Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

ppt Undele seismice - planşă

24 noiembrie 2007, 15:19

0 stele | 0 review-uri

Planşă în ppt ce cuprinde animaţii

Învăţământ liceal - Fizica - Diverse - Clasa a 11-a;

oanamihaela
186 materiale
9 au spus Mulţumesc.
8 comentarii
1062 descărcări

Review-uri (0)

0 stele Adăugaţi un review

Nu există niciun review

Comentarii (8)

0 0

27.11.2007 10:24 constantin_stanescu

Materialul este foarte interesant şi munca autoarei, care a adaptat informaţia în limba română şi a organizat-o sub forma prezentării respective merită toate felicitările. Am văzut şi alte materiale ale aceleiaşi autoare şi cred că este redundant să mai adaug aici aprecierile mele.
Am totuşi două mici observaţii:
1. Poate ar fi fost necesară lămurirea utilizatorilor cu privire la undele P şi S. Mă gândesc că merita preluat tot materialul de la sursa citată.
2. Termenul "vâscos" (vâscozitate) este scris greşit, corect fiind cu "i", "viscos", "viscozitate", aşa cum se scrie în franceză, de unde a fost preluat. El nu are nimic în comun cu planta numită "vâsc". Este drept că, în cărţile mai noi apare această ortografiere, dar asta doar din necunoaştere sau, poate, din şcoala la fără-frecvenţă (profesorii mei, toţi, de la gimnaziu până la facultate, accentuau asupra ortografiei cu "i"). Totuşi, din cauza frecvenţei greşelii, chiar şi unii din cei care cunosc forma corectă o folosesc pe cea incorectă, pentru "a se supune majorităţii" (cum, probabil, este şi cazul autoarei, care, în mod evident, cunoaşte limba franceză). Probabil că greşeala va sfârşi prin a deveni regulă, ca urmare a generalizării ei. Totuşi, până atunci ...

0 0

27.11.2007 15:37 oanamihaela - Autor

Lecţia undele seismice va fi gata săptămâna viitoare, dar, din cauza mărimii acestei planşe, s-ar putea să nu o includ în lecţie.
În privinţa termenului vâscos, am consultat DEX-ul, DLRM-ul, DOOM-ul şi dicţionarul de neologisme şi nu am găsit alt termen.

0 0

27.11.2007 20:46 oanamihaela - Autor

Nici în dicţionarul lui Şeineanu dinainte de 1940 nu există termenul de viscos, ci de vâscos.

0 0

27.11.2007 23:52 ionpopescu2000

Îmi permit să intervin în discuţie. Dicţionarul de fizică, Editura Enciclopedică Română, 1972 conţine doi termeni, legaţi de discuţie: "viscozimetru" şi "viscozitate", ambii cu "i".

0 0

28.11.2007 10:02 constantin_stanescu

Recunosc, nu m-am mai uitat pe ediţiile mai noi, dar am trei exemple:
1. Dicţionar de neologisme, Ed. Academiei, Bucureşti, 1978 dă termenii: "viscoză", "viscozimetru", "viscozitate".
2. Dicţionarul limbii române moderne (Breban), Ed. Encicl., 1980 dă aceiaşi termeni.
3. Îndreptar ortografic, ortoepic şi de punctuaţie, Ed. Univers Enciclopedic 1997 dă termenul "viscozitate".
Alte lucrări mai noi s-ar putea să fi luat act de generalizarea termenilor scrişi cu "â" şi să fi stabilit noua normă.
Oricum, este un lucru mai puţin important.
Probabil generalizarea termenilor scrişi cu "â" s-a produs prin preluarea termenului "neştiinţific" ("vâscozitate", admis de unele dicţionare).
Oricum, materialul este foarte bun şi aştept continuarea. Felicitări pentru întreaga activitate de pe site.

0 0

28.11.2007 18:15 oanamihaela - Autor

Consider că trebuie să punctez câteva aspecte, mai ales că mesajele au depăşit cu totul scopul pentru care se scriu: semnalarea unor aspecte pozitve şi negative, dar cu argumente.
1.Cu toate că domnul Stănescu mă laudă iniţial, prin tot conţinutul mesajelor, mă jigneşte printr-un mod de exprimare indirect plin de patos şi lipsit de politeţe. Consider că, pe acest site, exprimarea ar trebui să fie foarte riguroasă, academică în sensul de odinioară, cu argumente şi trimiteri la tratate ştiinţifice şi articole scrise de specialiştii din domeniu. Nu este prima dată când am ocazia să citesc critici cu totul lipsite de respect, ca de exeplu trimiterea altei doamne să facă murături; iar criticile sunt cu atât mai deranjante cu cât vin din partea unor persoane pentru care s-ar putea aplica zicala românească: cine nu munceşte, nu greşeşte.
2.Termenul folosit de mine în planşă este vâscos, termen corect în toate dicţionarele începând cu dicţionarul interbelic al celebrului lingvist Lazăr Şeineanu şi terminând cu ultimul DOOM.
3.În legătură cu termenul de vâscozitate (pe care nu l-am folosit în planşă), atâta vreme cât toate dicţionarele îl acceptă şi apare în tratate editate şi sub egida Academiei, am dreptul să-l folosesc. Din cauza unui curent

0 0

28.11.2007 18:40 oanamihaela - Autor

Din cauza unui curent apărut prin 1975, s-au schimbat unele noţiuni pentru ca să „sune” mai ştiinţific şi ca în franceză (posibil şi ca o reacţie la influenţa sovietică). Am început cariera didactică prin a preda despre particolă, repaos, fascicol şi o termin prin a preda despre particulă, repaus, fascicul. Dar ce a câştigat fizica din aceste schimbări? Dar elevii? Chiar astăzi un elev m-a întrebat cum se spune corect: repaos sau repaus.
4. Nu pot folosi decât termeni acceptaţi de dicţionare, pentru că elevii sunt cei mai nemiloşi critici şi lucrează frecvent cu dicţionarul la limba română, mai ales la liceele teoretice.

0 0

30.11.2007 14:54 constantin_stanescu

Departe de mine de a jigni pe cineva, iar de trimis la făcut murături, eu nu am trimis pe nimeni, este problema fiecăruia să facă ce doreşte. Dimpotrivă, deşi nu am facut comentarii decât la acest material al doamnei profesoare, am remarcat şi celelalte numeroase materiale de bună calitate ale dumneaei. Dacă am fost înţeles greşit, îmi cer scuze, nu a fost în intenţia mea. Cred totuşi că mesajele mele au fost citite cu mai puţină atenţie, din moment ce ele au ajuns să o supere într-atât pe doamna profesoară.
Însă în privinţa afirmaţiei: "criticile sunt cu atât mai deranjante cu cât vin din partea unor persoane pentru care s-ar putea aplica zicala românească: cine nu munceşte, nu greşeşte", aici aş putea eu să mă simt jignit. Dar, spre deosebire de alte persoane care mai apar pe acest site, eu las de-o parte sensibilităţile exagerate, vanitatea şi orgoliul şi nu mă supără tot felul de afirmaţii, chiar dacă nu au o bază reală. Încă o dată, cer scuze doamnei profesoare, nu am avut nicio intenţie de a o jigni şi promit că nu am să mai fac niciun comentariu (nici măcar pozitiv, să nu se interpreteze) la materialele dumneaei.
prof. univ. dr. Constantin Stănescu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Diverse recomandate de comunitatea Didactic.ro

Descărcaţi
0 review-uri
1116 descărcări

Adăugat la:
31.05.2015

Recomandat de moderator Polarizarea luminii - partea I

Învăţământ liceal - Fizica - Lecţii - Clasa a 11-a;

oanamihaela | Colegiul National "Unirea" Focsani

10 au spus Mulţumesc.   1 comentariu

Descărcaţi
0 review-uri
632 descărcări

Adăugat la:
29.07.2015

Recomandat de moderator Interferometria

Învăţământ liceal - Fizica - Lecţii - Clasa a 11-a; Clasa a 12-a;

oanamihaela | Colegiul National "Unirea" Focsani

5 au spus Mulţumesc.   0 comentarii

Descărcaţi
0 review-uri
1546 descărcări

Adăugat la:
31.07.2015

Recomandat de moderator Transformarea politropă și transformarea liniară

Învăţământ liceal - Fizica - Lecţii - Clasa a 10-a; Clasa a 11-a; Clasa a 12-a;

oanamihaela | Colegiul National "Unirea" Focsani

12 au spus Mulţumesc.   1 comentariu

Articole recomandate

Resurse educationale moderne pentru clasa a IX-a!

Lectii interactive la Geografie, Fizica, Chimie, Biologie si Matematica!

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Ziua Culturii Nationale in familie

Momente de sarbatoare

Valorile morale

Valorile morale

Azi: 50 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

316 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN