Şcoala cu
bune practici

39 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări
Cum public un articol?

Revista electronică Didactic.ro, ISSN 1844-4679 Mai 2009

Articolele Cancelariei Naţionale

BitDefender Online Scanner: scanaţi-vă gratuit calculatorul

Vizitatorii Cancelariei Naţionale pot beneficia acum de un serviciu gratuit de scanare antivirus şi antispyware a calculatorului personal: BitDefender Online Scanner. Accesând linkul de pe www.didactic.ro, puteţi verifica uşor şi rapid dacă sunteţi protejat împotriva viruşilor şi a programelor spion.

“Şcoala părinţilor” sau colaborarea strânsă între familie, şcoală şi comunitate, Prof. psiholog Gruia Anca-Gabriela, Colegiul Naţional “George Coşbuc” Năsăud

Tendinţa actuală a sistemului de învăţământ pune accentul pe stabilirea unor parteneriate puternice între şcoală şi comunitatea locală. Prin acestea se urmăreşte optimizarea şi creşterea calităţii procesului educativ.

Una dintre premisele ce trebuie îndeplinite pentru atingerea obiectivului primordial al şcolii, de proces formativ centrat pe elev, capabil să valorizeze tipuri diverse de elevi şi abilităţi, să răspundă nevoilor comunităţii şi să infuzeze societatea cu persoane competente pentru viaţa privată, profesională şi publică, este stabilirea de legături puternice între profesori şi părinţi, ca părţi active în cadrul procesului de formare a viitorilor adulţi.

Atitudinea faţă de elevii rromi, Dărăbanţ Adina, Şc. Gen. Horea, Cloşca şi Crişan, Loc. Brad, jd. Hunedoara

În toamnă am primit clasa I; din cei 23 de elevi, 9 dintre aceştia sunt rromi.

Luând contact pentru prima dată cu ei, după 12 ani de activitate didactică, am constatat că activităţile de predare, de îndrumare şi de conlucrare cu ei au un anumit specific. Particularitatea muncii la o clasă unde sunt şi rromi îşi are explicaţia, pe de o parte, în faptul că la venirea în şcoală ei au un alt nivel de aşteptare în comparaţie cu ceilalţi elevi, şi pe de altă parte, în aceea că în perioada de formare profesională iniţială (liceu, colegiu, facultate) noi, dascălii nerromi nu am fost preveniţi asupra activităţii specifice cu elevii rromi.

În unele şcoli, elevul rrom este etichetat încă de la venirea sa în clasa I, ca fiind incapabil să facă faţă cerinţelor şcolare, separându-se de ceilalţi într-o anumită clasă deoarece au un nivel scăzut de integrare şi fiind mai sărăcăcios îmbrăcaţi ,,distrug” imaginea clasei.

Studiul faunei de macrolepidoptere din localitatea Camăr jud. Sălaj, Prof. Meleg Gabriela, Şcoala Gimnazială Ip

Lepidopterele au apărut pentru prima dată acum peste 100 de milioane de ani. Primele informaţii asupra fluturilor din ţara noastră au fost publicate în 1850 de C. Fuss, care a prelucrat materialul colectat de J. Franzenau în Transilvania. (Bobîrnac, Copăcescu, Stănescu, 1979)
Lepidopterele fac parte din clasa insectelor şi se deosebesc de celelalte grupe de insecte prin aripile mari, acoperite cu solzi coloraţi, de aici şi denumirea acestui ordin. Fluturii joacă un rol important în natură, deoarece toate speciile care se hrănesc cu nectar contribuie la procesul de polenizare, asigurând prin acest fenomen perpetuarea plantelor cu flori. Astfel, ei reprezintă o verigă importantă a numeroase lanţuri trofice din natură. (Bobîrnac, Copăcescu, Stănescu, 1979)
În literatura românească de specialitate există puţine lucrări referitoare la fauna de macrolepidoptere din diverse regiuni geografice. Spre exemplu, nu există nici un studiu referitor la compoziţia macrolepidopterelor din judeţul Sălaj.

Dansul, limbaj european într-un proiect Comenius, Prof. Spatariu Cristiana, Şcoala „Teodor Ştefanelli”, Câmpulung Moldovenesc

Proiectul multilateral Comenius în care Şcoala „T.V.Ştefanelli” din Câmpulung Moldovenesc este implicată, din luna septembrie a anului 2008, începe să prindă tot mai mult contur prin activităţile desfăşurate în colaborare cu ceilalţi parteneri (Sainte Marie aux Mines – Franţa, Arezzo – Italia, Kazanlak – Bulgaria, Cheadle Hulm – Marea Britanie şi Ljubljana – Slovenia).

4 medalii pentru lotul român de chimie la Olimpiada Internaţională de Chimie

Lotul olimpic de chimie a obtinut o medalie de aur, una de argint si doua de bronz la a 43-a editie a Olimpiadei Internationale de Chimie "D. Mendeleev". Concursul s-a desfasurat in perioada 25 aprilie - 2 mai 2009, la Ashgabat in Turkmenistan.

Spectacole speciale în mai, pe scena Operei Naţionale Bucureşti

Iubitorii teatrului liric au ocazia sa vizioneze, in luna mai, spectacole speciale si invitati de marca pe scena Operei Nationale din Bucuresti. Luna mai aduce doua premiere care vor marca inceputul si finalul ultimei luni a stagiunii 2008-2009 - "Giselle" in data de 2 mai, respectiv "Don Pasquale" in data de 5 mai.

Wolfram Alpha - un nou tip de motor de căutare ce ar putea revoluţiona Internetul

Wolfram Alpha, un soft pe care specialistii il considerea cea mai importanta revolutie a internetului dupa aparitia Google, va fi prezentat luna aceasta, scrie cotidianul britanic The Independent. Wolfram Alpha este un nou tip de motor de cautare care va intelege intrebarile utilizatorilor si va da raspunsuri exacte, la obiect, asemenea celor date de un om.

Anunţ Revista Electronică Didactic.ro

Pentru a publica in Revista Electronică Didactic.ro din luna iunie puteţi transmite articole cu următoarea temă:

Ora de dirigenţie – impact şi rezultate

Aspecte pe care sa le aveţi în vedere în redactare:
- povestiţi, pe scurt, una dintre cele mai reuşite ore de dirigenţie,
- care a fost impactul imediat asupra elevilor,
- ce s-a modificat în comportamentul elevilor în timp,
- ce recomandări aveţi pentru părinţi: cum pot aceştia completa de acasă educaţia copiilor,
- daţi un titlu articolului.

Va invităm să ne transmiteti articolul dumneavoastra cel tarziu până la data de 31 mai 2009

Nota olimpiadei

Portalul www.olimpiade.ro, dedicat olimpiadelor şi concursurilor şcolare, a lansat ediţia din acest an a Notei olimpiadei. Elevii participanţi la olimpiadele naţionale au ocazia să-şi spună părerea despre concursurile la care participă, notând aspecte precum condiţiile de concurs, subiectele, promptitudinea publicării informaţiilor etc. Rezultatele sondajului vor fi publicate ulterior pe site în rubrica Nota olimpiadei.

Comentarii (2)

0 0

06.05.2009 20:45 liliana_mursa

super că există dascăli români care recunosc cât trebuie să munceşti în aceste condiţii; de cele mai multe ori aceştia sunt etichetaţi chiar de dascăli şi marginalizaţi; eu ce să zic? lucrez la o clasă doar cu copii rromi, de 4 ani facem ateliere de vară pt. ei, au o clasă pe care mulţi dascăli şi-ar dori-o şi materiale...

0 0

10.05.2009 15:32 iza0224

este foarte adevarat.din pacate, psihopedagogul trebuie sa ii faca pe parinti sa constientizeze ca ei insisi au un rol deosebit in aceasta colaborare cu dascalii, cu psihopedagogii.educatia noii generatii este importanta in primul rand pentru copii, dar nu in ultimul rand pentru intreaga societate.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«MARTIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre simularea Evaluării Naționale pentru clasa a 8-a? Votați ceea ce vi se pare mai important, comentați.

149 voturi | 4 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN