Şcoala cu
bune practici

39 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Concurs “Mănâncă, joacă-te și mișcă-te sănătos!”

Salvați Copiii Iași și PANIFCOM deruleaza în perioada februarie – decembrie 2012 proiectul “Alimentează-te cu sănătate!” ce își propune promovarea alimentației sănătoase și a mișcării fizice în rândul copiilor.

Ca urmare a semnalelor de alarmă trase de studiile medicale pertinente în domeniu, dar si alte mijloace de informare, Salvați Copiii Iași și PANIFCOM, își propune prin acțiunile proiectului informarea copiilor, şi părintilor cu privire la riscurile unei alimentaţii nesănătoare, formarea abilităţilor parentale care promovează un stil de viaţă sănătos la copii, precum și promovarea sănătăţii pe baza unei alimentaţii raţionale la copii si tineri în întreaga comunitate.

Studiile confirma imperios necesitatea unei greutati normale de la primele luni de viata. Comisarul european pentru sanatate, atrage atenția că obezitatea este tot mai prezenta in Europa, mai ales la cei mici. Anual, peste 400.000 de minori se alătura grupului de copii supraponderali. Specialiștii atrag atenţia privind creşterea numărului de cazuri de obezitate în rândul copiilor şi apariţia unor boli cronice la cei mici. Acestia apreciază că, în România, mediul familial nu este un exemplu bun pentru copii. Cei mici nu au discernământul de a alege ceea ce este sănătos, aşa că sunt la “discreţia” bunicilor, a părinţilor, a reprezentanţilor diverselor instituţii şcolare şi tind să devină dependenţi de alimente sărace în nutrienţi esenţiali.

Un alt pericol în ceea ce priveşte educaţia copiilor este faptul că mulţi dintre aceştia sunt sedentari, părinţii îi lasă să îşi petreacă mult timp în casă, la televizor sau la calculator, le cumpără tot felul de jucării pentru a-i ţine ocupaţi, uitând că activitatea fizică este esenţială pentru buna dezvoltare a oricărui copil. Părinţii, susţin specialistii, îşi obişnuiesc copiii să consume tot felul de sucuri din comerţ, bogate în zaharuri şi alte substanţe nocive pentru organism în loc să bea apă. “Copiii nu sunt învăţaţi să aibă mese regulate, iar pe cei care refuză să mănânce părinţii îi stimulează cu tot felul de dulciuri rafinate în loc să le ofere fructele atât de importante pentru organism. Nu în ultimul rând, trebuie evitată apariţia stilului de viaţă fast-food”.

În cadrul acestui proiect, desfășurăm concursul “Mănâncă, joacă-te și mișcă-te sănătos!” adresat copiilor de grădiniţă şi elevilor din clasele I-IV din judeţul Iaşi.

Regulamentul concursului:

 

Ø Concursul se adresează copiilor de grădiniţă şi elevilor din clasele I-IV din judeţul Iaşi.

Ø Concursul are în vedere participarea tuturor copiilor dintr-o grupă/clasă de elevi, care se vor organiza pentru realizarea şi implementarea unei unei perioade ce se va numi “luna sănătăţii” în clasa lor. Se pot înscrie mai multe clase dintr-o şcoală/grădiniţă.

Ø Fiecare clasă va crea și implementa un program ce are în vedere respectarea dreptului copilului la sănătate, ce contribuie la cunoaşterea elementelor ce contribuie la sănătatea copiilor, la conştientizarea copiilor şi chiar a părinţilor cu privire la regimul alimentar, la rolul sportului în viaţa copiilor. Acțiunile pe care copiii le întreprind pe perioada de desfășurare a concursului, atât acasă cât și la școală vor respecta și urma un stil de viață sănătos. Programul trebuie să formeze abilităţi şi atitudini pro-sănătate.

Stil de viață sănătos presupune: să mâncăm sănătos (acasă și la școală), să ne programăm activități sportive, să facem zilnic mișcare, să ne relaxăm mintea și trupul, să ne jucăm în locuri nepericuloase, etc.

Ø Fiecare clasă va avea un cadru didactic de suport, cu rolul de a facilita modalitățile în care copiii doresc să creeze și implementeze programul și de a sprijini activitatea copiilor.

Ø O prezentare a activităţilor şi rezultatelor programului va fi trimisă în format electronic, pe email, la adresa alimenteazatecusanatate@gmail.com până la data de 5 iunie 2012. Recomandăm ca această prezentare să fie însoţită de materialele elaborate de copii în cadrul proiectului (fotografii, filmuleţe, afişe, etc.).

Ø În perioada 5 iunie -12 iunie 2012 se va realiza evaluarea programelor de către un juriu stabilit de organizatori.

Ø Juriul va fi compus din: reprezentanţi ai ISJ Iaşi, reprezentanţi Salvaţi Copiii Iaşi, reprezentanţi PANIFCOM; voluntari Salvaţi Copiii, specialişti în domeniu.

Ø Criterii de jurizare: a) relevanţa programului în relaţie cu tema concursului, b) originalitate, d) diversitatea, complexitatea şi amploarea activităţilor, f) rezultate obţinute/impact, g) lucrul în echipă, h) număr de beneficiari.

Ø Jurizarea constă în acordarea punctajului de către membrii juriului pentru programul validat să participe în concurs. Punctarea se va face pe fiecare criteriu în parte cu note de la 1 la 10. Nota finală a unui proiect va fi suma notelor acordate de către jurizanţi proiectului respectiv.

Ø Pe baza punctajului obţinut, primele 3 clase/grupe vor fi premiate, iar programul lor vor fi promovate.

 

Ø Perioada de desfăşurare a concursului:

 Lansare concurs-23 aprilie 2012

 Înscrierea şcolilor şi grădiniţelor în concurs: 23 Aprilie -7 Mai 2012

 Derularea activităţilor proiectului-7 mai –1 iunie 2012

 Trimiterea programului și prezentării rezultatelor -până la data de 5 iunie 2012

 Jurizarea, desemnarea și anunțarea câştigătorilor-5 - 12 iunie 2012

 Premierea câştigătorilor 12-22 iunie 2012

 

Informatii detaliate privind desfasurarea concursului si modul de inscriere aveti in documentul atasat.

Învăţământ preşcolar | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: oscis | 28.04.2012 21:44 | 2160 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Ziua Culturii Nationale in familie

Momente de sarbatoare

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 48 evenimente

«MARTIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre simularea Evaluării Naționale pentru clasa a 8-a? Votați ceea ce vi se pare mai important, comentați.

151 voturi | 4 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN