elevi de liceu, castigatorii finalelor zonale, organizate pe parcursul acestui an in orasele care gazduiesc etape ale Caravanei GAUDEAMUS sau in care exista posturi teritoriale Radio Romania: Bucuresti, Craiova, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Sibiu si Timisoara. Finala nationala va avea loc vineri, 24 noiembrie, intre orele 12.00 si 14.00, la Sala de Marmura.

In premiera la Targul GAUDEAMUS:

- Tombola Speciala GAUDEAMUS – Logan care se va desfasura pe parcursul targului, pe baza biletelor (in valoare unitara de 5 RON) puse in vanzare de catre organizatori in puncte amenajate in acest scop in incinta manifestarii. Castigatorul premiului Tombolei Speciale – un autoturism Dacia - Logan – va fi stabilit prin tragerea la sorti realizata duminica, 26 noiembrie, ora 12.00, de catre un reprezentant al Automobile Dacia, partener al organizatorilor la aceasta editie.
Sumele rezultate din vanzarea biletelor vor pune bazele Fondului LECTURA, care va fi utilizat, sub auspiciile Radio Romania, pentru finantarea unor debuturi literare si pentru traducerea lucrarilor unor scriitori romani in limbi de circulatie internationala. Astfel, cu prilejul acestei editii a Targului International GAUDEAMUS va fi lansata o campanie complexa, al carei obiectiv, pe termen mediu si lung, este obtinerea unui premiu Nobel pentru literatura romana.
- Incepand cu acest an, in ideea de accentuare a componentei profesionale a manifestarii, Targul GAUDEAMUS va pune la dispozitia participantilor si a specialistilor din bransa un spatiu dedicat exclusiv intalnirilor si discutiilor - Bursa de contacte (nivel 0.00) – si un centru modern de informare, la care pot apela si vizitatorii. In incinta Bursei de Contacte va functiona si „Posta GAUDEAMUS” prin intermediul careia expozantii, vizitatorii profesionisti si jurnalistii pot comunica nemijlocit.
- MBA Express Day, care se va desfasura sambata, 25 noiembrie, intre orele 14.00 si 18.00 la Bursa de contacte; 15 institutii de invatamant superior straine vor prezenta programele MBA tinerilor romani interesati de ofertele de studii peste hotare;
- Expozitia interactiva „Spiritul Informatic pe intelesul tuturor” (nivel 7.70) structurata pe 10 zone tematice: Totul este comunicare, Primii algoritmi, Algoritmii de maine, Incarcati - Descarcati, Ati spus „Logica”?, Totul este triere, Automatica si roboti, Informatica si inteligenta, De la analogic la virtual, Cu totii, in retea. Realizata de Cité des Sciences et de l'Industrie - la Villette, Paris si organizata in Romania in exclusivitate de Muzeul Judetean de Stiintele Naturii Prahova, expozitia isi propune sa faca accesibil tuturor categoriilor de public limbajul de baza al informaticii. Chiar si fara cunostinte in domeniu, adultii si copiii pot descoperi cu placere in cadrul expozitiei, logica informaticii, care se bazeaza in multe cazuri, evident, pe rationamentul uman.
- Salonul Foto avand ca tema LECTURA (nivel 7.70), care se doreste o permanenta, incepand cu aceasta editie; initiat in regim „open”, acesta va cuprinde lucrarile mai multor artisti fotografi;
- Biblioteca GAUDEAMUS Carturesti (nivel 0.00), unde toti cei interesati pot rasfoi majoritatea volumelor care vor fi lansate in cadrul targului, alaturi de alte noutati editoriale ale acestui an, spatiu in care vor avea loc si evenimentele de o factura speciala – conferinte de presa, sesiuni de autografe, lecturi ale autorilor etc.
- Expozitia Codexuri mexicane – carti vechi de invatatura (nivel 7.70), prezentata de Ambasada Mexicului in Romania.

Continuand traditia inaugurata la editiile precedente, Societatea Romana de Radiodifuziune va organiza, in cadrul targului, standul „Scriitori din Radio - Unde se scrie romaneste”, cea de a doua sectiune reunind publicatii in limba romana aparute in afara granitelor tarii.

Cosul Targului, organizat cu prilejul tuturor manifestarilor derulate sub egida GAUDEAMUS va reuni donatiile de carte venite atat din partea expozantilor, cat si a vizitatorilor. In acest an, cartile vor avea ca destinatie Scoala „Mircea Nedelciu” din Fundulea si asezamantul pentru copii orfani si abandonati patronat de Asociatia Pro –Vita Brancoveanu din localitatea Valea Plopului, jud. Prahova.

Revista Targului, in paginile careia se vor regasi semnaturile catorva dintre cele mai prestigioase nume ale culturii romanesti, va fi realizata de redactia revistei „Radio Romania” intr-o formula dinamica si de actualitate. Zilnic, 10.000 de exemplare vor fi distribuite gratuit in zone cu trafic pietonal intens din Capitala.

Cu prilejul targului, va fi lansat site-ul bibliofagia.ro, care se doreste a fi o oglinda a pietei de carte romanesti, un instrument util deopotriva cititorilor si profesionistilor din bransa.

Bilantul final al editiei va fi completat prin rezultatele inregistrate de studiul de trafic pe care Centrul de Studii Media si Noi Tehnologii de Comunicare al Universitatii din Bucuresti il va realiza in randul vizitatorilor, studiu realizat la GAUDEAMUS pentru a sasea oara consecutiv. Iata cateva dintre concluziile sondajului realizat pe parcursul editiei precedente:
- 37% dintre vizitatori au varste cuprinse intre 18 si 29 ani, 25% incadrandu-se in categoria cuprinsa intre 30 si 44 ani;
- 72% dintre vizitatori au absolvit o forma de invatamant superior;
- exista un ridicat nivel de fidelitate a publicului GAUDEAMUS: aproape 86% dintre vizitatorii editiei 2004 au revenit si in anul urmator;
- 91% dintre vizitatori s-au declarat multumiti si foarte multumiti de editiile precedente ale manifestarii;
- 45% dintre vizitatori detin in biblioteca personala peste 1.000 de carti;
- 86% dintre raspunsuri indica lectura drept principala modalitate de a petrece timpul liber.

Premiile editiei 2006, decernate in cadrul festivitatii de inchidere, care va avea loc duminica, 26 noiembrie, ora 14.00 sunt urmatoarele:
- Trofeele GAUDEAMUS prin Votul Publicului derulat pe intreg parcursul manifestarii (decernate pentru cinci dintre expozanti) si Cea mai ravnita carte a targului (tot prin Votul Publicului);
- Premiul de excelenta, in valoare de 3.500 RON, acordat de catre Societatea Romana de Radiodifuziune uneia dintre editurile prezente la targ, care consta in finantarea unui proiect editorial in spirit european;
- Trofeul GAUDEAMUS si Cea mai ravnita carte a targului, acordate prin Votul Presei (castigatorii premiilor vor fi stabiliti pe baza votului jurnalistilor acreditati la aceasta editie);
- Premiul Educatia, acordat de catre organizatori uneia dintre institutiile de invatamant prezente la targ;
- Miss Lectura, premiu acordat de catre organizatori celei mai frumoase vizitatoare, iubitoare de carte;
- Trofeul Presei „Mircea Santimbreanu”, pe sectiunile publicatii, radio, TV si agentii de presa, decernat jurnalistilor acreditati care vor reflecta aceasta editie a targului; pentru primele trei sectiuni, trofeele se vor acorda pe baza Votului Publicului, prin insumarea mentiunilor care vor indica institutii mass-media drept surse de informatii despre targ. Trofeul Presei pentru sectiunea agentii de presa se va acorda in continuare pe baza monitorizarii realizate de Agentia de Presa RADOR a Societatii Romane de Radiodifuziune.
- Premiile Concursului National de Lectura „Mircea Nedelciu”.
- Premiile Salonului Ilustratorilor de Carte (Ne)publicati, acordate prin votul editorilor si al jurnalistilor.
- Premiul Salonului Foto Lectura, acordat de catre organizatori unuia dintre artistii care isi vor expune lucrarile in cadrul salonului.

Pentru a sasea oara consecutiv, Targul GAUDEAMUS va fi transmis on-line, cu sprijinul RDS.Tel, furnizor oficial de INTERNET al manifestarii.

Imagini in direct, interventii de la conferinte si dezbateri, selectiuni din programul evenimentelor si informatii de ultima ora, vor deveni astfel accesibile tuturor celor interesati, la adresa www.gaudeamus.ro
Pe site-ul GAUDEAMUS, reactualizat zilnic in preajma targului si pe parcursul desfasurarii sale, mai pot fi gasite: catalogul complet al participantilor, programul manifestarilor, bilantul fiecarei zile de targ, precum si informatii adresate in mod special anumitor categorii de public.

Partenerii organizatorilor, la aceasta editie sunt: Automobile Dacia, bibliofagia.ro si Caro Group, care va organiza si gestiona Internet Café –ul din incinta manifestarii.

Sponsorii editiei 2006 a Targului GAUDEAMUS: Helvetansa, care va oferi premiul pentru Miss Lectura, Restaurantul Burebista, Autostop Service, S.C. Bunul Samaritean si Editura Paralela 45 – sponsori ai Salonului de Carte pentru Copii „Ion Creanga”.

Pentru a facilita accesul iubitorilor de carte la targ, au fost infiintate, cu sprijinul RATB, doua linii speciale GAUDEAMUS care vor asigura transportul publicului pe traseele Campus Regie - Sos. Ciurel – Sos. Orhideelor – Bd. Dinicu Golescu – Piata Gara de Nord – Calea Grivitei – Sos. Nicole Titulescu – Bd. Ion Mihalache - Piata Presei Libere (linia 603) si Piata Romana - Bd. Aviatorilor – Arcul de Triumf – Sos. Kiseleff - Piata Presei Libere cu intoarcere prin Sos. Kiseleff – Piata Victoriei (linia 631). Autobuzele vor opri in toate statiile de autobuze de pe aceste trasee iar elevii si studentii vor putea circula gratuit, pe baza carnetelor de elev/student.

Programul de vizitare este urmatorul: miercuri – sambata, zilnic intre orele 10.00 si 19.00, si duminica, intre orele 10.00 si 16.00.
Zilnic, vizitatorii targului vor putea participa, pe baza buletinelor pentru Votul Publicului, la numeroase tombole cu premii constand in aparate de radio (oferite de Societatea Romana de Radiodifuziune) si carti (puse la dispozitie de editurile participante). Duminica, 26 noiembrie, ora 12.00, va avea loc tragerea la sorti a Premiului Tombolei Speciale Gaudeamus, constand intr-un autoturism Dacia Logan.

Incepand de miercuri, 22 noiembrie, in incinta Pavilionului Central va functiona Biroul de presa al Targului GAUDEAMUS, caruia va puteti adresa pentru a obtine informatii la zi.

Anca Badea
Radio Romania - Secretariatul GAUDEAMUS
gaudeamus@srr.ro
www.gaudeamus.ro

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: grigore_geta | 22.11.2006 20:23 | 2010 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Egocentrismul la parinti

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 48 evenimente

«MARTIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre simularea Evaluării Naționale pentru clasa a 8-a? Votați ceea ce vi se pare mai important, comentați.

150 voturi | 4 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN