Jocuri educaţionale

Cu răţuştele la culcare
Formarea numerelor. Clasa miilor, clasa unităţilor
Matematica Clasa a III-a

Încurcatura geografică
Harta fizică a României. Puzzle
Geografie Clasa a IV-a

Înghetata crescătoare
Formarea numerelor alcătuite din sute, zeci, unităţi
Matematica Clasa a III-a
Cum public un articol?

Revista electronică didactic.ro - Noiembrie 2008

Articolele se primesc la adresa newsletter@didactic.ro şi intră automat în procesul de selecţie pentru publicarea în revista electronică. Nu se trimite mesaj de confirmare a primirii articolelor sau a acceptării lor spre publicare.

Articolele Cancelariei Naţionale

Gaudeamus

INTUITEXT vă invită între 19 şi 23 noiembrie la cea de-a XV-a ediţie a târgului internaţional Gaudeamus, carte de învăţătură în Pavilionul Central Romexpo. Vineri, 21 noiembrie şi sâmbătă, 22 noiembrie INTUITEXT a pregătit două lansări de poveste pentru copii şi cadrele didactice. La Gaudeamus, copiii vor încerca să salveze lumea cu ajutorul matematicii şi isteţimii lor. Binele şi răul se vor confrunta în cele mai frumoase ore de matematică, iar cei care vor rezolva corect exerciţiile din MateMagia şi noua serie CarePeCare.ro vor primi premii.

 

Ocolul Pământului în 80 de zile cu INTUITEXT şi Muzeul de Geologie

Elevii din şcoala primară sunt invitaţi într-o călătorie virtuală în jurul fiecărui continent pentru a se familiariza cu noţiuni elementare despre ştiinţele naturii.

Bursa „Meritul olimpic” pentru medaliaţii internaţionali care îşi continuă studiile în ţară

 

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a publicat lista elevilor şi a studenţilor medaliaţi la olimpiadele internaţionale care vor beneficia de bursa de performanţă „Meritul olimpic" în anul şcolar 2008-2009. Bursa este de 280 de Ron lunar. De această bursă pot benefica numai elevii şi studenţii care se află în anul şcolar 2008-2009 în ţară. Lista cu olimpicii care vor beneficia de bursa de performanţă „Meritul olimpic" este disponibila pe www.edu.ro.  

România – locul I la Balcaniada de Informatică

România s-a clasat pe locul întâi pe naţiuni la cea de-a 16-a ediţie a Olimpiadei Balcanice de Informatică, desfăşurată în Macedonia, unde a câştigat două medalii de aur, una de argint şi una de bronz.

Premiile Nobel pentru fizică şi chimie

Yoichiro Nambu, Makoto Kobayashi şi Toshihide Maskawa sunt câştigătorii Premiului Nobel pentru Fizică 2008. Premiul le-a fost acordat pentru lucrările legate de fizica particulelor ce au stat la baza formării Universului acum 14 miliarde de ani, potrivit comunicatului emis de Comitetul Nobel. Lui Nambu i-a fost acordat premiul Nobel pentru descoperirea mecanismului de distrugere spontană a simetriei în fizica subatomică. Cercetătorii japonezi Makoto Kobayashi şi Toshihide Maskawa au primit premiul Nobel pentru descoperirea originii distrugerii simetriei care dovedeşte existenţa a cel puţin trei familii de quarcuri în natură.

MECT va oferi credite bancare studenţilor pentru a-şi definitiva studiile universitare

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a publicat pe edu.ro, proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind înfiinţarea Agenţiei de Credite pentru Studenţii din Instituţiile de Învăţământ Superior de Stat şi Particular Acreditate.

Beneficiarii instituţiei ce urmează să se înfiinţeze sunt studenţii universităţilor de stat şi particulare acreditate care urmează studii universitare de licenţă şi studii universitare de masterat la zi. Aceştia pot primi, la cerere, credite bancare pentru acoperirea taxelor de studii şi pentru alte cheltuieli legate de desfăşurarea studiilor.

Salariile în educaţie – în funcţie de performanţe

Ministerul Educaţiei a lasat criteriile pentru plata diferenţiată a cadrelor didactice, în funcţie de performanţe pentru a fi dezbătute public. Potrivit acestor criterii, cadrele didactice vor primi salarii mai mari în funcţie de performanţele la clasă ale elevilor, de rolurile pe care şi le asumă (activităţi extracurriculare, parteneriate, activităţi interdisciplinare) şi în funcţie de aplicarea metodelor moderne de predare şi de contribuţia profesorului la prestigiul şcolii.

Informaţii pentru anul şcolar 2009-2010

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului a anunţat proiectul de metodologie privind cifrele de şcolarizare şi reţeaua unităţilor de învăţământ preuniversitar pentru anul şcolar 2009-2010. Propunerile pentru proiectul numărului de locuri din învăţământ va fi elaborat de către inspectoratele şcolare. Fiecare instituţie subordonată MECT va realiza o expertiză prin care va fundamenta numărul de locuri din perspectiva argumentelor pedagogice, psihologice, sociologice şi economice. 

MateMagia – transformă matematica într-un duel al minţii

MATEMAGIA
INTUITEXT lansează la Gaudeamus lecţii de matematică pe calculator pentru clasa a III-a: MateMagia - Iniţierea. Produsul educaţional transformă noţiunile teoretice de matematică în aventuri în care elevul se alătură celor 5 personaje principale în lupta pentru salvarea Planetei. Cel care va izbuti să descopere magia matematicii va învinge.


Cu MateMagia matematica se transformă într-un joc. Elevul învaţă să formeze numerele naturale cu ajutorul animalelor şi dezleagă misterele ecuaţiilor ajutând o girafă să nu depăşească cantitatea de zahăr recomandată.


Noul produs INTUITEXT cuprinde numerele naturale de la 0 la 1 000 000 şi adunarea şi scăderea numerelor de la 0 la 10 000.

Primul manual de istoria comunismului din România

"O istorie a comunismului din România" este primul manual de istorie a comunismului cu ajutorul căruia se va preda  cursul opţional  pentru elevii de liceu.

Elevii care vor alege acest curs vor învăţa despre organizaţiile de masă, "omul nou" şi monopolul ideologic şi vor afla ce înseamnă alterarea sistemului de valori, controlul partidului asupra şcolii, bisericii şi instituţiilor culturale, stereotipurile, limba de lemn, controlul demografic şi al locului de muncă sau criza alimentară.

Comentarii (17)

0 0

20.11.2008 22:27 daniel68

Mi se pare o mare prostie evaluare profesorilor de către părinţi, comunitatea locala,şi nici directorii nu sunt Dumnezeii.Singurul criteriu în acordare diferentiata a salariilor ar trebui sa rămâna performanţele elevilor care sunt usor de verificat.

0 0

23.11.2008 17:25 sariu

Sunt de aceeasi parere,conteaza performantele elevilor.Celelalte criterii sunt subiective si de prost gust.Din moment ce in scoala se cere munca in echipa a cadrelor,cum va fi posibila evaluarea de catre consiliul profesoral?Acesti oameni nu sunt tot profesori?Ne mai sunt colegi si parteneri in activitatea din scoala?Ce competenta au parintii,ce reprezinta pentru ei un proces de evaluare?In acest mod se va lucra intr-o tensiune continua.

0 0

25.11.2008 08:59 iulius_mocrei

Un profesor care este marginalizat evident de conducerea scolii pe considerente "religioase" sa zicem, pentru a nu mentiona mai actualele motive politice sau de apartenenta la un anumit "grupulet" privilegiat dupa principiul securist "faci cum este regula pe la noi sau te lichidam" ,ce sanse are sa supravietuiasca anomaliilor ce vor fi declansate de acest proiect de salarizare ???????
Sa zicem ca acest profesor NU a deschis anumite usi cu "piciorul" avand bratele pline de cadouri si din acest motiv nu este "bine vazut" de cine trebuie sa fie bine vazut !!!!!

0 0

25.11.2008 19:22 exdirfeb29

Constat ca profesorii vor deveni din evaluatori, evaluati. Si evaluati de toata lumea, indiferent de competenta! Sigur trebuie sa primeze progresul scolar si performanta la clasa! Dar nu se specifica nimic de particularitatile individuale ale elevilor, in functie de rezultatele acestora la testele date, se va stabili salariul profesorilor. Ramane sa vedem cum vor evalua parintii progresul scolar, cum vor aprecia elevii, si ce fel de test se va elabora sa zicem la fizica, test care sa probeze activitatea in toate scolile, indiferent de baza materiala existenta! Consider ca acest mod de abordare a salarizarii nu este corect si echitabil !

0 0

27.11.2008 20:03 aurel_vitza

Pentru a evalua însuşirile unui obiect este necesar să ai nişte mijloace şi capacitatea de a le analiza. Cum poate un părinte sau elev fără o pregătire în domeniul pedagogic să aprecieze performanţele obţinute de profesor ? Doar în tinpurile de tristă amintire secretarul de partid era atotştiutor şi putea să aprecieze orice şi pe oricine. Ne întoarcem din nou la aceste vremuri ? Cred că este necesara antrenarea mai activă a inspectorilor şcolari sau a unor cadre didactice cu rezultate deosebite care să fie abilitaţi în evaluarea activităţii personalului didactic.

0 0

02.12.2008 23:52 darksound

heiii...stie cineva cum pot gasi pe site-ul asta niste imagini de colorat pentru craciun,stiti voi,cu braduti,globuletze..chestii-trestii bla bla?? incerc de mult tiiimpp....:(

0 0

02.12.2008 23:57 darksound

si am mai uitat o chestie...cine se numeste nichita brindusa sa imi dea ceva un semn...sunth andreea..sau deea..shi secretul cu care o sa ma recunoasca....sunth in italia....brandusa....!!lasa-mi un mesaj ceva..plzz

0 0

05.12.2008 00:07 albinutzafbm

1. darksound, nu era mai simplu sa-ti desenezi matale bradutzii, globuletzele, bla-bla, direct intr-un editor simplu ? W_ _ d, ar fi o idee... (shi, aici, se discuta despre cu totul altceva.... !);
2.'mnealor vor ca noi sa fim evaluatzi... mdea.... ok; Intreb: au Elaborat CRITERIILE pentru Cuantificarea activitatii ?? ca noi nu stim... nimeni nu ne-a comunicat concret, ci doar ca "o sa ne dea note elevii", etc...
3. cred ca o sa am Umila Pretentzie ca un adult, parinte, care va fi pus in situatia de a-mi da nota pentru cum imi desfasor activitatea la clasa unde copilul domniei sale, precum si altzi copii, de-abia pot/stiu sa scrie dupa 5-7 ani de scoala (... hmmm... ) .... ziceam, deci, un adult, sa elaboreze mai intai de toate o prognoza a viiturii pentru regiunea X, in care s-au produs precipitatii de tipurile Y si Z, pe durata H, din care in substrat s-a acumulat cantitatea "n" si s-a evaporat "E", a fost absorbita iar mai apoi evapo-transpirata cantitatea "et", .... etc, etc, etc..... DACA prognoza elaborata de persoana in cauza este Corecta si parvine in timp util (pentru a putea fi anuntata de catre autoritati populatia, in timp util... sic !), ATUNCI "DA, Primesc", Sa Imi Dea si Mie Nota acel om=parinte......... (n.b. formula de calcul ocupa cca o pagina, pe caiet A5... sa nu creada cumva stimatzii ca e o operatie algebrica simpla)
4. aaaaa... ahhhh, era sa uit: Daaa, pentru colega mea de la Educatie Fizica, oare nu ar trebui ca adultul care ne da noua note sa dea si baremele la sport, macar vreo doua, asa, sa fie..... sa zicem, viteza si saritura de pe loc.... hai, ca nu e greu !! (dar trebuie sa ai neaparat echipamentul !)......... cred ca si colega de la mate ar gasi vreo problema simpla de calcul, ceva cu derivate, integrale, fractali ori macar cu matrici....... mai punem si o analiza morfo-sintactica (la Limba Romana, ca la Engleza toti sunt mari expertzi.... nici nu-mi dau seama ce mai cauta prin zona, p'aci!)...... sa nu uitam de miscarea rectilinie uniforma si de formula calcopiritei..... mai avem ceva referitor la ecosisteme, sa ne cumparam o trusa noua de acuarele..... siiiii, daca am omis ceva, nu e rea intentie..... mai sunt inca muuuuulte alte specializari prin cancelariile patriei...... daca ne dau si altii note, macar sa fie pregatiti in domeniu, sa nu ramana cu impresia ca ne-au dat notele numai asa (si nici noi sa nu ramanem cu impresia ca am invatat la scoala+liceu+facultate +...+...) toate acele cunostinte numai asa....de dorul lelii (sau, de dorul de a le da note odraslelor, care abia-abia stiu/pot sa scrie....... dupa atatzia ani de scoala primara..... ni-i "livreaza" semi-analfabeti iar noi sa facem ce-om vrea cu ei, ca doar avem una bucata ora/saptamana si .... treb' sa "scoatem" la iveala ce-i mai bun in ei, sa-i motivam, sa-i facem sa evolueze, CA DE NU..... ).

0 0

05.12.2008 00:12 albinutzafbm

ati inteles prea bine ce-am vrut sa spun : NOUA deja ne-au dat altii note, la facultate..... cine doreste (si are calitatea necesara !), n-are decat sa inspecteze activitatea la clasa.... din cate stim, exista deja (s-a "inventat") rodis, marodis, aracip..... comisia metodica, inspectorul de specialitate, s.a. NU-I DESTUL ??? NU-S DESTUI ???

0 0

05.12.2008 00:18 albinutzafbm

n-au decat sa inspecteze, la ORICE ora.... deja sunt unitati care au camere de supraveghere.... pe holuri.... n-au decat sa le instaleze si-n clase... nu-i si-asa destul de fragila, sensibila fiinta umana? sa-l mai pui pe bietul copil si sa dea note profesorului sau ? daca tot e sa inventam inca o enormitate cu care sa bulversam copiii, hai sa inventam altceva...., poate, sa scriem la tabla stand intr-un picior.

0 0

11.12.2008 12:10 ialyna

Pentru darksound : cauta la utilizator ialyna

0 0

11.12.2008 15:41 animation

DACA TOT DORITI SA NE PLATITI DUPA "VALOARE" ATUNCI EVALUATI-NE PE NOI SI NU ELEVII.DATI TESTE PROFILOR IN FIECARE AN SA VEDEM CUM VOM FI PLATITI ATUNCI , SI NU DUPA CE STIE ELEVUL....BULA.

0 0

12.12.2008 21:30 ghpuiu

Pentru a evalua cunostintele unui elev, profesorul se pregateste dupa niste criterii bine definite. Cum va fi evaluat un profesor de un parinte care habar nu are ce este aceea evaluare? Pentru ce ne mai pregatim? Daca nu se doreste sa se majoreze salariile sa se spuna nu sa se ocoleasca subiectul prin astfel de fumigene aruncate printre pfofesori.

0 0

19.12.2008 22:06 anttincuta_79

Nu sunt de acord cu ceea ce au hotarat guvernantii in privinta salarizarii.
Pe noi,educatoarele,cum ne evalueaza?
Cum evalueaza copii?
Prin acele fise de evaluare folosite la activitati?
Dar pe copiii de la grupa mica?
Si cum sa ma evalueze pe mine,de exemplu,un parinte care nu are nici 4 clase?Pt ca la noi o data la 2-3 ani predam la o grupa de copii rromi pt grupa pregatitoare cand n-au mai fost niciodata la gradinita si parintii abia daca au 4 clase!
Probabil nu vor sa ne mai mareasca salariile si de asta fac asa.

0 0

31.12.2008 15:13 cameliaradulescu

Foarte interesant, documentat, actual si bun articolul. Va rog sa-mi scieti pe adresa de e-mail ce pasi trebuie să urmez pentru a scrie si eu articole in aceasta revista on-line!!!
camelia_radulescu@yahoo.co.uk

Multumesc!
La multi ani!

0 0

04.01.2009 16:59 shelly

Abominabil!!!!! Ce mai inventeaza astia? Poate ne trimit in luna sa ne evalueze martienii ca asa poate vom inghiti mai bine gogoasele lor electorale cum inghit robii sclaviei praful ... Sunt tare "destepti" guvernantii nostrii!!! APLAUZE!!!
Com considera dansii oare ca ne vor evalua elevii prin aceste "teze unice"? Poate tot asa cum la aceste teze unice vin profesorii si rezolva subiectele pe tabla pentru elevi? Nu credeti ca eu, ca profesor, voi putea merge in clasa si sa le spun elevilor rezolvarea doar pentru a primi un salariu mai mare??? Le mai promit si un 10 din burta si m-am asigurat!!!
De parinti sa nu mai spun!!! Si asa vin sa faca legea in scoala!!! Dati-le mana libera sa ne noteze niste analfabeti cu patru sau - in cel mai bun caz - opt clase!!! (ca taranii de la sat nu au mai mult - pentru ei cine are liceu e geniu!)Si iata asa vedem noi revigorarea invatamantului - cand vine badia Ion de la birt si-l ia pe profesor la bataie ca i-a dat 3 "mumosului" elev.
DESTEPTI...TARE DESTEPTI!!!
BRAVOOOOOOO!!!!!!!!!!!

0 0

25.02.2009 12:59 smaranda_lup

pt darksound:de ex pe siteul www.desprecopii.com gasesti planse de colorat, de tot felul.si daca dai google, imagini, si planse craciun...gasest cu nemiluita.

Comentaţi

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 31 evenimente

«IANUARIE 2020»
LuMaMiJoViSaDu
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Sezătoare

Propus de: vera_gosnea

Sondajul zilei

Ce părere aveţi despre propunerea ca anul şcolar să înceapă la 1 septembrie?

331 voturi | 6 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: ioana_popescu Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

A fost imbunatatit modul de vizualizare a documentelor. Acum puteti sa le vizualizati, apoi le descarcati