Şcoala cu
bune practici

39 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Rezultatele cercetarii “Rolul calculatorului in educatie”

         Prin acest chestionar ne-am propus sa analizam care este in opinia cadrelor didactice din Romania rolul calculatorului in procesul educational si in ce masura acest instrument este util invatatorilor, profesorilor si elevilor la predare, invatare si evaluare. De asemenea, dorim sa identificam ce probleme intampina educatorii si elevii in legatura cu folosirea calculatorului in actualul sistem de invatamant.
          Majoritatea celor care au raspuns la chestionar (62,14%) sustin ca este extrem de importanta utilizarea calculatorului in procesul educational, cadrele didactice apeland la calculator in special pentru a pregati materialele sau pentru a cauta informatii despre materia pe care o predau.
          79,12% sustin ca atunci cand folosesc la clasa claculatorul, copiii sunt mai atenti si mai activi la ore, iar predarea este mai usoara. In plus, un procent semnificativ (73,19%) dintre cadrele didactice care au folosit materiale didactice in format electronic la predare au observat ca le este usurata munca. In privinta impactului asupra elevilor, 86,20% dintre cei care au raspuns la chestionar sunt de parere ca elevii sunt mai atrasi de lectie datorita animatiilor si continutului multimedia, iar exemplele din viata reala si simularile virtuale ii ajuta pe copii sa retina mai usor informatiile din materia scolara.

Cadrele didactice folosesc calculatorul in educatie:

   - pentru a-si pregati materialele de predare
   - ca suport in evaluarea elevilor
   - ca suport in predare

In procesul de predare calculatorul se dovedeste a fi util atunci cand este utilizat:

   - individual
   - frontal

Calculatorul poate fi folosit eficient in educatie:

   - cu ajutorul lectiilor in format electronic
   - prin platformele educationale
   - prin programe de testare si evaluare

   
Printre aspectele identificate de catre cadrele didactice ca minusuri ale sistemului educational din Romania si care pot fi asociate folosirii calculatorului in educatie, se regasesc:
      -     curricula supraincarcata: 14,03%
      -     caracterul prea teoretic al informatiilor transmise: 8,54%
      -     traditionalismul: 6,08%

Avand in vedere aceste aspecte, va invitam sa verificam impreuna:
         -     Daca traditionalismul provine sau nu din caracterul prea teoretic al invatamantului romanesc?
         -     Exista sau nu o legatura intre curricula supraincarcata, caracterul prea teoretic al informatiilor transmise si traditionalismul, si daca da,          care este aceasta?
         -     Curricula supraincarcata si caracterul prea teoretic al informatiilor pot avea ca solutie folosirea sistemelor sistemelor alternative de educatie (de genul software educational)?

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: webmaster | 07.05.2008 15:09 | 26823 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Egocentrismul la parinti

Echilibrul emotional

Comentarii (123)

0 0

07.05.2008 17:10 1967

Interesant studiu.Felicitari realizatorilor si succes familiei Didactic, fara de care nu stiu ce ne-am face.

0 0

07.05.2008 17:27 grigore_geta

Foarte interesant. Cred totusi ca acest chestionar ar fi bine sa se aplice si pe alta cale, direct in scoli, deoarece respondentii de pe didactic deja sunt familiarizati cu calculatorul si pentru ei acesta a devenit cel mai important mijloc. Ar fi interesant de comparat rezultatele de pe teren, adunate cu clasicul sondaj de opinie, cu rezultatele obtinute prin completarea sondajelor prin intrnet.

0 0

07.05.2008 19:55 luly_an12

S-a obtinut un rezultat foarte bun si-i apreciezi pe colegii care-si gasesc un prieten adevarat in site-ul Didactic.

Cand toata familia profesorala va avea laptop-uri, vom avea alte rezultate la sondaje.

0 0

07.05.2008 21:06 soniaopait2006

Veridic. Actual. Motivant. Studiul realizat este tabloul Familiei DIDACTIC. FELICITĂRI din toată inima celor care ne ţin reuniţi în această FAMILIE!

0 0

07.05.2008 21:17 vavaa

Multumiri echipei didactic .ro pentru initiativa acestei cercetari, pentru ca va pasa de ceea ce se intampla in invatamantul romanesc( ca si noua de altfel). Am citit cu mare interes rezultatele.Folosirea calculatoarelor si a materialelor in format electronic nu este la indemana tuturor, dar tendinta si dorinta sunt evidente. Viitorul copiilor sigur va depinde de aceasta inventie geniala- calculatorul. Ma simt onorata ca fac parte din " familia" invatatorilor ale caror puncte forte sunt pragmatismul si eficienta.

0 0

07.05.2008 22:20 aurelia12

Rezultatele dovedesc interesul crescand al cadrelor didactice pentru folosirea calculatorului in educatie.Elevii sunt si ei mai interesati de aceasta metoda de lucru, sunt mai implicati in actul educatiei. Felicitari echipei Didactic!

0 0

07.05.2008 23:36 mihaelagheorghiu

Da , asa este s- a obtinut un rezultat foarte bun, insa interesul este numai al nostru si numai noi suntem interesati sa desfasuram un invatamant de calitate. De ce spun asta?

Pentru ca folosim calculatoarele noastre (ale copiilor nostri), folosim imprimanta de acasa, folosim banii nostri si multe altele.

Unitatea noastra nu este dotata cu calculatoare , avem unul depasit care ni l-a dat primarul ca nu mai avea ce face cu el. Primaria si-a luat altele performante. Iar acesta pe care il avem nu este bun de nimic.Asa ca noi trebuie sa luam calculatorul (laptop-ul) de acasa ,daca vrem sa desfasuram o activitate in care sa putem folosi metode noi, moderne si bineanteles o activitate frumoasa si captivanta.Nu mai zic despre materialul pe care il folosim in activitate cati bani cheltuim pentru el....

Asa ca degeaba suntem incantati sa auzim ca rolul calculatorului in educatie este foarte important daca utilizam calculatorul tot pe banii nostri.

Nu mi se pare nimic nou. Imi pare rau sa afirm toate astea dar aceasta e realitatea.

0 0

08.05.2008 07:49 oanamihaela

Sondajul realizat ar trebui dublat cu un alt sondaj realizat de alta organizatie cu chestionare administrate pe hartie, pentru ca este normal ca rezultatele sondajului sa arate un foarte mare interes pentru introducerea si folosirea calculatorului in invatamant, intrucat toti participantii la sondaj s-au inscris online si folosesc intens calculatorul. Un sondaj care ar fi facut in sistem traditional (nu online) ar arata cu totul altfel!

0 0

08.05.2008 14:13 intuitext

Multumim tuturor celor care au participat la cercetarea INTUITEXT-didactic. Va invitam sa comentati rezultatele astfel incat sa putem identifica solutii la problemele indicate de cadrele didactice care au raspuns la chestionar.

Va reamintim ca am trimis chestionarul "Rolul calculatorului in educatie" doar celor care s-au inregistrat in panelul de cercetare de pe www.didactic.ro. Esantionul pentru acest studiu este reprezentativ la nivel national in randul cadrelor didactice din Romania pentru ca in panel s-au inscris educatori din toate zonele geografice, atat din mediul urban cat si rural. In mod evident, fiind vorba de un panel de cercetare online pe www.didactic.ro cei care raspund la chestionar folosesc deja calculatorul. Insa, membrii didactic sunt educatori care cunosc foarte bine sistemul educational si credem ca pot evalua corect situatia. Pentru noi este important sa aflam opinia utilizatorilor cancelariei nationale si speram ca cercetarile in randul educatorilor de pe www.didactic.ro sa ne ajute sa propunem in randul factorilor de decizie solutii la problemele reale ale invatamantului din Romania.

Multumim tuturor pentru sprijin!

Echipa INTUITEXT

0 0

08.05.2008 18:04 floarebernad

multumiri echipei Didactic.ro pentru oportunitatea de a fi reuniti in aceasta frumoasa familie a Cancelariei Virtuale, unde putem neingradit sa ne facem cunoscute opiniile,sa fim partasi a unor evenimente insemnate, sa fim umar langa umar in slujba copiilor, sa promovam educatia de calitate.

0 0

08.05.2008 20:32 gina_hurduc

Chestionarul online a fost cu siguranta completat si de educatoare/institutori invatamant prescolar.Era corect sa apara si procentajul acestora!Calculatorul face parte din viata noastra si utilizarea lui a devenit o necesitate.Felicitari echipei INTUITEXT pentru elaborarea chestionarului si interpretarea rezultatelor.

siinterpretarea

0 0

08.05.2008 21:59 stefanianastase

Multumesc echipei didactic pentru ca a reusit sa ne uneasca, sa ne faca sa ne simtim si noi, cadrele didactice, o echipa chiar daca suntem lasati de izbeliste de toate guvernele de pana acum!

Multumesc tuturor colegilor pentru COMUNICARE, pentru devotament si dragoste pentru meseria aleasa. Daca dragoste nu ar fi fost nu ar fi fost nimic deoarece despre motivare materiala nici macar nu este vorba.

Imi multumesc mie deoarece am reusit sa raman fidela meseriei de invatatore pe care o iubesc de 25 de ani. Chiar daca am absolvit o facultate si un curs postuniversitar care mi-ar fi dat posibilitatea sa fiu profesoara cei peate 300 ron lunar pe care i-as fi primit in plus nu m-au tentat sa-mi parasesc ...MAREA IUBIRE !!!

Va doresc tuturor putere de munca nu succese fara muca pentru ca nu au nicio valoare!

HRISTOS A INVIAT !

0 0

09.05.2008 00:33 munteanu2000

Felicitari invatatorilor pentru procentajul obtinut in realizarea chestionarului! Urmarind comentariile am observat ca si aici detineti suprematia,se vede ca munciti foarte mult.Felicitari din toata inima, le meritati din plin!

0 0

09.05.2008 12:12 grigore_geta

Din sondaj si comentarii se observa si ca timpul petrecut de cadrele didactice in fata calculatorului, in "cancelaria virtuala" este destul de indelungat. Rezultatele chestionarului ar trebui sa convinga autoritatile de importanta si necesitatea ca toate scolile, toti copiii sa aiba acces la calculator si la softuri educationale, internet! Nu cu un stik de memorie va asigura accesul la tehnologia de ultima ora, ci prin dotarea cu calculatoare, videoproiectoare si softuri educationale in primul rand pentru toate scolile, ca toti elevii sa beneficieze in tr/un cadru organizat, apoi individual, pentru fiecare cadru didactic. Asa vom avea de ca sa stam la scoala, pentru a ne pregati lectiile si a lucra in echipa cu colegii, cum o facem cu foarte bune rezultate pe didactic.ro .

0 0

09.05.2008 18:10 matilda21

Observ că în procesul de predare, calculatorul este utilizat individual sau frontal. Mă întreb de ce?

0 0

09.05.2008 19:53 emil

Nu inteleg intrebarea de mai sus? De ce este folosit calculatorul fie individual , fie frontal? Pentru ca pot fi lectii in care se preda folosindu-se videoproiectorul, sau altele in care elevii pot urmari individual, pe calculator, anumite secvente, sau pot face evaluare...

0 0

09.05.2008 19:54 violetavisinescu

Concluzia este că toate scolile ar trebui dotate cu videoproiector , calculator,internet .Dacă s-ar putea pentru fiecare clasă.Asa vom putea moderniza învăţământul şi vom realiza obiectivele propuse într-un mod plăcut pentru elevi.

0 0

09.05.2008 20:43 vali_m

Eu desfasor chiar si optionalul "Prietenul meu calculatorul" cu prescolarii ,cu rezultate f.bune dar am intampinat la inceput rezistenta din partea parintilor cand le-am propus achizitinarea unui calculator performant la grupa."iar calculator...stau si acasa prea multla pc...etc."

Dupa o demonstratie de "forta" cu vechiul meu calculator ddeschis si cateva soft-uri educationale alaturi i-am convins.

Ne luptam din pacate si cu mentalitatile ,dar am reusit si stiu acum ca a meritat.

Ma bucur cand parintii vin si ma intreaba ce noutati mai am ce pot sa le recomand si cand pot sa le comand anumite softuri de la Piticlic.sau cand apreciaza materialele realizate de mine.

mai am de facut un pas mic -instalarea internetului in sala de grupa.

Nu mi-as mai putea imagina desf.activitati did. fara pc

0 0

09.05.2008 21:08 cobelea

Apreciez faptul ca exista acest mod modern de a activa si reactiva cadrele didactice si parinti in acelasi timp si mod.

As spune ca de la Spiru Haret nu s-a mai gandit "cineva" sa incerce un astfel de demers.

Felicitari si pentru promtitudinea interpretarii.

Pe cand urmatoarea "tema" ?

0 0

09.05.2008 21:46 az2862

mariac

întradevăr ,calculatorul este necesar în viaţa unui colectiv de elevi.Eu îmi desfăşor activitatea într-o şscoală cu peste 1000 de elevi,unde avem în dotare 10 calculatoare.Accesul este limitat.Să nu mai vorbim de dotările cu videoproiector necesare metodelor moderne.Avem în şcoală,dar ar fi necesare în fiecare clasă.Soluţia sunt tot părintii care ne susţin în cumparaera consumabilelor pentru a adapta lecţiile la cerinţele actuale.

0 0

09.05.2008 22:26 cocismhl

Folosirea softurilor educaţionale este o necesitate pentru a menţine atenţia şi interesul noii generaţii de elevi pentru activitatea educativă. Dar cum poţi realiza acest lucru, când în şcoală nu exista nici un PC. Eu am adus de acasa PC-ul personal (l-am donat scolii) pentru ca elevii mei să ia contact cu acest instrument minunat, cu ajutorul căruia pot învăţa, pot vedea desene animate, după care pot dansa etc. Nici un elev al clasei mele nu poseda acasa un PC, aşa ca pentru ei este ceva nou şi uimitor. Cu ce sunt de vină aceşti pui de om ca să nu poată beneficia de noile tehnologii. Poate cineva de sus, sus, sus citeşte aceste rânduri cu doleanţe ale cadrelor didactice şi măcar în preajma alegerilor viitoare vor face o campanie de dotare a şcolilor cu PC-uri.

0 0

09.05.2008 22:54 emil

Pentru cei ce nu stiu, Ministerul Educatiei liciteaza anul acesta, calculatoare pentru toate scolile, fara exceptie. Veti gasi aici:

http://www.e-licitatie.ro/Public/Common/Notice/CNotice/CNoticeView.aspx , scoala dvs. daca veti studia bine caietul de sarcini publicat

0 0

09.05.2008 22:57 schumacher_rdt

felicitari pentru materialul ppt!

0 0

09.05.2008 22:58 schumacher_rdt

felicitari pentru materialul ppt!

0 0

10.05.2008 00:02 zoesincu

Sunt educatoare intr-o gradinita, (intr-un oras in care se intoarce trenul),cu un singur calculator(si acesta intr-un cabinet psihopedagogic).

Cei 23 copii ai grupei,dintre care ,majoritatea,vizioneaza povesti preferate pe CD-uri acasa,nu mai prezinta iteres prea mare pentru povestile din cadrul activitatilior mele.Suntem in toiul alegerilor,copiii nostri aud chiar din salile de grupa cum primarii se bat in vorbe,iar noi(fiindca tot coboram la varsta lor) indraznim sa visam la cate un calculator,macar,in sala de grupa(si acesta conectat la Internet).

Mentalitatile si lipasa competentei profesionale mentin o stransa legatura intre curricula supraincarcata,caracterul prea teoretic al informatiilor transmise,traditionalism.Folosirea sistemelor alternative de educatie(si de genul software educational)ar pune capat acestei stranse legaturi.

0 0

10.05.2008 06:49 danogex

Acest studiu,arata faptul ca,atat profesorii cat si elevii sunt receptivi la nou si doresc o schimbare a sistemului de invatamant.Suntem pe un drum bun,dar mai sunt multe de schimbat.Curricula supraincarcata,caracterul prea teoretic al informatiilor transmise,lipsa calculatoarelor din fiecare cabinet de specialitate,scad interesul elevului pentru studiu.Viitorul,asteapta parca,un alt fel de absolvent.

Felicitari pentru materialul prezentat!

0 0

10.05.2008 09:24 claudia1976

Intr-un sistem in care in practica inca se mai dicteaza comentarii literare, copiii preferand sa le reproduca papagaliceste fara a citi opera, desi in teorie se vorbeste despre metode moderne, despre utilizarea calculatorului in educatie, ma intreb care ar trebui sa fie masurile pentru ca teoria metodica si pedagogica sa fie intr-adevar aplicata si in practica. Programa este supraincarcata, iar o invatare temeinica a tuturor informatiilor prevazute in programa scoalare e ,practic, imposibila. Consider ca trebuie avut in vedere in primul rand interesul copilului si in ce masura informatiile pe care noi, dascalii, i le transmitem ii sunt utile in viitor. E importanta modernizarea invatamantului romanesc, dar nu trebuie sa uitam ca teoria trebuie aplicata in practica. Sunt necesare cadre care sa stie sa utilizeze calculatorul, sunt necesare calculatoare in absolut toate scolile, iar eu ma intreb daca acest fapt este posibil. Sa nu uitam ca nu toti copiii invata in scoli de elita! Sa nu uitam de cei din mediul rural!

Consider ca ar trebui realizat studiul si pe teren. Raspunzand la intrebari numai colegii de pe www.didactic.ro, care lucreaza in mod obisnuit cu PC-ul, nu stiu in ce masura rezultatele sunt foarte relevante.

0 0

10.05.2008 09:56 nica_ana

Invatamantul traditional poate fi mereu imbunatatit(modernizat).El imbina teoria cu practica.In tara noastra , pentru ca invatamantul traditional sa fie la un nivel mai ridicat , trebuie:

-sa se respiritualizeze principiile didactice;

-sa aiba o baza materiala noua , de actualitate , bogata si functionala;

-sa cuprinda un numar mai mic de elevi la clasa(18-20);

-sa se desfasoare in localuri noi , cu conditii civilizate pentru toti copiii tarii , cu mobilier adecvat , cu laboratoare functionale;

-sa aiba manageri foarte buni , de buna credinta;

-sa incurajeze cadrele didactice dedicate profesiei;

-sa existe un echilibru intre teorie si practica , intre informare si formare ,pentru a putea consolida , evalua ,concluziona etc.

-laboratoarele de informatica sa aiba mai multe calculatoare , in raport cu numarul elevilor din clasa , din scoala ,sa fie reinnoite.

0 0

10.05.2008 10:32 dragoiu

Multumim echipei INTUITEXT pentru interesul acordat invatamantului romanesc!Chiar vorbeam zilele aceste cu colegii mei si remarcam absenta totala din viata scolii ,in ultimul timp, atat a ministerului cat si a altor organe de conducere.Parca au murit toti,parca nu mai au nici un interes pentru educatie.Noroc ca in invatamantul romanesc lucreaza oameni devotati, oameni adevarati!Oameni care comunica intre ei, care sunt interesati de nou ,care primesc noutatile cu bucurie.Am citit comentariile colegilor mei si le dau dreptate in totalitate.Cum sa faci invatamant modern, pe calculator,numai si numai prin vointa si buget propriu?

Sunt scoli, ca si cea in care lucrez eu ,fara nici un calculator. Toate materialele necesare la clasa, mi le fac sigura acasa .Dar pentru acest lucru trebuiesc bani , stiti bine.Este lucrul care ma necajeste cel mai tare in invatamantul romanesc:dupa ce ca avem salarii mici mai cheltuim si din acestea pentru scoala!Nu e corect!Toate materialele necesare desfasurarii in bune conditii a procesului instructiv- educativ ar trebiu sa existe in scoala ,nu sa le cumparam cu banii nostri.E adevarat ca la unele scoli mai contribuie si parintii ,dar nu peste tot.Acum sa raspundem la intrebari:

1.Da, traditionalismul provine din caracterul prea teoretic al invatamantului romanesc.Pai daca nu ai materialele necesare sa -ti desfasori activitatea practic , sa faci experiente, sa desfasori activitatea pe calculator ?

Atunci te rezumi la activitate teoretica si diversifici si tu cum poti, cu ce materiale ai la indemana pentru a face activitatea mai atractiva si mi eficienta.

2.Sigur ca exista o legatura ,dar numai intre curricula prea incarcata si caracterul prea teoretic (faptul ca nu ai cu ce sa-ti desfasori activitatile practice -am mai spus). Cat despre traditionalism -sa fim seriosi!Asta e asa o vorba aruncata ,ca sa dea cineva vina pe cadrele didactice atunci cand invatamantul romanesc merge prost.Si merge, dar nu din vina noastra ci din vina guvernantilor care nu respecta si nu asculta parerile noastre.Cum asa?Toate cadrele didactice ar vrea sa lucreze cu mijloace moderne, sa aplice metode moderne ,daca s-ar putea!

3.Da, aceasta este una dintre solutii:curricula prea incarcata si caracterul prea teoretic al informatiilor pot avea ca solutie folosirea sistemelor alternative de educatie(de genul software).

Insa mai sunt si alte solutii pe care trebuie sa le descoperim si sa le aplicam impreuna.

Cand toate scolile vor fi dotate cu calculatoare pentru toti elevii si toate cadrele didactice ,cand scolile vor fi dotate cu toate materialele si mijloacele necesare, cand Inspectoratele Judetene vor organiza cursuri gratuite de pregatire a personaluilui didactic de a lucra pe calculator(nu cu bani ca acum) ,atunci avem dreptul sa dam vina pe cadrele didactice si sa ii acuzam (e adevarat, doar pe unii) de traditionalism.

Pana atunci, sa auzim numai de bine!

0 0

10.05.2008 11:10 cernea

Traditionalismul provine din caracterul teoretic mai ales la ciclul gimnazial . Curricula este supraincarcata - parca fiecare materie doreste sa etaleze toate cunostintele .Un exemplu concret > acum se cere elevilor sa retina cuvinte ca : tenta , tusa , modulare cromatica etc.pe cand eu aceste cunostinte le-am acumulat prin intermediul practicii !

Solutia de rezolvare este software deoarece cu acesta poti sa ajungi in "Cosmos " , in interiorul corpului uman , acolo unde mintea umana nici nu poate visa .

0 0

10.05.2008 11:10 gavrusa

1.Tradiţionalismul este o caracteristică a conservatorismului în învăţământ.

Învăţarea interactivă stimuleayă participarea elevului,dar în acelaşi timp obligă dascălul să se perfecţioneze continuu.

2.O curriculă încărcată, caracterul tradiţionalist şi teoretic, nu are un impact potrivit asupra tinerilor în era evolutiei rapide a informaţiilor pe care aproape toţi le obţin.Daca educatoarea, profesorul nu conştientizează aceste transformări riscă să nu stăpânească clasa ,oricât de bine ar fi pregătit teoretic.

3.Folosirea softurilor educaţionale, sunt convinsă răspund aproape în totalitate nevoilor de studiu, iar abordarea interactivă eficientizează învătare şi aplicativitatea cunoştintelor.

Felicit echipa Intuitex pentru aceasta iniţiativă.

3.

0 0

10.05.2008 11:13 dia2007

da,traditionalismul provine din caracterul mult prea teoretic al invatamantului romanesc,iar o solutie la supraincarcarea materiei ar putea fi ,intr/adevar folosirea unor alte metode ,alternative

0 0

10.05.2008 11:44 carmenmihaelap

folosirea metodelor alternative, inclusiv a softurilor educationale, permite un sistem mai eficient de invatamant si perfectionarea continua a cadrelor didactice in scopul evitarii traditionalismului

0 0

10.05.2008 11:48 elena_calin_2007

1.Invatamantul romanesc este cu siguranta mult prea teoretic si nimeni nu ne aude disperarea legata de acest lucru. Am spus in diverse ocazii opinia legata de constatarile noastre zilnice, dar se pare ca nimeni nu ne ia in seama. De aceea, conform ultimelor statistici UE, invatamantul romanesc se situeaza-ca nivel de performanta-pe ultimul loc in Europa. Nici asta nu aud cei care raspund de destinele inv. romanesc?

2.Programa scolara este prea stufoasa, nu sunt suficiente ore pentru sistematizarea cunostintelor. Probabil se doreste sa se dovedeasca faptul ca invatatorii nu mai sunt capabili sa predea anumite discipline. I-a venit cuiva ideea sa se faca un sondaj referitor la schimbarile aduse de predarea ed. fizice la cls. I-IV de catre profesori?

3.Cu o baza materiala bine pusa la punct predarea cu ajutorul software este extrem de benefica. Si nu cred ca prezenta cel putin a unui calculator/videoproiector in fiecare clasa ar fi o investitie inutila . Dimpotriva. Personal, imi doresc asta de mult prea multa vreme. Sper sa prind aceste "minuni" IT chiar daca timp de aproape 30 de ani a trebuit sa recurg tot la mijloace traditionale. Imbinandu-le in mod fericit, aceasta este sansa noastra de a atrage-fara a forta!-elevul catre activitatea scolara.

0 0

10.05.2008 14:08 gardel2008

1.Calculatorul este foarte important in activitatea didactica.Eu il folosesc de cate ori este necesar la clasa si aproape zilnic in pregatirea lectiilor.Intr-adevar lectiile predate cu ajutorul calculatorului sunt mai atractive , elevii sunt mai atenti si interesati sa afle lucruri noi.Folosesc tot felul de CD-URI filme ,materiale obtinute de pe internet etc As fi bucuros daca as mai gasi un sponsor pentru a ma ajuta sa-mi procur un VIDEOPROIECTOR.

2.Se vorbeste tot mai mult despre programe incarcate Din punctul meu de vedere, fiecare CADRU DIDACTIC, atunci cand isi pregateste lectiile, are datoria de a transmite elevilor numai acele informatii de care are nevoie si pe care trebuie sa le posede pentru a dobandi noi cunostinte. Celelalte cunostinte devin optionale.

3. Trebuie sa nu-i fotam pe elevi cu teme si lectii de o mare intindere , trebuie sa-i atragem spre scoala ,sa-i determinam sa reiubeasca scoala si pe dascalii sai ,realizand un invatamant mai aproape de nevoile si aspiratiile scolarilor.Sa ne apropiem mai mult de ei, sa-i respectam si in felul acesta vom obtine si rezultatele dorite.

0 0

10.05.2008 16:14 otilia_tiugan

1.Traditionalismul provine, in primul rand, din lipsa mijloacelor de invatamant moderne.Ne dorim un invatamant de calitate si modern insa folosim aceleasi mijloace didactice de acum 10-20 de ani. Sunt sute de scoli(mai ales in mediul rural) care nu au nici macar mobilier nou....deci calculatoarele s-ar incadra deja in categoria lux. Elevii nu au vazut niciodata un retroproiector, nu au ascultat un cd la orele de muzica, nu au vazut vreodata o lectie pe calculator.Vorbim de modernism fara sa ne uitam in jur! Suntem saraci dar ne dorim un invatamant ca in tarile bine dezvoltate:). Avem un singur avantaj: elevii nostri sunt mai inteligenti decat cei din afara .Ne foloseste asta oare?

2.Nu, nu exista legatura, din punctul meu de vedere. Profesorii pot ,,extrage''informatiile si ideile esentiale . Traditionalismul nu are la baza decat saracia din scoala romaneasca.

3.Da, ar putea fi o solutie folosirea sistemelor alternative dar cu aceeasi conditie.....mai intai sa vizitam scolile si sa vedem realitatea din teren.Cuvintele pompoase, solutiile teoretice, nu ne ajuta cu nimic. Echipa didactic are idei extraordinare insa nu pot fi puse in practica decat de 40% din cadrele didactice (invatatorii si profesorii care au avut sansa de a lucra intr-o scoala moderna).Sa nu-i uitam pe cei amarati care nu au la indemana decat manualul si eventual invatatorul sau profesorul care se zbate sa aduca si alte materiale pe propriul buzunar....,,micut'' de asemenea!

0 0

10.05.2008 16:24 monik_barbu

Am asteptat de la un an la altul o schimbare adevarata pe care sa o aduca reforma in invatamantul romanesc, in primul rand in revizuirea si restructurarea programelor scolare, care sunt foarte incarcate.

Sun cadru didactic, dar si mama -si stiu ca elevii sunt apasati de volumul prea mare de cunostinte cerut la fiecare materie, mai ales la clasele de gimnaziu si liceu. Acestea ar trebui sa vizeze mai mult latura formativa, iar o solutie ar putea fi folosirea sistemelor alternative de educatie, ceea ce presupune in primul rand asigurarea unei baze materiale adecvate. Oare cine nu si-ar dori in clasa cel putin un calculator conectat la internet?!

Multi copii au acasa calculator si acces la informatie. Inseamna ca eu, ca si educatoare, trebuie sa am talentul pedagogic si capacitatea extraordinara sa-i motivez sa vina cu placere la gradinita, sa vada si sa auda lucruri noi si interesante care sa-i atraga si sa-i determine sa se implice in activitate. Dar cu ajutorul calculatorului, totul ar deveni mult mai usor si mai placut! Mai avem totusi de asteptat!

0 0

10.05.2008 17:01 jalba

Nu e vorba de programa incarcata, ci de pregatirea cadrului didactic, de dorinta lui de a iesi din traditional, de lipsa materialelor pentru calculator si a calculatoarelor...Noi depindem inca de o sala AEL , de bunavointa si cheful informaticianului de te primi in sala...

0 0

10.05.2008 17:29 dorinab

1. Traditionalismul provine din caracterul prea teoretic al invatamantului romanesc, iar o solutie la supraincarcarea materialului este folosirea unor metode alternative

2. Programa este prea stufoasa, nu sunt suficeiente ore pentru sistematizarea materiei

3. Cu o baza materiala bine pusa la punct predarea cu ajutorul software educational este extrem de benefica

Sunt profesor de matematica, am conceput un software educational C.D. pentru predarea geometriei cu ajutorul calculatorului, realizat in Power Point pentru clasele V-VII. Am primit avizul Ministerului Educatiei pentru folosirea lui in procesul de predare si fixarea materiei, dar din iunie 2007 nu reusesc sa public acest CD. Am trimis si un demo la echipa Intuitext dar nu am mai primit nici un raspuns. Daca stiti care este metoda de al putea publica va rog contactatima la adresa de mail bartunekdorina@yahoo.com. Am din lectii publicate si pe Didactic

0 0

10.05.2008 19:03 seni

Traditionalismul provine şi din caracterul prea teoretic al invatamantului romanesc,dar nu numai.

- Pot avea ca solutie folosirea sistemelor alternative de educatie (şi de genul software educational)



0 0

10.05.2008 19:29 iancu_camelia_56

Daca tot vorbim de utilizarea metodelor alternative in invatamant, nu vad de ce nu am utiliza si materiale moderne, acum la indamana tuturor.

Sunt educatoare si desfasor si activitatea optionala "Prietenul meu, calculatorul" in gradinita. Va spun cu toata sinceritatea ca sunt atrasi nu numai copiii dar si parintii de acest mod de predare, invatare si evaluare. Am realizat o miniprograma (in care imbin cu mare succes) tema saptamanii fiecarei grupe cu lucrul pe calculator.

Ceea ce ii atrage cel mai mult pe cei mici este faptul ca in loc sa ii arat diferite planse cu imagini, ii arat imagini pe calculator in Power Point. copilul invata cifrele, literele, invata sa scrie cuvinte utilizand calculatorul, nu mai zic de desenat in Paint, de ascultat si vizionat povesti si diferite jocuri.

Toate vin in imbogatirea cunostintelor si aptitudinilor copiilor, mai ales ca au acasa un calculator si in comert se gasesc CD-uri adecvate.

0 0

10.05.2008 19:33 ivergilia

Poate este de vina si programa, dar cel mai mult ne impiedica incapatinarea, conservatorismul celor multi din invatamantul romanesc,indirjirea cu care se agata de traditional si refuza tot ce este nou si nu in ultimul rand baza materiala precara/lipsa !

0 0

10.05.2008 20:03 ima_sj15

Traditionalismul provine din lipsa mijloacelor moderne de invatamant .

Profesorii pot selecta ,sintetiza informatia . Traditionalismul are la baza saracia din scoli .

Da ,ar fi o solutie .

0 0

10.05.2008 20:26 lililistanciu

Intr-o lume din ce in ce mai dinamica, intr-o era in care elevii au la dispozitie foarte multe canale de informatie, este necesara o reorientare rapida a sustinerii unui act educativ-instructiv. Si spun asta , afirmand cu toata taria, ca in era aceasta dinamica , daca nu reusim, sa surprindem elevul cu ,, nou" (utilizarea lecturii,a diferitelor carti, a calculatorului, a proiectiilor de orice natura, a interactivitatii permanente), riscam sa pierdem, pentru ca elevul da semne de plictiseala.Pot spune ca orice lucru nou ,adus in lectie ,care sa scoata ora dintr-un anume tipic, fascineaza.

Din pacate , insa , in Romania noastra de azi, sunt scoli, locuri unde nu se poate renunta la traditionalism din motive foarte intemeiate si mai ales foarte cunoascute de toata lumea.

Este necesara o aerisire a materiei, dar cu mentiunea de a se mentine acele continuturi esentiale pentru imbogatirea sau necesarul de cunostinte ale elevilor.In conditiile in care materia este foarte incarcata, nu mai ramane timp pentru,, a crea".Foarte bune si cu adevarat de o reala importanta sunt materialele intuitive electronice pe diferite suporturi cu precadere computerizate. Pe langa toate acestea trebuie sa existe o deschidere catre nou a tuturor celor implicati in educatie .

0 0

10.05.2008 20:28 lililistanciu

Foarte bune si cu adevarat de o reala importanta sunt materialele intuitive electronice.- imi cer scuze pentru repetare, nu am dat revizuire inainte de trimitere.

0 0

10.05.2008 20:40 ionflory

Felicitari echipei INTUITEXT pentru initiativa acestui sondaj.

1.Este evident ca , un invatamant de calitate nu se poate face cu metode si mijloace didactice de acum 20-30 de ani.Cand un cadru dididactic foloseste metode moderne , interactive ,de grup este de la sine inteles ca participarea elevilor este stimulata .

2. Este adevarat ca programa este incarcata , dar un cadru didactic bine pregatit alege numai acele cunostinte /idei/informatii esentiale.

3. Da, putem folosi sisteme alternative de genul software cu conditia sa exsiste in toate scolile: calculatoare retroproiectoare etc.dar si organizarea de cursuri gratuite pentru cadre didactice .

0 0

10.05.2008 20:58 lcristy

1. Traditionalismul nu provine numai din caracterul prea teoretic al invatamantului romanesc, ci si din lipsa de interes al multor cadre didactice pentru nou, pentru inovatie.Este o plafonare. Ne multumim cu ce ne ofera manualul, nu cautam, nu citim si mai ales nu ne cunoastem elevii, posibilitatile, aspiratiile lor; sau daca le cunoastem le ignoram.

2. Singura legatura pe care o percep intre curricula incarcata, caracterul prea teoretic al informatiilor si traditionalism este in primul rand dezinteresul oamenilor scolii, plus dezinteresul parintilor si slaba lor cooperare cu scoala.

3, Curricula incarcata si caracterul prea teoretic al invatamantului nu pot avea ca solutie salvatoare numai folosirea sistemelor alternative de educatie. Ne trebuie oameni bine pregatiti si interesati de schimbare; ne trebuie materiale didactice moderne si de buna calitate; acolo unde aceste materiale exista , sa fie functionale, sa fie utilizate, nu tinute sub cheie ca sa nu se defecteze, sa nu fie murdarite si sa fie prezentate cand vine cineva de la "centru".Deasemeni sa oferim mai multa educatie- acea educatie care-l formeaza pe elev ca om al unei societati civilizate.

0 0

10.05.2008 21:32 mandolica

1.Ma simt onorata ca fac parte dintre cei ce le pasa de ce se intampla cu inv. ROMANESC

Pentru desprinderea de traditional trebuie sa fii constient ca formezi oameni si ca trebuie sa te autodepasesti prin autoperfectionare, participare la cursuri de formare,sesiuni de comunicari, cursuri de calculatoare, etc

Problema nu este a noastra a celor care VOR este la cei CARE NU VOR si a celor care au ramas cu perfectionarea cea de acum 15, 20 ,25, 30 ani

Cred cu tarie ca se poate ca nr.punctelor slabe sa scada daca se vrea sa faci inv. de calitate

3. Competenta profesionala face sa se echilibreze volumul de cunostinte ce trebuie transmis si volumul de cunostinte ce/i sunt necesare in viitor

DECAT MULT,PROST SI FARA ROST mai bine esentialul si bine sintetizat

Calculatorul si softwarele educationale pot rezolva o parte a curriculei incarcate si a caracterului teoretic al informatiilor

0 0

10.05.2008 22:33 bertini

1.Cand aud ,,traditionalism "gandul ma duce spre tot ceea ce am invatat in anii 1976-1980 in liceul pedagogic si ceea ce am practicat pana in 1989.La gradinita nu a fost teorie,a fost...joc!Programa atunci era destul de incarcata si nu te puteai abate de la ea.

2.Curricula supraincarcata cere un alt mod de operare.Cred ca cel mai bine este o imbinare intre traditional si modern. Metode traditionale si mijloace moderne sau invers.Iti trebuie tact, imaginatie,spontaneitate...etc.Si jocurile trebuiesc schimbate ca nu mai corespund toate noilor cerinte si copiilor din ziua de azi!

3.Softwarele educationale ajuta foarte mult cadrele didactice,plac foarte mult copiilor prescolari,sunt indragite de acestia!Problema este ca pe cei 100 de Euro am cumparat numai material electronic dar nu-l pot folosi la clasa pentru ca nu am calculator!

Aceasta este parerea mea si imi face o deosebita placere sa particip la acest sondaj!Daca doctorii au primit laptopuri... poate se va ajunge si la noi!

0 0

10.05.2008 23:53 sing_di

Opinia personala vizavi de aceste afirmatii este ca invatamantul trebuie sa aiba si radacini traditionaliste, dar sa nu uite ca schimbarile care se petrec in toata aceasta societate trebuie si ele reflectate cumva in noile alternative ale educatiei. Si acestea sa se faca intr-un mod simplu, eficient, placut .Actualmente este intr-adevar multa teorie si stufoasa, nu gluma, in manualele scolare, de aceea decongestionarea si punerea accentului pe ore de practica a invatarii ( cu ajutorul metodelor moderne si a softului educational ) pe care eu le consider deosebit de atragatoare, din pacate neavand timp suficient sa le aplicam si , de cele mai multe ori , nici mijloacele necesare.

Din nefericire , in zilele noastre mai sunt putini prof. care predau lectia la clasa si prezinta si aplicatii pe intelesul tuturor elevilor din clasa. Ori se preda multa teorie , ori prea multe exercitii se fac fara sa fie explicate si din punct de vedere teoretic cu conexiunile necesare , ori se vobeste la clasa intr-un limbaj inaccesibil elevilor si multi au motivele lor sa o faca, desi ii dezavantajeaza, iata cateva dintre motivele pe care eu le consider in prezent ca ingreuneaza acest sistem si nu vom progresa pana cand nu va exista disciplina muncii , constientizarea urmarilor muncii noastre si un sistem disciplinar pt. elevi si prof. in invatamant.

0 0

11.05.2008 00:19 ro_pavel

Suntem intr-un moment de cumpana pentru viitorul invatamantului, implicit al nostru ,ca si natiune.Este nevoie de un grup de revolutionari, asa, ca pasoptistii si initiatorii Daciei literare pentru a misca o generatie intreaga de educatori in scopul gasirii unui program de perspectiva... Traditionalismul ar trebui sa devina un element de cultura generala, un izvor de inspiratie, nu fundament ideologic.Nu mai avem timp sa privim inapoi, riscam sa treaca asa de repede timpul pe langa noi,ca nu-l vom mai putea prinde...Mai vrem ca elevii sa vina la scoala ca sa aiba ce invata? Au devenit consumatori de informatie, deci vor cere sa li se respecte DREPTURILE CONSUMATORULUI, altfel, vor returna marfa.Invatamantul are nevoie de cosmetizare, figurat vorbind.Nu evaluare pe baza de acumulare de informatii. Invatamant pentru A STI SA FII , educatie pana la autoeducatie.Copiii nostri simt nevioa ca modelele de viata sa fie aproape, printre rude, cadre didactice, personalitati din comunitate, nu din show-byzz.Eu cred ca inca se mai poate face ceva, dar acum.Sa aplicam tehnologie in sprijinul programelor educative, de socializare a copiilor.Didactica, psihologia, sociologia, tehnnologia informatiei sa dea mana cu mana pentru al tarii viitor.

0 0

11.05.2008 09:19 adina_marian2001

Este binevenit acest studiu si multumin echipei INTUITEXT. Sugerez a se promova si prin Inspectoratele Scolare Judeţtene acest studiu si site, deoarece eu am participat la sedinta publica cu privire la Miscarea personalului didactic din invatamant la data de 29.04.08 (pretransfer la aceeasi unitate de invatamant), iar la dosarul personal am anexat documentele primite de la INTUITEXT si la depunerea dosarului la Inspectorat, d-l inspector nu auzise de INTUITEXT.Cine ne evalueaza ar trebui sa fie mai bine informati si sa respecte munca in afara orelor de la clasa.

0 0

11.05.2008 10:03 lucrisan

1. Tradiţionalismul provine nu numai din caracterul prea teoretic al învăţământului românesc Modernizarea învăţământului se poate înfăptui în interesul elevului , prin deschiderea dascălilor spre nou , fiind mereu şi firesc în mijlocul provocărilor , fiind oameni ai timpului pe care îl trăim .

2.O curriculă supraîncărcată necesită timp pentru transmiterea informaţiei şi receptarea acesteia . Ori, e mult mai uşor să transmiţi informaţii teoretice , economiseşti timp , dar nu realizezi impactul asupra elevului . Calitatea învăţământului stă în îmbinarea metodelor tradiţionale cu cele activ-participative . Din experienţa ultimilor ani am constatat că folosirea metodelor activ-participative atrag elevii şi obiectivele propuse se realizează mai uşor .

3. Trăim astăzi în mileniul dominat de noile tehnologii multimedia , care facilitează într-un mod uimitor comunicarea . Aproape că nu mai putem desfăşura activitatea profesională fără ajutorul calculatorului . Calculatorul nu va înlocui niciodată total acţiunea educatorului , dar a ignora rolul şi importanţa lui înseamnă a te opune firescului . Este evidentă necesitatea utilizării calculatorului în toate şcolile , măcar pentru a asigura şansele egale în educaţie . Pentru aceasta avem nevoie de o bază materială corespunzătoare . Nu putem desfăşura lecţii AEL cu 10 calculatoare , când în clasă avem 25 elevi . În speranţa unei schimbări reale , îmbinăm metodele clasice cu cele modene cu ce avem . Softurile educaţionale trebuie folosite în anumite momente ale lecţiei , alternant cu predarea clasică . Îmbinarea celor două variante rămâne primordială în activitatea didactică .Dirijat şi supravegheat , elevul nu va avea , decât de câştigat din "relaţia"sa cu calculatorul .

0 0

11.05.2008 11:40 lyly

1. Fără torie nu putem aplica cunoştinţele dobândite. Deci tradiţionalismul provine din modul în care noi ştim să îmbinăm metodele clasice cu cele alternative, scopul fiind o mai bună pregătire a elevilor.

2.Atunci cand curricula este supraîncărcată,iar numărul de ore este redus,e normal să nu putem transmite corect tot ceea ce ne propunem

,iar integrarea calculatorului în lecţie devine greoaie,uneori în detrimentul elevilor.

3.Da avem nevoie de programe educationale moderne ,dar avem nevoie si de calculatoare .Nu este suficient sa ai un cabinet AeL cu 1012 aclculatoare unde trebuie sa ne programam din timp pentru a sustine o lectie.Elevii si profesorii ar trebui sa aiba leptopuri .Dacă cei 100 de euro se vor folosi pentru aceste mijloace didactice ,toţi am avea de castigat.

0 0

11.05.2008 12:45 acrissa

FOARTE INTERESANT!

0 0

11.05.2008 12:58 dana68

Pentru a putea aplica practic este necesar sa detinem cunostinte teoretice pe care sa ni le actualizam permanent. Depinde de gradul de adaptare al fiecarui cadru didactic si de interesul acordat noului, dar si de abilitatea de a imbina traditionalul cu modernul.

Curricula este incarcata, insa consider ca fiecare cadru didactic trebuie sa selecteze si sa adapteze informatia in functie de ceea ce considera ca este cu adevarat util pentru copil.

Folosirea sistemelor alternative ar fi o solutie in conditiile in care toate scolile ar fi dotate cu mijloacele necesare.

0 0

11.05.2008 13:06 mihainv

Sunt de acord cu majoritatea colegilor despre viata cu "calculatoare" la clasa.Dar ce ne facem cei care din "n" motive nu avem acest mare noroc so totusi incercam sa facem fata cu al nostru personal,dar ne vine f.f.f. greu.Unde sunt acele promisiuni de a avea fiecare laptopul sau?Diferentele intre scoli -prapastiile-s-au adancit f.f.f. mult si din aceasta cauza;altfel vede lumea un elev care lucreaza pe calculator si altfel altul care nu stie cum sa-lporneasca,etc.etc.Si deci?

0 0

11.05.2008 15:59 gabi218

1.Consider ca NU.Fara teorie nu poti face practica dar...ce e mult strica, iar traditionalismul are si partile lui bune.

2.Acelasi NU. Programa(curricula?!) supraincarcata inseamna mult prea multa teorie si nu mai poti aplica nici macar traditionalismul cu succes.

3.Idem. Daca softurile educationale se bazeaza tot pe programa supraincarcata nu vor da rezultate.Trebuie sa se renunte la balast,mai ales la ciclul primar, unde totul ar trebui sa fie clar,scurt si concis.(am vazut softul,,Geografia pentru cls. a IV-a" -pe care l-am cumparat cu banii nostri-ff.bun, dar are la baza informatia stufoasa din actuala programa)

0 0

11.05.2008 16:54 lil71dav

Nu mi se pare ca programa mai este atat de incarcata. Calculatorul trebuie folosit un timp limitat, la clasa. Cadrul didactic are nevoie de calculator pentru propria munca. Traditionalismul ar trebui evitat si ar trebui folosite metodele interactive mult mai mult. Elevii mai slabi reactioneaza pozitiv atunci cand participa activ la lectie.

In afara de asta, cred ca textele la Limba si literatura romana ar trebui sa fie mai lungi si mai pline de invataminte. Copiii nu mai vor deloc sa citeasca si lectiile de la clasa nu sunt de ajuns. Asta este o mare problema, cunoscand rolul literaturii in dezvoltarea personalitatii copilului.

0 0

11.05.2008 17:08 lil71dav

M-am inscris si eu pentru a primi chestionarul pentru completare, dar nu l-am primit. As putea participa in viitor la acest lucru?

0 0

11.05.2008 18:48 anaaurelia

-Instruirea programată sau asistată de calculator are avantaje faţă de instruirea prin metode clasice, fragmentarea materialului pe secvenţe se realizează în raport cu posibilităţile elevilor, cu ritmul lor de învăţare;

-calculatorul asigură o învăţare activă şi o informare operativă asupra rezultatelor învăţării necesară atât elevului cât şi cadrului didactic;

-În prezent sociologii afirmă că “ cine nu ştie să lucreze cu un calculator, peste câţiva ani va deveni şi nu va reuşi să se angajeze nicăieri”.

Nu toate cadrele didactice doresc să utilizeze calculatorul, nu e comod, înseamnă un efort suplimentar, şi nu numai un efort fizic sau numai un efort de cunoaştere, ci şi un efort de

schimbare de mentalitate, ceea ce întotdeauna atrage şi mai multă rezistenţă.

Traditionalismul provine din refuzul unor cadre didactice de a renunta la rutina si sabloane!

Utilizarea metodelor activ-participative elimina caracterul "prea teoretic" al informatiilor. Noi suntem cei care organizam informatiile, de noi depinde cum imbinam aspectele teoretice cu cele practice!

0 0

11.05.2008 18:54 anaaurelia

Corectat:

va deveni "analfabet informaţional"

0 0

11.05.2008 19:51 vavaa

1 Nu cred ca traditionalismul este efectul caracterului teoretic al invăţământului românesc, deoarece un cadru didactic interesat poate aplica şi metode tradiţionale şi metode aşa zis moderne, care există în cercetarea pedagogică de multă, multă vreme. Programele şcolare şi manualele au excelat însă prin teoretizare, evaluările de toate tipurile au vizat în special reproducerea cunoştinţelor( si acum vad pe didactic asa ceva- ne-o facem cu mâna noastra). La clasele mici însă se insistă, după revizuirile periodice ale programelor, pe esenţial, pe aplicabilitatea informaţiilor. Este foarte important ca şi cadrele didactice să aibă disponibilitatea şi posibilitatea(mă refer la dotările corespunzătoare ale şcolilor)de a practica la clase o învăţare de tip activ, ancorată în cotidian, care sa răspundă întrebărilor:ce? cu ce? cum? de ce?

2 Există această legătură. Apelezi la tradiţionalism ca să poţi cuprinde volumul mare de cunoştinţe cerute de programă, aşa că e mai la îndemână (ca să nu zic mai comod) să expui materialul, iar elevii să ia notiţe. Pentru ca elevii să investigheze, să descopere, să interpreteze, să aplice e nevoie de timp, prin urmare mai puţine informaţii şi mai multe ore la dispoziţia unei UI, după cum elevii realizează sau nu performanţele, standardele.Revin la întrebările: ce facem?cu ce facem?cum facem?de ce facem?pentru că ele reglează, după părerea mea, volumul informaţiilor. Programa celor mici răspunde acestor întrebări, dar ce ne facem cu manualele?ex istorie, geografie. Sunt cadre didactice care se conduc numai după manuale- am întîlnit aşa ceva-şi iau de bun tot ce e acolo. Se ajunge la teoretizare, la supraîncărcarea elevilor, care sunt buni la teorie, dar stau rău cu aplicaţiile. Personal, nu agreez învăţarea reproductivă.Depinde foarte mult de cadrul didactic ca elevul sa fie un practician.

3 Da, folosirea sistemelor alternative de educaţie cred ca este o soluţie de a impregna învăţământului acel caracter pragmatic( nu numai software ci şi celelalte alternative educaţionale). Cert este că materialele în format electronic au o prezentare atractivă,aplicaţiile sunt diverse şi strict pe "problemă", îi mobilizează pe elevi şi se realizează acea concurenţă cu "sine însuşi".E nevoie de împletirea metodelor, altfel pentru copil rămâne doar o joacă.Cerinţele către cadrul didactic sunt multe, dar ajutorul se lasă aşteptat.Mulţi ne descucăm greu şi pe cont propriu.E nevoie de calculatoare şi materiale adiacente în fiecare clasă, la informatica avem doar 8 calculatoare,programele instalate pe ele nu ne permit folosirea materialelor electronice ex Intuitext,administratorului nu-i pasa,nu avem în şcoala un informatician care sa ne spijine, etc Aşa ca renunţăm ,unora le convine, altora nu.

0 0

11.05.2008 21:06 716283

Felicitari echipei INTUITEXT pentru initiativa de a pune pe picioare invatamantul romanesc! Se pare ca este singura cancelarie in care se desfasoara un consiliu profesoral in care oamenii se inscriu la cuvant fara a avea o teama, o retinere.

1.Caracterul traditionalist al invatamantului romanesc nu este efectul caracterului prea teoretic al informatiilor. Este nevoie de informatii, iar cadrele didactice trebuie sa aiba maiestrie in trasmiterea informatiilor si mai ales in prelucrarea si aplicarea lor in practica. Metodele traditionale trebuie imbinate cu cele moderne.

2. Curricula prea incarcata si caracterul prea teoretic au o mare legatura pentru ca profesorul este nevoit sa accelereze, sa parcurga programa care este foarte aglomerata, sa alerge prin materie nemaiavand timp de aplicatii,de exercitii care sa sitematizeze si sa formeze competente.Copii raman cu teoria care , fara aplicatii, o uita repede.

3.Aceste neajunsuri s-ar putea rezolva, intr-o oarecare masura, folosind calculatorul, dar reducand substantial programele de studiu.Calculatorul este foarte necesar, dar sa existe in toate clasele, sa-l poata accesa fiecare scolar,sa-l poata folosi si acasa. Din pacate acesta este doar un vis, un vis frumos.Asa ca, pana ajungem in posesia calculatoarelor, sa ne punem in functiune creativitatea si sa imbinam traditionalul cu modernul.

0 0

11.05.2008 21:56 matilda21

1. Traditionalismul nu provine din caracterul prea teoretic al invatamantului romanesc;trebuie sa fii informat, nu suprainformat sau dezinformat; eu cred ca teoria trebuie adaptata la nevoile pietei, sa pregatim elevii pentru ce are nevoie societatea actuala.

2.Curricula supraincarcata - caracter prea teoretic - traditionalism

In ultimii ani curricula s-a mai decongestionat, dar nu sunt bine structurate lectiile.Totusi... noi ne proiectam lectiile cu mare maiestrie,imbinand metodele traditionale cu cele altenative.

3.Poate fi o solutie, dar nu unica.Multe scoli nu au calculatoare sau sisteme AeL,multe cadre didactice nu au posibilitate sa participe la cursuri de formare(IT ; AeL),multi elevi nu au calculator acasa pentru a continua invatarea din clasa, etc.

0 0

11.05.2008 22:28 bsc_marilena

Da,invatamantul nostru este prea teoretic.

Da,inca este incarcata,a fost doar o incercare ce s-a facut pana acum.

da,dar ,din pacate,multi,si aici ma refer si la elevi,si la profesori si la scoli,de ce nu,nu au posibilitate de achizitionare a unui calculator,nu isi permit sa se conecteze la Internet,sa achizitioneze o imprimanta,si sunt multi dascali care nu stiu sa lucreze cu un calculator!Acesta este adevarul! sunt,inca,

0 0

11.05.2008 23:19 amalia1

Multumiri echipei didactic .ro pentru initiativa acestei cercetari, pentru ca va pasa de ceea ce se intampla in invatamantul romanesc( ca si noua de altfel). Am citit cu mare interes rezultatele.Folosirea calculatoarelor si a materialelor in format electronic nu este la indemana tuturor, dar tendinta si dorinta sunt evidente. Viitorul copiilor sigur va depinde de aceasta inventie geniala- calculatorul. Ma simt onorata ca fac parte din " familia" invatatorilor ale caror puncte forte sunt pragmatismul si eficienta.

0 0

11.05.2008 23:56 aurelia12

1. Teoria nu-i intereseaza pe elevi dacat in masura in care raspunde unei actiuni cu rezultat imediat. De aceea caracterul teoretic al invatamantului trebuie revazut cu multa atentie. Sa cuprinda notiunile de care e nevoie pentru a forma la elevi competente de care sa se serveasca in viata.

2.E nevoie si de revizuirea programelor, inca o simplificare a lor, dar si de maiestria cadrelor didactice in a le aplica.

SCHIMBAREA MENTALITATII CADRELOR DIDACTICE E LUCRUL CEL MAI IMPORTANT!3.Metodele alternative de lucru cu elevii, utilizarea calculatorului, a softurilor educationale sunt eficiente.

Dotarea tuturor scolilor cu calculatoare nu ar trebui sa mai constituie o problema, calculatorul facand parte din viata.

Cu mai multa implicare se pot rezolva toate problemele invatamantului romanesc.

0 0

12.05.2008 06:58 toni

Ca o prima observatie: Din numarul celor care raspund chestionarului, se detaseaza tot invatatorii, saracii...

0 0

12.05.2008 10:22 radescumaria

Consider ca in invatamantul romanesc caracterul este prea teoretic, programa este prea incarcata.Am impresia ca uneori privam elevii de ,,copilarie,,

Calculatorul este o metoda utila si placuta elevilor daca este folosit cu masura si strict in procesul educational la clasa

0 0

12.05.2008 17:18 floarebernad

Curricula este incarcata dar dascalul poate prezenta atractiv,selectiv, imbinand traditionalismul cu modernul. Nu aruncam tot ce a fost, pentru ca sunt si lucruri bune, cei ce educa trebuie sa fie mai flexibili, deschisi spre nou, sa intuiasca cerintele actuale.Ceea ce-i invatam pe copiii trebuie sa le folseasca in viata-musai ca invatamantul sa fie ancorat in ealitate.

0 0

12.05.2008 17:19 floarebernad

scuze, in realitatea contemporana.

0 0

12.05.2008 19:55 laca

1. Traditionalismul este sustinut de neputinta schimbarii mentalitatilor privind demersul didactic, de comoditatea privind pregatirea materialelor didactice adecvate fiecarei lectii si poate de o categorie de dascali care refuza sa foloseasca calculatorul sau sa se documenteze in acest domeniu.

2. Curricula ar trebui sa puna accent pe creativitate, invatarea prin descoperire dirijata sau semidirijata, interdisciplinaritate asa cum se practica in tarile cu reyultate in domeniul invatamantului.

3. Softul educational sprijina foarte mult reusita unei lectii indiferent de aria curriculara, mai ales la lectiile bazate pe simulare

0 0

12.05.2008 20:30 vavaa

Ma bucur amalia 1 ca ti-a plcut comentariul meu si suntem pe acelasi val de vreme ce ti l-ai insusit.

0 0

12.05.2008 22:24 adib52

Traditionalismul provine in mare parte din caracterul prea teoretic al inv. romanesc.Dar intrebarea care se pune este:de ce inv. rom. are un caracter prea teoretic? Sa fie de vina plafonarea C.D.cu experienta,slaba dotare cu material didactic a unitatilor de inv.,desfiintarea laboratoarelor,C.D.tinere pregatite de sistem pentru sistem?

2.Un inv.cu caracter prea teoretic bazat pe traditionalism nu poate exista decat cu o curricula supraincarcata.

3.Pentru inv. romanesc solutia sistemelor alternative de educatie este o solutie viabila cu efecte benefice in formarea,instruirea si educarea tinerei generatii si nu in ultimul rand o perfectionare a C.D.

0 0

13.05.2008 12:37 sper_663

1.Nu in totalitate!

Trebuie o imbinare intre metodele traditionale si cele moderne.Fiecare are avantaje si dezavantaje.Teoriticizarea este mai comoda pentru cadrul didactic,iar daca sistemul nostru de invatamant este dupa cum bate vantul ce mai conteaza!

2.Da

Cine analizeaza curricula prea incarcata?

Cadrele didactice care sunt trimise de inspectorul de specialitate pe criteriul:ii trebuie puncte la dosarul personal!Parerile celorlalti nici nu conteaza desi le dezbatem in consilii profesorale si se transmit inspectoratelor.Cine stie prin ce cosuri de gunoi zac!

O alta cauza este ridicarea exagerata a stachetei la subiectele date la concursurile scolare.Subiectele ne pun si pe noi cadrele didactice in dificultate prin formularea,,DESTEAPTA A ENUNTURILOR".Ministerul a analizat acest aspect?Analizati dificultatea subiectelor in ultimii 10 ani si va ve-ti convinge.Si nu in ultimul rand plafonarea cadrelor didactice in perfectionare si autoperfectionare.Acum au devenit mai cautate cursurile de perfectionare ,dar din pacate tot pentru punctele de la dosarul personal.E bine si asa!

3.Da ,pentru cei care au acces la sistemul informatizat,au laboratoare cu PC-uri suficiente si performante,dar si pentru cei care ,,DORESC" sa foloseasca sisteme alternative de educatie.

0 0

14.05.2008 01:50 itac_as

Sunt o educatoare ,,bolnava'' de softurile educationale. Diagnosticul mi l-am pus singura in urma unei doze cu INTERNET.Tratamentul mi l-am prescris tot eu:de multe ori(ore)/zi INTERNET acasa si 5 zile/saptamana la gradinita.De aici incep problemele medicamentele le pot lua acasa dar la gradi pauza(lipsa calculator+videoproiector).In prospect voi pune raspunsurile mele la cele 3 intrebari:1-consider ca traditionalismul nu provine numai din caracterul prea teoretic al inv. rom.,el sta la baza experientei mele de pana acum cu ajutorul careia pot alege ceea ce-mi este necesar din sistemele informationale;2-exista o legatura intre curricula caracter teoretic si traditionalism dar acestea sunt ingredientele pe care am fost nevoiti a le folosi pana acum.Oricum si in aceste conditii nimeni nu m-a oprit sa-mi folosesc creativitatea si a alege cele mai atractive mijloace din cele existente.As spune ca ,,la vremuri noi(tehnologie moderna)metode noi(softuri educationale);3-aici as formula traditionalism(T1)+software(T2)=curricula noua(S).Ramane de vazut daca afirmatia T1+T2=S este adevarata sau falsa in matematica viitorului.

Nu-mi ramane decat sa visez la ziua in care voi folosi cu piticii mei aceste mijl.si met. moderne(sa-i invat sa deseneze;sa povesteasca dupa imagini de dimensiuni impresionante pt.ei;sa asculte sunete ale unor instrumente muzicale,obiecte din med.inconj.,cantece si sa le reproduca,sa rezolve probleme cu personajele lor preferate,sa gaseasca intrusul,sa observe partile corpului uman/plante/animale;sa invatam sa acordam primul ajutor in caz de... si multe altele).

Ma opresc aici nu inainte de a multumi INTUITEXT pt.ca mi-a dat posibilitatea sa-mi exprim parerea si de a le ura succes in aducerea la cunostinta celor ,,mari" responsabili de viitorul invatamantului romanesc opiniile celor ,,mici''.

Astept medicamentele de la un sponsor sau de la un program de dotare cu caculatoare care sa vizeze si institutiile prescolare (pana atunci aduc in clasa ce pot de acasa).

0 0

14.05.2008 09:46 vrincianu

1.Invatamantul romanesc nu are un caracter prea teoretic.Informatia este mereu inaintea aplicabilitatii.Am nevoie de informatie ca sa o selectez, sa o analizez, sa o prelucrez si apoi sa o aplic in practica.Am nevoie sa stiu teorema lui Pitagora dar si" ceva in plus" pntru a o aplica in practica.Acel ,,ceva in plus" s-ar putea sa aprinda scanteia din mintea copilului iar din acea scanteie ies acei oameni minunati cu care ne mandrim noi romanii.Trebuie sa existe un echilibru intre traditional si modern indiferent de volumul de informatie care se vehiculeaza. Traditionalismul poate fi determinat si de un volum mare de informatie dar el este sustinut in principal de:

-management ineficient(al scolii dar si al lectiei);

-tehnologie inadecvata ;

-conservatorismul unor cadre didactice;

-slaba colaborare dintre scoala si familie;

-lipsa motivatiei invatarii pentru elevi si atuci faci si tu ce poti daca poti;

-salarii mici pentru profesori(de cat imi dai de atat muncesc),etc.

2.Intrebarea este buna, necesita un raspuns laborios dar si dur.

3.Saftwarele educationale pot deveni suporturi importante pentru o predare ,invatare si aplicabilitate eficienta.Ele faciliteaza transmiterea de cunostinte ,masoara competentele elevilor, pun accent pe elementele de ordin calitativ,vizeaza procesul de invatare a fiecarui elev.Saftwarele se pot folosi eficient indiferent de natura curriculei si de volumul de informatie.Suntem in era dezvoltarii stiintei si a tehnologiei.

Felicit echipa INTUITEXT pentru realizarea acestui studiu .Multumesc!



0 0

14.05.2008 15:45 sutaana

1.Traditionalismul provine din inertia unor cadre didactice ancorate in trecut( majoritatea in ultimii 4-5 anide activitate ) , care se opun schimbarilor aparute in ultima perioada in invatamantul romanesc , schimbari care vizeaza centrarea activitatii didactice pe elev , democratizarea relatiilor profesor-elev , folosirea noilor tehnologii de comunicare aplicabile in procesul instructiv-educativ.

2. Legat de caracterul prea teoretic al informatiilor transmise , am retinut dintr-un articol recent citit o caracterizare a invatamantului romanesc ( cu care sunt de acord ) : invatamantul romanesc ridica temelia pe care nu se construieste nimic.

Intr-adevar , in scoala romaneasca se teoretizeaza prea mult si prin urmare unul dintre obiectivele acesteia , formarea aptitudinilor , devine nerealizabil.

3. Consider folosirea sistemelor alternative in educatie , precum software-ul educational , constituie o solutie in sistematizarea informatiilor transmise catre elevi , atractivitatea prezentarilor Power Point si simularile fenomenelor petrecute in natura stimuleaza participarea activa a elevilorsi stimuleaza dorinta de cunoastere a acestora.

Comunicarea didactica creste in eficienta si la fel rezultatele finale ale procesului educational.

0 0

14.05.2008 19:49 tatiana_botzu

Traditionalismul provine din mentalitatea unor cadre didactice conservatoare care nu nu accepta noul si metodele moderne de predare.

2.Datorita curriculei supraincarcate ,pentru a transmite intreg volumul de cunostinte se renunta de multe ori la ideile inovatoare.

3.Folosirea sistemelor alternative de educatie (de genul software educational ar una dintre solutiile ideale.

0 0

14.05.2008 21:12 lucky6emi

1.Eu cred ca putem imbina metodele traditionale cu cele moderne luand din fiecare ceea ce este bun si mai ales potrivit clasei ( grupului ) cu care lucram.Traditionalismul pur cred ca se datoreaza pe de o parte conservatorismului unora dintre noi si pe de alta parte lipsei mijloacelor necesare utilizarii metodelor moderne.

2. Curricula foarte incarcata si caracterul prea teoretic al informatiilor reduc posibilitatea utilizarii la clasa a metodelor moderne.

3.Utilizarea sistemelor alternative de educatie precum software-ul educational pot face mai accesibile si mai atractive informatiile transmise in conditiile in care scoala dispune de dotare suficienta .Acest lucru nu rezolva insa problema curriculei foarte incarcate si caracterul prea teoretic al informatiilor. Evaluarea indiferent la ce nivel se realizeaza ( teza unica ,BAC, concurs pentru post etc) vizeaza min.90% cunostinte teoretice.

0 0

14.05.2008 22:41 ramina

Eu as dori sa-mi expun aici un of si nu sa raspund neaparat in ordinea indicata la intrebari. Sunt profesoara de biologie la un liceu bun unde se mai si invata, avem un laborator bine dotat,avem si calculator si videoproiector conectare la internet,putem intra cu elevii si in laboratorul de info sa facem lectii AEL.Problema pe care vreau sa o semnalez este ca nu intotdeauna folosirea calculatorului ma ajuta sa tin ritmul cu planificarea. Avem la clasele de mate info(XI si XII) numai o ora pe saptamana foarte multa materie de predat ,de lucrari practice ce sa mai vorbesc,nu prea apuc sa le fac. Suntem concentrati pe parcurgerea materiei pentru ca elevii sa faca fata examenului de bacalaureat. Degeaba exista nu stiu cate lectii in AEL despre analizatori de exemplu din moment ce eu trebuie sa-i parcurg numai in doua ore de predare.Nu am timp si nu as termina niciodata manualul de predat pana la sfarsitul anului. De aceea curricula supraincarcata ma obliga sa recurg la metode traditionaliste. Ca sa fiu moderna in totalitate trebuie sa fie o programa mai aerisita sa nu alergam prin materie ca disperatii.

0 0

16.05.2008 01:50 bebecuta

Pentru foarte multi profesori, din pacate, singura solutie de a acoperi toata curricula este apelarea la dictare-memorare. Alte metode presupun, in mod automat, renuntarea la o mare parte a continutului din lipsa de timp.

0 0

16.05.2008 18:18 gica_ionescu

O alta problema ar fi corelarea continuturilor la toate disciplinele.In clasa a III -a, incepe studiul primei limbi straine. Aici au nevoie de notiuni de morfologie. Uneori, copiii nostri aud pentru prima data de pronume, verb, substantiv la engleza...pentru ca nu am apucat sa le studiem la limba romana.

La fel se plang si unii colegi care predau fizica si chimie care au notiuni care inca nu sunt studiate la matematica.

Toti spunem ca dorim aplicabilitatea cunostintelor. Multe lucrari practice...Situatia va fi dramatica pentru ca vom rezolva aceasta problema cu banii personali- asa cum facem de obicei. Scolile nu sunt pregatite pentru a sustine aceasta parte! Nu exista fonduri!

O observatie personala ar fi ca a doua limba de studiu are materia extrem de densa. Intr-un an, aproape ca trebuie sa ajunga la acelasi nivel cu prima limba de studiu care are deja 2 ani avans.

0 0

16.05.2008 18:37 penelopa_45

Sunt cadru didactic intr-o scoala unde sunt inscrisi 900 copii rromi .Acolo faci ce poti ,cum poti ,cu cine poti ,folosesti orice metoda pentru a-i invata sa scrie si sa citeasca .Am citit mesajele colegilor ,le consider foarte importante ,adevarate si demne de luat in sema .Multumesc si eu echipei INTUITEXT pentru aceasta initiativa.Consider ca ar trebui sa se acorde mai multa atentie scolilor in care invata copii rromi in special acolo unde populatia scolara este 100% rroma.

0 0

16.05.2008 22:14 madalinu

Cred ca toate neajunsurile cauzate de traditionalismul si caracterul prea teoretic ale invatamantului romanesc pot fi rezolvate de "omul" si "profesionistul" - cadru didactic. Daca exista vointa, dragoste de meserie, respect pentru elevi, interes pentru nou si dorinta de perfectionare, se pot imbunatati multe lucruri, chiar daca deficientele nu pot fi inlaturate definitiv. Va spun acestea cu toata convingerea si cu un mare numar de ani lucrati in mijlocul unei comunitati sarace.

Nu consider ca alternativele de genul software educational sunt o rezolvare pentru curricula supraincarcata, aceasta problema trebuie rezolvata de catre cei indreptatiti s-o faca, dar cred, cu toata convingerea, ca sistemele alternative de educatie sunt absolut necesare pentru a-i atage pe copii, pentru care calculatorul este ceva magic (recunosc - si pentru mine)!

0 0

18.05.2008 09:45 vadina

Multumim si FELICITARI...

Asteptam sa realizati un sondaj la MECT pentru a afla cand vom avea manuale conform ortografiei actuale si programe in favoarea...elevilor.

In rest...numai de bine.

0 0

18.05.2008 19:30 carmen20_happy

Cred ca cel mai mare neajuns, este caracterul prea teoretic al invatamantului romanesc si nu numai. Foarte multi profesori lucreaza cu ajutorul calculatorului si pentru pregatirea personala(toate noutatile le aflu mai intai de pe net)pentru evaluare si pentru predare.Imbin metodele traditionale cu imagini si informatii pe care le procesez cu ajutorul calculatorului.De exemplu, lectiile de realizate in cabinetul AeL sunt cele mai apreciate de elevi si , deloc de neglijat, sunt foarte bine intelese.Lucreaza memoria auditiva si cea vizuala.Ma intreb cind se vor hotari cei din ministerul nostru sa introduca TIC-ul in disciplinele de la gimnaziu?

0 0

20.05.2008 18:53 popanmc

E întradevăr o realizare bună.Felicitări, Didactic, felicitări Intitext!

Poate vom reuşi să facem ceva bun împreună, pentru binele copiilor noştri.Şi noi suntem părinţi.Vrem, ca orice părinte, ce e mai bun pentru copii!Vă susţinem, căci se merită prin voi , în primul rând, munca noastră.Să ştie toată lumea cât de mult se pregăteşte un dascăl, dincolo de timpul petrecut la catedră, tot pentru catedra sa!Calculatorul este viitorul şi prezentul nostru mijloc de formare şi informare, şi nu doar al nostru.Mai ales al copiilo!Trebuie doar să le arătăm ce l'şi cum trebuie să- l folosească,pentru că poate dăuna uneori.Înco dată:FELICITĂRI!

0 0

22.05.2008 16:07 cristina_ciolpan08

ESTE O REALIZARE !!!!!!! FELICITARI INVATATORI!!!!

0 0

23.05.2008 23:58 dascal

Felicitari!

Elevii mei au definit calculatorul Cutiutza vrajita .

0 0

24.05.2008 21:58 fluturascornelus

Cred ca un sondaj ar fi binevenit si in riandul elevilor sa aflam si opinia lor,daca le plac lectiile pe calculator mai mult.Trebuie si scolile sa fie dotate cu calculatoare si sa aiba internet ,matreiale etc...

0 0

26.05.2008 00:51 mariafagas

Nu se poate pune semnul egal între tradiţia învăţământului românesc şi caracterul prea teoretic al învăţământului actual, ar fi o impietate faţă de valorile de necontestat ce-au ridicat prestigiul României. Caracterul prea teoretic cred că provine din lipsa unei dotări corespunzătoare a scolii româneşti, atât materiale cât şi umane.

Consider că este grav faptul că nu mai găsim nimic valoros în tradiţia învăţământului românesc. Că e loc de mai bine, e firesc şi normal. Eu nu văd nicio legătură între curricula încărcată şi tradiţionalism, ele ne având nimic în comun.

Privind înapoi, tradiţionalismul, fondat pe valoarea autentică a avut rezultate meritorii. Între curricula prea încărcată şi caracterul prea teoretic al informaţiilor cred că există o legătură. Lipseşte timpul fizic necesar aplicării în practică a teoriei. Volumul de cunoştinşe e mare, iar orele aferente sunt puţine.

E nesar calculatorul în procesul de instruire, dar cu condiţia să-l pună pe elev să gândească , să muncească, să se dezvolte intelectual. Calcuratorul nu te poate forma ca om, nu are sentimente, el nu rezolvă problema învăţământului românesc.



0 0

27.05.2008 09:51 voineaaxintecostica

Foarte bine

Este oportun ceea ce intreprinde-ti

FELICITARI

0 0

27.05.2008 21:17 alexandrut

Pentru a raspunde necesitatilor unei societati in continua dezvoltare, sistemele de invatamant trebuie sa-si regandeasca atat continuturile, cat si metodele. Ele sunt chemate sa introduca TIC in practica scolara, proces extrem de dificil, datorita necesitatii de restructura viziunea majoritatii cadrelor didactice asupra rolului traditional (de transmitator de informatii) pentru care au fost pregatiti si cu care s-au obisnuit. Aceasta restructurare a viziunii presupune nu numai initierea computeriala si informatica la nivelul deprinderilor de utilizare a TIC, ci si o intelegere a modului nou in care trebuie vazuta interactiunea elevului cu cunoasterea in procesul invatarii. Tehnologiile informatice si comunicationale permit accesul la mult mai multe resurse decat manualul traditional, dar, ceea ce este mai important, ele permit noi tipuri de activitati ale elevului, mult mai stimulative si mai productive.

0 0

28.05.2008 06:49 liza

Calculatorul face parte din viaţa copiilor, iar cadrele didactice nu pot ignora acest lucru. De aceea mi se pare normal ca şi unele metode de predare si de învăţare să includă utilizarea calculatorului.Utilizarea calculatorului cu discernământ îi poate ajuta pe copii să se adapteze mai uşor într-o societate într-o continuă schimbare.

0 0

28.05.2008 15:24 mariamartie

Rezultatele sondajului vorbesc de la sine. Calculatorul se dovedeste util in procesul de predare-invatare-evaluare si in comunicarea inter-umana. Sunt eficiente si atractive lectiile pe calculator si descoperim ca resursele umane(cadrele didactice) sunt deschise catre modern si informare. In schimb, baza materiala a scolilor este insuficienta si trebuie sa ne indreptam atentia spre remedierea acestui fapt(poate cei in drept sa o faca, citesc rezultatele sondajelor). Calculatorul va fi un mijloc de neinlocuit.

0 0

28.05.2008 15:27 mariflor

Undeva, nu-mi amintesc exact unde , am citit urmatoarele cuvinte:"Un profesor bun isi pregateste elevii pentru examene, iar un profesor excelent isi pregateste elevii pentru viata". Tocmai acest ultim lucru nu se prea practica in invatamantul romanesc.

Anul trecut, intr-un schimb de experienta in Olanda, am participat la ore impreuna cu elevi din scoala noastra. La un moment dat, la o ora de matematica, un elev din Romania a spus: noi facem mult mai mult: radicali, ecuatii(la cls. VI ,unde ei faceau cele 4 operatii simple , cu sute, zeci si unitati). La care profesorul lor a intrebat mirat: - Si la ce va folosesc?

Recunosc ca de multe ori de atunci in revine in minte scena si ma gandesc cata dreptate a avut.

0 0

03.06.2008 11:27 alinaileana_popescu



1.Tradiţionalismul provine mai ales din noi, oamenii de la la catedră. Dacă nu eşti dispus să te implici, să te modernizezi, să renunţi la vechile mentalităţi şi "ritualuri" nu vei depăşi tradiţionalismul! Da, calculatorul oferă modernitate, dar tot modernitate oferă şi tehnicile şi metodele didactice noi, şi capacitatea de a le potrivi demersului didactic vizat. Uneori ne putem lipsi de calculator, asta nu înseamnă că suntem tradiţionalişti!

Managerul, din incapacitatea/ refuzul transformării/controlului, te poate întoarce către tradiţionalism, dar este om şi el şi-i poţi demonstra multe, ca adept al modernităţii.

2. Nu curricula supraincarcata este o cauză a tradiţionalismului. Credeţi că acum, când s-a scuturat cu 30% programa pe obiecte se va ieşi din tradiţionalism? Mă indoiesc. Şi tradiţionalismul are părţi bune. Cadrul didactic, omul, e actantul! De noi depinde totul!

3.Da, curricula supraincarcata si caracterul prea teoretic al informatiilor pot avea ca solutie folosirea sistemelor alternative de educatie în măsura în care ai acces la calculator, la net în instituţia de învătământ în care lucrezi, mai ales că ştii( ai fost cursat!) să utilizezi Ael-ul. Dar ce folos? Primăria nu plăteşte conectarea la net: s-a dus Ael-ul, s-a dus net-ul! Ce este mai rău: şcoala este evaluată( cadrul didactic) în funcţie de lecţiile ţinute în Ael! Asta este soarta: ne luptăm cu morile de vânt. Noi suntem buni, dar ei nu ne lasă!Iată o "SOLUŢIE"!?

0 0

12.07.2008 18:12 franziska49

aceasta tema a fost data si la olimpiada de lb franceza etapa nationala unde eleva mea a obtinut nota 9,90 (premiul I) si a argumentat prin faptul ca un Creanga, un Hugo, un Ionesco nu au avut calculator si totusi au ajuns oameni de seama (eleva nu are calculator acasa !)prin urmare calculatorul nu este totul in educatie, rolul important avandu-l parintii; e bun calculatorul odata ce-l avem mai obtinem diverse informatii,sau completam informatiile pe care le avem deja, putem moderniza procesul de predare-invatare, sa devina mai placut, accesibil, antrenant la ore, dar o carte tot trebuie citita, comunicarea dintre parinti si copii tot trebuie sa existe...asta lipseste si este mai grav decat lipsa calculatorului.

0 0

15.07.2008 11:47 george_

NU STIU DACA CEI CARE NU FOLOSESC CALCULATORUL TREBUIE SA PARTICIPE LA ACESTE DISCUTII. CERT ESTE CA INVATAMANTUL MODERN, SPRE CARE TINDEM, NU SE POATE FACE FARA CALCULATOR. ROLUL CALCULATORULUI IN EDUCATIE ESTE IMENS.

0 0

25.09.2008 16:29 constantanistor

Am primit si eu invitatia de a participa la aceste chestionare si chiar am participat la unele din ele.(participare= accesul la completarea filelor din chestionar). Am ramas insa cu un gust destul de amar cand la chestionarul referitor la utilizarea calculatorului in activitatea didactica, am fost respinsa cand am indicat in fisa cu privire la datele personale VARSTA. Este foarte adevarat ca respingerea a fost destul de politicoasa (ceva de genul "ne pare rau, dar nu ne intereseaza aceasta categorie de varsta). Chiar daca am ajuns la jumatatea sutei si ma indrept spre pensionare, sunt o persoana receptiva si am la sala de clasa calculator si videoproiector (pe care le-am castigat printr-un program de grant pe care personal l-am "scris")si nu exista zi de la Dumnezeu in care sa nu folosesc aceasta zestre. Cred ca varsta nu trebuie sa obstructioneze accesul la aceste studii, mai ales ca "chiar" dispun de experiente bune in materie de utilizarea calculatorului. In rest am toata stima si consideratia Echipei INTUITEXT si ii asigur ca daca ei nu ma vor, eu ii vreau.Multumesc DIDACTIC ca existi! Cu consideratie, Constanta Nistor

0 0

20.10.2008 10:40 alexandraro

Am sustinut o lectie de educatie fizica teoretica cu prezentari in Power Point, cu demonstratii de procedee tehnice din jocuri sportive, cu filmulete pe care din cand in cand le-am completat cu explicatii, cu un fond de muzica antrenanta si va spun sincer ca a mers fantastic de bine la clasa a VIII-a.Este parerea elevilor !!! Deci se poate imbina traditionalul si modernul si in educatie fizica. Important este sa vrei si sa muncesti suplimentar fiindca numeni nu spune ca este usor... mai ales ca am 50 si ceva de ani.

0 0

30.11.2008 06:51 castelia

Am participat cu mare placere la aceasta cercetare lansata de INTUITEXT dar as dori sa ne trimiteti si ceva care sa ateste participarea noastra aici, celor ce stau comod, in fotoliile lor din ,,piele de Spania'' si care se mira deseori, punandu-si intrebarea : ,,De ce tot Tu?''.

0 0

17.01.2009 15:28 luminitap2004

as dori sa primesc o adeverinta care sa ateste participarea mea la cercetarile educationale pe care le-a lansat INTUITEXT

0 0

31.01.2009 20:34 ramonicu9

Si eu as dori.Am inteles ca le vom primi pe mail, dar pana acum nu am primit nimic.

0 0

05.02.2009 10:50 marioara_stolnean

Ma bucura aceasta initiativa.Folosesc calculatorul in predarea practica a lectiilor,ciar daca nu am Internet(fisierele .html ale lectiilor AEL),cu bune rezultate ,cit si pt.a introduce dinerse programe intr-un bord educational pe care elevii au realizat diverse scheme cu numaratoare ,

decodificatoare,afisaje,etc. Doresc sa implementez ideea folosirii calculatorului in viata reala(cu calculatorul se pot inscrie programe PLC intr-un automat programabil,se pot introduce parametrii functionali ai unui convertizor,iar in final aceste lucruri inseamna sa poti porni o masina industriala si sa o optimizezi in timpul functionarii(asa cum vedeti in emisiunea "HOW IS MADE".Cu elevii mei am reusit sa-i fac sa inteleaga de ce invata toate notiunile de specialitate :circuitele digitale,

analogice.In ideea in care vi se pare interesant ce va comunic ,astept o colaborare eventual.

0 0

05.02.2009 10:58 iulialuci

Am luptat mai bine de 8 ani ca si scoala nostra de tip special(sanatoriu de copii ci grave probleme locomotorii si nu numai)sa primeasca setul de echipamente IT pentru a realiza un laborator de informatica.Daca un copil cu probleme de sanatate(tetrapareze spastice,de exemplu)nu poate tine creionul in mana,dar dpdv intelectual este dezvoltat normal,are un calculator si un cadru didactic care sa-l indrume,acesta este pentru el o sansa de viata ,o sansa de a avea acces la cunoastere,la instruire .Acest fapt il stimuleaza si in recuperarea medicala mai rapida,dandu-i speranta ca ar putea fi util societatii.Asa au reusit cativa copii internati sa-si schimbe viata. Si asta e doar un inceput. felicitari celor care au avut initiativa de a dota scolile cu calculatoare si de a implementa programul AEL.

Elevii nostri au sustinut examenele de teste nationele si teze cu subiect unic pe calculator si ,in acest mod, li s-au acordat si lor SANSE EGALE la instructie si educatie.

Asta presupune ca si cei care ii indruma sa fie pregatiti si sa doreasca sa fie aproape de nevoile acestor elevi.

Dar nu numai a lor ,ci a tuturor copiilor pe care trebuie sa-i educe ca pe propriii lor copii.Pana nu tratam pe toti copiii ca pe propriii nostri copii ,nu ne putem astepta la rezultate spectaculoase din nici un punc de vedere.

0 0

05.02.2009 11:40 cos_mit

Caracterul teoretic al invatamantului ramanesc ne-a tinut ani de zile in fruntea olimpiadelor internationale, a concursurilor si a universitatilor din afara, care se grabesc sa ne ia studentii. Cred ca e mult spus ca, traditionalismul nu e bun, ca e prea multa teorie, dar nu inseamna ca nu trebuie toate programele scuturate, ca nu trebuie sa ne adaptam la ceea ce se cere- pe piata si oriunde. Copiii sunt cei care s-au adaptat, au dat la o parte ce era balast si au pastrat ce era bun , ce se cerea, ce era de viitor-dar au avut de unde alege.Durerea este ca in invatamantul nostru nu avem cu ce face, de asta, fiecare cauta zilnic sa acopere acel principiu didactic-folosirea mijloacelor moderne, a strategiilor si metodelor noi.Par doar noi, ca multe metode sunt vechi si doar adaptate si rebotezate. Cat priveste folosirea mijloacelor moderne-vezi soft-ul educational si computerul... de unde?! Sunt scoli unde ,intr-adevar, au fost aduse calculatoare ,s-au conectat la internet, dar trebuie pastrate nu are voie decat directorul,ori cand e vreo inspectie sau lectie de grad. De ce nu se intensifica verificarea institutiilor scolare care sunt dotate cu calculatoare, sa se stie cate lectii a facut fiecare, ca atunci"domn director"ar deschide laboratorul si nu i-ar mai fi teama ca se strica si nu ar mai penaliza sau jigni colegii ca nu stiu ce sa faca cu calculatorul. E adevarat , ca prea se cere sa stii multe, asa ,peste noapte, dar cu incredere in oameni, si motivatie... se fac toate. Programul AeL este foarte bun; soft-urile pe care le pregatiti dvs. cei de la INTUITEXT si DIDACTIC sunt bune, dar ar trebui mai multa atentie pregatirii cadrelor didacti

ce, ptr ca cei mai multi sunt cei cu o oarecare vechime, care au stil si tact la clasa, dar mai putine cunostinte...IT.Si ca sa fie si mai bine, cred ca dotarea ar trebui sa se inceapa de la gradinita si inv. primar: acolo se pune temelia , iar programe ptr aceste cicluri sunt foarte putine,ori deloc. Multumesc ca ne-ati dat ocazia sa ne exprimam si felicitari ptr tot ce faceti.

0 0

05.02.2009 12:30 chiruargentina

Rezultatele sondajului demonstreaza necesitatea calculatoarelor la ora. Ce te faci atunci cand exista doar un singur laborator , si acela- musai de informatica ,si tu ai modulul de COMERT ELECTRONIC-cls aXII a si n-ai acces la laborator fiind ocupat ?( Traim in Romania si se vrea performante in invatamant )

0 0

05.02.2009 15:00 silvia1953

Scoala noastra are doar un laborator de informatica. De cele mai multe ori sunt probleme tehnice. Noi nici mobilier de actulitate nu avem. Ma refer la masute cu scaune. La o munca pe echipe doar cativa elevi stau jos, restul trebuie sa stea in picioare.

0 0

05.02.2009 15:40 narita

nicolae:

La începutul anului şcolar, scoala noastră a beneficiat de cinci calculatoare legate în AEL. Le folosim ori de câte ori avem posibilitate.Greutăţile de care ne lovim sunt legate de lipsa unor pachete de lecţii AEL la clasele primare şi de nr. prea mic de calculatoare.Pe lângă cele cinci calculatoare ne mai lipseşte un videoproiector.Lecţiile desfăşurate pe calculator sunt mai atractive, elevii participând cu plăcere la desfăşurarea lor.

0 0

05.02.2009 15:52 h_adi

Salutara initiativa Didactic.ro, am raspuns si eu la intrebariel din chestionar.

Greutatile sunt multiple, diverse, complementare...e vorba si de programele prea incarcate, inca, si de lipsa materialelor(lectii AEL, de exemplu), apare si factorul timp, poate si insuficienta dotarilor din scoli, faptul ca iti trebuie programare ca sa ai acces intr-un asemenea laborator...Cum spuneam, multe cauze...

Dar, ceea ce este de apreciat este faptul ca se fac pasi, poate prea marunti, dar se fac.

Este un inceput. Sa nu ne pierdem curajul, speranta si increderea.

Totul depinde de noi. Daca vrem, se si poate...Se poate cu munca multa si daruire. Asta este meseria pe care ne-am ales-o.Va doresc, tuturor, succese...si sa auzim numai de bine.

0 0

05.02.2009 16:24 cristinabotez

salutari echipei Intuitext!

dar la intrebarea nr.3 din chestionar a trebuit sa aleg o intrebare care nu se confrunta cu situatia reala din scoala mea!

as folosi calcultorul in procesul de invatare dar la noi nu exista nici un laborator dotat cu aparatura necesara!

0 0

05.02.2009 17:20 jalbapaulina

Felicitari Intuitext! Va rugam sa extindeti studiul si pentru treapta invatamantului prescolar. Problemele sunt aceleasi ca si ale colegilor din invatamantul primar, gimnazial.Va multumim.

0 0

05.02.2009 19:26 miana63

Pe vremea mea se spunea"geometria e cea mai frumoasa jucarie ce-o oferim adolescentilor",vremurile s-au schimbat,fiecare elev foloseste mai intai calculatorul pentru joc,ori inteligenta se dezvolta si jucandu-ne,fie ca vrem sau nu,calculatorul a devenit indispensabil,lectiile pe calculator sunt atragatoare chiar si pentru cei care matematica era o sperietoare.

0 0

06.02.2009 07:00 voicugeorgica

ar fi foarte bine daca i-am putea invata pe elevi sa-si caute singuri informatiile si sa foloseasca programele educationale pentru fixarea si verificarea cunostintelor

0 0

06.02.2009 14:23 pricob_simona

La scoala noastra am imprumutat un leptop si un videoproictor de la sindicat de am putut prezenta ceva elevilor

0 0

06.02.2009 14:57 roval

Totusi ne lovim de reticenta cadrelor didactice mai in varsta. Recunoasterea importantei calculatorului in actul instructiv educativ nu este suficienta. Faptele vorbesc. Felicitari pentru studiu! Continuati.

0 0

06.02.2009 16:11 vdobrita

Calculatorul este necesar in scoala ,la fiecare disciplina , orele sunt atractive si elevii mai atenti la notiunile studiate

0 0

06.02.2009 18:30 hapca_axenia

Utilizarea calculatorului in scoala este absolut necesara atat pentru elevi cat si pentru cadrele didactice. In scoala noastra exista calculator si in sala profesorala, conectat la internet si astfel putem fi informati cu toate noutatile in orice domeniu.

0 0

07.02.2009 20:59 mooglly

Utilizarea calculatorului consider ca este necesara atat pentru profesori cat si pentru elevi,atat in scoli cat si acasa.

0 0

08.02.2009 19:40 aivn

De ce nu poate fi vizualizata prezentarea privin rezultatele cercetarii?

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«MARTIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre simularea Evaluării Naționale pentru clasa a 8-a? Votați ceea ce vi se pare mai important, comentați.

149 voturi | 4 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN