Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Importanța corului în dezvoltarea copiilor

Interes general | Toate disciplinele

Propus de: PavelAna-Maria | 11.01.2021 21:31 | Revista cadrelor didactice nr. 69/2021 | 1045 vizualizări

Cântarea în ansamblul coral acţionează asupra afectivităţii, a intelectului şi a voinţei elevilor, prin emoţiile pe care le trezeşte o lucrare frumoasă şi bine interpretată.

Sistemul de educație reprezintă ansamblul organizațiilor / instituțiilor sociale - economice, politice, culturale - și al comunităților umane - familie, popor, națiune; grupuri profesionale, grupuri etnice; sat, oraș, cartier, colectivitate - care în mod direct sau indirect, explicit sau implicit, îndeplinesc funcții pedagogice, de activare și influențare a procesului de formare-dezvoltare a personalității umane.
Sistemul de învățământ actual este orientat mai puțin spre cultivarea sinelui prin artă, prin frumos, prin sensibilitate iar acest lucru se poate observa foarte ușor. Tot mai mulți părinți insistă pe importanța științelor exacte, acest lucru fiind susținut în mod gratuit de foarte mulți dascăli. Însă știința demonstrează prin teste specifice iar nu prin vorbe, că muzica, are efecte benefice asupra psihicului uman.
În mod particular corul are efecte benefice atât asupra dezvoltării abilităților practice – de a cânta, cât și îmbunătățește relațiile sociale. A cânta în cor înseamnă să te asculți unul pe celălalt, dacă unul este mai bun, acesta este îndemnat să îi ajute și pe colegi să devină mai buni. Se dezvoltă deci mai multe aspecte ce țin de caracter sau de cultură precum empatia, prietenia, compasiunea, disciplina, diferite alte limbi, istoria. Toate acestea și nu numai, sunt esențiale în viață, de ele ne vom folosi la fiecare pas.
Studiile relevă multe din beneficiile cântatului. Cântatul în grup reduce stresul, are efect asupra nivelului endorfinei (substanță responsabilă cu stările de bucurie și care are rol în calmarea durerilor), creează o legătură cu ceilalți coriști și se ajunge chiar la reglarea bătăilor inimii în așa fel încât putem spune că se ajunge la egalizarea respirației și a bătăilor inimilor celor care cântă împreună.
Desigur, nu trebuie să trecem cu vederea și aspectul social. Un copil educat va deține normele bunului simț, bunătatea exersată în timpul corului va ajunge să fie practicată în activitățile de zi cu zi astfel de acest lucru beneficiind întreaga societate.
Până la urmă, MUZICA este totul despre UMANITATE

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

311 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN