Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Elibereaza-ti documentele – Document Freedom Day 2008


Eliberează-ţi documentele – Document Freedom Day 2008

Astăzi, 26 Martie, în toată lumea se desfăşoară activităţi de sprijin pentru formatele deschise ale documentelor sub egida Document Freedom Day (www.documentfreedom.org). Aproape 200 de echipe din peste 60 de ţări de pe întreg mapamondul organizează activităţi locale pentru a atrage atenţia asupra Libertăţii Documentelor şi a Standardelor Deschise.
Document Freedom Day (DFD) - Ziua Libertăţii Documentelor este o zi mondială pentru Eliberarea Documentelor sprijinită de activităţi iniţiate de la „firul ierbii” pentru promovarea Formatelor Documentelor Deschise şi al Standardelor Deschise în general. DFD a fost iniţiat şi este sprijinit de un grup de organizaţii şi companii, incluzând Free Software Foundation Europe, ODF Alliance, OpenForum Europe, IBM, Red Hat şi Sun Microsystems, Inc şi nu numai acestea.
„Blocarea datelor precum şi captivitatea în soluţia unui furnizor sunt doar unele dintre cele mai drastice probleme cu care se confruntă utilizatori astăzi” spune Georg Greve preşedintele FSFE. „Astfel, majoritatea oamenilor nu realizează această conexiune decât atunci când este prea târziu şi abia când au pierdut controlul asupra datelor lor. Sprijinim Document Freedom Day pentru a veni în ajutorul creşterii gradului de conştientizare asupra acestei probleme prin startul de la ceea ce afectează cam toţi utilizatorii computerelor: documentele text, foile de calcul şi prezentările.”

Standardele deschise se aseamănă unui nivel comun de comunicare care asigură un acelaşi limbaj tuturor participanţilor la dialog.
Avantajele utilizării standardelor deschise sunt mai mult decât evidente:
• posibilitatea conceperii şi dezvoltării de materiale educaţionale care pot comunica şi se pot interconecta nerestricţionat cu alte materiale educaţionale,
• aspectul multiplatformă, adică posibilitatea portării documentelor educaţionale de la un sistem de operare la altul, de la un echipament pe altul,
• asigurarea unui confort în ceea ce priveşte conservarea şi reutilizarea resurselor iniţiale din care a fost contruit materialul educaţional.
Viitoarele depozite digitale de obiecte educaţionale digitale constituite ca nişte fonduri de Resurse Educaţionale Deschise vor avea şansa de a-şi demonstra întreaga capacitate de diseminare a cunoaşterii doar dacă îşi aşează substratul pe standarde deschise şi instrumente deschise.
Din punct de vedere istoric, termenul de Resurse Educaţionale Deschise a fost prima dată adoptat la Forum on the Impact of Open Courseware for Higher Education in Developing Countries în 2002. Conceptul de Resurse Educaţionale Deschise (F/LOOS) este comparabil cu mişcarea pentru software liber cu sursă deschisă şi îşi găseşte similitudini şi în miscarea Acces Deschis (OA) ce militează pentru deschiderea accesului la rezultatele şi literatura ca rezultat al activităţilor de cercetare.
Un exemplu grăitor îl constituie http://www.oercommons.org/
Proiectarea, editarea şi publicarea Resurselor Educaţionale Deschise se face, în principiu, cu ajutorul pachetelor Office. De cele mai multe ori creatorii acestor resurse folosesc diferite materiale grafice, audio şi video.
Astfel, ar fi util să enumerăm câteva dintre formatele deschise folosite: .TXT, .PDF, .ODF, .PNG, .SVG, .JPG, .OGG, .MP3, HTML, XHTML, XML.
Formatul OpenDocument propus de OASIS (Organization for the Advancement of Structured Information Standards), care permite utilizatorilor diferitelor suite office să vehiculeze documentele în mod liber între ei tocmai a fost aprobat pentru a fi comunicat ca Standard Internaţional ISO/IEC.
OpenDocument a fost votat ca Standard Internaţional de către Comitetul Tehnic Mixt 1(JTC1) pentru Tehnologia Informaţiei al ISO/IEC. Standardul a primit indicativul ISO/IEC 26300.
OpenDocument este proiectat pentru a fi folosit ca format de fişier pentru aplicaţiile office. Caracteristicile principale ale acestui format este că nu măreşte dimensiunea fişierului şi nici nu permite peirderea integrităţii datelor. Formatul permite utilizatorilor să salveze şi să opereze documente office editabile precum documente, foi de calcul, baze de date, diagrame şi prezentări, indiferent de aplicaţia şi platforma pe care au fost create.
Avantajul utilizării acestui format este că se evită captivitatea pe care o anumită soluţie software o impune, soluţie care, uneori este una în cazul dispariţiei de pe piaţă a producătorului forţează utilizatorii să migreze.
OpenDocument permite exploatarea conţinutului în moduri noi, inovatoare ce permit accesul la conţinut, permit căutarea, şi integrarea în aplicaţii complexe.
În speranţa că v-am stârnit interesul, vă invităm să participaţi şi dumneavoastră începând de astăzi la propagarea unei noi stări de conştienţă asupra unor probleme ce ne pot influienţa viitorul. Postaţi banerele DFD, faceţi referire la site-ul primar (www.documentformat.org) sau la alte materiale relevante, deveniţi un utilizator sau developer conştient de implicaţiile pe care micile dumneavoastră eforturi le au în ansamblul marilor schimbări.

Echipa Kosson participa activ si sutine aceste activitati :
http://kosson.lx.ro/content/view/146/9/

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: roxanae | 26.03.2008 13:13 | 915 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Egocentrismul la parinti

Echilibrul emotional

Comentarii (3)

0 0

26.03.2008 19:07 dinel

Sa fie intr-un ceas bun!

0 0

27.03.2008 08:41 roxanae - Autor

Multumim!sa fie inceputul unor lucruri bune!Imi cer scuze colegilor, am omis un ''s''. Enunt corectat: Echipa Kosson participa activ si sustine aceste activitati :



http://kosson.lx.ro/content/view/146/9/



0 0

13.04.2008 16:11 vadina

Totul are un inceput...Inserez imaginea cu porumbeii,incat linistea cu care ei stau in aceasta piata ,printre oameni,sa fie simbolul acestui start...

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 49 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

290 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN