Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Tinerii ecologişti- un proiect pentru o şcoală europeană

Învăţământ liceal | Informatică

Propus de: dona66 | 26.02.2015 16:59 | Revista cadrelor didactice nr. 9/2015 | 529 vizualizări

Proiectul TINERII ECOLOGIŞTI, prezentat de Colegiul Naţional ``Calistrat Hogaş``, a fost selectat printre cele câştigătoare la Concursul Naţional ``Lider european``.

Campania „Europa-casa noastră” este o campanie de informare şi comunicare anuală a Reprezentanței Comisiei Europene în România, derulată în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și îşi propune să informeze elevii şi profesorii cu privire la proiectul de integrare europeană (istoria, prezentul şi viitorul acestuia), priorităţile de comunicare ale Comisiei Europene, dar şi informaţii care îi privesc direct (posibilitatea de a studia şi de a lucra în statele membre, implicarea în activităţi de voluntariat, schimburi între tineri, participarea la internship-uri, implicarea în proiecte comunitare).
Proiectul TINERII ECOLOGIŞTI, prezentat de Colegiul Naţional ``Calistrat Hogaş``, al cărui profesor coordonator sunt, a fost selectat printre cele câştigătoare la Concursul Naţional ``Lider european``.
Concursul Lider European, dezvoltat de Reprezentanţa Comisiei Europene în România în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naționale are rolul de a dezvolta abilităţile elevilor de leadership şi de a le pune în valoare în contextul unor activităţi legate de valorile şi temele europene. Concursul se derulează la nivel național și este deschis tuturor liceelor din România. Au fost jurizate toate proiectele primite din întreaga țară și au fost selectate cele mai bune 25. Profesorii coordonatori ai celor 25 de proiecte au fost recompensaţi cu o excursie la Bruxelles la Comisia Europeană și Parlamentul European.
Proiectul s-a născut ca urmare a necesităţii responsabilizării şi conştientizări elevilor faţă de problemele mediului, pornind de la cele mai banale acte pe care aceştia le fac zilnic, până la adoptarea unui stil de viaţă ecologic. Spiritul civic slab dezvoltat, dar şi neimplicarea elevilor în deciziile cu privire la problemele promovate de mediu, atât în cadrul grupului şcolar, cât şi în cadrul comunităţii, au fost alte motive care au stat la baza implementării acestui proiect în şcoală.
Punerea în practică a proiectului s-a realizat prin intermediul echipei de proiect, reușita proiectului s-a datorat capacității lor de a-și duce la îndeplinire responsabilitățile asumate. Prin intermediul acțiunilor propuse, am reușit să mobilizăm un număr mare de voluntari la nivelul scolii, parinti, cadre didactice ale Colegiului, personalul didactic auxiliar, etc.
Am atras atenția asupra unor probleme ale întregii comunități și asupra nevoii de a face ceva pentru a le soluționa.
Am oferit în acest sens exemple de bune practici.
Diseminarea a avut loc prin publicarea unor articole în publicaţia zilnică de la nivelul școlii-Jurnalul nostru, prin popularizarea activitaţii la staţia școlii în emisiunea zilnică Mesagerul, prin postarea unor imagini din timpul acţiunilor pe site-ul și pe facebook-ul școlii.
Prin proiectul TINERII ECOLOGIŞTI, se doreşte prezentarea unui exemplu de bună practică la nivel local, contribuind la crearea unei culturi responsabile, proactive, participative, o cultură civică în beneficiul dezvoltării durabile a şcolii.
Scoala noastră asemeni școlilor din întreaga ţară, lansează acţiuni ecologice și împărtășesc rezultatele activității în comunitate.
Comunitatea locală participă la astfel de acţiuni alături de școală, între instituţii fiind încheiate acorduri de parteneriat, acţiunile de ecologizare sunt sprijinite de autorităţi.
Suntem deschişi la propuneri si vom discuta în cadrul întâlnirilor noastre ideile celorlalţi, ce pot fi formulate în cadrul grupului de Facebook al şcolii şi cu membrii proiectului.
Prin intermediul acțiunilor propuse, am reușit să mobilizăm un număr mare de voluntari la nivelul şcolii, părinţi, cadre didactice ale Colegiului, personalul didactic auxiliar, etc. În activitatea desfășurată am fost sprijiniţi de părinţi care au contribuit la achiziţionarea puieţilor plantaţi şi procurarea materialelor necesare în activitatea de ecologizare, personalul auxiliar al școlii ne-a oferit uneltele necesare, au ajutat elevii la pregătirea terenului și săparea gropilor pentru plantare, primaria oraşului ne-a pus la dispoziţie maşini speciale pentru transportarea deşeurilor colectate din parcul oraşului.
Cel mai important rezultat al implementării proiectului în şcoala noastră este dezvoltarea personală a elevilor, prin informarea, antrenarea, asistarea şi monitorizarea achiziţionării unor competenţe de comunicare şi manageriale.
Doina Ioniţă- profesor de informatică
Colegiul Naţional ``Calistrat Hogaș`` Tecuci

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

311 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN