Şcoala cu
bune practici

39 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Alimentația și stresul

Interes general | Toate disciplinele

Propus de: dinamovista | 06.03.2018 07:30 | Revista cadrelor didactice nr. 44/2018 | 564 vizualizări

Nutriționiștii au emis ipoteza conform căreia există o relatie bunivocă între stres și alimentație.Pe de o parte mâncăm atunci când suntem stresați ,iar pe de altă parte, foamea ne provoacă un adevărat stres.

Alimentația și stresul

Nutriționiștii au emis ipoteza conform căreia există o relatie bunivocă între stres și alimentație.Pe de o parte mâncăm atunci când suntem stresați ,iar pe de altă parte, foamea ne provoacă un adevărat stres.Dar, la capitolul cauze și efecte,există o diferențiere clară a tipurilor de alimente prin consumul cărora se poate reduce semnificativ stresul.
Este normal din punct de vedere fiziologic să mâncăm mai mult atunci când suntem stresați?Răspunsul la această întrebare este afirmativ Da, ar trebui să mâncăm atunci când suntem stresați,pentru că este vorba de o reacție naturală a organismului, care vrea să stocheze calorii pentru a face față situației stresante, contrabalansând efectele negative ale stresului.
Specialiștii în nutriție au identificat mai multe alimente cu rol împortant în reducerea sau eliminarea stresului.
1.Somonul.
Aczii grași omega 3 (care se găsește din belșug în acest tip de pește) ajută la menținerea unui nivel sănătos al cortizolului,principalul hormone al stresului.Totodată ,o altă armă “letală” în lupta cu stresul este triptofanul,un aminoacid esențial conținut de carnea acestui tip de pește.

Structura triptofanului
Acest aminoacid este cunoscut ca fiind esenţial în biosinteza enzimelor, proteinelor, serotoninei (neurotransmiţător considerat un antidepresiv natural), melatoninei (neurohormon cu rol în reglarea alternanței somn-veghe), vitaminei B3 etc.

2.Fulgii de ovăz.
Printre efectele biochimice ale stresului se află și reducerea cantității de serotonină,neurotransmițător care induce starea de bine,calm și autocontrol.

Structura serotoninei
Pentru a regla cantitatea de serotonină din creier, se recomandă un consum crescut de carbohidrați.Din această grupă fac parte și fulgii de ovăzcare sunt bogați în betaglucan, o fibră solubilă cu efecte benefice asupra stimulării imunității și a reducerii nivelului de colesterol din sânge .Nutriționiștii recomandă consumul zilnic a fulgilor de ovăz,în special la micul dejun,pentru a grăbi instalarea senzației de sațietate și a echilibrului emoțional.
3.Semințele de dovleac.
Sunt foarte utile în dieta anti-stres datorită conținutului foarte mare de magneziu.Suplimentele din surse naturale sunt indicate în stările de anxietateși stres intens manifestate prin migrene,oboseală,insomnie,nervozitate și hipertensiune.Dieticienii recomandă cel puțin un sfert de cană de semințe de dovleac pe zi pentru a asigura organismului o cantitate optimă de magneziu,care poate fi suplimentată din alte surse naturale,cum ar fi somonul, spanacul,fasolea verde.
4.Migdalele.
Migdalele reprezintă o sursă naturală în conbaterea stresului și a oboselii datorită conținutului ridicat de vitamina E, nutrient esențial care induce starea de calm.
Simptomele deficienței de vitamină E sunt:oboseală,dureri de cap,dereglări ale memoriei și gândirii.Nutriționiștii recomandă un consum zilnic de 40-50 de migdale, eventual în combinație cu alte produse bogate în tocoferol(vitamina E).

Structura tocoferolului
5.Avocado.
Având un conținut scăzut de proteine și bogat în vitamine din complexul B,acest fruct are efecte tonice asupra sistemuli nervos.

Structura tiaminei(vitamina B1)

De asemenea,avocado conține acizi grași monosaturați și potasiu care combat hipertensiunea arterială și scad colesterolul.Nutriționiștii recomandă să fie consumat crud,adăugat în salate sau amestecat cu condimente exotice,pentru că prin fierbere își poate pierde o parte din proprietătile nutritive.
6.Papaya.
Supranumit și “fructul îngerilor”,papaya este un nutrient care poate bloca hormonii stresului.Cultivat în principal în zonele tropicale,acest fruct originar din America Centrală și nordul Americii de Sud are un gust de caise și pepene galben.Papaya are un conținut ridicat de vitamin C.fiind bogat în magneziu,potasiu,fier,calciu și alte minerale.


Structura vitaminei C
Datorită conținutului de betacaroten,papaya are și beneficii digestive cât și antiinflamatoare.Totodata acest fruct are beneficii anticanceroase și detoxifiante,înbunătățind acuitatea vizuală și accelerează vindecarea bolilor.

Prof. Dinu Nicoleta
Liceul Teoretic “Panait Cerna”, Brăila

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«MARTIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre simularea Evaluării Naționale pentru clasa a 8-a? Votați ceea ce vi se pare mai important, comentați.

149 voturi | 4 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN