Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Primul manual de istoria comunismului din România

Manualul dezbate subiecte precum economia, viaţa cotidiană, politica externă, rezistenţa şi disidenţa în timpul regimului comunist, precum şi informaţii privind comunismul interbelic sau unele evenimente de dupa anul 1989. Volumul este insoţit de DVD, realizat de IICCR cu sprijinul Televiziunii Române şi TVR Media. Intitulat „O zi la Televiziunea Romană în 1988", acesta prezintă exemple de emisiuni difuzate în cele doua ore de program al TVR din 1988.

Autorii acestui manual sunt Mihai Stamatescu, Raluca Grosescu, Dorin Dobrincu, Andrei Muraru, Liviu Pleşa şi Sorin Andreescu care au realizat manualul cu sprijinul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului.

 

Temele cuprinse în manual: „Comunismul în România", „Preluarea puterii în România", „Mecanisme de menţinere a puterii", „Economia în timpul regimului comunist din România", „«Celălalt» în regimul comunist", „Rezistenţă şi disidenţă în timpul regimului comunist", „Anul 1989 în Europa şi evenimentele din România" şi „Moştenirea comunismului în anii '90", prin intermediul cărora situaţia României în perioada regimului comunist este abordată din multiple perspective.

Primii 30 de profesori care vor preda istoria comunismului au fost instruiţi, în perioada 4-5 septembrie, de către cercetătorii din IICCR. Profesorii au fost aleşi dintre cei care au cercetat istoria comunismului, în funcţie de rezultatele avute în acest demers ştiinţific. Următorul curs de formare pentru predarea acestui curs opţional se va desfăşura în prima jumătate a anului 2009 şi va avea în vedere instruirea unui număr de 100 de profesori de istorie.

 

„Didactic vorbind, manualul scris de Mihai Stamatescu, Raluca Grosescu, Dorin Dobrincu, Andrei Muraru, Liviu Pleşa şi Sorin Andreescu, sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, este excelent conceput. Toate marile teme, începând de la crearea PCR şi sfârşind cu ecourile în tranzitie, sunt tratate, iar această tratare este una deschisă, elevii fiind trimişi de fiecare dată la o uriaşă diversitate de surse care le pot permite explorarea aprofundată a unei dimensiuni ori a alteia, a fenomenului comunist de la noi." Liviu ANTONESEI, Cotidianul.

 

„Aduce o prezentare compacta şi foarte consistentă a ceea ce a reprezentat comunismul din toate punctele de vedere. În toate cărţile obişnuite de istorie pe care copiii le studiază la şcoală, comunismul este prezentat mai degrabă ca tip de regim politic. Cartea de faţă este altceva, intră în detalii pe care manualul obişnuit de istorie nu poate să le rezolve." Mihai STAMATESCU, Revista 22.

Azi: 50 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

272 voturi | 6 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN