Jocuri educaţionale

Încurcatura geografică
Harta fizică a României. Puzzle
Geografie Clasa a IV-a

Pinguinii
Înmulţiri în concentrul 0-1000
Matematica Clasa a III-a

În căutarea morcovului
Adunări şi scăderi în concentrul 0-1000
Matematica Clasa a III-a

"Elevii au talent!" - Activitate de educaţie nonformală

„Omul lipsit de educaţie nu ştie să se folosească de libertatea sa” - Kant

Educaţia este umbra ce te urmărește toată viața, este un act permanent ce se realizează în familie, şcoală şi societate, este ceva continuu, fără vârstă și fără bariere!

Un om educat este cel ce deține o educație informală, formală și nonformală.

Rolul școlii este de a ”îmbrăca” pe tineri cu cele trei ”haine” ale educației-ceea ce îi va permite o integrare în viața reală, o orientare lejeră și eficientă în carieră, o adaptare la condiții materiale, socio-profesionale variate, o înțelegere a schimbărilor din jurul său, a transformărilor dinviața de zi cu zi.

Educaţia nonformală este un act complementar al educaţiei formale şi informale.Aceasta se realizează, în familie, școală prin activități de parteneriat cu societatea civilă, comunitatea locală sau cu diferite instituţii sociale şi culturale.

Educația nonformală ajută elevul ”a se descoperi”, a se manifesta liber, a se ”refugia” în propriile aspirații, aptitudini , a se exprima liber, a-și exprima părerile, a judeca, a se manifesta dezinvolt fără teama - sresul notei sau a întrebărilor din conținuturi teoretice mai puțin învățate sau înțelese.....

Astfel, se desprinde ideea de a se pune accentul în educaţia nonformală pe stimularea elevilor prin programe alternative, diferenţiate, diversificate, aplicative, cu tipuri active de comunicare, prin solicitarea creativităţii şi stimulării dezvoltării vocaţionale.

Am propus la clasa aIX-a, unde sunt profesor diriginte, tema:”Elevii au talent !”. Am rugat elevii să-și prezinte, individual sau pe grupe , ”micul/marele”lor talent!

La anunțarea temei s-au auzit voci timide –”nu știu ce talent am”, alte voci mai conturate-”o, ce bine!”, am văzut zâmbete, sclipiri în ochi dar și o panică, o dezamăgire, o negație sau chiar o disperare…

Am solicitat propuneri, din partea elevilor, privind modul de desfășurare și prezentare.

Răspuns: Să fim originali! Surpriză!

Când am intrat în clasă, elevii așezaseră băncile pe echipe, sau unele cu grijă grupate-se vedea că sunt de prisos…

Eu am început prin a desena la tablă pe ”Moș Crăciun”.Câțiva elevi s-au apropiat de mine și au început să-l coloreze sau să-i umple sacul cu jucării; o fetiță a plecat spre fereastră și a pictat flori de primăvară pe lemn; două fetițe cântau la orgă și în jurul lor s-a format un cor mixt ce fredonau și interpretau o frumoasă melodie; un băiat desena portrete acoperite de umbre…;4-5 băieți arătau diferite figuri-scheme sportive!

Fiecare prezentare a fost aplaudată, lăudată, încurajată. Au fost elevi mai retrași care nu au avut curajul sa-și prezinte, la început, TALENTUL, dar s-au antrenat și au realizat ”sărituri în aer”, au citit poezii, compuneri scrise de ei. Alții au prezentat ”Rolul teatrului școlar”, cu propunerea, către colegi, să formeze o echipă de teatru a clasei!

M-am bucurat , am lăudat ideea lor și am insistat să argumenteze, pentru a-i convinge.

ARGUMENT: ”Teatrul ne permite să descoperim/redescoperim texte literare cu valori artistice, morale, folclorice, avem posibilitatea să înțelegem textul-mesajul prin joc, să adaptăm, multiplicăm variantele de interpretare după personalitatea și vîrsta noastră, să lucrăm în echipă, să ne costumăm, să ne scriem textul sau să-l adaptăm.Putem să schimbăm în bine părerea domnilor profesori , de la disciplinele unde nu excelăm, despre capacitățile , aptitudinile noastre!”

După argumentare au prezentat o scenetă ”Pauza”, unde au imitat colegi , au reprodus glumele dintre ei, gesturile și chiar o voce de ….profesor!

Consider că aceste tipuri de activități-provocări reprezintă pașii de început spre cunoașterea elevilor, (clasa a IX-a)spre apropierea de școală, spre educația ”fără notă”, spre luminarea cu zâmbet a chipului de copil!

“Educaţia este arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta atitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele” Platon

Profesor, TACLIT DANIELA NADIA
Colegiul Naţional „Radu Greceanu”, Slatina, Olt

Azi: 6 evenimente

«OCTOMBRIE 2020»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Imagini

Propus de: 08flory

Sondajul zilei

Care dintre scenariile de începere școlii, propuse de guvern, este potrivit la școala dvs.?

3865 voturi | 60 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Cum veți începe școala? Votați!