Jocuri educaţionale

Liliacul somnoros
Ordinea operaţiilor
Matematica Clasa a III-a

Cu răţuştele la culcare
Formarea numerelor. Clasa miilor, clasa unităţilor
Matematica Clasa a III-a

Armonia culorilor
Fracţii egale
Matematica Clasa a IV-a
Cum public un articol?

Revista electronicã Didactic.ro, Iunie 2008

Articolele se primesc la adresa newsletter@didactic.ro şi intră automat în procesul de selecţie pentru publicarea în revista electronică. Nu se trimite mesaj de confirmare a primirii articolelor sau a acceptării lor spre publicare.

Articolele Cancelariei Naţionale

CDS de succes!

MODEL DE CURS OPŢIONAL: DIVERSITATE ŞI CREATIVITATE ÎN COMUNICARE
Prof. Daniel Georgescu, Liceul Teoretic „Carol I", Feteşti, Ialomiţa

Una dintre dimensiunile ofertei educaţionale pe care o poate face şcoala este CDS-ul (Curriculum-ul la decizia şcolii). Dincolo de reglementările CDS-ului la nivel general, este necesară o asociere a ponderii acestuia cu specificul contextului comunitar şi al intereselor elevilor şi părinţilor, facilitând în acest mod integrarea şcolii în comunitate, responsabilizarea autorităţilor locale şi a părinţilor faţă de calitatea şcolarităţii locale.

Între două extreme - extinderea nelimitată a CDS-ului şi eliminarea lui integrală, inclusiv reducerea ponderii disciplinelor opţionale –, trebuie stabilită o soluţie de mijloc. Aceasta înseamnă că trebuie acţionat pentru menţinerea şi consolidarea pedagogică a CDS-ului prin îndrumări adecvate de proiectare, aplicare şi evaluare. Distincţia unei şcoli în cadrul comunităţii poate rezulta şi din profilul şi performanţele CDS-ului. Iar şcoala, reprezentată de profesori, trebuie să facă o ofertă educaţională publică, elevilor şi părinţilor ca factori de decizie, privind CDS pentru anul şcolar următor.

 

Inovaţie didactică

JOCUL DIDACTIC

Institutor Mihaela Carmen Plăcintă, Şcoala cu clasele I-VIII „Miron Costin”, Suceava

Pentru copil aproape orice activitate este joc: "jocul este munca, este binele, este datoria, este idealul vieţii. Jocul este singura atmosferă în care fiinţa sa psihologică poate să respire şi, în consecinţă poate să acţioneze." (Clàparede - Psychologie de l'enfant) Prin joc copilul ghiceşte şi anticipează conduitele superioare. De aceea, folosirea jocului didactic în fiece lecţie este una din modalităţile active, atractive, eficiente şi moderne, contribuind la realizarea unor importante obiective ale formării personalităţii elevului.

La clasa I, lecţiile de matematică pot fi îndrăgite de copii dacă se desfăşoară în spiritul jocului. Exerciţiul-joc sau jocurile exerciţiu presupun rezolvarea de sarcini didactice ce sunt puţin resimţite în efortul intelectual. Elementul joc diferă de la un conţinut la altul, în funcţie de tipul lecţiei, specificul gândirii copilului de vârstă şcolară mică având proprietatea de a fi concret-intuitivă şi conform lui J. Piaget ne găsim în stadiul operaţiilor concrete. E nevoie de acţiuni materiale sau materializate cu obiecte, cu substitute ale acestora. Toate acestea duc la dezvoltarea operaţiilor gândirii ce contribuie la dezvoltarea inteligenţei. Limbajul matematic se însuşeşte prin scurte povestiri şi cântece despre simboluri, atenţia involuntară fiind mai mare. Materialului concret îi urmează cel cu simboluri (cercuri, steluţe, linii) şi semne grafice matematice (cifre).

NOUTĂŢI

»     Didactic.ro este partener de conţinut al HotNews Student, o platformă interactivă între studenţi şi profesionişti.


»    

Nota Olimpiadelor şcolare


»     Cadrele didactice consideră că notele de la tezele unice nu sunt în concordanţă cu nivelul de pregătire al elevilor.


»    

Jocul pentru vacanţa de vară: www.carepecare.ro


»    

Elevii de gimnaziu vor avea cu aproximativ 30% mai puţină materie începând cu anul şcolar 2008-2009.


»    

Curriculum pentru educaţia timpurie – dezbatere publică


»    

Câştigătorii primei ediţii a Concursului Naţional de Informatică Practică au fost premiaţi


»    

Proiect de ordonanţă de urgenţă privind dotarea cu calculatoare tip desktop a unităţilor în care se desfăşoară învăţământ liceal şi profesional de stat


 


ApariţiiElevii învaţă Geografia Europei pe calculator cu personaje de poveste


La Bookfest (4-8 iunie, Romexpo), copiii au fost invitaţi de Alba ca Zăpada, Frumoasa din Pădurea Adormită şi Dracula într-o călătorie virtuală pe bătrânul continent pentru a descoperi cele mai frumoase locuri geografice, dar şi legendele şi poveştile din spatele lor cu ajutorul noului produs educaţional „Geografie clasa a IV-a, România şi Europa”.Colecţia de hărţi interactive ale României şi Europei îi ajută pe copii să vizualizeze direct pe hartă formele şi unităţile de relief. Prin modulul “Cu geografia în raniţă" - o colecţie unică de informaţii inedite de tip „Ştiaţi că?”, legende populare cu conţinut geografic şi fotografii reprezentative, elevii vor descoperi cele mai frumoase locuri din Europa şi România şi poveştile acestora.


Citeşte mai mult“Micii actori – Teatru pentru copii” Dramatizări, scenete, poezii şi fabule pentru serbările şcolare.


http://www.didactic.ro/index.php?cid=disciplina&what=manuale-afiseaza&did=19&bid=1782“În căruşelul vacanţei” Caiet de vacanţă: jocuri, lecturi literare, ghicitori şi glume, exerciţii şi probleme.”


http://www.didactic.ro/index.php?cid=disciplina&what=manuale-afiseaza&did=19&bid=1780


Comentarii (15)

0 0

20.06.2008 19:15 psihosoc

E minunat ce faceti!
Va doresc putere de munca si succese depline.

0 0

20.06.2008 20:28 miel

As dori detalii despre Revista!
As dori sa cunosc rigorile de continut ale materialelor ce pot fi trimise, la ce intervalese potvtrimite etc etc etc , detalii...

0 0

20.06.2008 21:16 vila_elena

M-ar interesa mai multe detalii despre revista si ce fel de materiale publicati;si de-ale copiilor,sau numai cadrele didactice...???!!!

0 0

20.06.2008 22:11 maia


Felicitari!!!!!Ma bucur ca existati si va doresc sa fiti cei mai buni!!!!!
Cu toata prietenia.

0 0

21.06.2008 02:48 romel

E o foarte buna idee crearea acestei reviste. Sunt sigur ca va face pasi din ce in ce mai siguri, aducand la lumina preocuparile cadrelor didactice, inserate in articole cu un continut deosebit si de larg interes. De asemenea, speram sa releve adevarata fata a invatamantului de la noi din tara. Cred ca articolele vor imbogati atat zestrea culturala cat si cea pedagogica, umpland goluri de stricta necesitate si vor fi atractive prin continut; vor fi cautate si utilizate.

0 0

21.06.2008 15:36 floarebernad

v-am primit cu drag, va felicit pentru initiativa, e o idee minunata, ne ajuta sa dialogam, sa ne imbogatim cunostintele , as dori mai multe detalii daca se poate, intervalele la care se publica , ce fel de articole.Mult succes!

0 0

22.06.2008 10:30 ilienina66

Felicit

0 0

23.06.2008 16:20 anamosteanu

O ideie minunata pentru o revista de acest tip. Transmiteti modul in care pot fi trimise si publicate articolele.
Felicitari si succes organizatorilor!
Ana Mosteanu

0 0

25.06.2008 17:36 magdolnakiss

Felicitari! E o revista foarte buna. Mult succes!

0 0

04.07.2008 20:21 nora45o

Sunteti un reper pt. cadrele didactice si aveti dreptul la satisfactia lucrului bine facut si, mai ales, util. Felicitari!

0 0

26.07.2008 18:47 luci_ana11

MI-A PLACUT IDEEA DE REVISTA ELECTRONICA SI M-AM GANDIT SA COLABOREZ.
IN CALITATE DE PSIHOLOG SCOLAR AS AVEA MULTE DE SPUS SI DE TRANSMIS COLEGILOR PROFESORI,ELEVILOR SI PARINTILOR ACESTORA.AM TRIMIS CATEVA ARTICOLE DE INTERES RECENT CU SPERANTA CA O SA FIE PUBLICATE.SUCCES REDACTORILIR!!!

0 0

02.08.2008 09:38 ilienina66

Felicit

0 0

02.08.2008 09:47 ilienina66

Felicitari

0 0

02.08.2008 09:50 ilienina66

Felicitari si mult succes in continuare!Scuze pentru comentariile anterioare.Nu stiu de ce nu-mi trimite intreg textul.

0 0

26.08.2008 11:07 viobrege

Cum pot trimite articol pentru a colabora cu aceasta revista?

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 6 evenimente

«OCTOMBRIE 2020»
LuMaMiJoViSaDu
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Imagini

Propus de: 08flory

Sondajul zilei

Care dintre scenariile de începere școlii, propuse de guvern, este potrivit la școala dvs.?

3885 voturi | 60 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Cum veți începe școala? Votați!