Structura confecţiilor textile


Componentele produselor de îmbrăcăminte

Componentele produselor de îmbrăcăminte

Componentele produselor de îmbrăcăminte sunt elementele şi reperele, în forme variate, organizate astfel încât contribuie la unitatea formei modelului şi asigură cerinţele ergonomice, estetice şi economice impuse de destinaţia concretă de utilizare a produsului.

Propus de: guranda_livia | 03.08.2019 11:48

 

Elementele suplimentare (facultative)

Elementele suplimentare (facultative) sunt cele care diversifică foarte mult modelele, contribuind astfel la complexitatea formei. Prezenţa acestora pentru unul şi acelaşi tip de produs este facultativă (la rochiile de vară mâneca poate lipsi, la cele pentru iarnă aceasta este obligatorie).

Există produse care au caracteristică absenţa unor elemente de bază sau facultative (vesta, sarafanul şi pelerina nu au mâneci, rochiile pentru festivităţi nu au buzunare etc.).

Propus de: stelea_mihaela | 03.08.2019 09:51

 

Elementele obligatorii (de bază)

Elementele obligatorii (de bază) dau tipul produsului.

Astfel, pentru rochiile secţionate la nivelul liniei taliei, elementele obligatorii sunt faţa şi spatele (atât ale corsajului, cât şi ale fustei), la produsele cu sprijin în talie, faţa şi spatele, la palton, faţa, spatele, mâneca şi gulerul.

Propus de: sardarescu_bianca | 02.08.2019 08:48

 

Elemente obligatorii și facultative

Orice model al unui tip de produs poate fi descompus într-un număr limitat de elemente componente dintre care unele sunt obligatorii (îndeplinesc funcţii principale) iar altele facultative.

Propus de: albu_marian | 02.08.2019 08:38

 

Reperul

Un element de produs, la rândul său, poate fi constituit dintr-un număr diferit de părţi numite repere.

Reperul este partea indivizibilă a unui produs de îmbrăcăminte, croită dintr-un anumit tip de material.

Există posibilitatea ca un element să fie alcătuit din mai multe repere proprii sau elementul să coincidă cu reperul.

Propus de: cristea_catalin | 02.08.2019 08:25

 

Elementul de produs

Orice produs de îmbrăcăminte este constituit dintr-un număr oarecare de elemente componente cu forme variate, care îndeplinesc diferite funcţii.

Elementul de produs reprezintă o parte a produsului care îndeplineşte o funcţie proprie (de protejare/acoperire a corpului, de îmbrăcare-dezbrăcare, de terminaţie a unei margini, de depozitare a unor obiecte, de ornamentare etc.). El poate fi regăsit în totalitate, fără prelucrări suplimentare, pe alte modele ale aceluiaşi tip de produs (este interschimbabil).

Propus de: sogodel_andreea | 02.08.2019 08:22

 

SARCINĂ DE LUCRU:

Care sunt componentele din care sunt structurate produsele de îmbrăcăminte?

Postați aici materialele realizate pe această temă în mod interactiv, pe tot parcursul anului școlar 2018-2019, în mod independent, în activități în perechi, în activități de învățare colaborativă în echipe, atât la ore, cât și în cadrul activităților extracurriculare.

Termen: 10.08.2019.

Profesor coordonator,

Andrei Doina.

Propus de: andrei2na | 01.08.2019 09:09

 

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.