Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Drogurile, un tribut prea mare pentru o destinaţie absurdă

Învăţământ gimnazial | Consiliere si orientare

Propus de: Nicolll | 21.04.2016 11:13 | Revista cadrelor didactice nr. 26/2016 | 405 vizualizări

Am studiat efectele drogurilor în concepţia tinerilor consumatori. Nu înseamnă că pot fi declaraţi consumatori doar pentru că au încercat, important este să nu îşi continue periplul pe acest drum întunecat.

Drogurile -un tribut prea mare pentru o destinaţie absurdă

Tinerii păşesc în lumea periculoasă a drogurilor din dorinţa de a se integra, din curiozitate sau pentru a „depăşi” unele obstacole inerente în mersul firesc al vieţii. De cele mai multe ori aceştia consideră că este mai uşor să te laşi purtat pe culmile tenebroase ale delirului decât să încerci să remediezi problemele pe care le poţi întâmpina în viaţa cotidiană. Adolescenţii trebuie să fie conştienţi că se pot remarca şi într-un mod pozitiv, fără a consuma droguri. Ideal ar fi să se deschidă către cei din jur, pentru că mereu vor găsi alternative.
Pentru a expune în mod concret situaţia, am studiat efectele drogurilor în concepţia tinerilor consumatori. Cei mai mulţi ajung să consume droguri datorită anturajului, a curiozităii, pentru a face faţă unor stări negative precum depresii, frustrare, furie, dorinţa de integrare într-un anumit cerc social. De asemenea, nivelul educaţional redus şi imitarea modelelor din filme se adaugă la cauzele externe a consumului de droguri. Consumatorul se simte invincibil şi îşi transmite sentimentele şi trăirile fără niciun fel de inhibiţie. Relaţiile care se stabilesc în diferite anturaje este mult mai deschisă, fapt care îi atrage pe tinerii care prezintă un comportament introvertit. Curiozitatea este un factor important care îi determină pe tineri să încerce. Nu înseamnă că pot fi declaraţi consumatori doar pentru că au încercat, important este să nu îşi continue periplul pe acest drum întunecat. Drogul este un tribut mult prea mare pentru rezultatul pe care îl oferă: dependenţa şi, în final, o cale sigură către moarte. Drogul provoacă atât otrăvirea organismului cât şi a psihicului. Astfel, o persoană dependentă poate deveni agresivă fizic sau verbal, iar corpul său va suferi transformări precum pierderea în greutate, înroşirea ochilor sau tremuratul mâinilor. Se va transforma într-o fiinţă deconectată de social, fiind incapabilă să relaţioneze eficient cu cei din jur. Dependenţa de droguri poate fi psihologică, fizică, sau ambele. Dependenţa psihologică se petrece în mintea omului. Consumatorul simte că nu poate sa gândeasca normal şi să supravieţuiască fără ajutorul drogului. In cazul dependenţei fizice, nervii, muschii,inima şi alte organe ale corpului au nevoie de drog pentru a-si continua funcţionarea. Dacă este privat de droguri, dependentul poate suferi probleme fizice şi mintale ale renunţării la acestea. Organismul se obişnuieşte treptat cu ia decizii pentru propria-i persoană. Acest om nu va reuşi decât să inspire mila celor din jur, jucând şi rolul de exemplu negativ pentru prieteni şi colegi.
Din categoria drogurilor fac parte şi tutunul, alcoolul, cafeauaunele droguri. Cu timpul este nevoie de o cantitate mai mare de drog pentru a da aceleaşi rezultate ca înainte. Aceasta nevoie de cantitate mai mare de drog, în vederea obţinerii aceluiaşi efect, poartă denumirea de toleranţă sau suportare. Consumul de droguri reprezintă o problemă socială care poate avea consecinţe precum sărăcia, hoţia, prostituţia, şantajul, corupţia, crima, terorismul.
Se poate afirma că societatea contemporană încearcă să combată această moarte treptată, însă cel mai important este sprijinul pe care îl putem oferi celor aflaţi în starea de dependenţă, pentru că un şir neîntrerupt de informaţii utile, seminarii, exerciţii de comunicare şi dezvoltare personală, ajută la formarea unei personalităţi armonioase.

Nu vă limitaţi libertatea consumând droguri!

Respectaţi-vă demnitatea, păstrându-vă un organism curat şi sănătos!



Prof. Nicoleta Bogatu-Ion

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 51 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

289 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN