Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

O altfel de abordare a cercului pedagogic

Învăţământ profesional şi tehnic | Agricultură

Propus de: mmarianna | 05.12.2018 05:57 | Revista cadrelor didactice nr. 51/2018 | 441 vizualizări

Perfecționarea cadrelor didactice participante la acest altfel de
cerc, s-a concretizat în întocmirea unui referat și o excursie
de studiu practic-aplicativă. O activitate care s-a dovedit un real succes.

O altfel de abordare a Cercului Pedagogic
“Prezentarea informațiilor într-o abordare practică”,
“Schimb de păreri, opinii în mod real”,“Legătură directă
cu lumea afacerilor”,“O activitate didactică suplă, concisă,
punctuală, cu esențe de metodologie didactică, instructivă,
folositoare pentru cei ce au avut prilejul să participe și să
își dezvolte cunoștințele”,“S-a demonstrat încă o dată
că teoria trebuie îmbinată cu practica, utilul cu plăcutul”,
“Activitate foarte bine proiectată, organizată și
desfășurată!!”,“O surpriză mai mult decât plăcută. A fost
ceva neașteptat de frumos și interesant!”, “Sunt profund
emoționat pentru tot ce am văzut! De neuitat!” ...sunt doar
câteva dintre impresiile culese de la participanții cercului
pedagogic - discipline tehnice - zona Tecuci, ce s-a desfășurat
în ziua de sâmbătă, 17 noiembrie 2018, având ca temă
“Integrarea optimă a teoriei cu laboratorul tehnologic și cu
instruirea practică, în scopul atingerii la un grad cât mai
înalt a competențelor profesionale prevăzute în standardele de
pregătire profesională. Modalități de optimizare a
competențelor prin proiecte educaționale în învățământul
profesional și tehnic”.
Cercul a avut drept coordonatori: prof. Lavinia Capmare -
responsabil cerc, de la Liceul Tehnologic Elena Caragiani Tecuci,
prof. Corina Tatu și Aura Moza - inspectori de specialitate
discipline tehnice în învățământul profesional și tehnic, ISJ
Galați.
Organizatorul activităților cercului a fost Liceul Tehnologic Nr.
1 din localitatea Corod, jud. Galați reprezentat prin director
Adriana Masgras, director adjunct Mariana Masgras și profesorii
Ghinea Victor, Buhnilă Zonia și Stegaru Iuliana.
Perfecționarea cadrelor didactice participante la acest cerc s-a
concretizat în întocmirea unui referat cu tema enunțată mai sus
și o excursie de studiu practic-aplicativă pentru formarea
noastră privind aplicarea acestei teme de integrare optimă a
cunoștințelor teoretice cu cele de laborator și de instruire
practică. Această excursie a avut ca itinerar județul Vrancea,
“Țara viei și vinului” cu vizitarea Companiei Vincon Vrancea
(Odobești) - “Beciul Domnesc” și Domeniile Panciu, com.
Țifești, jud. Vrancea.
Crama Beciul Domnesc se află în localitatea Odobeşti, judeţul
Vrancea, la doar 14 km de orașul Focșani unde am fost
întâmpinați de dl ing. Bușilă Constantin, responsabilul acestei
crame.
Din descrierea făcută, dl inginer ne-a povestit că această
cramă a fost construită în secolul XIV în timpul domniei lui
Ştefan cel Mare. Aceasta fost apoi renovată și consolidată
între anii 1834-1849 cu piatră poroasă adusă de pe Milcov.
Deasupra intrării în cramă se poate vedea și acum o piatră
inscripționată cu litere chirilice, alături de emblema Moldovei,
capul de bour și steaguri, simboluri care atestă vechimea cramei.
Acest monument este unul dintre cele mai vechi edificii de acest gen
și cu această destinație din România.
Beciul Domnesc a fost inclus și pe Lista Monumentelor Istorice ale
României și în Registrul Național al Patrimoniului Turistic din
România.
Începând cu anul 1944, această cramă, aflată în stadiul de
ruină, a devenit activă în cadrul companiei denumită în
prezent Vincon Vrancea, o vinotecă profesională ce adăpostește o
parte din tezaurul vinurilor românești. Aici sunt păstrate
vinuri ce aparțin moștenirii culturale a românilor. Cele mai
vechi vinuri datează din anul 1949, care, deși s-au învechit sub
atenta oblăduire a timpului și a membrilor echipei Vincon, nu au
devenit vinuri «bătrâne», ci vinuri «de colecție».
Beciul Domnesc are formă de “cruce” iar accesul se face pe o
ușă masivă de lemn în care sunt dăltuite simboluri ce amintesc
de semnificația culturală și spirituală a cramei.
Pe scările din piatră, am coborât în hrubele unde ne-au
întâmpinat bolțile semicirculare întărite și consolidate cu
arce și dublouri din cărămidă din cinci în cinci metri. Crama
este ventilată natural, prin gurile de aerisire cu care a fost
prevăzută încă de la înființarea acesteia. Deși crama este
amplasată în plină regiune seismică, aceasta nu a fost distrusă
de niciun cutremur de-a lungul celor 5 secole de existență.
Ascultând istoria cramei Beciului Domnesc, a vinurilor, a
locurilor și oamenilor locului, demonstrațiile făcute privind
învechirea vinurilor, dialogul viu, real, între participanți și
specialist, toate acestea au făcut să simțim că devenim și noi
o picătură din istorie, din miracolul care a contribuit la
înnobilarea acestor vinuri.
Nu departe de Odobești, în mijlocul viilor din nordul județului
Vrancea, se zărește Dealul Sârbilor din com. Țifești care
formează Domeniile Panciu. Aici am fost așteptați de dl inginer
Eugen Odainîi, Product Manager.
Odată cu deschiderea porților mari ale domeniului, s-au deschis
și primele pagini ale acestei companii, parcă desprinse dintr-un
basm. De o parte și de alta a drumului asfaltat, am fost plăcut
surprinși de “merele de aur”, neculese încă, acoperite de
proaspăta zăpada a lui brumar.
Ajunși la destinatie, dl inginer ne-a comunicat despre istoricul
acestei companii viti-vinicole, după care ne-a poftit “în
casă”, în complexul de producere a vinurilor și spumantelor
unde ni s-a demonstrat procesul tehnologic de obținere a acestora
în toate etapele lor, demonstrație ce s-a desfășurat într-un
permanent și interesant dialog cu participanții cercului.
Un lucru, foarte important de remarcat, este că Domeniile Panciu
se bucură de recunoasterea națională și internaționala a
produselor sale. Societatea este considerată un producător de top
al vinurilor românești prin calitatea excepțională a vinurilor
selectate, prin aroma și aciditatea specifică vinurilor din zona
Vrancei. Mărturie la cele spuse sunt zecile de medalii, diplome și
trofee frumos prezentate, obținute la concursuri naționale si
internaționale.
Dar excursia nu s-a terminat! După această demonstrație, a urmat
o alta, de o înaltă ținută profesională, o temă ce a meritat
toată atenția noastră, lecția de degustare a vinurilor sau
“arta și știința aprecierii vinului”, coordonată de dl
Odainîi, fost lector universitar, în colaborare cu noi,
participantii la cerc. Totul era pregătit dinainte, cu
minuțiozitate, până în cele mai mici detalii: încăperea
luminată neutru cu o temperatură corectă pentru degustare de
16-18°C, paharele de forme speciale, vinurile și gustările
asociate, totul într-un decor elegant, rafinat și de bun gust.
Pentru a ne bucura de o degustare corectă a trebuit să respectăm
toate regulile care au fost precizate și demonstrate de dl
inginer și, binențeles, aplicate de noi sub directa lui
îndrumare. Au urmat apoi discuțiile și mulțumirile.
Emoționant, relaxant, educativ și instructiv! De neuitat! Cuvinte
simple ce definesc această activitate abordată altfel.
Reușita acestei activități s-a datorat și unei bune colaborări
cu dl director Costandache Ticu de la Direcția pentru Agricultura
Județeană Vrancea și cu dl Neață Costică, fost director al DAJ
Vrancea, care ne-a și însoțit pe tot itinerarul excursiei și
care a facilitat colaborarea cu producătorii din domeniul
viti-vinicol din județul Vrancea.

Prof. Mariana MASGRAS, director adj., Liceul Tehnologic Nr. 1, Corod

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

311 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN