Structura confecţiilor textile


Funcţiile îmbrăcămintei

Rolul îmbrăcămintei

Articolele de îmbrăcăminte grupează o sumă de cerinţe individuale ale consumatorilor, ale comerţului şi producătorului, fiecare în parte având o anumită opinie asupra modului în care trebuie realizat produsul optim.

O îmbrăcăminte optimă trebuie să satisfacă următoarele cerinţe:

  • asigurarea purtabilităţii – prin asigurarea rezistenţei la solicitări mecanice, termice, chimice, prin asigurarea confortului care este determinat de permeabilitatea la aer, apă, vapori, comoditate, moliciune, compatibilitatea cu pielea, îmbunătăţirea ţinutei şi formei siluetei etc.;
  • asigurarea posibilităţilor de întreţinere – prin posibilităţile de curăţare prin spălare sau curăţare chimică fără influenţarea stabilităţii dimensionale, cu asigurarea stabilităţii formei, a revenirii din şifonare;
  • asigurarea efectului estetic – prin satisfacerea necesităţilor umane ţinându-se cont şi de cerinţele mediului ambiant.

Propus de: sogodel_andreea | 03.08.2019 09:44

 

Rolul îmbrăcămintei

Permeabilitatea la aer a îmbrăcămintei prezintă interes din punct de vedere al aerisirii organismului la suprafaţa pielii, şi a influenţei aerului şi a mişcării sale asupra proprietăţilor de termoizolare şi de transport al umidităţii.

Propus de: boricean_bogdan | 02.08.2019 15:00

 

Rolul îmbrăcămintei

O îmbrăcăminte comodă trebuie să asigure transportul umidităţii pentru a se elimina transpiraţia.

Transpiraţia de pe piele este preluată de către materialul textil din articolele de lenjerie, care apoi este străbătut cu o viteză mai mare sau mai mică, urmând evaporarea în mediul înconjurător.

Propus de: raicu_elena | 02.08.2019 14:56

 

Rolul îmbrăcămintei

Suprafeţele textile (ţesături, tricoturi, neţesute) reprezintă un amestec de fibre şi aer.

Aerul fiind un bun termoizolant, prin volumul şi mişcarea lui, determină izolarea îmbrăcămintei.

Propus de: sontica_valentina | 02.08.2019 14:34

 

Rolul îmbrăcămintei

Rolul de termoizolare al articolelor vestimentare, de menţinere a căldurii corpului pe timp rece şi obstacolul opus la razele calorice în arşiţele de vară, are o importanţă deosebită, având în vedere şi faptul că echilibrul caloric este foarte variat de la individ la individ.

Propus de: canache_gheorghe | 02.08.2019 14:21

 

Rolul îmbrăcămintei

Menţinerea constantă a temperaturii corpului uman în orice condiţii climatice şi de activitate este funcţia principală a produsului de îmbrăcăminte.

În sistemul corp - produs - climă, singura variabilă este ansamblul vestimentar.

Principalele proprietăţi fiziologice ale îmbrăcămintei care condiţionează confortul sunt:

  • capacitatea de izolare termică (de reţinere a căldurii emanate de corpul omenesc în anumite condiţii şi transportul ei în alte condiţii);
  • capacitatea de absorbţie continuă a umidităţii, transportul şi evaporarea transpiraţiei emanate de corp;
  • capacitatea de aerisire permanentă a corpului.

Propus de: guranda_livia | 02.08.2019 14:17

 

Rolul îmbrăcămintei

Protejarea corpului şi asigurarea confortului fiziologic este asigurată de termoizolarea, absorbţia şi transportul umidităţii, de aerisirea şi permeabilitatea la aer, care alcătuiesc ansamblul proprietăţilor fiziologice ale îmbrăcămintei.

Crearea de confort prin îmbrăcăminte este o necesitate.

Cercetătorii susţin că principalul rol al îmbrăcămintei este să asigure echilibrul în schimbul energetic dintre om şi mediu.

Propus de: andrei_remus | 02.08.2019 13:47

 

Funcţiile unui produs

Funcţiile unui produs depind de destinaţia acestuia, funcţia principală, de apărare, influenţând în mod hotărâtor forma produsului.

Propus de: sardarescu_bianca | 02.08.2019 08:47

 

Funcţiile informaţional-estetice

Funcţiile informaţional-estetice sunt:

  • funcţia informaţională –oferă informaţii despre purtător (profesie, cultură, vârstă, gust) şi despre îmbrăcăminte (destinaţie, actualitate, mod de întreţinere, producător, marcă);
  • funcţia estetică – răspunde necesităţii de satisfacere a cerinţelor estetice ale purtătorilor, îmbrăcămintea reprezentând unul din mijloacele de afirmare a idealurilor estetice ale unei epoci.

Propus de: albu_marian | 02.08.2019 08:43

 

Funcţiile utilitare

Funcţiile utilitare sunt:

  • de apărare (protejare) a corpului împotriva acţiunilor nefavorabile ale mediului climatic (frig, ploaie, vânt, radiaţii solare etc.), ale mediului de producţie (medii cu temperaturi extreme, apă, stropi de metal topit, diferiţi agenţi chimici) şi împotriva leziunilor mecanice;
  • fiziologico-igienică: de asigurare a confortului (prin microclimatul subvestimentar) şi a comodităţii îmbrăcămintei în regim static şi dinamic.

Propus de: cristea_catalin | 02.08.2019 08:24

 

Funcţiile de bază ale îmbrăcămintei

Funcţiile de bază ale îmbrăcămintei se pot grupa astfel:

  1. funcţii utilitare
  2. funcţii informaţional-estetice.

Propus de: neagu_adina_nicoleta | 02.08.2019 08:17

 

Funcţiile îmbrăcămintei

Îmbrăcămintea acoperă aproximativ 80 % din suprafaţa corpului şi constituie mijlocul de apărare al organismului faţă de acţiunea nefavorabilă a factorilor externi. În acelaşi timp, îmbrăcămintea are rolul de a accentua liniile, de a înfrumuseţa corpul, de a atenua unele disarmonii ale conformaţiei şi de a întregi aspectul exterior al purtătorului.

Îmbrăcămintea are o largă utilitate socială dar, în acelaşi timp, este şi un mijloc prin care fiecare purtător îşi afirmă personalitatea şi simţul estetic.

Propus de: sogodel_andreea | 01.08.2019 16:54

 

SARCINĂ DE LUCRU:

Sub denumirea de funcţia îmbrăcămintei se subînţelege acel rol pe care aceasta îl joacă în viaţa omului. Care sunt funcțiile produselor vestimentare?

Postați aici materialele realizate pe această temă în mod interactiv, pe tot parcursul anului școlar 2018-2019, în mod independent, în activități în perechi, în activități de învățare colaborativă în echipe, atât la ore, cât și în cadrul activităților extracurriculare.

Termen: 10.08.2019.

Profesor coordonator,

Andrei Doina.

Propus de: andrei2na | 01.08.2019 09:09

 

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.