Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Cum să învățăm la școală?

Interes general | Toate disciplinele

Propus de: foreveryoung | 17.07.2021 18:09 | Revista cadrelor didactice nr. 77/2021 | 227 vizualizări

Cum să învățăm la școală? Știm să învățăm, ne dăm seama pe parcurs cum să reținem corect sau doar ne uzăm capacitățile memoriei și uităm de obicei în mai puțin de o săptămână?

Cum să învățăm la școală? Este o întrebare pe care în general omitem să ne-o punem crezând că răspunsul se află deja stocat în memoria noastră. Este oare adevărat? Știm să învățăm, ne dăm seama pe parcurs cum să reținem corect sau doar ne uzăm capacitățile memoriei pe zi ce trece tot mai mult cu informații pe care ajungem să le uităm de obicei în mai puțin de o săptămână?
Un prim lucru de care avem nevoie ca să putem învăța anumite informații corect și rapid este motivația, recunoscută ca un proces cognitiv superior care ne ajută în realizarea unor acțiuni
determinate de factori numiți motive. Deci, pentru a învăța cum să învățăm trebuie mai întâi să
învățăm să ne motivăm,pentru că atunci când ni se vorbește despre un subiect care ne interesează
suntem motivați să aflăm cât mai multe despre el. Este important să ne trasăm obiective pe care le putem realiza pentru a reuși, deoarece fără țeluri ne lipsește concentrarea și orientarea. .
O metodă extrem de eficientă este metoda RICAR. Numele ei se traduce prin: Răsfoiește –Întrebări – Citire activă – Amintirea (rememorarea conținutului) – Recapitulare. În cadrul acestei
metode ingenioase, atunci când avem în față un material de studiu mai întâi trebuie să-l răsfoim
pentru a vedea ce anume ne trezește interesul. Este indicat să formulăm întrebări la care să ne așteptăm să le aflăm răspunsul. Pasul următor este înfățișat prin citirea textului cu încercarea de a stabili ideile principale. Ultimul pas este reluarea lecturii, recapitulând ce am reținut. Recapitularea celor învățate înseamnă o măsurare a cantității de informație pe care o știam la un moment dat și a celei pe care o știm în prezent. Dacă diferențele sunt foarte mari înseamnă că am memorat mecanic.Înainte de a încerca metoda de studiu RICAR ar fi nevoie și să ținem cont de câteva aspecte care țin de organismul nostru și care au o influență extrem de mare asupra capacității noastre de memorare:somnul, odihna activă, hrana.
Așadar, secretul unui viitor de succes stă în a învăța în școală, dar înainte de acest lucru este obligatoriu să știm cum să învățăm. Esența memorării corecte se află deja în creierul nostru, dar este imposibil pentru ea să aibă parte de prosperitate și să dea roade dacă nu o să ne străduim mai mult să înțelegem și să învățăm informațiile prin metode logice care să fie urmate întotdeauna de repetiție.
Bibliografie:
1.Andre Giordan ,Învăț cum să învăț la școală , Editura Didactica, București, 2018
2.Nicolae Ploscariu ,Mic ghid de învățare rapidă și eficientă , Editura Delfin, București, 2017

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 50 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

272 voturi | 6 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN