Şcoala cu
bune practici

39 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Cauzele notelor proaste

La rândul său, preşedintele Edu Cer, Ştefan Vlaston, atrage atenţia că există o mare problemă în a atrage „sânge tânăr" printre cadrele didactice. „Actuala lege salarizează funcţia, nu rezultatele", explică Vlaston, care atrage atenţia că niciun tânăr performant n-ar accepta un post de profesor debutant, pentru un salariu de 200 de euro.

„Întâmplarea cu Bac-ul va fi un şoc şi pentru directori, părinţi şi elevi. Părinţii au rămas cu mentalitatea că «au carte, au parte», au diplomă şi urmează repartiţia în producţie, că statul are grijă de tine. Bubuielile de tipul acesta fac bine societăţii."

"Mâna lungă a comunismului încă ne trage de cămaşă. Vom scăpa de această obsesie atunci când oamenii îşi vor da seama că un instalator competent câştigă mai bine decât un şomer cu diplomă."
Mirel Bănică
cercetător Academia Română

„O fotografie a realităţii"

Cristian Hatu (Societatea Academică din România), Ciprian Ciucu (Centrul Român de Politici Europene) şi Radu Gologan (Societatea Română de Matematică) au răspuns întrebărilor „Adevărul" privind corectitudinea rezultatelor de la Bac. Primii consideră că avem de-a face cu „o fotografie a realităţii din şcoală", în timp ce Radu Gologan este mai pesimist: el crede că situaţia ar fi de fapt şi mai proastă.

„Bacalaureatul are şi o funcţie de evaluare a sistemului de educaţie, nu doar o funcţie de certificare a unor rezultate obţinute de elevi. Acum a îndeplinit bine acesta funcţie", consideră Ciprian Ciucu, pentru care „supravegherea a contat foarte mult". Radu Gologan completează: „la noi s-a adaugat din pacate o tradiţie nenorocită, balcanică, de a găsi mijloace neortodoxe de a obţine rezultate cu orice preţ".

Cristian Hatu identifică motive de ordin structural. „Avem nişte cauze de prim nivel: avem tot mai puţini profesori valoroşi, iar o programă tot mai stufoasă, s-au băgat elemente de facultate la liceu, la diverse materii".

Ciprian Ciucu spune şi el că marea problemă este  că „frauda repetată în timp a produs ideea că învăţământul poate fi parcurs fără muncă şi efort, calitatea educaţiei a scăzut continuu în ultimii 10 ani", iar profesorii sunt „demotivaţi". În general, oamenii şi-au pierdut încrederea în şcoală şi educaţie, pentru că acestea „nu mai reprezintă garanţia reuşitei în viaţă".

Pentru Cristian Hatu, „o altă cauză ar fi eliminarea admiterii la facultate. Avem un număr prea mare de locuri în universităţi, din cauza presiunilor politice. Trăim într-o ţară unde oamenii nu mai au repere morale, unde nivelul de trai nu mai are legătură cu competenţa", concluzionează amar expertul.

Sursa: Ziarul Adevarul

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 05.07.2011 23:38 | 2431 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Egocentrismul la parinti

Echilibrul emotional

Comentarii (3)

0 0

09.07.2011 09:19 geti_serban

Cauza notelor proaste? Lipsa de interes pentru invatatura, lipsa de respect pentru cadrele didactice, imaturitatea elevilor, dezinteresul parintilor.

0 0

09.07.2011 10:54 felixmunteanu

pt geti_serban .... toate astea generate de atitudinea noastra fata de elevi si de parinti. NOI i-am lasat sa fie asa. Ba chiar i-am incurajat. Nu poti cere unui copil respect daca tu nu i-l acorzi si nu stii sa il impui. Parintii? Au fost si ei elevi in acelasi sistem legat la ochi. Ne plangem de salarii si de conditii, dar ne tragem de bretele cu elevii si cu parintii, iar apoi vrem respectul lor.

0 0

11.07.2011 12:05 mariasidorel

Nu exista respect reciproc: rezultatele slabe arata o realitate pe care sistemul a creat-o, a tolerat-o,a acceptat-o si dintr-o data ,hai sa ne facem campanie pe seama acestui examen N -am fost niciodata de acord cu copiatul si furatul ,,ca la codru"dar daca profesorii erau motivati, parintii ii aveau aproape,poate nu s-ar fi ajuns aici.Profesorasii iesiti dupa acelasi drum al copiatului si al spagii, titularizati cu bani ,ce ne mai miram? Acolo unde se face treaba se vad rezultatele si cu camere si fara,iar copiii de aici vor face cu brio fata in orice loc.Sa puna mana pe carte ca n-au citit una de la cap la coada.

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«MARTIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Toate evenimentele

Vocea profesorilor

Ce întrebări i-aţi pune unui specialist în predarea-învăţarea-evaluarea online? Echipa Didactic va obţine răspunsurile pentru dvs!

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre simularea Evaluării Naționale pentru clasa a 8-a? Votați ceea ce vi se pare mai important, comentați.

148 voturi | 4 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN