Personalităţi din jurul nostru

Asociaţia Culturală „PATRIMONIU PENTRU VIITOR” şi Didactic.ro anunţă un nou concurs:

Descoperă patrimoniul românesc

Tema: Personalități din jurul nostru:meşteri populari, scriitori, artişti (plastici), istorici, actori, filosofi, medici, oameni de ştiinţă, dascăli etc.

Perioada de desfăşurare

Concursul se desfăşoară în perioada 27 noiembrie 2014 – 28 februarie 2015 ora 24:00, în 2 etape:

Înscrierea proiectelor: 27 noiembrie 2014 – 20 februarie 2015

Nou: Înscrierea proiectelor a fost prelungită până în data de 20 martie 2015.

Votarea proiectelor:21 februarie 2015 - 28 februarie 2015

Câștigătorii vor fi anunțați în luna martie 2015.

Tema concursului:

Găsiţi, prin intermediul surselor orale sau scrise, date despre viaţa, activităţile și poveștile impresionante ale unor personalități  şi despre modul pozitiv în care au influenţat comunitatea. Poate fi o persoană care a trăit mai demult sau una din zilele noastre. Indiferent de ocupaţia sau meseria sa, alegeţi-o pe cea care v-a impresionat cel mai mult. Constituie şi un model pentru voi? În ce fel? Alegerea voastră este foarte importantă.

Iată şi câteva exemple de zone de interes din care aţi putea extrage o personalitate: meşteri populari, scriitori, artişti (plastici), istorici, actori, filosofi, medici, oameni de ştiinţă, dascăli etc.

Ţine cont de următoarele aspecte atunci când alegi să numeşti personalitatea:

 • să poată constitui, în special pentru tine, dar şi pentru cei din jurul tău un model;
 • să aibă o poveste deosebită;
 • să te atragă astfel încât să îţi facă plăcere mai departe să te documentezi, să ne povesteşti.

Materiale de pregătire

Citeşte cu mare atenţie materialele auxiliare pregătite.


Din ghidul de pregătire vei afla cum să alegi personalitatea pe care o prezinți, unde să cauți informații, cum să-ți organizezi proiectul.

Ghid de redactare a proiectului Personalități din jurul nostru

Ghid de redactare: Personalități din jurul nostru

 

Alte ghiduri

Ce este patrimoniul - ghidul micului cercetător

Ghidul general al micului cercetător

Câteva recomandări privind documentarea vizuală şi audiovizuală

Ghid de redactare: Micul patrimoniu

Criterii de evaluare a proiectului

Criterii eliminatorii

 • originalitatea proiectului (fără texte copiate), cu citarea corectă a surselor. Proiectul este în întregime realizat de tine împreună cu colegii tăi, dacă este cazul
 • exprimare corectă, fără greşeli gramaticale

Criterii de evaluare

 • adecvarea la temă
 • calitatea documentării, valoarea informaţiei
 • documentarea vizuală originală (foto, video)
 • organizarea / structurarea prezentării proiectului
 • creativitatea / imaginaţia

Juriul este format din:

 • Alexandra Chiliman Juvara – arhitect specialist, atestat de Ministerul culturii pentru restaurarea monumentelor istorice, membru în consiliul şi în juriul Europa Nostra în perioada 2009-2013, fost membru in Comisia Nationala a Monumentelor Istorice
 • Măriuca Talpeş – matematician, Intuitext
 • Luiza Zamora - istoric de artă
 • Sabina Pop este regizor şi producător, autor a peste 100 filme documentare, producţii tv şi audiovizuale, laureată a cca 50 distincţii naţionale şi internaţionale. În TVR a coordonat redacţia emisiunilor culturale, predă Regia de film/TV la Univ. Hyperion, este Preşedinta Asociaţiei Române a Filmului Documentar şi Ambasador în Romania a European Documentary Network.
 • Laura Grunberg este sociolog, cadru didactic la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București și scriitoare de literatură pentru copii fiind membră asociată a Uniunii Scriitorilor din România (www.vestidesprepovesti.ro). Are o bogată experiență de lucru cu copiii în cadrul unor ateliere de creație și concursuri diverse la care a participat.
 • Sorina Neacşu este licenţiată in istoria artei, specialist în educaţie muzeală şi reprezentant Asociaţia Culturală Patrimoniu pentru Viitor.

Premii

Cei care realizează proiecte valoroase vor deveni membri ai Asociaţiei Culturale Patrimoniu pentru Viitor şi vor primi insigna Membru Junior în Asociația Patrimoniu pentru Viitor.

Proiectele valoroase vor fi înscrise pe harta virtuală a personalităților de patrimoniu – un proiect unic în România.

Lucrările bune vor putea fi incluse într-un album special.

Urmăreşte pe site-urile www.didactic.ro pentru rezultatele concursului. Întrebările se pot trimite pe adresa webmaster@didactic.ro.

Condiţii de participare:

 • Un utilizator poate înscrie un singur proiect în concurs (care poate conţine fişiere multiple, cu mai multe creaţii).
 • Cadrele didactice pot înscrie în concurs lucrările elevilor dânşilor - specificând autorul fiecărui material.
 • Participanţii la concurs acceptă implicit termenii şi condiţiile de utilizare a site-ului Didactic.ro.

Rolul profesorului sau al părintelui

-îi îndrumă pe copii pe tot parcursul cercetării şi documentării, legat de organizarea şi completitudinea proiectului (rugămintea este să nu interveniţi în prezentarea scrisă a elevului);

- îi însoţeşte pe teren în timpul cercetării.

Didactic.ro în colaborare cu ”Asociatia Culturală Patrimoniu pentru Viitor” lansează proiectul ”Descoperă Patrimoniul Românesc”, proiect care se adresează copiilor și tinerilor interesați de moștenirea culturală, istorică și artistică lăsată de înaintașii noștri și dornici de a învăța cum se poate păstra și pune în valoare această comoară inestimabilă a unui popor.

Proiectul are o componentă educativă-de informare și formare și una aplicativa - de realizare a unor activități concrete de recuperare a patrimoniului românesc. Prin intermediul unor materiale diverse oferite de specialiști (ghiduri), copiii vor învăţa multe lucruri despre patrimoniu şi importanţa lui pentru viitorul unui popor precum și despre cum poate fi acesta readus în memoria colectivă a tinerei generații. Sprijiniți de profesori și experți ei vor fi îndrumați pas cu pas în cadrul activităților, învățând ce înseamnă respectul pentru trecut dar și munca de documentare și cercetare, de organizare, elaborare și scriere a un proiect în jurul unei teme date.

Materiale de pregătire

Ghiduri generale

Ce este patrimoniul - ghidul micului cercetător

Ghidul general al micului cercetător

Câteva recomandări privind documentarea vizuală şi audiovizuală

 

Ghid de redactare a proiectului Personalități din jurul nostru

Ghid de redactare: Personalități din jurul nostru

Alte ghiduri

Ghid de redactare: Micul patrimoniu

Ghid de documentare: Meserii de altădată

Lista meseriilor de altădata, pe cale de dispariţie

 

Pe parcursul anului școlar vom lansa o serie de concursuri în jurul unor teme importante pentru domeniu precum: Meserii de altădată; Personalități ale comunității ca valori de patrimoniu; Jocurile de demult ale copiilor (patrimoniu imaterial); Fântâni, troițe, porți (patrimoniu mic). În jurul acestor teme, în funcție de interesele și talentele lor, copii vor fi încurajați și ajutați să se documenteze temeinic și să facă filme documentare, fotografii, eseuri, povești, interviuri cu personalități, analize de conținut ale unor documente de epocă, planuri de reabilitare sau de promovare ale unor obiective, etc. Cele mai bune și originale realizări vor fi promovate și premiate în diverse moduri (vezi regulament).

Ca elev ai multe motive să faci parte din acest proiect. Vei afla multe lucruri despre ce înseamnă ”protejarea patrimoniului”; vei putea contribui efectiv, prin proiectele tale, la alcătuirea unei hărți virtuale a patrimoniului-un proiect unicat în România; vei putea deveni membru în clubul ”Patrimoniu pentru viitor”; lucrările tale vor putea fi incluse într-un album special; vei primi diverse premii (insigna Micul cercetător de patrimoniu”, vizite la București cu ocazia unor evenimente, alte recompense). Ca profesor coordonator vei putea folosi oportunitățile oferite de acest proiect pentru o serie de activități extrașcolare și vei primi recunoașterea cuvenită (diplome, vizibilitate în comunitate, etc.).

Dragi elevi și profesori-vă invităm să participați alături de noi la această inițiativă. Împreună vom readuce la lumină locuri, meserii, obiceiuri, opere de artă, personalități uitate pe nedrpet care fac parte din istoria și cultura țării noastre. Împreună vom da un viitor trecutului!

Felicitări câștigătorilor concursului Personalități din jurul nostru, precum și tuturor participanților!

 

Locul I - proiectul Arc peste timp

Locul II - proiectul  Eliza Leonida-Zamfirescu, prima femeie inginer din Europa

Locul III - proiectul Flori de mină, flori de suflet ...

 

Premiile au fost oferite de Asociația Culturală Patrimoniu pentru viitor.

Toți participanții  pot descărca din profilul personal, Pagina mea - diploma de participare la concurs, atât pentru profesori, cât și pentru elevi.


Azi: 24 evenimente

«MAI 2021»
LuMaMiJoViSaDu
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Educație financiară

Propus de: mariana_ramona

Sondajul zilei

Despre activitățile remediale . Credeți că elevii dvs. au nevoie de ele? Comentați!

578 voturi | 14 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN