Jocuri educaţionale

Foca la distracţie
Adunări şi scăderi în concentrul 0-10000
Matematica Clasa a III-a

Duel geometrie
Liniile importante în triunghi
Matematica Clasa a VI-a

Liliacul somnoros
Ordinea operaţiilor
Matematica Clasa a III-a

Arta vorbeşte cu noi - o miniserie de dragul artei. Episoadele 1 - 5: Mona Lisa. Meninele. Muntele Sainte Victoire cu pin mare. Marele val de la Kanagawa. Rondul de noapte

De dragul artei, vă propunem o incursiune în acest domeniu. Arta este apogeul pe care îl poate atinge omul într-o activitate a sa. Nu există o definiție fixă sau una care să curpindă toate sensurile.

Cu multă vreme în urmă, se făcea o departajare între arte majore și arte minore. De exemplu, arhitectura stătea în vârful piramidei valorice, pe când moda, țesăturile sau ceramica erau la baza ei. Același clasament se făcea și între creatori. Din fericire, acest clasament nu mai este de actualitate. Le considerăm pe toate la fel de valoroase, iar muzeele le colecționează cu multă grijă, le conservă și le arată publicului pentru educare, inspirație sau simplă relaxare. Arta, nouă sau veche, spune povești despre oameni. Relatează despre obiceiuri, preferințe, culoare locală. Aproape niciodată nu se află în afara unui context precis.

În această introducere, grupată în episoade săptămânale, ne vom concentra atenția asupra picturii. Ea face parte din grupul artelor vizuale (adică se desfășoară în mediul vizual) și este, după părerea noastră, magică. Gândiți-vă cum, într-un plan bidimensional (având lățime și lungime, adică coală, planșă, pânză, carton, lemn, zid etc.), se nasc mici lumi cu povești proprii și personaje cât se poate de reale. Vrem să vă arătăm, prin conversații, în câte colțuri se poate duce o pictură și câte informații poate oferi indirect.

În afară de tehnici de lucru proprii picturii, această formă artistică poate oferi informații istorice, geografice, culturale, matematice etc. Cu greu am putea pune un punct în această enumerare. Depinde doar de voi unde vreți să vă opriți. Și nu uitați - cu cât găsim mai multe informații într-o singură lucrare, îi dăm, practic, mai multe înțelesuri, iar ea devine și mai valoroasă.

La rândul ei, arta poate fi plasată sub umbrela protectoare a patrimoniului. Poți să-ți dai singur seama de aceste legături prin parcurgerea Ghidului meu de Patrimoniu.

Vă dorim incursiune plăcută!

*

Descărcaţi şi lucraţi cu elevii Episodul 1 - Mona Lisa - Camille

Descărcaţi şi lucraţi cu elevii Episodul 2 - Margarita - Francesca

Descărcaţi şi lucraţi cu elevii Episodul 3 - Zefir - Iannis

Descărcaţi şi lucraţi cu elevii Episodul 4 - Urashima - Olga

Descărcaţi şi lucraţi cu elevii Episodul 5 - Frans - Barbu

Interes general | Toate disciplinele | Şcoala online

Propus de: intuitext | 01.06.2020 08:38 | 820 vizualizări

Comentarii (1)

0 0

03.07.2020 21:58 jahaleanu76

Foarte interesanta abordarea. Multumesc pentru material, il voi introduce in orele de istoria artei.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 15 evenimente

«IULIE 2020»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Panglici de speranta

Propus de: p_a_m_28

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre inițiativa MEC de secretizare a rezultatelor școlare? Vor fi vizibile ierarhii, fiecare elev își va vedea propriul rezultat. Comentați

207 voturi | 18 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Accesaţi Lecţii online şi împărtăşiţi colegilor ideile dvs.