Şcoala cu
bune practici

39 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Trei variante de planuri-cadru pentru gimnaziu, în dezbatere publică

Iată, pe scurt, care sunt noutăţile principale din cele 3 variante de planuri-cadru:

- limba latină nu se mai studiază la clasa a VIII-a,

- TIC devine disciplină obligatorie, parte din trunchiul comun,

- apar opţionalele integrate la nivelul mai multor arii curriculare,

- disciplina Cultură civică este înlocuită de Discipline socio-umane.  Pe  ani  de  studiu, elevii vor studia  la  clasa  a  V-a  Educație  pentru  drepturile  copilului,  la  clasa  a  VI-a  Educație interculturală; la clasa a VII-a Educație pentru cetățenie democratică și la clasa a VIII-a Educație economică,

- opţionalele pot fi concepute la nivelul unei arii curriculare sau integrat, la nivelul mai multor arii curriculare.

Pentru fiecare an de studiu, am pus în paralel cele 3 variante de planuri-cadru, alături de planul-cadru în vigoare, pentru comparaţie.

Cu verde am marcat zonele unde apar ore în plus faţă de planul-cadru actual, iar cu portocaliu - acolo unde numărul de ore este mai mic faţă de planul-cadru în vigoare.

Propuneri planuri-cadru pentru clasa a V-a

În Varianta 2 se propune studiul fizicii şi chimiei - câte o oră pe săptămână. În Varianta 3 se acordă un număr mai mare de ore istoriei şi geografiei - câte 2 pe săptămână.

În toate cele 3 variante de lucru, TIC apare ca disciplina obligatorie, parte din trunchiul comun.

Dvs care variantă credeţi că este cea mai potrivită pentru nevoile actuale ale copiilor?

Propuneri planuri-cadru clasa a VI-a

La clasa a VI-a, se studiază în continuare  fizică şi chimie în Varianta 2, câte o oră pe săptămână. Ora de Consiliere şi orientare devine opţională tot în Varianta 2.

Propuneri planuri-cadru clasa a VII-a

La clasa a VII-a, diferenţele faţă de planul-cadru actual sunt minore. Rămâne TIC ca disciplina obligatorie cu o oră pe săptămână şi, opţional, ora de Consiliere şi orientare în Varianta 2.

Propuneri planuri-cadru clasa a VIII-a

La clasa a VIII-a, dispare limba latină ca disciplină de studiu. Aria curriculară Arte câştigă o oră în plus - câte una pentru Educaţie plastică şi Educaţie muzicală.

În toate cele 3 variante, numărul de ore pe săptămână este apropiat de cel din planul-cadru.

Specialiştii de la ISE au realizat o analiză comparativă mai detaliată a celor 3 variante.

Consultaţi analiza comparativă ISE a propunerilor pentru planurile-cadru din învăţământul gimnazial

Pe site-ul ISE găsiţi informaţii despre procesul de elaborare al planurilor-cadru, precum şi linkul unde puteţi răspunde la un chestionar online pentru a oferi feedback.

Ce părere aveţi despre cele 3 propuneri? Care dintre ele vi se pare cea mai potrivită pentru copiii de astăzi? Ce alte schimbări v-aţi fi dorit?

 

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: angelailas | 29.12.2015 16:51 | 28742 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Egocentrismul la parinti

Echilibrul emotional

Comentarii (292)

8 2

29.12.2015 21:14 mykmyk

Buna seara!
Am studiat propunerile pentru planurile cadru si nu sunt intru totul de acord cu acestea, din punctul de vedere al unui profesor de Limba română. Elevii sunt foarte diferiți,în funcție de mediul în care trăiesc. La clasa a V-a sunt probleme cu materia prevăzută de programă, care este stufoasa. Copiii citesc puțin, se acomodează mai greu cu noile noțiuni. Poate că ar fi bine sa se mai schimbe și manualele, și programele, dacă tot se dorește renunțarea la 1 oră/săpt. Poate se mai renunță la o oră de ed.fizică, atât timp cât nu există săli de sport, iar terenurile sunt așa cum se știe.... în mediul rural. Poate că ar trebui ca ed.tehnol. să se facă și practic, pentru că un cetățean nu trebuie să rămână la stadiul de teorie a muncii. Pe de altă parte, ministerul trebuie să se asigure că orele de TIC sunt predate de personal calificat și că școlile au dotarea corespunzătoare.Mai știe cineva care este starea calculatoarelor și cât de mult mai corespund cerințelor?
O altă problemă este la clasa a VIII-a. Dacă se renunță la lb.latină, atunci să se introducă încă o oră de română, pentru pregătirea examenelor, remunerată. Știu cum este cu timpul de lucru, dar știe cineva la ce oră se culcă un profesor și cât muncește?

15 2

29.12.2015 23:38 tinaibic

Aveti dreptate... sa se scoata o ora de sport ca doar limba romana ne tine sanatosi...

6 4

29.12.2015 23:49 tinaibic

Si daca se poate renunta la o ora de sport pentru ca nu sunt sali de sport in mediul rural de ce sa nu renuntam si la o ora de lb romana in mediul rural ca doar tot nu se vorbeste, nu se scrie si nu se citeste corect in mediul rural... Si daca tot se scoate latina propun sa se introduca nu una ci doua ore de romana, ba chiar trei inspre patru ca sa aiba timp d-na de romana sa corecteze seturile de extemporale in timpul orei nu acasa...

5 8

29.12.2015 23:52 tinaibic

Acestea sunt crampeie din rautatea care ma cuprinde cand vad ca profesorii de romana sunt stalpul societatii intr-o tara in care copiii scriu "daka", "adika", "fitze"...

5 2

30.12.2015 21:14 Mihaela_Carmen_Danaila

Vă înțeleg, s-a ajuns mult prea departe cu lipsa de respect și cu ideea că unii sunt mai profesori decât alții !

10 0

04.01.2016 11:31 aciobanitei

Daca ar munci toți la fel , pe acelasi salariu, având aceleasi responsabilitati, nu ar mai fi discriminare,nu credeti ? Am vazut mari schimbari de atitudine la unii colegi când s-a introdus evaluarea la cl. a VI-a si au vazut ca trebuie sa facă si ei pregatire,sa facă teste,sa astepte rezultatele muncii lor. Daca nu ar trebui sa sufere elevii, chiar mi-as dori sa-i vad pe toți profesorii trecând prin aceste situatii ,sa vedem daca mai sunt atât de înverșunați impotriva colegilor de romana si matematica.E incorect sa muncească unii dublu si sa primească salariile la fel ca cei care nu au aceleasi responsabilitati . Oricum,daca se scoate ora de limba romana, vor fi mai mulți cei ce vor avea nevoie de meditații. Nu credeti ?

7 0

04.01.2016 18:42 dagostino

Aveti dreptate. Parintii ar trebui sa sesiseze faptul ca renuntarea la o ora de lb. romana poate insemna necesitatea meditatiilor. Orele se reduc, dar programa ramane aceeasi si nu vor putea fi parcurse toate continuturile.

3 0

08.01.2016 16:30 Mihaela_Carmen_Danaila

Pot fi și 7 ore pe săptămână, tot la meditații se ajunge.........fiindcă, în primul rând, unii nu își fac treaba la clasă în mod intenționat !
Meditațiile se justifică, după părerea mea, în următoarele 2 situații:
1. Dacă un elev dorește să știe mult mai mult decât programa într-un anume scop.
2. Dacă un elev are dificultăți de învățare și nu poate ține pasul cu colegii săi.

6 5

29.12.2015 21:24 crismax

am studiat cele 3 variante, cred ca cea mai buna e a doua varianta, nu sunt de acor cu comentariu lui mYK, CRED CA SUNT DESTULE ORELE DE ROMANA SI CHIAR PREA MULTE ORE DE MATEMATICA, CRED CA AR FI SUFICIENTE 3 ORE DE MATEMATICA
programele insa sunt prea incarcate
ca profesor de chimie,consider ca sunt unele cunostinte pe care elevii ar trebui sa le cunoasca inca din cl a V,spre exemplu elementele chimice prezente in corpul omului, rolul lor, efectele lipsei lor si altele, deasemenea in locul latinei s ar putea introduce o ora de laborator de chimie, pt a avea timp si de experimente.

10 4

01.01.2016 16:17 sarmissa

Cred că orice variantă se va propune, va avea comentarii contra. Care profesor va fi FERICIT că se va reduce numărul de ore la disciplina sa? Predau matematica şi, vă garantez că la programa actuală, nu sunt suficiente ore pentru a fi acoperită conform cerinţelor. Fac ore de pregătire suplimentară pentru bacalaureat şi constat de fiecare dată că numărul participanţilor este mic, chiar foarte mic (3-4 elevi din 50). Problema este alta: Cum îi motivăm să înveţe? Cum ne adaptăm noi şi ce facem pentru aceşti elevi?

8 1

05.01.2016 13:26 danati

Anunt pentru dl. prof de chimie!!!
Elevii au la sfarsittul clasei a VIII-a examene la matematica si lb. romana si nu la CHIMIE. In afara celor 4 ore alocate saptamanal, prof in cauza fac ore suplementare neplatite. Dumneavoastra ati facut vreodata ore suplementare?

9 4

07.01.2016 21:20 iri_roxi

Va intreb ironic cum de nu cereti sa se faca chimie de la gradinita!In varianta a-II-a care mi se pare penibila dispar ore de educatie plastica,educatie muzicala si tehnologie si pe d-voastra va ingrijoreaza ca nu predati fizica din clasa a-V-a?Va intreb acum...de ce i se ia dreptul unui elev care vrea sa opteze sa intre in clasa a IX-a la un liceu cu profil de arte sa urmeze aceste ore de educatie plastica sau muzicala care in varianta a II-a nu exista!Si cu cel ajuta pe un umanist o ora in plus de fizica la clasa a V-a!Sau pe un viitor sportiv!Cum de se scoate ed.tehnologica ,cand elevii nostri habar nu au sa coase un nasture!Decat sa cereti o ora in plus de laborator ,mai bine s-ar introduce o ora de italiana,astronomie,actorie sau altceva,dar mai putin chimia!

8 13

29.12.2015 22:08 anamaria5_10

Conform art. 68 din Legea educatiei nationale:
"Disciplina Tehnologia informaţiei şi comunicării constituie o disciplină opţională pentru elevii din clasele I‐IV şi este disciplină obligatorie în învăţământul gimnazial şi liceal."
Doar una din variante respecta acest articol din lege, varianta 2, dar aceasta mentine si educatia tehnologica la toate clasele si nu mi se pare corect. Educatia tehnologica cuprinde teme de desen, fizica, chimie si alte discipline deci ea ar trebui prevazuta ca optional integrat.
Consider ca nu se poate cobora cu fizica si chimia la clasele V si VI atata timp cat unele notiuni, facute acum in clasa a VI-a la fizica, presupun cunostinte de matematica ce se predau la orele de matematica mai tarziu, cum s-ar spune" fizica e matematica aplicata" dar ...teoria la matematica se invata mai intai la orele de fizica! As vedea util ca la orele de fizica sau chimie sa se mentioneze expres ca 1/2 din ore sa fie practice, bazate pe experiente, insa multe din scolile din mediul rural nu mai pot beneficia de un laborator pentru experiente iar pentru simulari ar fi nevoie de un cabinet de informatica care sa permita asa ceva si, din nou, in mediul rural rar exista astfel de cabinete, sau chiar daca sunt, au calculatoare din anul 2005!!!!
Cred ca la fiecare clasa e important sa se faca cel putin 2 ore de educatie fizica, daca dorim copii sanatosi.
Faptul ca nu mai este prevazut studiul limbii latine nu modifica nimic, deoarece de mult timp la orele de latina nu se mai face latina, aceasta fiind anexata normei profesorului de romana si in acea ora facandu-se tot romana!!
In alta ordine de idei, stiu ca se discuta ca materia sa se aeriseasca si implicit si numarul de ore alocate unor discipline sa scada, nu sa creasca...
Nu e nevoie de mai multe ore de teorie, ci de o rearanjare a informatiilor pe parcursul gimnaziului, o alta modalitate de expunere a lor , cat mai atractiva pentru elevi. Cu ce ne ajuta pe noi sau pe elevi ca le dam sa invete o multitudine de informatii daca ei nu stiu sa foloseasca practic aceste informatii...sau pe care ei le pot afla usor de pe internet fara atata pierdere de timp si de resurse , nu numai umane. Cand se va reduce numarul de ore si se va aerisi programa????
In concluzie, consider ca niciuna din aceste variante nu corespunde unei adevarate reforme . Sunt doar mazgalituri fara sens, doar de dragul de a parea ca se schimba ceva...
Propun o varianta care ar modifica in mare masura planul-cadru si ar cuprinde mult mai putine ore la fiecare clasa:
-limba si literatura romana -cate 3 ore la clasele V-VI si 4 ore la clasele VI-VIII
-prima limba straina -cate 1 ora la fiecare clasa , iar a doua limba straina -cate 2 ore, (tinand cont ca prima limba straina se face inca din clasa pregatitoare),
-matematica- cate 3 ore la clasele V-VI si 4 ore la clasele VI-VIII
-fizica- cate 1 ora ,incepand cu clasa a VI-a
-chimia -cate 1 ora , incepand cu clasa a VI-a
-biologia- cate 1 ora la fiecare clasa
-istorie -cate 1 ora la clasele V-VII si 2 ore la clasa a VIII-a
-geografie - cate 1 ora la clasele V-VII si 2 ore la clasa a VIII-a
-Discipline socio-umane-cate 1 ora pe clasa, asa cum se prevede in cele trei variante
-Religie (Istoria religiilor)-cate 1 ora la fiecare clasa
-educatie plastica-cate 1 ora la fiecare clasa
-educatie muzicala-cate 1 ora la fiecare clasa
-educatie fizica-cate 2 ore la fiecare clasa
-educatie tehnologica-cate 1 ora la clasele V si VI
-TIC -cate 1 ora la fiecare clasa
-consiliere si orientare- cate 1 ora la fiecare clasa
-optional- cel putin cate 1 ora la fiecare clasa.
Nr total de ore /clasa: V-22 VI-24 VII-25 VIII-27.

8 13

29.12.2015 22:35 valentinabutoi

De ce nu fizică și chimie din clasa a V-a. Sunteti subiectivă așa că astfel nu se va face reformă. Succes!

4 3

29.12.2015 22:52 anamaria5_10

Scuzati-ma, dar poate incercati sa va explicati afirmatia.
Sa inteleg ca ati vrea sa se faca fizica si chimia din clasa a V-a sau va referiti la propunerea mea de a se preda cate o ora incepand cu clasa a VI-a?
In ce consta de fapt subiectivitatea mea?
Aveti posibilitatea sa va expuneti parerea despre variantele propuse !

1 1

30.12.2015 10:28 miruvaly

De acord cu varianta d-voastra.

2 2

04.01.2016 09:37 missgeo

Personal agreez varianta propusa de colega noastra; e singura forma prin care se scade numarul total de ore pt. fiecare clasa. Si argumentele sunt bune, sunt corecte; poate isi arunca cineva o privire peste aceasta propunere si o ia in calcul....

3 3

29.12.2015 22:24 europa-101

Dintre toate cele trei planuri cadru cel mai interesant mi se pare varianta 3. Am o singura obiecție orele de educație tehnologica nu ar trebui reduse. In aceste ore elevii ar trebui sa invete lucruri practice in care sa aplice cunostintele de matematica. Ca exemlu ar fi ca aranjarea mesei, punctele de cusaturi manuale sau elemente de bricolaj usor.

3 3

29.12.2015 22:38 valentinabutoi

Cert este că în era e-tehnologii noi lăsăm religia în TC și combinăm TIC și Ed. tehnologică 50%. Nu mai spun de latina originii noastre lingvistice. Și materii noi fără profesori probabil de pregătit la cursuri POSDRU adică nimic cu nimeni.

2 2

14.01.2016 21:55 rodrigo

„NIHIL SINE DEO”

1 0

16.01.2016 09:27 felixmunteanu

Spuneți foarte bine „ar trebui să învețe lucruri practice”. Din păcate, de foarte multe ori, se învață teoria cusutului și nu cusutul.

11 2

29.12.2015 22:56 valentinabutoi

În era e-tehnologiilor reducem orele de TIC și Ed tehnologică la 50%,.
Să desființezi latina ca materie de studiu , cu care nu te mai întâlnești (decât la profile de filo) e ca și cum îți negi originile.
Să lași în TC religia emană politicul. Istoria religiilor ar fi cu totul altceva.
Să reduci orele de lb. română este iar o sfidare la adresa comunicării reale.
Să introduci materii pentru care nu sunt profesori este o aventură tip Posdru adică mai nimic cu nimeni.
Oricum populația școlară este în scădere exponențială.
Impactul asupra locurilor de muncă pentru mulți profesori va fi catastrofal mai repede decât ne așteptam.
Cât se va ține cont de părerile noastre?
Nou an fericit!

2 0

16.01.2016 09:22 felixmunteanu

Susțin păstrarea orei de latină, dar, din păcate, NU se face. Profesorii predau română și unii recunosc că nici nu știu latină. Măcar de-ar studia niște dictoane, dar nici asta nu se face.

14 4

29.12.2015 23:46 axinteviorica

Domnule Ministru , am citit cu atentie propunerile de plan cadru la gimnaziu !Si constat cu stupoare ca se scoate o ora de romana la clasa a Va si ora de latina la clasa a VIII-a !Va intreb care este ratiunea acestor schimbari din moment ce testele PISA ne situeaza pe un loc rusinos de-a dreptul la evaluarea capacitatii de lecturare si de intelegere a mesajului unui text citit !40 la suta dintre elevii nostri inca intampina dificultati in citirea si intelegerea mesajelor citite !Asta ne spun testele si acesta este adevarul !Cu ce drept eliminati din planul cadru tocmai ore de romana unde bietii profesori se chinuie cu elevii sa -i determine sa citeasca , sa inteleaga ce au citit , sa formuleze idei ,sa-si imbogateasca vocabularul ,si asa sarac ?Cu ce drept limitati timpul afectat compunerii ,creatiei deci , la clasa a cincea ? Dumneavoastra stiti ce probleme intampina dascalii de romana , cu adevarat ?Categoric nu , din moment ce permiteti asa ceva !Veniti in scoli si dati teste si veti constata aceasta dura realitate , elevii de gimnaziu ,inclusiv cei de clasa a Va intampina mari greutati in privinta scrisului , a cititului fluent si a intelegerii continutului unui text ! Habar nu aveti ce eforturi fac profesorii de romana ca sa-i aduca cat de cat la un nivel rezonabil ! Mai ales la sate , si asa ,in general , unde nimerni nu-si permite ore suplimentare ,profesorii sunt nevoiti sa lucreze GRATIS ore in sir pentru a remedia cat de cat aceasta problema ! Doar stiti ca se dau teste de evaluare sumativa , simulari, examene si , daca nu muncesti in plus cu ei , rezultatele ar fi si mai proaste ! Ore in sir de exercitii tip Pisa , cu texte la prima vedere ,ore in sir de descifrare a mesajelor unor texte literare sau nonliterare ,ore in sir de corectare de caiete , de exercitii de vocabular de corectare de teze ,simulari, evaluari etc Noi lucram mult mai mult decat profesorii de alte soecialitati care nu intampina asemenea probleme !Veniti in scoli si repetati testele PISA SI VA VETI LAMURI !Si de ce faceti modificari ale planului cadru doar la gimnaziu si loviti tocmai in limba materna pentru pastrarea si cultivarea careia s-a varsat sangele stramosilor ? Atat de mult urati acest popor si limba stramoseasca si considerati ca o puteti trata ca pe o cenusareasa ?

15 3

29.12.2015 23:49 axinteviorica

In privinta lecturarii si intelegerii unui text Romania avem punctaj cu rosu de 37 ,3 la suta ,adica atatia elevi testati NU AU REUSIT SA LECTUREZE SI SA INTELEAGA MESAJUL UNUI TEXT DAT ! Si guvernantii nostri vor sa scoata ore de romana din planul cadru !! Singura tara relativ aproape de situatia noastra e Bulgaria !Intentia UE este de a identifica si a contribui la reducerea acestui procentaj rusinos ,ori ei scot din cadru ore de romana ! sunt pur si simplu aberanti si rupti de realitate cei ce fac asemenea propuneri idioate !Uitati-va cu atentie pe unde se situeaza alte tari !

9 2

30.12.2015 21:03 dagostino

Sunt de acord cu ceea ce ati scris si ma bucur ca exista dascali dedicati ca dumneavoastra!

5 1

01.01.2016 14:02 adi2adi

doamna axinteviorica, la aproape toate obiectele elevii scriu, citesc si isi imbogatesc vocabularul deci nu este o sarcina doar a profesorului de romana.

6 3

01.01.2016 23:19 axinteviorica

Da , nu contest faptul ca la toate obiectele se scrie si se citeste romaneste !Dar vreau sa - mi raspundeti de cate ori i-ati explicat stiintific elevului de ce se scrie cu cratima un cuvant dat , de ce se folosesc doi "i" uneori , in ce situatii se foloseste "a " sau "i " din "a" -/scuze nu am diacriticele / mai vreau sa stiu daca la fiecare cuvant scris gresit ati mentionat deasupra forma corecta a cuvantului , cu explicatia necesara ! Doresc sa-mi raspundeti cate caiete de clasa si de teme ati corectat din punct de vedere gramatical !!!! Ar fi interesant de aflat cate teste de vocabular , sinonime ,omonime , antonime ,paronime , familii de cuvinte ,prefixare , sufixare etc , dictari , etc. ati facut la clasa ,din moment ce se presupune ca sunteti profesor ! Daca ati facut cu elevii exercitii de compunere , creatie libera in care sa verificati nu doar imaginatia ci si exprimarea si scrisul !Daca ati explicat macar o data dezacordul ,utilizarea gresita a virgulei ,modul in care se foloseste alineatul , semnele de punctuatie si de ortografie ! etc. Daca ati corectat macar o teza cu baremul cerut in care , pe langa punctajul dat , trebuie sa-i explici in scris elevului pe lucrare ce a gresit privind scrierea , si continutul , bineinteles , ca de exemplu : "i-au dat " si ,daca elevul a gresit , tu, ca profesor de romana trebuie sa-i explici in scris cam asa : "i-au " se scrie cu cratima deoarece "i" este un pronume personal de persoana a treia , forma neaccentuata si " au " este auxiliarul verbului " a avea " care, in acest caz ajuta la formarea perfectului compus .VREAU SA MAI STIU DE CATE ORI ATI FACUT DICTARI IN CLASA , prin care sa urmariti scrierea corecta si , bineinteles explicarea stiintifica a problemelor ivite !Astept raspunsul dumneavoastra , nu de alta , dar observ ca incercati sa minimalizati rolul profesorului de romana !

13 6

02.01.2016 14:28 adi2adi

Si nu sunt suficiente 4 ore pentru aceste lucruri ? Atunci sa renuntam la celelalte obiecte si sa studiem numai romana (si latina ).

3 3

04.01.2016 09:45 missgeo

Elevii dvs nu parcurg ciclul primar? Aveti cui sa cereti explicatii; e adevarat, sunt si copii care au un ritm mai greoi de invatare insa ei vor fi la fel la toate materiile, nu numai la limba romana...

3 0

05.01.2016 22:33 beatrisaoana

Felicitari d-na axinteviorica.Nu ar fi suficiente nici 10 ore de romana pentru ca toti elevii ( si sunt si multi studenti ori adulti ori care au terminat liceul ) care habar nu au de limba asta romaneasca chiar daca totusi noi suntem romani nu americani ,nu englezi ,nu spanioli sau altfel de natie.Fratilor , nu ne mai cunoastem scriitorii, nu mai stim de evenimente culturale romanesti stim doar de cele straine.Rusine.Asta se si vrea ,sa ne pierdem identitatea nationala,elevii nostri habar sa nu mai aiba de limba lor nationala,de istoria lor nationala, asa cum a fost ea si cum este,de geografia tarii...Pacat de unele pareri ...

4 1

06.01.2016 13:00 axinteviorica

Multumesc !Din nefericire, prea putini inteleg faptul ca profesorul de romana face eforturi mari pentru eliminarea greselilor la scriere si exprimare ! Au fost , din nefericire, persoane , total neavizate, care sustineau ca , in fond toate materiile se studiaza in limba romana si ca , deci nu e " bai" mare scoaterea unei ore ! Ba e" bai" , si inca foarte mare ! Am lucrat 40 de ani in domeniu ! Niciodata nu mi-a ajuns timpul ,ca sa pot face tot ce trebuia !Vesnic era necesar sa lucrez suplimentar !Si doar se stie ca nu toti elevii isi permit meditatii platite , mai ales la sate , si nu numai , asa incat trebuia sa lucrez GRATUIT cu ei teste peste teste, in vederea pregatirii examenelor ,tezelor etc . ca sa faca fata situatiei !!! .Am vazut ca cineva a propus "after school " PLATIT DE STAT pentru elevii defavorizati si nu numai ! Toti copiii au dreptul la o educatie gratuita si eficienta !Si , cred ca ar fi o solutie ! Am avut ocazia sa cunosc dascali din tari UE care spuneau ca ei au dreptul sa faca meditatii in scoala platite de stat !!DA, EXACT PLATITE DE STAT !Ziceau ca se pot face grupe de maximum zece elevi care sunt sprijiniti in a intelege ,in cazul nostru gramatica , scrisul etc , sunt ajutati chiar la teme ,se fac chiar teste cu ei etc. .Elevii sunt selectionati in grupe valorice , adica cei buni si foarte buni , nu au nevoie de sprijin la efectuarea temelor , cu acestia se poate lucra eventual performanta !Cei slabuti , da, vor fi sprijiniti , chiar la teme ! A nu se uita faptul ca multi copii doresc sa invete dar , fiindca inteleg mai greu se inpotmolesc si, nefacand fata, raman in urma, se tem , incep sa nu mai iubeasca scoala etc .Problemele sunt multiple , din nefericire , putini inteleg ! Eu ma intrebam mereu , de ce un profesor de romana , de exemplu, este platit la fel cu un profesor care nu are o raspundere atat de mare si anume aceea a examenului ! Profesorul de romana are de corectat zeci de teze , teste , simulari , evaluari initiale , formative , sumative, olimpiade etc Si , o data ca trebuie sa le conceapa cu bareme itemi etc .apoi trebuie sa le corecteze!Si , cum scriam inainte , corectarea la romana dureaza foarte mult , fiindca trebuie sa-i explici stiintific elevului ce a gresit !Si tot le intra greu in cap ! Asta e adevarul , munca noastra e sisifica ,platita prost , ba acum ne mai iau si ore intr-un dispret total fata de efortul dascalului de romana !Scuzati absenta diacriticelor !

6 0

29.12.2015 23:52 axinteviorica

Amintim ca strategia Europa 2020 are ca tinta reducerea procentajului elevilor cu rezultate slabe la mai putin de 15%

2 1

02.01.2016 18:41 sarmissa

Pentru acest obiectiv ar fi cazul să se mobilizeze toate cadrele didactice, de la educatori până la cele care predau la clasa a VIII-a, ca absolvenţii de gimnaziu să nu mai vină la liceu fără a avea elementare noţiuni matematice ( nu stiu tabla înmulţirii, arii, calcule cu puteri etc) sau chiar fără a sti să scrie sau să citească. O dovadă este rezultatul foarte slab de la evaluare. Ce facem în acest sens? Predau la liceu si în clasa a IX-a fac ore de recuperare a materiei din V-VIII, în paralel cu programa din acest an de studiu.

1 1

11.01.2016 22:07 barbunicolae

Poate ca o sa stati dvs (ceilalti profesori care vor sa scoata TIC-ul) 3 ore dupa program sa reparati calculatoarele invechite din scoli. Sau sa instalati programe, sa nu fie probleme cu EDUSAL, BDNE, SIIIR, calculatoare virusate ..... Cred ca aveti cunostinte fiind profesor de ..... Sau cate o situatie de la inspectorat la care directorii si secretarul sunt depasiti de Tehnologia noua... Cred ca va descurcati si cu supravegherea video la examenul de capacitate sau ca persoana de contact in descarcarea subiectelor de la EN 2468. V-ATI GANDIT LA ASTA CINEVA ? ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
S-au cand vin licente de Windows 7, windows 8, instalati, dezinstalati. Poate ca aceasta munca o face proful de romana care ma cheama si-mi spune: nu-mi merge imprimanta, nu-mi merge PC-ul, nu pot scoate testele, nu ma pot loga pe platdorma, nu stiu una, nu stiu alta............!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

3 2

29.12.2015 23:54 axinteviorica

Si de ce faceti schimbari mai intai la gimnaziu , fara vreo explicatie anume ?De ce nu schimbati planul cadru la licee ?

8 1

30.12.2015 01:31 profageo

Am studiat si eu cele 3 variante de plan cadru. Nici eu nu sunt de acord cu reducerea orelor de romana sau latina. Ed. tehnologica ar trebui, intradevar, sa devina mai practica nu doar teorie. Si eu as dori ca la ora de religie sa se faca o istorie a religiilor, ar fi mult mai atragator si elevii nu vor mai refuza aceasta materie, plus ca suntem un stat laic si nu religios. Daca dispare la un nivel de clasa consilierea cine va avea grija de elevii respectivi? Ca profesor de geografie imi doresc 2 ore pe saptamana la toate nivele de clasa. Eu cred ca nivelul elevilor se va ridica atunci cand se va renunta la evaluarea la clasa a 8-a doar pe romana si matematica si vor da admitere la licee cum era odata. Atat cat se pune accent doar pe cele 2 materii, elevii si parintii vor considera ca trebuie sa invete doar la aceste materii si sa primeasca note cat mai mari la celelalte chiar daca nu le merita.Este doar vanatoare de note. Daca vrem sa se schimbe ceva cred eu ca aici trebuie schimbat.

17 0

30.12.2015 08:21 Mihaela_Carmen_Danaila

Schimbările în învățământ trebuie să înceapă cu alte lucruri, nu cu planul-cadru, după părerea mea. În fiecare clasă, aproape în fiecare școală din România există elevi cu dificultăți de învățare, unii cu acte în regulă, alții fără documente pentru că sunt părinți care, efectiv, nu au posibilități materiale de a se deplasa într-un oraș la un medic specialist care facă un astfel de control. Acești copii nu au nicio șansă, nimeni nu se ocupă de ei. Fiecare dintre ei are nevoie de un timp mult mai mare pentru a înțelege același lucru ca și copiii normali. Este imposibil ca un profesor să se ocupe în același timp de ei, așa cum se cere. În Franța, ei constituie clase separate în fiecare școală, au programe separate și dascăli cu pregătire psiho-pedagogică specială.
În al doilea rând școlile profesionale nu au legătură cu realitatea, nu răspund cerințelor pieței. În Franța până și ciobanii au școală. Noi nu găsim în România oameni care să învețe să se ocupe de o grădină, oameni care să repare electrocasnice, oameni calificați care să știe să îngrijească un copil etc.
Prima schimbare în învățământ trebuia să înceapă cu manualele, nu avem manuale, nu este normal, cele care există sunt depășite, toată ziua fotocopiem texte și exerciții fiindcă nu avem manuale bune. E dezastru cu manualele.
În altă ordine de idei, ați mărit numărul de ore de educație plastică, e foarte bine, dar nu sunt profesori calificați, prin urmare, acele ore sunt pierdute, vă spun din ceea ce văd.
Iar ora de latină pe care ați scos-o ar putea fi înlocuită cu o oră de literatură universală, doar că profesorii de română ar fi tentați să n-o facă, așa cum fac și cu latina, ceea ce n-ar fi corect.
Trebuie făcut ceva pentru ca elevii să nu mai învețe pentru note, majoritatea învață pentru note. Examenele care se dau la sfârșit de ciclu e unul din factorii care îi determină să se comporte astfel.

4 0

07.01.2016 22:20 iri_roxi

De unde stiti d-voastra d-na ca nu sunt profesori calificati de ed.plastica in contextul in care colegii si prietenii mei,artisti plastici profesionisti si profesori de ed.plastica abia reusesc sa-si asigure norma didactica mergand prin cate doua sau trei scoli.Pe ce lume traiti?Si de unde scoateti nu stiu cate ore de educatie plastica in contextul in care la ora actuala la clasele a V,VI,VII-a exista deja o ora pe saptamana si la clasa a VIII-a o jumatate de ora pe saptamana.In varianta 1 si 3 apare in plus o jumatate de ora la clasa a VIII-a si atat!In varianta 2 la clasa a VIII-a ora de educatie plastica dispare cu totul si nu mi se pare logic ca unii dintre elevii nostri care au inclinatii artistice sa fie defavorizati si sa li se ia dreptul de a face si in clasa a VIII-a desenul atata timp cat unii doresc sa urmeze un liceu de profil.Am sa va rog inainte de a afirma un lucru sa va informati si poate studiati ca sa aflati cat de mult se pune accentul in scolile europene pe toate formele de arta!

2 0

08.01.2016 14:54 Mihaela_Carmen_Danaila

De la mine de la școală, din 2007, adică de 8 ani, n-am văzut niciodată un profesor calificat de educație plastică, de acolo știu ! Doar că școala la care predau nu este în vârful Bucureștilor, nici al unui oraș mare, e într-un orășel mic. Dvs sigur ați citit ce am scris eu sau ați răspuns aici altcuiva? Eu am spus în comentariul meu că SUNT de acord cu mărirea nr. de ore de educație plastică, după felul în care răspundeți cred că ar trebui să se introducă în plus multe ore de logică în România, ori examen obligatoriu de logică la Bac....

5 1

08.01.2016 15:08 Mihaela_Carmen_Danaila

În Franța la sfârșit de clasa a VIII-a se dă examen la franceză care durează 3 ore și 15 minute și conține 4 pagini doar de dictări, apoi rescriere care înseamnă un pasaj de text indicat rescris la o altă persoană și la alt timp, plus compunere care trebuie să aibă cel puțin 2 pagini sau 40 de rânduri, la matematică 2 ore, la istorie, geografie și educație morală și civică, toate 3 într-o probă de 2 ore( de reținut că primesc un exemplar pe care trebuie să rezolve și nu au voie să greșească, nu li se mai dă alt exemplar), și oral la istoria artelor, probă în cadrul căreia trebuie să recunoască opere de artă din diverse domenii, să precizeze autorii, perioada când a fost creată, caracteristici, tehnici de realizare, curente din care fac parte..
Elevii care optează pentru o clasă bilingvă, mai susțin un examen format din 2 părți, în prima parte prezintă un dosar pe o tematică din literatura limbii străine pe care au ales-o, iar în partea a 2-a vorbesc oral în limba aleasă pe teme de cultură, civilizație, istoria și geografia acelei limbi străine.
De reținut că în clasa a VI-a toți elevii sunt evaluați la toate disciplinele, iar cei care au note sub o anumită valoare, nu mai au dreptul să urmeze decât filiera profesională, nu mai au dreptul să urmeze liceul.
exam.corriges.www.france-examen.com.s3.amazonaws.com
exam.corriges.www.france-examen.com.s3.amazonaws.com

8 1

30.12.2015 08:30 Mihaela_Carmen_Danaila

Urgența era ca programul "școală după școală" să funcționeze în toate școlile de stat.
Asta e șansa educației în România.

1 3

30.12.2015 08:35 ileanamanuela

Varianta 1

2 2

30.12.2015 09:08 clio75

Varianta convenabila, din punctul meu de vedere, este a treia. Sunt profesor de istorie si nu mi se pare normal ca numarul de ore al acestei discipline sa scada. Istoria este o disciplina indispensabila formarii personalitatii elevilor, o disciplina care le dezvolta acestora simtul valorii, dragostea de patrie, mandria de a fi români, intr-o perioadă în care tot mai multi tineri se feresc să-şi recunoască apartenenţa la acest neam. Istoria îi ajută să-şi cunoască trecutul pentru a învăţa cum să-şi construiască viitorul. N. Iorga spunea că "un popor care nu-şi cunoaşte trecutul este ca un copli care nu-şi cunoaşte părinţii." Există şi o zicală renumită care spune că „Acolo unde este predată istoria, tinerii obţin calităţile celor în vârstă, iar acolo unde ea nu este predată, cei în vârstă nu sunt altceva decât nişte copii.” Sunt dezamăgită de demersurile celor îndreptăţiţi să schimbe planurile-cadru, care nu înţeleg importanţa Istoriei în formarea şi dezvoltarea personalităţii tinerilor şi care recurg la această decizie eronată de reducere a numărului orelor de istorie.

2 2

11.01.2016 11:03 tovi1980

Sunt de acord cu Dumneavoastra, tot istorie predau si eu. Sunt foarte trist si nelamurit de ce Aria Om si Societate e atat de neglijata de cei de sus, nu doar istoria. Probabil ca cei care cunosct istoria pun intrebari incomode si atunci se incearca marginalizarea lor.

1 0

14.01.2016 22:01 rodrigo

Pentru că vor să ne distrugă istoria, credința, tradiția și obiceiurile noastre!

3 4

30.12.2015 09:09 teodora_745

Sunt de acord cu scoaterea limbii latine, dar nu sa se micsoreze numarul de ore de romana la clasa a v-a! Copiii au nevoie de 5 ore, materia e stufoasa si nu vor fi suficiente 4 ore! Iar în loc de limba latina, sa se faca ora de pregatire pentru examen! Ca de asta au nevoie copiii nostri!!

6 0

30.12.2015 10:26 miruvaly

Sunt de acord cu anamaria5_10 ! In variante nu sunt schimbari semnificative. Se mareste numarul total de ore. Un copil de gimnaziu munceste mai mult de 8 ore zilnic (in banca 6 ore). Nu se gandeste nimeni la copii.

11 6

30.12.2015 10:33 marioprofu

Eu nu sunt de acord cu scoaterea unei ore de română și una de latină, dar în același timp să lăsăm 2 ore la sport. Elevii au nevoie de educație, mentală în primul rând și apoi de educație fizică. Doar pentru că părinții sunt așa cum sunt și nu-i învață să mănânce corect (poate nici ei nu știu) și avem din ce în ce mai mulți copii obezi nu înseamnă că trebuie să facem mai multe ore de educație fizică. Să nu mai vorbim că foarte mulți elevi își iau scutire la sport. Sport poți face și în timpul liber. Din păcate, limba română, latină, fizică, chimie nu poți învăța pe week-end, decât dacă părinții plătesc meditații.
Eu aș propune câte 1 oră de sport la toate clasele. Este inadmisibil să scoți ore de la obiectele cu probe de examen și să lași ore de sport. Să fim serioși și realiști.....tot stresul este pe profesorul de limba română și pe cel de matematică de gimnaziu. Presiunea din partea școlii, a părinților și chiar a elevilor este pe umerii lor. Dacă nu vorbește corect românește, se observă repede și arătăm cu degetul pe profesorul de română. Dacă nu socotește corect, profesorul de matematică e vinovat. Dar profesorul de sport? Ce presiune are pe umeri? Săritul caprei, datul mingii la elevi? Ca profesor, dar mai ales ca părinte, nu am să insist prea mult pe partea fizică. Partea intelectuală mă interesează. Copiii mei vor face sport săptămânal, la nivel mediu și de plăcere. Vara se poate merge cu bicicleta, un fotbal sau baschet nu strică. Iarna sporturile de iarnă sunt frumoase. Înotul e OK pe tot timpul anului. Și așa mai departe. Dar NU AM NEVOIE de 2 ore de sport pentru copiii mei.

15 2

30.12.2015 11:27 Mihaela_Carmen_Danaila

Ca să nu mai fie presiune doar pe profesorii de română și de matematică, ar trebui să se încheie o dată pentru totdeauna cu examenul doar la aceste discipline. Corect ar fi ca elevii să fie chestionați din toate materiile la sfârșit de ciclu gimnazial, iar cu reducerea orelor de educație fizică nu sunt deloc de acord. Foarte greșită concepția în rândul cadrelor didactice că școala este formată doar din română și matematică și foarte urât faptul că discutați la modul acesta despre colegii profesori de educație fizică. Toți am învățat, toți am dat examene, pe frontispiciul niciunei facultăți nu scrie că una e mai cu moț decât cealaltă. Așa s-a ajuns să se discute și în fața elevilor, dar și în fața părinților. Asta nu e atitudine de cadru didactic în niciun caz.

7 2

30.12.2015 11:30 marioprofu

Adevărul supără de foarte multe ori.

2 3

30.12.2015 11:36 marioprofu

Și ce mai spuneți dumneavoastră? Ca elevii să fie întrebați la sfârșitul gimnaziului din toate materiile??????? Doamne ferește! Nici BAC-ul nu e așa. Unde în lume ați mai întâlnit dumneavoastră așa ceva? Copiii ăștia ce vină au?

6 0

30.12.2015 11:59 Mihaela_Carmen_Danaila

Vreți adevărul? Eu am încercat să-l evit, dar dacă mă provocați, îl spun. Adevărul e că nu mai există nicio jenă în a pune problemele astfel încât să nu cumva să pierdeți orele de meditații...
Și da, în Franța s-a schimbat modul de evaluare la sfârșit de ciclu gimnazial și elevii sunt chestionați din toate materiile. Iar la bacalaureat de asemenea.

3 3

30.12.2015 12:02 marioprofu

Dumneavoastră trebuie să lucrați la Fisc. Se pare că le știți pe toate. Și să nu-mi dați mie exemplu Franța. Educația lor e la pământ.

5 0

30.12.2015 12:33 Mihaela_Carmen_Danaila

Sunt profesoară, domnule coleg, credeam că e destul de logic, având în vedere că am cont pe didactic. Nu știu de unde aveți informația că educația francezilor e la pământ, cert e că educația lor se vede în rezultatele economiei lor, în nivelul de trai, de cultură și civilizație. La noi încă nu se prea vede.

9 2

30.12.2015 12:39 Mihaela_Carmen_Danaila

La noi se face multă matematică și când mergi pe stradă, numai gropi și trotuare strâmbe, mergeți în Franța să vedeți cum totul e făcut cu capete de ingineri și de matematicieni, deși nu fac atâta matematică la școală cât noi. Elevii lor intră în muzee și știu să aprecieze o operă de arta, pe când majoritatea elevilor noștri se înghiontesc și se amuză fără rost, că asta e educația. Și multe altele.

3 2

30.12.2015 12:43 marioprofu

Da, doamna, sunt mai educați. Dar nu la orele de sport.

5 0

30.12.2015 13:37 Mihaela_Carmen_Danaila

Inclusiv la orele de sport, au 3 ore de sport pe săptămână, școlile au săli de judo și karate, bazine de înot, terenuri de tot felul, asta trebuie să vrem și să cerem, nu să scoatem această disciplină, care până la urmă îi învață și cum să fie o echipă. Sportul practicat regulat este ca și armata, disciplinează viața unui om.
Toate fetele în Franța joacă fotbal, toți elevii au o pregătire fizică superioară elevilor noștri care mănâncă în toate pauzele și nu se mișcă. Sunt duși ai noștri cu mașina la școală de către părinți, chiar dacă nu sunt distanțe mari. etc.

1 0

30.12.2015 21:18 Gapsac

Nu-ti poti lua scutire la SPORT !Il faci sau nu ! Sportul inseamna activitate voluntara, competitionala, de performanta. Mersul pe bicicleta, alegarea in parc, batutul (baterea) mingii in fata blocului nu inseamna practicarea unui sport. Sa scoatem 1 ora de educatie fizica acolo unde nu sunt sali sau baze sportive (sau nu sunt folosite) si sa introducem 2 acolo unde sunt si sunt folosite ? Dragi colegi, sa nu cadem in abisul dezbaterii , construita pe principiul ,,divide et impera " - sa-i lasam pe cei care trbuie sa stabileasca directia spre dezvoltarea invatamantului romanesc (sau spre prabusiera sa) sa GANDEASCA !

3 0

01.01.2016 18:32 adi2adi

sunt de acord sa scoata evaluarea la romana si la matematica . Nu vad de ce ar trebui sa stau duminica sau sambata la scoala la pregatirea pentru examen si sa fiu platita la fel ca si ceilalti profesori. Ar trebui ca admiterea la liceu sa fie astfel incat fiecare elev sa fie examinat in functie de profilul liceului. De exemplu - daca vreau sa ma duc la profilul mate-info de ce sa dau examen la romana sau daca vreau la filologie de ce sa dau examen la matematica .

4 0

02.01.2016 10:49 Mihaela_Carmen_Danaila

O să dau din nou un exemplu din sistemul de învățământ din Franța pe care îl urmăresc, există mai multe tipuri de examen de bacalaureat, în funcție de profilul școlilor, dar orice examen de bacalaureat începe cu filozofia, indiferent de profilul liceului. Spun asta pentru că la noi există multe cadre didactice, dar și părinți, și desigur, elevi, care întreabă de ce le trebuie una sau alta dintre discipline, ceea ce mi se pare o abordare încuiată și păguboasă. Orice lucru nou învățat, din orice domeniu, este în primul rând un antrenament al creierului, al memoriei, al atenției, al capacității de concentrare, chiar dacă în viață nu ne vom mai întâlni cu el. Tot așa cum exercițiile fizice antrenează corpul uman, cu influențe și asupra psihicului. Poate se încetează o dată pentru totdeauna cu aprecieri de tipul, pentru ce le trebuie elevilor nu știu ce materie. E drept însă că toate conținuturile de la toate disciplinele trebuie să fie adaptate la realitate și tratate interdisciplinar.

0 1

02.01.2016 14:42 adi2adi

deja suntem o tara de filozofi , nu este cazul sa mai insistam .

0 0

04.01.2016 11:36 aciobanitei

Exact !

0 0

08.01.2016 14:45 Mihaela_Carmen_Danaila

Păi da, dar de filozofi ce suntem, avem un singur răspuns la toate problemele, vinovate de tot și de toate sunt doar guvernul și parlamentul, de parcă toți ăștia n-ar fi poporul român ! Nu vrem nimic, dar pretenții avem până la cer !

0 0

08.01.2016 14:48 marioprofu

special pentru dumneavostră
https://www.youtube.com/watch?v=51qTLcvGTZ0

0 0

08.01.2016 14:49 marioprofu

sau poate acesta
https://www.youtube.com/watch?v=u-gMcCMD1Lk

3 0

11.01.2016 11:06 tovi1980

Parerea mea e ca ar trebui sa existe cate o proba de examen pentru fiecare arie curriculara. Doar de asta exista in planurile cadru. Cand parintii vin si spun ca trebuie sa-i lasam mai moale pe elevii de a 8-a ca ei doar la romana si matematica dau evaluare, imi vine sa-mi dau demisia si sa cresc oi... Ce rost mai au celelate materii cu asemenea mentalitate aprobata de cei de sus?

2 0

13.01.2016 23:11 Mihaela_Carmen_Danaila

Exact, eu am aceleași sentimente ! Atâta ignoranță n-am pomenit !

1 0

14.01.2016 22:33 negruvoda56

Aveți dreptate! În școală parcă ar fi doar limbă română și matematică, iar celelalte discipline ...restul! Sunt atâtea ore în planul cadru pentru cele două discipline de examen, noi care predăm științe ce să mai spunem?
Religia trebuia scoasă de la gimnaziu, iar educația tehnologică să aibă programă refăcută, nu e ceea ce ar trebui.
Latina e mai potrivită la liceu.

8 0

30.12.2015 10:51 amosagripina

Sper că nu este următorul nivel în teatrul absurdului: restrângerea plajei orare fără o restrângere, în prealabil, a programei!

6 1

30.12.2015 11:50 Mihaela_Carmen_Danaila

În sprijinul profesorilor de limba română, dar și al celor de limbi străine, ar trebui indicat la nivelul programelor de la toate disciplinele ca eseurile și compunerile pe diverse teme să constituie o modalitate de învățare mai frecventă. Elevii nu sunt obișnuiți să își exprime părerile, iar profesorii de limba română nu pot lupta singuri cu acest fenomen izvorât din faptul că nu citesc.
Tot în această direcție ar trebui ca documentaristul, cel angajat la Centrul de Documentare și informare să aibă normă întreagă în toate școlile și să fie profesor calificat pe acest domeniu, dacă există așa ceva în mediul universitar sau să fie de limba română. Dacă acest documentarist ar fi o persoană calificată, ar putea să-i ajute pe elevi să alcătuiască bibliografii, să facă rezumate, eseuri, compuneri, povestiri etc. Ar fi un mare ajutor în acest sens.

3 0

01.01.2016 12:31 tinaibic

Jos palaria!

0 0

16.01.2016 09:57 felixmunteanu

Eseurile și compunerile sunt deja „la modă”, dar se descarcă de pe internet și sunt destui profesori care nu au nimic împotrivă. Unii copii le duc la școală fără să le citească măcar și obțin note bunicele.
Câtă vreme avem destui profesori care „se fac că lucrează”, putem să facem 100 de planuri cadru și tot atâtea reforme că lucrurile nu se rezolvă.

4 4

30.12.2015 12:25 europa-101

Cu tot respectul, la folosește limba latina în dezvoltarea personală?
Nu ar fi mai util ca științele exacte sa aibă și aplicații în orele de educație tehnologica, iar în loc de limba latină să se studieze codul bunelor maniere?

6 2

31.12.2015 00:17 axinteviorica

Limba latina -90 la suta din cuvintele romanesti provin din limba latina !Structura gramaticala a limbii romane e de origine latina ! Termenii medicali ,farmacologici din biologie sunt de origine latina !Avocatul , judecatorul preotul , etc recurge frecvent la citate din limba latina ! Cunoasterea limbii latine inseamna cunoasterea originii limbii romane !Daca nu stim aceste lucruri il vom crede pe ungurul care zice , citez : " limba voastra nu e latina , e un amestec de turca si rusa ! "Cunoasterea notiunilor de baza despre limba latina e un gest de recunoastere si acceptare a identitatii nationale !

6 0

01.01.2016 23:26 axinteviorica

"90 la suta "dintre "/scuze, ma grabeam /,intre "judecatorul ,preotul " virgula / dupa etc . Am scris rapid nu am mai avut timp de verificare , scuze ! !

4 3

30.12.2015 12:29 europa-101

Dacă limba latină este indispensabilă, propun să se studieze și limba greacă veche, poate îl studiem pe Aristotel în original.

7 1

31.12.2015 00:19 axinteviorica

Nu luati in deradere studiul limbii latine !Limba latina -90 la suta din cuvintele romanesti provin din limba latina !Structura gramaticala a limbii romane e de origine latina ! Termenii medicali ,farmacologici din biologie sunt de origine latina !Avocatul , judecatorul preotul , etc recurge frecvent la citate din limba latina ! Cunoasterea limbii latine inseamna cunoasterea originii limbii romane !Daca nu stim aceste lucruri il vom crede pe ungurul care zice , citez : " limba voastra nu e latina , e un amestec de turca si rusa ! "Cunoasterea notiunilor de baza despre limba latina e un gest de recunoastere si acceptare a identitatii nationale !

6 2

31.12.2015 08:45 codina2007

Stimata doamna, ati pus punctul pe i. Limba latina trebuie sa ramana in planul-cadru!!!

3 3

31.12.2015 09:44 europa-101

Sunt de acord cu dumneavoastră că limba latină face parte din identitatea noastră națională. Dar cred că nu este necesar unui viitor vânzător în supermarket această limbă. Cred că această limbă trebuie studiată în facultăți, alături de alte discipline unui profil de specialitate.

5 2

31.12.2015 10:08 axinteviorica

Si atunci ,un vanzator din su!permarchet va sti ce-i spune ungurul citez " limba voastra nu e latina , e un amestec de rusa si turca !" sic !

5 2

31.12.2015 10:22 europa-101

Un vânzător în supermarket trebuie să fie politicos, să cunoască bunele maniere. Iar dacă se întâmpla ca un client să fie ungur îl va ajuta să găsească ce caută nu să intre cu acesta în polemici ligvistice.

0 1

31.12.2015 11:38 Mihaela_Carmen_Danaila

Frumos răspuns, bravo !

4 0

01.01.2016 23:33 axinteviorica

Concluzia e ca -i putem lasa sa creada ce zice ungurul si, eventual sa voteze , daca e cazul, la un posibil referendum , ca Ardealul e pamant unguresc , si ca limba romana e asa , ceva ce poate fi aruncat la gunoi ! Mari patrioti mai scriu pe aici !

1 3

01.01.2016 23:51 europa-101

Stimată doamnă,
Eu sunt din Muntenia, am citit cu plăcere în copilărie poveștile lui Ion Creangă și cred că și copii de ednie magheară îi citesc cu plăcere „Amintiri din copilărie”. Ion Creangă este tradus în multe limbi, inclusiv cea magheară. Eu as dori să citesc măcar o poezie scrisă de un autor român de ednie magheară. Dumneavoastră ați studiat literatura universală, vă rog să îmi recomandați un autor.

5 0

02.01.2016 00:38 axinteviorica

Eu va recomand ,mai intai , sa studiati putin gramatica , spre a evita scrierea gresita : "copii de ednie magheara " din patru cuvinte ati gresit trei , corect ar fi " copiii de etnie maghiara " Nu uitati " maghiara " !! Dupa ce va rezolvati problemele cu scrisul , mai discutam !!

1 2

02.01.2016 10:15 europa-101

Nu vă pierdeți în amănunte, vă rog recomandați-mi un autor.

0 2

02.01.2016 10:42 europa-101

Vă mai pun o ultimă întrebare, dacă mecanicul care se ocupă de mașina dumneavoastră vorbește corect gramatical, nu are greșeli de scriere, dar nu a învățat la educație tehnologică (o oră pe săptămână) care este diferența dintre o cheie franceză și o șurubelniță a-ți mai fericită?
Lăsând polemica la o parte, cred că partea aplicată a învățământului românesc este extraordinară, dar lipsește cu desăvârșire.

3 0

06.01.2016 13:05 axinteviorica

Indivizilor de teapa dumneavoastra, care se dau profesori si gresesc la scris nu merita sa le raspunzi , nu merita sa ma injosesc intr -atata ,punct ! "a-ti " in acest caz trebuia sa scrieti "ati " fiindca e un auxiliar ! Dar aroganta necunoasterea si tupeul va caracterizeaza !

2 2

07.01.2016 22:45 iri_roxi

Doamna profesor,daca d-voastra va injositi vorbind unor maturi cu atata aroganta,ma intreb in sinea mea,oare cum le-ati vorbi elevilor dintr-un liceu maghiar?!Mi se urca parul pe mine gandindu-ma!

0 0

16.01.2016 10:17 felixmunteanu

Limba latină ar trebui păstrată, dar problema e că ea nu se predă. Profesorii câștigă o oră în care fac pregătire pentru examenul de limba română și unii chiar recunosc că nu știu latina, din păcate.
Ei bine, dacă se scoate latina și se taie și o oră de română, lucrurile se cam complică. Măcar să nu se umble la orele de română.

5 0

30.12.2015 14:04 miruna_iosu

Bună ziua ! Mi se pare mai bună varianta II dar cred că timpul petrcut de un elev de gimnaziu în clasă într-o săptămână este prea mult .

3 3

30.12.2015 16:45 nstangaciu

sunteti varza
se vede ca nu exista o paradigma clara si mai pragmatica adaptata nevoilor societatii
peticiti ce exista crezand ca ati rezolvat problema
sunteti departe de problemele reale ale invatamantului

3 6

30.12.2015 16:49 nstangaciu

ar trebui scoasa o limba straina si educatie tehnologica
problemele de cultura generala ar trebui lasate pe seama elevilor
mai putine ore la clasa a VIII-a care are de dat un examen
si aveti grija cu predarea integrata sa nu faceti ca la primar o bataie de joc

5 1

30.12.2015 19:22 florentadogaru

In era tehnologiilor, de ce sa scoatem ed. tehnologica?
Din contra ar trebui mai multe ore ptr fiecare clasa de gimnaziu, si cate o ora de tic ptr fiecare clasa de gimnaziu. Sunt discipline relaxante pentru elevi iar toate concursurile din cadrul proiectelor educationale (acolo unde obtinem diplome ptr puncte) au participari indirecte cu produse realizate din materiale reciclabile si nu numai , au participare directa cu prezentari ppoint,,,,,,,, unde participam cu totii dar nu vrem sa recunoastem ca aceste lucruri le invatam la orele din aria curiculara tehnologii.

5 3

30.12.2015 20:56 Mihaela_Carmen_Danaila

Da, domnul sau doamna sunt de română sau de matematică, nu pot înțelege că pe lumea asta există și altceva decât meditații, vedem bine că la clasă, dacă îi întrebi pe copii vreun timp al verbului la română, nu știu decât câțiva, care au posibilități să facă meditații !
Educația tehnologică este o disciplină foarte legată de realitate, se studiază și în țările civilizate, iar despre limbi străine să spui că trebuie scoasă o oră, e incredibil !

3 0

30.12.2015 21:26 krmn

Bine spus...departe sa fim o tara civilizata...mare pacat!

9 3

31.12.2015 00:24 axinteviorica

Atunci propuneti dumneavoastra domnului mionistru sa se dea evaluarea nationala din educatie tehnologica ,poate si din sport , religie , fizica etc !Nu de alta , dar vrem sa nu mai avem responsabilitatea aceasta a examenelor copiilor si nici nu mai vrem sa lucram suplimentar !Renuntam la teste de tot felul ,la teze ,simulari , examene , preluati dumneavoastra aceasta responsabilitate ca nu ne suparam , dimpotriva !

2 1

31.12.2015 11:49 krmn

Departe sa fim o tara civilizata, in alte probleme, nu ma refeream la domeniul educatie, in nici un caz

4 0

31.12.2015 11:53 Mihaela_Carmen_Danaila

Sunt profesor, am doi copii, care sunt adulți în toată firea, ca părinte nu le-am spus niciodată să învețe doar la română și matematică, ci dimpotrivă, fiindcă nici eu nu am auzit așa ceva acasă. Și am avut tot respectul pentru profesorii mei, indiferent de disciplina predată. Iar acum îmi respect cu atât mai mult profesorii de română și de matematică din gimnaziu care m-au învățat tot ce trebuie fără să fac nicio oră de pregătire, astfel încât am intrat printre primii la cel mai bun liceu din Brăila, în condițiile în care admiterea era mult mai grea, am dat examene scris și oral și la matematică din toată materia de la clasele V-VIII, și la română, și oral la istorie. În condițiile în care nu erau decât vreo 2 culegeri de matematică și una de gramatică la română, nu existau cărți cu comentarii de texte, nici internet. În condițiile în care profesoara mea de română nu ne punea să învățăm pe de rost comentarii sau compuneri, cum se practică acum fără nicio jenă.

1 0

13.01.2016 22:36 mimaria

Nu se mai pot invata pe de rost comentarii, deoarece se dau texte la prima vedere.

3 0

13.01.2016 23:14 Mihaela_Carmen_Danaila

Ooo, ba da, se învață și compuneri pe dinafară pentru olimpiade..........

5 0

30.12.2015 16:52 nstangaciu

mai bine gasiti metode ca elevii sa citeasca mai mult

2 1

30.12.2015 17:23 cicadaia

Exista foarte mult subiectivism in comentariile domnilor profesori! Cel mai bine ar fi ca societatea (beneficiarul educatiei) sa se pronunte in acest caz!

3 1

30.12.2015 19:00 liliac_trandafir

Sunt profesor de biologie... Putina obiectivitate din partea tuturor nu ar strica... Intr-adevar, parerile sunt impartite si sigur intr-un final vor exista si nemultumiri. Sa fim realisti! Se incearca, dupa mult timp, sa se mai schimbe cate cava, sa speram ca in bine. Desigur, fiecare cadru didactic tine la materia pe care o preda, nu va suna subiectiv? In principiu, sunt de acord cu variantele 1 si 3. Iar ca propunere, poate nu e de neluat in calcul Educatia pentru sanatate, care pentru profesorul de biologie ar fi un real ajutor, la toate clasele si la toate categoriile de varsta. De asemenea, cate 2 ore de biologie la fiecare clasa, ar fi bine venite. Sa nu uitam ca biolgia este si materie de evaluare nationala, iar la clasa a V a materia este incarcata pentru 1 ora pe saptamana. Astept sa mi se alature colegii profesori de biologie. Indiferent de parerile dvs, va doresc un an cu multa rabdare, putere de munca si schimbari in bine. Cu drag...

2 0

14.01.2016 22:11 negruvoda56

Sunt de acord cu dumneavoastră.Ar trebui să fim obiectivi, să ne gândim ce anume domeniu cere piața muncii? Filologie, științe ale naturii sau preoți?

7 2

30.12.2015 19:22 scolar

Cred ca pierdem timpul pe aici. Nu va fi luata in seama nicio propunere facuta de noi. Am constatat acest lucru in ultimii 26 ani. Se vor modifica si acum niste numere din dreptul unor materii, dar continuturile programelor nu-i vor atrage mai mult pe elevi catre scoala. Nu vor fi tiparite nici acum manuale cu mai putina teorie si cu mai multe exercitii, astfel incat elevii sa nu mai fie nevoiti sa cumpere culegeri. Vor exista mereu articole in legi si metodologii care vor dezbina cadrele didactice(vezi art. 262 din LEN). Elevii nu vor da niciodata examene cu exercitii din toata materia predata, deci nu se va verifica niciodata eficienta tuturor materiilor/cadrelor didactice.

2 0

04.01.2016 11:10 aciobanitei

Mare dreptate aveti ! Întotdeauna asa s-a întâmplat : cum tot românul s-a născut filozof , cu plăcerea înnăscută de a critica si a da cu tifla ,de cele mai multe ori mai ales acolo unde nu se pricepe, va rămâne cu cearta ,caci alesii tot ce stiu ei vor face. De cate ori ni s-a cerut părerea ,cu ea am rămas. Ca de obicei,facem experimente pe copii si ei sunt primii care suferă.

1 2

30.12.2015 19:37 dagostino

Nu sunt de acord.

5 2

30.12.2015 19:44 lilea liliana

varianta 2

10 2

30.12.2015 19:59 dagostino

Cele trei variante propuse reprezinta o discriminare pentru profesorii de limba romana pentru ca in fiecare dintre ele dispare o ora de limba romana la clasa a v-a. Deci noi nu avem pentru ce opta. Ni se cere parerea , dar oricum nu contam, nici noi, nici parerea noastra. Avand in vedere faptul ca lb. romana este disciplina de examen, nu ar trebui ca cineva, oricine ar fi el, sa aiba dreptul sa gandeasca macar sa scoata vreo ora de lb. romana, dar sa mai si propuna acest lucru spre dezbatere!!!! Cred ca ar trebui sa stim si noi cine sunt cei care propun asemenea schimbari de plan cadru, cum se numesc si ce calificare au sa faca ecest lucru. Cum vreti performante din partea profesorilor de lb. romana cand ni se" fura" o ora la clasa a V-a de parca ar fi in plus si nu avem nevoie de ea? Atunci luati-ne si teza , si testarile nationale, si simularile , si olimpiada, caci si asa facem munca patriotica, nefiind remunerati.De ce nu propuneti sa dispara lb. romana de la evaluarea nationala si sa introduceti ,in schimb ,informatica, muzica sau desen , pentru ca tot doriti suplimentarea acestor ore la clasa a VIII-a?

5 0

01.01.2016 12:43 tinaibic

Acum poate intelegeti prin ce au trecut profesorii de sport cand s-a "furat" o ora de sport la liceu, poate intelegeti educatoarele atunci cand s-a "furat" grupa pregatitoare din gradinita... Acum avem dovada ca nimeni nu mai are imunitate.

0 0

13.01.2016 22:39 mimaria

Va sustin, dar stiti ce se vehicula acum vreo...15 ani? Orele de limba romana sa fie egale ca numar cu cele de la o limba straina. Informatica e necesara.

0 0

14.01.2016 22:24 negruvoda56

Cred că sunt destule ore de limbă română, dar desigur niciodată nu ne ajung pentru a nu mai avea elevi care nu știu să scrie și să citească.Văd că fiecare profesor dorește ore cât de multe la propria disciplină.
Mi-aș dori să propunem noi, profesorii din toate ariile curriculare, planuri cadru argumentate obiectiv, care să fie realist.

5 1

30.12.2015 20:27 europa-101

Dragi profesori de limba română, nu cred că ar fi așa de rău ca elevii noștri să fie testați după aptitudini. Nu cred că cineva are ceva cu ora care s-a scos de limba română. Eu cred că ar trebui corelată disciplinele de studiu după piața muncii și după aptitudinile elevilor.
Sincer vorbind dacă ești sârguincios poți avea note mari la limba română și la științele exacte, dar la desen și muzică îți trebuie talent!

8 2

30.12.2015 20:33 dagostino

Mi se pare straniu tot ce se întâmplă.
Toţi cei care au făcut parte din această ruşinoasă comisie, total antiromânească, antinaţională, slugarnică unor forţe oculte, ce doresc desnaţionalizarea poporului român, şi-aşa lovit de soartă, griji, în nevoi, prost plătit, tratat cu dispreţ, ş.a.m.d., să ne lase în pace şi să se ducă acolo de unde au venit: UE şi "prietenii"...
Orice puteţi să scoateţi din planul-cadru, dar LIMBA ROMÂNĂ şi ISTORIA - (şi aici mă refer la Lb. Latină, unde se studiază despre civilizaţia, literatura şi gramatica lb. latine în legătură strânsă cu Etnogeneza Poporului Român = ISTORIA ROMÂNILOR), - NICIODATĂ!
Ar trebui să avem 5 ore de Limba Română pentru fiecare clasă-nivel/săptămână.
Modul în care au procedat iniţiatorii acestui aşa-zis plan-cadru este unul laş şi mârşav, din capul locului. De ce?
Pentru că propun spre o aşa-zisă dezbatere publică într-o perioadă f.f. scurtă şi culmea, de sărbători, când nimeni nu vede ce se întâmplă, căci în realitate toţi au alte preocupări (organizarea evenimentelor dedicate Crăciunului şi revelionului). Nu vi se pare straniu???
Când lumea se va trezi, după sărbători, şi va afla de aceste propuneri diabolice (îmi permit să spun), va fi prea târziu, căci timpul va expira...
Români treziţi-vă, vi se pregăteşte ceva, ceva f. nociv pentru neamul nostru!

7 1

31.12.2015 10:21 axinteviorica

Reproduc aici cateva perle din scrisul unui profesor " sa vi " , educatiea " "iubitori " in loc de "iubitorii " ," anteleg " "reanprospatare" "preantampinare" "servici " in loc de " serviciu "etc etc etc. TE INGROZESTI pur si simplu !Si ,uite asa "destepti " ca astia ne fac noua planuri cadru ,din care scot romana " ca tot romineste se invata toate materile " observati scrisul"materile" in loc de "materiile " si " romineste " in loc de "romaneste" ! Asta ca sa se stie cine dispretuieste limba romana , inclusiv scrisul si exprimarea corecta !Si nu le e nici macar jena !Si lista de greseli de ortografie ar putea continua !!! Daca ar fi sa reproduc din perlele elevilor nu mi-ar ajunge un an de scris ! Si , cu toate acestea domnii ne spun ,citez " urasc gramatica , la ce ne ajuta toate tampeniile alea ?"

4 3

31.12.2015 11:00 europa-101

Stimată doamnă, nici dumneavoastă nu ați pus diacriticile!

2 2

01.01.2016 12:48 tinaibic

Dupa patru-cinci ore de lb. romana pe saptamana d-na profesoara a invatat sa corecteze, toti ceilalti care au scris gresit nu au invatat nimic in patru-cinci ore de romana. Concluzia: mai bine faceau cu totii sport!

3 1

01.01.2016 23:36 axinteviorica

Da , nu am diacriticile pe calculator , scuze , nu pot sa le pun !

4 1

01.01.2016 23:44 axinteviorica

Am reprodus mai sus scrierea celui sau celei care isi zice " europa -101 " adica " diacriticile " asa , ca sa iau in deradere afirmatia persoanei in cauza , care , din nefericire , are si dansa probleme cu scrisul ! Vaiiiiiiiiiiiii!!! In mod corect se scrie " diacriticele ".

2 4

02.01.2016 00:03 europa-101

Mergeți la cursuri de inițiere în tehnologia informației și veți afla unde sunt diacriticele la calculatorul dumneavoastră!
Și dacă analizați toate postările dumneavoastră veți găsi greșeli de exprimare și de scriere.

4 0

02.01.2016 00:49 axinteviorica

Ia spuneti-mi dumneavoastra , care sunt aceste greseli de scriere si de exprimare ! In privinta diacriticelor, precizez ca sunt pe un calculator , undeva in strainatate , asta pentru informatia dumneavoastra ! !Si , pentru a scrie corect , din punct de vedere gramatical , nu am nevoie de niciun sprijin ! Poate imi mai dati un motiv sa ma distrez de prostia si de aroganta unora ca dumneavoastra !

1 5

02.01.2016 09:58 europa-101

”Atunci propuneti dumneavoastra domnului mionistru sa se dea evaluarea nationala din educatie tehnologica ,poate si din sport , religie , fizica etc !Nu de alta , dar vrem sa nu mai avem responsabilitatea aceasta a examenelor copiilor si nici nu mai vrem sa lucram suplimentar !Renuntam la teste de tot felul ,la teze ,simulari , examene , preluati dumneavoastra aceasta responsabilitate ca nu ne suparam , dimpotriva !”

Este necesară virgula după următoarele cuvinte: Atunci; mionistru.
Nu exista mionistru ci ministru.
Atunci când este necesar să adăugăm un semn de punctuație acesta se tastează imediat după cuvântul respectiv. Nu se lasă spațiu între cuvânt și semnul de punctuație.
În privința diacriticelor există la orice program o setare prin care se poate alege limba în care doriți să editați textul. Dumneavoastră trebuie doar să-l bifați. Aceasta se poate realiza și din străinătate sau din diaspora.
Nu vă obligă nimeni să efectuați ore suplimentare, planificați ora în așa fel ca să nu mai fie nevoie să vă chinuiți după ore.

2 1

02.01.2016 13:10 Mihaela_Carmen_Danaila

Patriotismul nu înseamnă renegarea oricăror alte culturi sau nații, nu suntem un popor izolat pe planetă, dimpotrivă, nu e corect să transmitem asemenea mesaje.
Un oarecare extremism în abordarea literaturii române există pe alocuri și l-am sesizat mai mult atunci când mi-a picat în mână un manual de clasa a V-a de literatură franceză care cuprindea, culmea, o să spună unii profesori de limba română, cele mai frumoase texte din literatura universală, nu numai din literatura franceză! Și, în mod sigur, nu-i putem acuza pe francezi de lipsă de patriotism.

10 2

30.12.2015 20:47 monicadobre

In calitate de cadru didactic si parinte, constat cu tristete prezenta sufocanta a acelorasi 4 ore de matematica pe saptamana (inutile, in opinia mea, 2 fiind suficiente), si acelasi numar insuficient de ore de limba engleza (2, cu 30 elevi in clasa minim) in contextul utilizarii limbii engleze tot mai mult la nivel mondial. De ce? Avem note numai de 10 la evaluarea nationala la clasa a opta? Nu realizeaza nimeni ca programa este exagerata si inutil de stufoasa in conditiile in care elevii sunt tot mai pragmatici si se descurca in viata fara sa exceleze la disciplina matematica, dar obligand bietii parintii sa cheltuiasca sume mari pe pregatiri in clasa a opta pentru a putea intra la liceul dorit?
Si de ce se considera in plus ora de consiliere si orientare in unele variante? Se doreste eliminarea sporului de dirigentie din salariu ca o masura disperata de economie la buget sau credeti ca toata educatia se face acasa in conditiile in care parintii sunt plecati mare parte din zi la munca sau, mai rau, in strainatate, iar copiii raman singuri si se bucura sa fie ajutati de un diriginte inimos si cu dedicatie pentru meserie?
Daca tot se doresc schimbari radicale in educatie, ele trebuie sa inceapa de la programele de invatamant, neadaptate nevoilor reale ale societatii democratice din secolul 21.

2 1

02.01.2016 15:21 adi2adi

Propun sa se scoata matematica de tot, oricum exista calculatoare pentru operatiile aritmetice. In plus ganditul prea mult nu este bun, da dureri de cap. Astfel se face loc pentru engleza si musai latina (ca sa nu ne uitam originile).

5 0

30.12.2015 21:08 dagostino

Buna observatia dumneavoastra cu privire la ora de consiliere si orientare!

8 0

30.12.2015 21:20 krmn

Am studiat planurile cadru...si pentru prima oara...regret ca sunt roman...si nu sunt prof. de romana. Schimbari trebuie facute, dar in... alta directie! Sa ne ajute Dumnezeu!

4 3

30.12.2015 22:36 Mihaela_Carmen_Danaila

Încă o dată mi se întâmplă să văd că ori de câte ori cineva încearcă să schimbe ceva sau suntem întrebați cum să se schimbe, se manifestă un refuz față de orice încercare de schimbare care nu vine decât din interiorul sistemului de învățământ, nu din altă parte. Românii, de fapt, fiecare în dreptul lui, nu vor să se schimbe, nici să îndrepte ceva, așteaptă schimbări de la bunul Dumnezeu, nu de la ei înșiși. Doar egoism și subiectivism, în loc de argumente și soluții.

2 0

31.12.2015 03:17 krmn

Imi pare rau...ati inteles exact pe dos...

3 1

31.12.2015 10:56 krmn

Ca parinte consider ca schimbarile in educatie trebuie sa inceapa de la programele de invatamant neadaptate nevoilor reale ale societatii din sec.21, cum spunea si doamna Monica...si apoi restul

4 1

31.12.2015 11:29 Mihaela_Carmen_Danaila

Nu m-am referit la dumneavoastră, m-am referit la câțiva colegi care își susțin doar propriul interes.

2 0

13.01.2016 22:44 mimaria

Ma uit cu durere cand vad ca parintii, uneori cadre didactice, fac rost de scutiri medicale pentru anu face elevul un minim efort l a ore de educatie fizica, desi respectivilor copii le-ar fi necesar.

7 0

31.12.2015 10:27 doru2011

Cu tot respectul pe care il am pentru profesori si pentru orice orice comentator de pe acest site doresc sa transmit un singur lucru celor care se leaga in continuare de ora de religie si propun ca aceasta sa fie inlocuita cu alta materie. Dragilor, lasati-ne noua parintilor acceasta alegere care ne este data prin lege. Din intamplare sunt presedintele unei asociatii de parinti de la un liceu cu peste 1500 elevi, iar parintii si-au spus parerea in acest sens, cerand in scris inscrierea la ora de religie in proportie de 99,8% (mai multi decat cei care faceau ora de religie inainte de a fi obligati, in mod rusinos, de catre curtea constitutionala ).
"Fără Dumnezeu, omul rămâne un biet animal raţional şi vorbitor, care vine de nicăieri şi merge spre nicăieri. El rămâne aşa chiar dacă este laureat al premiului Nobel sau măturător" Petre Tutea
Va urez un an nou cu multe impliniri tuturor.Parintilor le doresc... sa aiba mai mult timp pe care sa il dedice copiilor lor si o mai mare implicare in bunul mers al scolii. Domnilor PROFESORI si INVATATORI, mii de multumiri pentru tot ce face-ti pentru copiii nostri si Dumnezeu sa va ajute sa fiti mai departe repere ( singurele din pacate) pentru generatiile viitoare.
Ps. Am scris curtea constitutionala cu litere mici pentru ca pentru moment, pentru mine, nu este decat o curte.........

3 0

31.12.2015 11:33 Mihaela_Carmen_Danaila

Mulțumim pentru urări, sunt și am fost mereu întrutotul de acord cu predarea religiei în școli. Dumnezeu să ne îndrepte pe calea cea bună și la mulți ani înțelepți tuturor, inclusiv administratorilor acestui site care ne găzduiește și ne suportă !
Școala e cel mai minunat lucru din viața unui om și toate disciplinele sunt interesante și de folos.

2 0

01.01.2016 12:54 tinaibic

DA! Decizia orei de religie apartine de drept parintilor dar ceea ce ati citat din Petre Tutea, cu tot respectul, necesita un update.

0 0

14.01.2016 09:51 emil

Nu parintii hotarasc reformele curriculare nici planurile cadru. Ei isi pot spune parerea. Educatia religioasa poate exista la anumite momente ale scolii, dar nu 13 ani ! Daca tot sunteti parinte si vreti sa va implicati in educatie, atunci faceti acasa si la biserica educatia in spiritul credintei, nu va opreste nimeni. Scoala este pentru toti copiii, nu pentru un grup ....

0 0

20.01.2016 09:22 doru2011

Emil. Va respect ca profesor dar nu pot fi de acord cu ideile dumneavoastra.
1.Parintii trebuie sa se implice in luarea unor astfel de decizii........as vrea sa va reamintesc ca elevii nu sunt nici ai statului nici ai corpului profesoral nici ai Ministerului Educatiei, ci sunt copiii nostrii ai parintilor .Un parinte care nu se preocupa de educatia copilului sau, acela nu este parinte.
Din pacate la intalnirea care a avut loc cu reprezentanti ai societatii civile, nici o asociatie de parinti nu a fost invitata. DE CE???? ( a se vedea minutele intalnirilor de consultare)
2.Ca profesor ar trebui sa stiti ca materia Religie este in trunchiul comun si este obligatorie ,parintele facand cerere in acest sens.
Daca ar fi asa cum spuneti dumneavoastra, sa facem educatie religioasa acasa, ar trebui, in compensatie, scoase toate informatiile legate de ipoteza evolutionista din toate materiile care o contin.
3.Eu reprezint 2500 de parinti,...... dumneavoastra pe cine reprezentati? Aveti in spatele afirmatiilor dumneavoastra macar parerea a 10 parinti? Cu respect!

8 1

31.12.2015 11:55 nedelealigia

Desi nu predau latina, mi se pare mai mult decat absurd sa renuntam la studiul acestei limbi: nemtii, ungurii, englezii, austriecii, americanii s.a. o studiaza de-a lungul a cel putin 4 ani in mod serios, fara a avea, de cele mei multe ori, motivatii lingvistice sau de alta natura, legate de latina. Chiar nu ne leaga nimic de limba asta?! Ce sa mai vorbim despre faptul ca studiul textelor latinei clasice sunt adevarate comori ale gandirii logice, ale unei cunoasteri superioare? Logica limbii formeaza creierul pe anumite tipare. nu v-ati intrebat de ce limbi care nu fac parte din familia limbilor romanice ( despre cele in cauza nici nu mai e nevoie sa accentuam - studiaza intens, de secole sau milenii latina) au o traditie la care nu renunta - studiul limbii latine?! Ce model ne propuneti? Nu mi se pare nici logic, nici corect.

5 1

31.12.2015 17:02 livia13

La mulți ani tuturor!
Oamenii uită foarte repede!
După 1990 au fost emise multe păreri despre cum trebuie să arate învățământul românesc. Amintesc doar câteva: româna și matematică să aibă un număr de 2 ore pe săptămână, adică să fim egali!
S-au introdus primele ore de opțional în trimestrul II al anului școlar, mi se pare 2003-2004. Nu le vroia nimeni, nu erau programe! Apoi le vroia toată lumea fiindcă interveniseră restrângerile de activitate în majoritatea școlilor din țară urmare a plecării familiilor de români în Italia, Spania, Grecia.
În 1999 elevii de clasa a VIII-a au dat Evaluare Națională și Examen de admitere în liceu.
Aceeași serie a dat la Bacalaureat probe cu subiecte tip grilă, corectate pe loc de către profesorii supraveghetori.
Am primit manuale noi, noi și atât! Materie multă, explicații stufoase, discuții, corupție...
A venit peste noi valul de cursuri de perfecționare, dar ne-am trezit că nu mai avem elevi interesați să învețe!
Acum fac naveta spre școală copiii de 6-14 ani pentru că profesorii de azi nu acceptă, decât cu greu, ceea ce cei mai în vârstă au făcut în condiții mult mai grele (exista un autobuz pe zi, acum se plătește naveta!)
Referitor la planurile cadru prezentate ele nu mulțumesc pe nimeni. Profesorii vor ore mai multe, părinții vor activități extrașcolare, dacă se poate până la miezul nopții, pe elevi nu-i întreabă nimeni.
Orarul unui elev ar trebui să fie de la ora 8,30 -la 12,30 și să cuprindă orele destinate obiectelor ce sunt considerate de examen. Celelalte discipline școlare să se desfășoare în Cluburile elevilor ținând cont de preferința elevului: unul vrea să învețe să cânte la un instrument, altul vrea să facă dans sportiv, altul un sport etc. Numărul de ore pe care le va urma depinde de pasiunea pentru activitatea preferată.
Opinia mea este că este necesară o gândire inteligentă, pragmatică și RAPIDĂ asupra învățământului românesc! Și mai ales TOTUL PENTRU ELEV, nu pentru adulți.

14 0

31.12.2015 17:58 cincinatus

Un lup, tot dând târcoale stânei,
Întărâtă, într-un târziu, berbecii şi mioarele
Să se apropie de gard, să vadă ce îl doare,
Fiindcă părea să moară şi de sete, şi foame.

-Copiii voştri au nevoie de o altă educaţie:
Să-i învăţaţi despre democraţie, despre interculturalitate,
E timpul ca mentalitatea lor să se deschidă către inovaţie -
Să-şi părăsească vatra de latinitate.

O oră de Română, de va fi să piară
Definitiv din viaţa lor şcolară,
Veţi reforma sistemul de învăţământ -
Şi viitorul va fi mult mai dulce pe pământ:
Veţi fi un pic englezi, un pic americani,
Un pic italieni, un pic germani...

Se poate renunţa foarte uşor şi la Dirigenţie,
Elevii sunt interesaţi de drepturi, dar şi de Economie;
Vor învăţa să cânte bine şi să deseneze,
Să nu se mai deprime calculând în fiecare zi
Şi, mult mai grav, să memoreze.
Să facă sport, e curtea mare şi mai au la dispoziţie şi-o sală,
Să vină relaxaţi şi fericiţi la şcoală!

Cu două ore de Istorie pe săptămână,
Nu trebuie studiat trecutul ţării la ora de Latină sau Română;
V-a ispitit modernitatea în gândire,
Să-i daţi învăţământului vârsta copilăriei.
Eu sunt adevăratul vostru-ndrumător,
Mă puteţi socoti, de-acum, noul păstor...

Şi când se simţea atât de norocos şi fericit,
O bâtă, din penumbră, peste căpăţână l-a izbit.

-Nu le pretinde mieilor să-şi uite limba-n care au crescut!
În fiecare zi, ei merg cu-acelaşi behăit la vale, la păscut;
Tu eşti străin de lumea noastră şi de-a lor,
Se răţoi spre inamic stăpânul turmelor;
Noi vom trăi în legea noastră, tu în legea ta,
Noi ora de Română nimănui nu o vom da!
Nici de Latină să nu îndrăzneşti
Să te apropii, ca s-o încolţeşti!
Iar la Consiliere şi Orientare,
Noi preţuim frăţia fără de hotare.

Şi, împreună, pe lup l-au dat chiar atunci de-a dura,
Cu bucurie ferecându-i, pentru totdeauna, gura.
(Noi şi reforma)

5 0

01.01.2016 20:06 branzei

Felicitari pentru forma in care v-ati expus parerea.

0 0

13.01.2016 22:46 mimaria

Macar de ar citi cine trebuie si ar vrea sa si inteleaga!

1 0

15.01.2016 22:16 Lusiana

Consideraţia mea sinceră pentru realitatea poetică!

0 1

31.12.2015 18:32 livia13

La mulți ALTFEL de ani pentru învățământul și educația din România!

6 0

31.12.2015 22:32 mykmyk

Modificarea planurilor cadru pare sa fie marul discordiei ce invrajbeste cadrele didactice.
Se vrea cumva o restructurare in invatamant si se cauta solutii?Trebuie sa ne atacam reciproc? Toate disciplinele sunt importante, daca sunt predate cum trebuie. In ce-i priveste pe copii, sa nu uitam ca odinioara se faceau ore si sambata, iar scoala nu producea analfabeti. Clasele erau numeroase, elevii aveau alta tinuta, erau respectuosi... Matematica si romana aveau cam acelasi numar de ore alocate, la istorie, biologie, geografie se faceau cate doua ore, iar examenele erau dure si corecte. Se facea si practica pana la inceputul lui noiembrie, aveam si agricultura, la scoala se faceau experimente la fizica, chimie si biologie, laboratoarele erau bine dotate. Trebuia sa pastram de la inaintasii nostri doar lucrurile bune, pentru ca scoala a fost, intr-adevar, o prioritate.
In ce priveste introducerea TIC, obligatoriu, chiar va rog sa va informati cati profesori sunt calificati pe informatica, cati fac ora de ed.fizica in conditii normale...Decat sa se modifice planul cadru, mai bine sa se creeze conditii si sa se asigure dotari pentru scoli, sa se asigure inclusiv o masa calda pentru elevi, iar temele sa se faca la scoala, cu ajutorul profesorilor, remunerati. America face asta de multa vreme si uite "ce rau traiesc americanii!"
LA MULTI ANI 2016, SANATATE SI SA AVEM PARTE DE LINISTE, BUCURII SI REALIZARI!

5 2

01.01.2016 16:15 tanta

Sunt de acord cu varianta 2.

7 1

01.01.2016 19:53 cridan

Sunt de acord cu varianta 2! Dar am impresia că se așează din nou căruța în fața calului!!!! De ce să se schimbe planurile cadru înaintea modificării programelor foarte încărcate la toate materiile? De ce să nu se revizuiască întâi manualele care nu sunt adaptate în totalitate programelor ? De ce să nu se stabilească unul sau două manuale valabile (aprobate de minister) pentru fiecare disciplină în loc de atâtea variante care tratează diferit materia propusă în programe? De ce se fac schimbări în planul cadru de un guvern care nu-și va asuma răspunderea pentru schimbările profunde ce se produc prin modificarea planurilor cadru??? Fiecare modificare din învățământ produce efecte mari în viitor!
Cine se gîndește la copii? Ați cântărit ghiozdanul unui elev de clasa a cincea? Ați calculat timpul de ,,muncă” al unui elev ca să constatați că muncește mai mult decât un adult?!
De ce noi profesorii clasificăm materiile, respectiv profesorii, după ,,rangul” impus de susținerea unor examene??????? (rangul 1 - româna și matematica, rangul 2 - istoria și geografia, etc.....).
Toate obiectele sunt importante pentru educația copiilor!
Cred că grija ministerului ar trebui îndreptată către îmbunătățirea condițiilor de învățare, calificarea cadrelor didactice, continuarea pregătirii elevilor în ,,școala după școală” iar munca profesorilor să fie remunerată (poate așa vor dispărea acele meditații!!!).
Chiar credeți că se va ține cont de părerea noastră? Eu sunt rezervată.

1

11 0

01.01.2016 20:01 branzei

Am studiat si eu planurile cadru desi sunt doar invatatoare. Dar atata timp cat cazurile substantivului, modurile si timpurile verbului, precum si alte multe lucruri vin fostii elevi ca sa le lexplicam noi ca nu au reusit sa le inteleaga de la profesori, nu la numarul orelor trebuie modificat, ci la continuturi. Nici noi nu suntem multumiti ca trebuie sa predam fractii la clasa a II-a, dar ne vom rezuma sa-i invatam doar intuitiv. Daca si fizica sau chimia ar putea fi invatate intuitiv, atunci se pot introduce chiar din clasa a V-a. Daca aceste materii nu pot fi predate intuitiv, atunci nu merita sa va luptati pentru introducerea lor din clasa a V-a. Copiii de acum sunt foarte concreti la gandire si cu foarte putini reusesti sa ajungi la abstractizare.

5 1

01.01.2016 21:38 raluca-monica

Sunt de acord cu varianta 2.

2 0

01.01.2016 23:31 niculae_carmen_cristina

Nu cred ca este suficienta o singura ora pt lb.moderna 2 la cls. a V-a cand nici doua ore nu sunt de ajuns pt a initia elevii in studiul celei de a doua lb. moderne ( de regula franceza )
Materia este destul de stufoasa iar o singura ora pe saptamana este insuficienta pentru a progresa cu elevii in studiul unei lb. moderne ,acumulare de deprinderi orale si scrise

5 0

02.01.2016 00:20 mislin

Bună seara tuturor. Am citit toate comentariile scrise de colegi și așa cum era de așteptat unele din acestea sunt pro altele contra. Eu propun să se reducă numărul de ore al elevilor pe săptămână deoarece este prea mult. Gândiți-vă că un elev de clasa a IV stă 5 ore la școală după care face 3 ore teme. Este normal ca un copil de 10 ani să aibă program de 8 ore pe zi ca un adult? Și de ce ne consumăm psihic atât de mult în condițiile în care orice modificări ne propun domnii din minister pentru dezbatere publică nu are finalitatea scontată de noi? Oricum vor hotărî numai ce doresc dânșii care nu lucrează direct cu copiii. Și cum rămâne cu motto-ul: Educație egală pentru toți? În condițiile în care sunt foarte mulți elevi cu cerințe educative speciale în toate școlile din România și câte 4-5 în fiecare clasă la un număr de 29-30 de elevi. Toți trebuie să susțină aceleași examene, aceleași testări iar ei au dizabilități mintale, L. Down, encefalopatie sau autism infantil. Asta ar trebui să ne pună pe gânduri. Cu acești copii ce se va întâmpla? Și pentru ei trebuie să fim la școală, și ei trebuie integrați în societate, și ei sunt suflete care simt, aud și chiar ne iubesc atunci când le oferim puțină atenție și dragoste.
Toate bune tuturor și un an liniștit.

5 3

02.01.2016 09:34 petrisanmadalina

varianta 2 cred că este cea mai potrivită pentru formarea elevului

2 0

02.01.2016 11:02 Mihaela_Carmen_Danaila

Dacă tot avem prilejul să ne exprimăm opiniile aici, aș dori să spun că există o mare prăpastie la liceu între nivelul cunoștințelor ce se predau la profilul de real, matematică-informatică sau științe, adică fizică, chimie și biologie, și cel al cunoștințelor ce se predau la clasele de filologie. Acest lucru poate fi observat dacă urmărim mediile de examenul de bacalaureat de la profilul de real și profilul filologie. Cei de la filologie ar trebui să aibă în planul cadru și istoria artelor, și latina sau istoria civilizațiilor, nu știu, e mult prea lejer și obțin mult mai ușor note mari din această cauză. Ar trebui chiar să aibă o limbă străină la alegere scris la bacalaureat obligatoriu.

1 0

02.01.2016 12:30 Mihaela_Carmen_Danaila

Știu că nu are legătură cu subiectul despre care trebuia să vorbim, dar nu știu unde în altă parte aș putea să mai exprim unele opinii și eventuale soluții. Mulțumesc.

0 0

13.01.2016 22:50 mimaria

Nu e frumos, dar e o expresie: isi scot parleala la facultate. La filologie sunt 11-12 examene si vor avea renumeratie ca vai de ea, iar la contabilitate vor avea 5-6 examene, dar remuneratia va fi dubla sau tripla. Asta ca gluma.

3 0

02.01.2016 12:55 bizuca

Sa nu ne dezbatem parerile unii altora, ci sa privim peste "ei", pentru a vedea care este menirea educatiei unui popor,unui copil din popor si chiar a copilului nostru.
Daca vrem ca copilul nostru sa creada tot ceea ce i se va spune de altul, pentru ca el nu va avea cunostinte cu ce sa-l contrazica (sa-i spuna ca limba lui se trage din o limba nobila -limba latina ,daca la istorie i se va spune ca strabunii nostri nu au fost dacii si romanii....)atunci 3+2 nu mai fac 5, ci o alta cifra care va fi spusa de altul/altii.Iar el pe asta o va considera adevarata,pentru ca el nu stie sa socoteasca.
Oare la ce- l ajuta pe copil studierea democratiei ,daca el nu traieste intr-o democratie?La ce-i foloseste copilului meu sa studieze drepturile copilului daca institutiile care ar trebui sa-l apere de abuzurile de toate felurile,chiar ele deformeaza/incalca aceste reguli????
Voua dragilor de cate ori vi s-au incalcat drepturile???Iar voi vreti sa veniti in fata unor copii sinceri/puri, chiar proprii vostrii copii si sa le predati drepturile copilului,democratiei........cred ca este hilar...carachios as zice??!!!
Chiar daca invatamantul s-a reformat/schilodit in toate formele, el a supravietui numai dedicarii fiecarui dascal in parte.
Lupul da tarcoale turmei.....bravo colegei de mai sus despre modul cum si-a expus punctul de vedere.
Sa avem un an mai bun!!!
LA MULTI ANI!!!

6 0

02.01.2016 14:17 adi2adi

Deci este nevoie sa se studieze latina la clasa a VIII-a ca sa stim originea limbii romane si astfel strainii nu vor mai avea niciun argument (interesant).Propun atunci la clasele V-VIII 6 ore de romana si 2 de latina,in speranta ca toata lumea va fi multumita.

2 1

02.01.2016 13:52 ros_aurica

cred ca profesorii de limba romana si latina nu ar trebui sa fie suparati-oricum numai latina nu se face ci limba romana.este bine sa fie ore de TIC la toate clasele dar si educatia tehnologica ar trebui sa fie 2 ore/sapt.cel putin la clsV_VI pt.ca acum se formeaza abilitati practice necesare la orice liceu tehnologic sau sc.profesionala.De asemenea consider ca notiunile de fizica /chimie la cls.V_VI sunt greu de inteles-haideti sa devenim mai pragmatici ,sa invatam ceva de la alte sisteme de inv.din europaAr fi suficiente cate o ora la cls.VII_VIII.NOI,dascalii vrem in continuare sa suprasolicitam elevii cu notiuni mult peste puterile majoritatii si consider ca programul cadru trebuie facut pt.MAJORITATE. Pt.EXCELENTE sa fie clase si programe separate.
Ar fi bine sa nu uitam de necesitatea unei ore de Educatie pt.sanatate la fiecare clasa de gimnaziu-in aceasta etapa a vietii au mare nevoie elevii din mediu rural dar si urban.

0 0

13.01.2016 22:52 mimaria

Am propus sa nu fac 1-2 ore de latina si imediat s-a facut sedinta la clasa, am fost chemata si anuntata ca daca nu respect programa, voi fi reclamata la inspectorat. Asa ca am facut toate orele de latina. Pregatire suplimentara? - dupa ore, pe timpul meu, daca vor dori elevii sa vina.

4 3

02.01.2016 15:05 cami_pricop

Cred ca numarul de ore din TC este mai mult sau mai putin echilibrat.Poate ca nr. de ore de lb. romana si matematica ar putea suporta modificari...ar putea sa scada! Absolventii de gimnaziu , in opinia mea ar putea alege liceul dorit pe baza unei recomandari a colectivului didactic la nivelul fiecarei arii curriculare.In acest fel elevii ar fi mai putin stresati iar profesorii mult mai responsabili.Nu cred ca un profesor si-ar pune semnatura pe o recomandare falsa la disciplina sa ...pentru ca un copil ajuns pe baza recomandarii sale la un anumit profil nu ar face decat sa-l discrediteze in plan profesional neavand o pregatire pe masura recomandarii...si greseala savarsita o data, de doua sau trei ori ar da masura seriozitatii, calificative reale , gradatii, punctaje pe activitati sterile, s.a... si poate ca si aceste teste nationale date la sfarsitul clasei a IV-a, VI-a ar capata un sens real.In fine, sunt in asentimentul colegilor mei care cred ca trebuie schimbat fondul nu forma.

0 0

13.01.2016 22:53 mimaria

Ati auzit de lantul slabiciunilor? Mai bine examen. E mai corect.

3 6

02.01.2016 16:36 laurentias

Ora de consiliere ar trebui scoasă, în școli să fie suficienți psihologi care să sfătuiască copiii. În fiecare clasă să fie cel mult 15 elevi. Programele să fie simplificate, să fie mai multe ore la lb. romană pentru citit și povestit textul, scos ideile principale, dictări, etc, la matematică mai multe ore pentru exerciții de bază, știut fiind faptul ca elevii nu prea lucrează acasă și chiar dacă ar lucra se încurca ușor și nu are cine să îi sustina- mă refer la majoritatea elevilor, nu doar la cei câțiva de la școlile bune, care pricep instantaneu- iar colegii lor fac meditații în particular pentru rezolvarea temei...
Ar trebui ca toți elevii să dea un test de inteligență inițial, și să ni se zică și nouă cum să lucram cu cei cu iq 40, ca să obțină peste 5 la EN. Părerea mea: elevi mai puțini în clasă, programa mult aerisită, ajutor masiv de la psihologi, ca părinții vor doar să fie bine, și când nu e, singurii vinovați sunt profesorii! Religia- din cls. I până în cls. a XII mi se pare cam mult...N-ar fi mai bine să știm întâi ce cultură generală urmărim să aibă copiii noștri la sfârșitul gimnaziului?Îi îndopăm cu de toate, repede, repede, și ajung să nu știe nimic bine și sigur, ca dacă nu ar fi frecventat școală, erau nativ mai deștepți! Și nici șansele nu- s prea egale când e vorbă să meargă la liceu sau școală profesionala- de ce în comune sunt școli profesionale cu calificarea avicultură sau comerciant, și nu au șansă să se califice croitor, brutar, frizer, decât la acolo private sau prea departe de casă, unde este evident ca nu au bani să facă navetă, să se cazeze, etc. Sunt copii isteți la țară care ar trebui să se califice dintr-o meserie care să le permită sa- și deschidă un atelier, o mică afacere după ce termina școala, ce să mai zic? E putred învățământul românesc, ne chimie copiii, îi derutează si-i dezamăgește! Vor pleca sau vor rămâne aici să fie umilti de știm noi cine!

1 0

02.01.2016 19:42 tinaibic

Psihologii asculta, psihologii nu dau si nu au voie sa dea sfaturi!

1 0

02.01.2016 20:07 laurentias

Da, asa e cu psihologii, dar si peretii asculta... atunci poate sa tina orele de consiliere personal calificat sa dea sfaturi, sa discute cu ei temele de la dirigentie cineva calificat pentru asta. Procesorii sa-i invete buchia disciplinei lor, iar alt personal sa se ocupe de activitati extrascolare, plus stingerea incendiilor, plus autocunoasterea, orientarea in cariera, etc. Poate ca sfaturile pe care le dam acasa copiilor nostri conform convingerilor noastre de viata nu coincid cu nevoile si convingerile familiilor lor.

6 0

02.01.2016 17:17 panteruta

Am citit cu atentie comentariile colegilor;sunt dezamagita de reactiile unora care nu fac decat sa si apere disciplina,fara sa gandeasca ca invatamantul are nevoie de reala schimbare,de programe aerisite si de formarea abilitatilor si deprinderilor practice pentru sanse reale de reusita in viata . As alege varianta 2 !

2 0

13.01.2016 22:55 mimaria

Si eu as vrea programa aerisita.

7 0

02.01.2016 20:27 cami_pricop

in opinia mea nu sunt discipline importante si discipline lipsite de importanta...sunt doar dascali dedicati si salariati ! Problema nu este insa doar la ei.Fara dotari corespunzatoare nu sunt fericiti nici copiii si nici prof. de sport de ex., chiar daca vor avea 10 ore de sport pe saptamana.Scoala gimnaziala trebuie sa puna bazele unei pregatiri diversificate, care sa dea posibilitatea copiilor sa aleaga mai tarziu o scoala, in cunostinta de cauza.Sa poata primi o masa la scoala, sa poata alege optionale in functie de pasiunile lor si sa poata beneficia toti de scoala dupa scoala ...iar examenele sa fie altfel gandite, sa devina examene de admitere! Ar fi mult mai motivante examenele organizate la licee, unde in functie de profilul dorit ar trebui sa se evalueze cunostintele la nivel de performanta ( de exemplu pentru stiintele naturii -fizica, chimie, biologie), iar la celelalte doar nivel de baza!Deci schimbari de fond nu de forma!

1 0

13.01.2016 22:57 mimaria

Vrem sa ne intoarcem scoala noastra si nu ni se da avizul! E consolidata, renovata, dar... fenomenul Colectiv a lovit unde nu trebuie - la noi. Au venit cu noi idei, cum nu exista in nicio alta scoala din tara. Nu avem cand face o pregatire, datorita inghesuielii.

7 0

02.01.2016 21:53 monicadobre

Din pacate, desi suntem majoritatea cadre didactice si ne lovim zilnic de aceleasi probleme - clase numeroase, timp insuficient pt a fixa foarte bine multe elemente importante din materia pe care o predam, elevi indisciplinati si tupeisti - nu realizam ca ne cramponam de niste maruntisuri care ne invrajbesc unii impotriva altora. Nu va dati seama ca asta se doreste? sa fim dusmani in loc sa fim uniti, pt ca, daca suntem uniti, ne atingem un tel mai usor, asa...unii de o parte si altii de alta parte a baricadei...suntem mai usor de dezbinat. Dezbina si conduce! daca imi amintesc bine de la istorie.
Nu stiti deja ca programele sunt facute in batjocura? Ca predam la limbi moderne elemente grele de gramatica inaintea limbii romane, iar la fizica se invata niste mecanisme inainte sa se invete anumite calcule la matematica? Cu asa programe, nu e de mirare ca mergem de-a-ndoaselea.
Pacat...pentru ca suntem cu totii (cadrele didactice) trecuti prin inspectii si suprainspectii, grade din ce in ce mai grele, cu cheltuiala si recompensa minima, si totul se face parca spre a ne sfida, a ne umili tot mai tare (se vede acest lucru prin cele 3 propuneri de modificare de mai sus).
Dragi colegi, nu va mai irositi energia acumulata acum cu ocazia concediului de iarna pe discutii contradictorii. Suntem toti in aceeasi oala, si daca e sa ne taie ore sau ne faca norma de 24 de ore, o vor face, fara sa ne mai ceara parerea. Pacat de noi, ca punem suflet in tot ce facem si nu suntem respectati!

4 0

04.01.2016 15:55 aciobanitei

Corect.

1 0

05.01.2016 20:05 tonyca

Aveti perfecta dreptate !!!!

0 0

13.01.2016 22:58 mimaria

Asta era ideea.

6 0

03.01.2016 16:26 butancrys

Dar continuturile programelor nu se modifica ? Zice-se ca scoala se pliaza pe nevoile elevilor, dar cum? Se constata cu stupoare ca elevii sunt tot mai dezinteresati de aceasta. Cred ca trebuie selectate continuturi si maniere de prezentare moderne, atractive, care sa se plieze pe realitatea actuala.

1 0

13.01.2016 22:58 mimaria

In alta tara.

4 2

03.01.2016 17:48 cati_solca

Varianta 2!

1 5

03.01.2016 20:52 SpiridonS

Varianta 3 !

0 6

04.01.2016 10:08 simona-alina

varianta 3!

10 1

04.01.2016 11:45 aciobanitei

Schimbați programele si manualele, nu planurile cadru.De aici se vede ca dezbaterea e de forma si are ca unic scop invrajbirea. Ati pus carul înaintea boilor si se vede doar copacul , nu si pădurea.

8 1

04.01.2016 12:24 kati72

Sunt profesor de limba română şi sunt multe lucruri ce mă nemulţumesc în parcursul didactic. În primul rând, la clasa a-V-a cele 5 ore nu sunt suficiente pentru predarea, învăţarea, aprofundarea şi evaluarea conţinuturilor prevăzute în programă. Programa ar trebui decongestionată şi apoi revizuirea numărului de ore. În ceea ce priveşte limba latină, sunt de acord, dar v-aţi gândit să ne plătiţi ora obligatorie de pregătire suplimentară pentru care facem şi o tonă de hârtii? Şcolile au, în general, un profesor de lb.română care va rămâne cu 16 ore în loc de o normă întreagă. Cum veţi rezolva această problemă? În plus, profesorul de lb. română e şi ,,cal de bătaie "în şcoală. Pregăteşte teze, le aplică, dă simulări, le corectează, face raport, măsuri de remediere, pregătire pentru olimpiade şi concursuri, pregătire cu elevii cu ritm lent de învăţare, merge la şedinţele cu părinţii la clasele unde predă, are câteva comisii metodice în unitate, trebuie să pună cele mai multe note în catalog etc. Nu lovesc în ceilalţi colegi, apreciez munca fiecăruia, dar am predat limba franceză cu mult timp în urmă şi era relaxant, nimic prea aglomerat şi, dacă elevii stiau sau nu, nu interesa pe nimeni, totul era roz. Acum, dacă elevii obţin rezultate slabe la evaluările naţionale, responsabili sunt profesorii de lb. română şi matematică.

4 0

04.01.2016 15:53 aciobanitei

Total de acord.

7 0

04.01.2016 19:04 dagostino

Sunt de acord cu ceea ce ati enuntat si cred ca e foarte grav faptul ca intr-o scoala in care profesorii de romana sunt titulari vor exista restrangeri de activitate din cauza scoaterii orelor de romana si latina.Dar poate ca acest lucru se si urmareste, odata ce o ora de lb. romana este scoasa , in fiecare dintre cele trei variante. Au inceput cu romana pentru ca erau cele mai multe ore la clasa a V-a dar, daca nu luam atitudine, indiferent ce disciplina predam, vor continua cu matematica, limbile moderne.......pana cand le va conveni numarul de profesori someri. In loc sa fim uniti, pentru a fi puternici, ne dezbina, pentru a ne putea conduce:"Divide et impera!"(Dezbina si cucereste!)

1 0

04.01.2016 22:25 lacramioarafratiman

Ce frumos suna in limba latina. NU??? Peste cativa ani daca se vor mai folosi citate in limba latina o sa fie luate de elevi ca fiind intr-o limba straina. As vrea atunci sa le raspunda cei care sustin scoaterea limbii latine din scoala.

1 8

04.01.2016 16:24 woopslg

SA SE SCOATA TOT , copiii pierd vremea degeaba la scoala. Ce le trebuie atata matematica , romana, chimie, sport daca profesorii intra DEGEABA la ore. JALNIC a ajuns invatamantul ROMANESC!

5 1

04.01.2016 19:11 dagostino

Nominalizati ce profesori nu-si fac datoria la ore! Daca nu aveti curajul sa faceti acest lucru, ar trebui sa va fie rusine sa mai intrati pe acest site pentru a va scrie parerea" JALNICA" (pentru ca tot va place acest cuvant).

3 8

04.01.2016 16:31 woopslg

PREA PUTINI PROFESORII ISI FAC TREABA LA CLASA. AU MAI RAMAS IN SISTEM profesori pensionari plictisiti, profesori slab pregatiti si prea putini profesori buni. Deci ce conteaza ca fac 4 ORE DE ROMANA sau 5 ORE DE ROMANA la clasa a V a , daca profesoara intra si nu le spune nimic, iar eu ca si parinte sunt obligat sa pregatesc copilul in particular. Pentru mine O ORA in plus de romana in care nu se face NIMIC inseamna PIERDERE DE TIMP.

1 5

04.01.2016 17:06 aida_adriana

Aveţi dreptate

4 1

04.01.2016 19:23 dagostino

"PREA PUTINI PROFESORII ISI FAC TREABA LA CLASA".....Acum" inteleg" afirmatia dumneavoastra anterioara cu privire la orele de lb romana.Acestea au fost prea putine in cazul dumneavoastra, pentru ca nici acum, parinte fiind, nu stiti sa scrieti corect (vezi cuvantul PROFESORII). Cred ca , pentru a nu scrie gresit si copilul dumneavoastra, nu ar trebui sa-l pregatiti in particular, cum ati spus, ci sa cereti mai multe ore de romana in scoli.

3 2

04.01.2016 22:15 lacramioarafratiman

Asta se intampla pentru ca nu luati masuri in acele cazuri particulare. Se pot face sesizari in acest sens si nu sa catalogati pe toti profesorii ca fiind neseriosi. Ar trebui sa infruntam adevarul si sa fim in stare sa cerem mai mult de la societatea de astazi. Ne multumim sa criticam si sa ne pregatim copiii in particular, multumiti ca puteti face acest lucru, iar alti parinti nu. Imi pare rau ca iubitul dumneavoastra copil nu a avut sansa sa studieze aceasta disciplina cu un profesor talentat si devotat. Sunt sigura ca nu mai aprobati reducerea numarului de ore daca profesorul reusea sa se apropie de el. Bine ar fi fost sa ne fi redus materia pentru a avea mai mult timp pentru a folosi metode moderne atractive si adaptate varstei elevilor.

10 0

04.01.2016 17:04 aida_adriana

Varianta 2
Reforma în învăţământ nu se face reducând numărul de ore de la o disciplină sau alta, ci prin revizuirea programelor şcolare. Disciplinele din gimnaziu au rolul de a forma cultura generală a copiilor, cultură generală care lasă de dorit la foarte mulţi oameni. În programele revizuite trebuie corelate notiunile teoretice cu aplicabilitatea lor în practică. S-a vorbit despre rezultatele obtinute la testele PISA, acestea pun accent pe aplicabiliatea notiunilor teoretice, ceea ce şcoala nu o face în prezent.

7 4

04.01.2016 20:20 dagostino

Nu inteleg de ce apreciati varianta 2, in care se renunta la ora de consiliere si orientare, care devine optionala. Daca se va scoate aceasta ora, cine va face “munca” dirigintelui? ( sedinte cu parintii, situatii la sfarsit de an , motivarea absentelor, etc.). Nu cumva va intra in fisa postului, adica se vor face obligatoriu aceste activitati, fara a fi remunerat profesorul diriginte? Cred ca se va ajunge ca profesorul diriginte să facă muncă voluntară, desi face toate situatiile statistice.
Cu alte cuvinte, se va renunta la ora de dirigentie si astfel ni se va lua 10% din salariu (desi vom face munca dirigintelui).
Sunteti de accord cu asa ceva sau intelegeti altfel scoaterea orei de consiliere si orientare care, dupa cum apare in varianta 2, devine optionala?

3 1

06.01.2016 17:22 sarmissa

http://www.colegiumaniucarei.ro/ckfinder/userfiles/files/DIRIGINTIA%20SI%20CONSILIEREA.pdf.pdf
Se confundă noţiunile. Toate cadrele didactice au la dispoziţie ghidul metodologic Dirigenţie şi Consiliere. Poate fi găsit la adresa de mai sus.

3 1

04.01.2016 20:41 mykmyk

Pentru dagostino, fac următoarele precizări:
1)dascălii nu-și fac treaba la clasa, ci își fac datoria de profesor;
2)respectul față de dascăli este o lecție extrem de importantă în ascensiunea unui elev.
Părinții mei nu au bârfit niciodată în fața mea vreun profesor, chiar dacă în sufletul lor erau, poate, nemulțumiți, cu atât mai mult, nu ar fi îndrăznit să facă asta public, adică pe site-ul didactic.
Meditația este opțiune personală, și eu mi-am pregătit copilul, dar pentru performanță(gen concursuri naționale și internaționale). Unii aleg să-și mediteze copiii din diferite motive: pentru că și ei doresc performanță, pentru că nu au timp să se ocupe de copii, pentru că singuri nu învață sau nu înțeleg. Investiția în copil este cea mai importantă dintre investiții, pentru că este pe termen lung. Păstrați-vă banii, pentru că, oricum, în cazul dumneavoastră, cred că-l meditați degeaba, dacă vă moștenește același respect pentru dascăli.

2 0

04.01.2016 21:11 mykmyk

Imi cer scuze lui dagostino, am vrut sa-i raspund parintelui woopslg, dar m-a enervat atitudinea fata de dascalii despre acre zice ca nu-si fac treaba la clasa, ccea ce este OK.Este bine ca isi fac datoria la claa, si nu treaba.

4 0

04.01.2016 21:12 dagostino

Planul secret conspiraţionist antiromânesc al celor din spatele acestei monstruoase decizii este acela de a elimina sistematic şi pe nesimţite din şcoala românească tot ce este legat de ROMÂNISM şi PATRIOTISM, de ideea de neam şi ţară, de sentimentul de dragoste faţă de aceste plaiuri strămoşeşti, idei pe care profesorii de Lb. Română+Lb. Latină , precum şi de Istorie şi Religie, dar şi dirigintele la orele de Consiliere şi Orientare, le pot sădi în sufletele copiilor exact atunci când le înţeleg cel mai bine şi le păstrează vii întreaga viaţă.
Dragii mei compatrioţi vreau să vă dau un sfat:
NU LE FACEŢI JOCUL MURDAR ACESTOR SLUGI ALE STRĂINILOR (n.a. – membrilor comisiei antiromâneşti, care a pus la cale „cele 3 variante” de distrugere a naţiei române), ŞI NU SUSŢINEŢI NICIUNA DINTRE CELE 3 VARIANTE.

Spuneţi toţi în cor că sunteţi români şi nu vreţi să deveniţi altceva, eliminând disciplinele de studiu care cultivă ideea de neam şi patrie.

0 0

04.01.2016 21:12 mykmyk

Tastele îmi fac probleme, credeți-ma că știu să scriu!

5 4

05.01.2016 04:48 cozmincozma

Propunerea mea:

lb romana 4-5 4-5 4-5 4-5 tc min 4

lb engleza 3 3 3 3
lb m 2 1-2 1-2 1-2 1-2 tc min 4

matem+inf 4-5 4-5 4-5 4-5 tc min 4

biologie 2 1-2 1-2 1-2
chimie - 1-2 1-2 1-2
fizica - 1-2 2 2
tehnologie 2-3 2 - - tc min 4

istorie 2-3 2 2 2-3
geografie 2 2 2-2 2-3 tc min 4

ed fizica 2-3 2-3 2-3 2-3
ed plast 1-2 1-2 1-2 1-2
ed muzicala 1-2 1-2 1-2 1-2 tc min 4

consiliere 1 1 1 1 tc 1 TOTAL 25 + 3/5 CDS

Ce parere aveti?

3 6

05.01.2016 11:42 angelap

Sunt de acord cu cele trei variante in cazul disciplinelor exacte.Si daca totul este computerizat de ce sa nu fie si TIC ul in trunchiul comun?

5 1

05.01.2016 16:07 a_florina

Bun, dar din ce vad se creste numarul de ore pe saptamana al elevilor si iar se ajunge la discutii pe tema asta, stiindu-se faptul ca toate scolile dispun de optionale la maximum.
Inteleg ca toata lumea vrea TIC, dar trebuie sa ne gandim intai la dotarea scolilor. Scolile din mediul rural ca si majoritatea din mediu urban au ramas cu acele calculatoare date de minister in urma cu 11-12 ani, aparatura ce abia mai misca asta referitor la cele care mai sunt functionale. Mai bine se schimba programa si se introduceau in cadrul Educatiei tehnologice la cls. a 7-a si a 8-a capitole mai multe de Tehnologia Informatiei.
Decat radiatii in plus, mai bine ne-am gandi la sanatatea copiilor, deci eu as vota pentru inca 1 ora de sport si pentru introducerea orelor de EDUCATIE PENTRU SANATATE, ca astfel o sa avem un popor mai sanatos, eleve care sa nu mai devina mame din scoala, mai putini copii obezi sau care sa consume tutun, alcool sau etnobotanice, etc... Mai ales ca si orele de consiliere si orientare devin optionale la unele clase, deci si capitolul educatie va lasa de dorit.
Privitor la religie, subscriu celor scrise de acel parinte. Nu cred ca religia ii invata ceva rau, cred ca e necesara inca la aceste varste. Mai potrivit ar fi sa fie scoasa la nivel liceal.

1 1

09.01.2016 17:05 ge

Nu cred ca stiti ce inseamna Biologie. Un capitol care sa contina Ed pt sanatate intr-o tara unde bolnavii sunt in numar mare, mizeria e in floare, viata se distruge pe zi ce trece din cauza nepasarii, dezinformarii si prostiei umane de a se crede destepti, invatand formule pe de rost si nefiind in stare de a acorda un prim ajutor este prea-prea putin de a-i face pe copiisa constientizeze ca sanatatea este cea msi importanta. Daca nu ati fi sanatoasa ati mai putea preda? V-ar conveni sa le predati unor copii bolnavi? Cred ca da , dupa modul cum ati pus problema! Felicitari! Sanatatea viitorilor romani e pe maini sigure cu astfel de oameni ca dumneavoastra!!

2 3

05.01.2016 16:58 a_florina

Cum sa ti un copil de 13-14 ani la scoala atent timp de 7 ore/zi, dupa care sa-l trimiti sa-si mai faca si temele inca 3-4 ore. Pai la cate ore de studiu ajung zilnic acesti elevi? In Legea Educatiei Nationale nu apareau atatea ore/saptamana. 30-31?
Ma asteptam sa se umble mai mult la continuturi astfel incat sa nu mai fie nevoie de optionale si sa se comprime nr. de ore al elevilor, nu sa se introduca noi obiecte de studiu. Credeti ca aceste generatii nu se descurca cu tehnica sau tehnologia?
Parca mai potrivit ar fi daca: la un anumit nivel de clasa ora de latina nu va mai fi tinuta separat ci eventual inclusa ca un capitol al obiectului Limba Romana, orele de Tehnologia Informatiei cu capitole in cadrul Educatiei Tehnologice, Religia - Istoria Religiilor in cadrul obiectului Istorie, Educatie pentru sanatate - capitol in cadrul obiectului Biologie.... S-ar gasi cate putin loc pentru toate si elevii si parintii ar fi mai multumiti pentru diminuarea orelor de clasa pe sapt. si randamentul copiilor poate va fi mai mare.

3 0

05.01.2016 20:00 expertiza

Se tot vorbeste de numarul maxim sau minim de ore, dar nimeni nu vorbeste despre numarul minim sau maxim de elevi dintr-o clasa. Nimeni nu-i intreaba pe elevi daca nu cumva ar intelege mai bine informatiile transmise de catre profesori daca ar fi 10-15 elevi in clasa. Atunci ar avea timp profesorul sa-si predea materia cum trebuie si nu am mai fi nevoiti sa le umflam buzunarele la meditatii. Ore sunt suficiente, numai ca informatia se transmite lacunar in mod deliberat. Nu i-a intrebat nimeni pe bietii elevi care stau obligatoriu cate 6 ore la scoala, 2 la meditatii plus pregatirea celorlalte ore, cum se simt, sau daca rezista ritmului. Personal trebuie sa-mi pregatesc in particular copiii la romana, matematica, 2 limbi straine, fizica, chimie, biologie/informatica. Acest fapt este cauzat de dezinteresul profesorilor de la clasa. Unde mai pui si faptul ca suporta umilinte de la profesorii cu care nu fac pregatire, dar ii au la clasa ca profesori. Si atunci de ce mai vorbim de nr mic de ore? Ce ziceti de profesoara de romana care nu si-a terminat materia in niciun an, care nu a dat niciun TEST si care i-a terorizat la clasa pe copii, iar directorul si inspectoratul au ridicat din umeri neputinciosi? De ce sa marim nr de ore, sa aiba timp doamnele de insulte? Dupa cate se vede invatamantul se face in particular. Mi-as fi dorit ca parintii sa aiba posibilitatea sa opteze pentru invatamant la fara frecventa. Cati dintre parinti nu au trecut si trec prin astfel de situatii, si apoi ne intrebam de ce sunt copiii surmenati. Si daca vreti reforma, eu mi-as fi dorit sa am posibilitatea sa optez la fiecare disciplina pentru un anumit profesor, nu cum este acum, spiritul de turma, daca esti intr-o clasa trebuie sa accepti profesorii numiti de director la clasa respectiva. Fiecare elev are ritmul sau, personalitatea sa, nu toti suporta la fel violenta verbala a profesorilor, discriminarile pe care le fac in clasa. Performanta se face cu multe sacrificii intr-un astfel de sistem.

3 0

05.01.2016 20:30 tonyca

Dezbaterea publica este doar de fatada.Sunt mai mult ca sigura ca algerea se va face la "nivel inalt" deci nu ar trebui sa se creeze dispute intre profesori .Toate materiile au insemnatatea lor in formarea elevilor .Dar oare de ce nu se modifica programa ??? De la ea porneste totul ... Sa avem un an bun cu reusite profesionale !

2 1

05.01.2016 22:21 emil Acest comentariu a fost moderat de emil

Trebuie sa intelegeti ca programa se va schimba DUPA aprobarea unui plan cadru. Nu vi se pare normal?
Dezbaterea publice este buna. Uneori, aveti dreptate, ea este pusa ca sa faca imagine buna celor care decid, dar poate ca nu e numai asa!
Cat priveste decizia, cred ca va depinde si de noi daca stim sa fim fermi si rationali, sa privim lucrurile in ansamblu dar mai ales sa vedem interesul elevilor si nu al disciplinei pe care o predam....
Va rog sa accesati si sa raspundeti si sondajului pus pe prima pagina. Multumesc!

2 0

06.01.2016 10:38 SicaVirdol

E discutabil de unde să luăm din ore și unde să adăugăm.Fiecare profesor trage foc la oala lui.După părerea mea ar trebui ca numărul de ore pe zi să nu depășească 4 ore pe zi la ciclul primar , 5 ore pe zi la ciclul gimnazial și 6 ore pe zi la liceu și școli profesionale.
Cea mai arzătoare problemă este actualizarea programelor și a cerințelor adaptată la numărul de ore pe fiecare disciplină.La ora actuală programa este foarte încărcată și nu este legată de practică.Ce rost are să învățăm noțiuni care nu le aplicăm niciodată în viață? La rândul lor manualele nu mai sunt actualizate sunt depășite fizic și moral.Foarte mulți profesori se tem că dacă la școală e prea simplu pierd pregătirea în particular

9 1

06.01.2016 15:23 VlaicuSimona

Optez pentru varianta 2,care mi se pare mult mai buna.Orele de Educatie-Tehnologica trebuie mentinute in TC fiind necesare si utile la toate clasele de gimnaziu; sunt ore relaxante, asteptate de elevi cu mult interes si placere.Este suficienta o singura ora la toate clasele, deoarece elevii invata la aceasta disciplina foarte multe lucruri utile in viata.
Sunt de acord cu revizuirea programei scolare care este foarte incarcata si sa se puna mai mult accent pe latura practica; sa se tina cont ca aceasta disciplna se studiaza in toate tarile UE, unde sunt alocate mult mai multe ore decit la noi.

5 0

06.01.2016 23:41 ezinca

Schimbați programele si manualele, nu planurile cadru.De aici se vede ca dezbaterea e de forma . Ganditi-va la elevi, cat stau la scoala si cat invata acasa.Ce este copilaria acestor elevi ?Gasiti mai bine metode moderne si practice de predare, obligati cadrele didactice sa le aplice si sa transmita ceva elevilor.Programul ar trebui sa fie mai lejer ptr. ca cei ce vor sa invete sa se poata pregati fara prea mult stres.

3 0

07.01.2016 10:41 polistef

Calitatea actului educational trebuie reformata; ma refer la metodele de predare invechite, manualele sunt cu grad de dificultate ridicat,existenta profesorilor necalificati cu studii medii, alesi de inspectorii ISJ pe baza unor subiecte facile ,fabricate si corectate de ei insusi, in timp ce tinerii profesori, calificati sunt ciuruiti si eliminati din sistem, fara mila si nu vreau sa omit numarul mare de ore cadru pentru elevi. Cauzele obezitatii la elevi vin din alte directi, nicidecum,, insuficientele ore de sport" , care sunt timp pierdut si cheltuirea banului public inutil .

2 2

07.01.2016 10:46 luminita2000

Este o mare bătaie de joc la dresa disciplinelor umaniste.Ce nevoie mai au elevii să cunoască geografie, istorie, latină?Istoria e un îndreptar care dezvoltă gândirea și capacitatea de a analiza evenimente, fenomene, procese istorice, lucruri de mare actualitate, dar care pot fi primejdioase pentru cei de sus.Nu?Ce rost au orele de chimie de la clsa a-v-a când la noi în țară nu există industrie chimică?Dar prea multele ore de educație fizică?Acestea nu se fac conform programei.Nu se fac ore de gimnastică, avem generații de scoliotici, se joacă footbal sau elevii fac ce vor pe teren.De ce să fie scoasă latina?Nu mai e nevoie să se știe rădăcinile lingvistice ale acestui neam?Sau ne e rușine.Eu propun să învățăm cu toții limba romanes, dacă există.Este un act ce semănă cu un pucci cultural.Rușine!!! Iar noi toți vom fi responsabili de viitorul acestei nații.A cunoaște istoria este un act de patriotism.Dae ce nevoie mai avem astăzi de buni cetățeni, de oameni capabili să deceleze, să compare, să analizeze, să interpreteze fapte,,etc.Mai bine întrebați elevii șo părinții care sunt orele la care vin cu plăcere și care âi dezvoltă ca oameni!Ore de matematică gârlă, iar părinții cgeltuiesc sume fabuloase la meditații pentru că din clasă elevii nu pricep nimic.Desi sunt 4 ore pe sâptămînă rezultatele la matematică la Testele Naționale sun mediocre.Oare de ce?Dar nimeni nu se atinge de aceste ore.E o solidaritate sau o conspirație?Cu ce deranjrază, domnilor specialiști istoria și geografia?Rușine șefilor din minister care îi reprezintă pe profesorii de istorie și geografie.Vă e teamă că vă pierdeți funcțiile căduțe, comode și nesimțite, dacă susțineți mentinerea numărului de 2 ore de istorie și geografie?Sau nu vă place la catedră.Dați-vă demisia de onoare.Programele sunt de vină, nu planul cadru.Profesor

5 1

07.01.2016 17:34 crisulina99

tic si educatiea tehnologica sunt materii interdisciplinare unde elevii invata sa faca ceva concret, produse realizate de mainile lor felicitari pe hartie/digitale, site-uri, sunt altfel de discipline pe care elevii le indragesc si le sunt utile in viitor. Dar sunt lasate la urma in planul cadru, doar var 2 e mai ok!

4 1

08.01.2016 21:02 Ana07273

Aveti perfecta dreptate.
Varianta 2 este cea buna.

4 1

07.01.2016 23:02 ag_dana

varianta 2

4 1

08.01.2016 08:45 Kathrine

Varianta a II-a, categoric.

2 1

08.01.2016 17:13 bobocutza

Acum, când suntem in era tehnologiei ,când copiii nostri sunt preocupați de tot ce înseamnă tehnologie, cum sa eliminați educația tehnologica la clasele V și VI? Da, sa umblați la programa acesteia, fiecare școală sa fie dotata cu cabinet de educație tehnologica, sa se pună mai mult accent pe partea practica, nu incarcati copiii cu multe notiuni teoretice. Ați fi surprinși sa -i vedeți pe copii cât sunt de interesați de tot ce înseamnă lucru practic. Cred ca este foarte important sa dam posibilitatea copiilor , sa-si dezvolte prin aceasta ora de educație tehnologica , imaginația, creativitatea, etc și bineînțeles pregătiți pentru viitor,în tot ce înseamnă domeniu de activitate. Pe lângă romana, matematica, etc, aceștia mai au nevoie și de astfel de ore, de pregătire tehnica.
Optez pentru VARIANTA 2

4 1

08.01.2016 21:16 Ana07273

Este foarte adevarat si corect ceea ce ati comentat.
Optez si eu pt Varianta 2.

2 0

08.01.2016 17:44 dosotean

In primul rând trebuie sa începem cu schimbările la programa si pe urma modificam planul cadru. Cum sa faci fizica sau chimie din clasa a V_a pe programa actuala. Sau cum sa scoți o ora de limba romană deal clasa a V-a fără sa schimbi programa.

6 2

09.01.2016 11:33 lili_muntean_tm

Varianta 2 pare mai buna, insa am si eu comentarii de facut. De ce dispare ora de consiliere? Nu numai orele de limba romana sunt prea multe ci si cele de matematica, istorie si geografie. In nici un caz nu trebuie renuntat la nici o ora de sport. Solutia consta in scaderea cantitati de continut. Multa materie este total depasita moral! Suntem in urma cu aproape 30 de ani, este ridicol. Normal ca nu vor copii sa citeasca texte arhaice din care 75% la suta din cuvinte nu se mai folosesc si reprezinta un efort inutil! La fel si cu matematica. Nu este corecta examinarea doar din matematica si limba romana, sa fim seriosi! Iar manualele, ce sa mai vorbim..... De TIC este clar nevoie. De religie nu, mai ales ca se face indoctrinare nu educatie religioasa. Aceasta ca subiect poate fi usor cuprinsa in educatia civica. Restul sa se faca in biserica! Nu inteleg de ce un copil are nevoie de note la religie...este ridicol!
Ar mai fi multe de comentat...Ar trebui umblat la continut nu doar la forma....Ar trebui investiti bani in dotari nu publicatii sterile....
Este nevoie de dezvoltarea creativitatii mai mult decat de memorare.
Si de ce s-a uitat de educatia pentru sanatate? Asta nu este importanta? Si perioada de practica.....Iarasi doar se carpeste...

1 1

09.01.2016 12:22 intuitext_

Din punctul de vedere al studiului limbii straine 2, as avea o intrebare. Liceele vocationale care au tot gimnaziul 1 ora/ saptamana, pana la clasa a X-a chiar, pot face performanta cu 25-28 elevi in clasa????? Vi se pare normal in conditiile in care azi mobilitatea fara cunoasterea limbilor straine e egala cu zero?

1 0

13.01.2016 23:28 Mihaela_Carmen_Danaila

Orice limbă străină, că e prima sau a doua, nu trebuie să aibă mai puțin de 2 ore pe săptămână în nicio școală, indiferent de profil.

4 1

09.01.2016 16:03 remil3670

Suntem in era tehnologiei.
Sa nu se elimine educația tehnologica la clasele V și VI!
Este nevoie de dezvoltarea creativitatii, ca elevii sa invete sa faca ceva concret.
Azi nimeni nu vrea sa puna mana sa realizeze un produs.
Optez pt Varianta 2.

1 1

09.01.2016 16:42 ge

De asta suntem un popor de oameni bolnavi cu cele mai multe farmacii pe cap de locuitor. De asta suntem pe locurile fruntase la numarul de avorturi pentru ca avem doar unele displine la care se face evaluare la sfarsitul unei SCOLI GENERALE, la care fac atatea ore de meditatii pe chestiuni teoretice si tot pe ultimele locuri suntem la testele nationale. Educatia pentru sanatate este un lucru primordial pentru omenire. Faptul ca nu stii sa acorzi primul ajutor unui om pentru a salva o viata este ceva de neconceput intr-o soc democratica. Aici as fi de acord sa se dea un examen care te pregateste pt viata, nu pt niste cunostinte pe care le vei uita. Nu are cum sa se rezume la un capitol Biologie care te invata sa recunosti plantele care sunt utile, structura si functiile unui organ si cum sa protejezi mediul ca sa nu devina toxic. De asta suntem si o tara mizera! Felicitari celor care nu inteleg importanta acestui obiect si promoveaza reducerea orelor de biologie! Elevii iubesc aceasta displina mai mult decat cifrele si cuvintele, care tb sa le invete de frica pt ca au un examen obligatoriu de dat pt a pleca la slugarit in afara!
,

5 0

10.01.2016 11:49 livia13

În cariera de cadru didactic am auzit de nenumărate ori, din partea elevilor și a părinților acestora, întrebarea:” De ce trebuie să învăț fizică, istorie, chimie, gramatică, educație plastică, că doar nu voi avea nevoie de ele, eu vreau să devin IT-ist?”
Și tot de atâtea ori le-am explicat, calm, că au nevoie de toate obiectele din orarul lor.
În primul rând OMUL este o ființă complexă care trebuie să se cunoască și să se înțeleagă pe sine și pe ceilalți. Pentru a înfăptui acest lucru are nevoie de cunoaștere. Într-o viață de om se învață mult, însă nu toate cunoștințele ne sunt evaluate zilnic de către profesori ci, mai ales, vor fi evaluate de oamenii cu care venim în contact, care nu pun note, doar ne acceptă sau nu.
În discuția cu eleviii de gimnaziu, le-am argumentat astfel pentru fiecare dintre obiectele pe care le studiază, în prea hulita programă școlară.
Limba română îi învață să vorbească și să scrie corect în limba lor maternă. Analiza gramaticală este aridă și plicticoasă, dar este necesară fiindcă unii dintre ei la 16-17 ani visează să studieze dreptul sau jurnalismul, meserii care necesită o perfectă cunoaștere a acesteia. Literatura română este o cale de a cunoaște caractere umane, istoria țării și lumii, de a-i iniția în tehnica realizării unei scrisori sau cereri, a compunerii unui text logic despre orice subiect, îi ajută să-și exprime sentimentele prin versuri.
Limbile străine sunt foarte necesare în lumea multiculturală și plurilingvistică în care trăim. Elevii și părinții lor au ferma convingere că engleza este singura limbă utilă. Nu este așa. Mult mai ușor te vei integra într-o țară dacă vei putea comunica în limba acesteia.
Matematica, cea ”grea” și de niciun folos, de fapt te ajută să gândești logic, să găsești soluții inteligente la problemele vieții. Le-am exemplificat prin următorul exemplu: ești medic, ai suficienți bani să-ți faci o casă. Chemi specialiști să ți-o construiască. Ei îți cer o anumită sumă de bani pentru X metri pătrați de parchet. Dacă nu poți calcula rapid și corect aria suprafeței (după formula învățată la geometrie), riști să fii înșelat de o persoană cu mai puțină școală. Ce jignitor! Fără matematică nu poți deveni arhitect sau artist plastic, aviator, marinar. Nu vă lăsați în baza ordinatorului, el te poate părăsi la greu!
Când elevii aud de obiectul numit fizică îl confundă cu educația fizică, apoi li se pare fără rost fiindcă nu au cum să înțeleagă că ei trăiesc după legile fizicii, că fenomenele din interiorul și jurul lor se desfășoară după legi, nu haotic. Ce-ar fi ca legea gravitației să se ”supere” și să nu mai acționeze?! Pot fi date multe alte exemple.
Biologia este necesară autocunoașterii corpului pentru a nu confunda poziția ficatului cu cea a rinichilor sau să ceară farmacistei ”un ceai de prostată” pentru durerea de gât! Medicina nu se poate face fără biologie.
Chimia, altă ”sperietoare” pentru elevi, îi ajută pentru a înțelege din ce substanțe este alcătuită ființa umană și lumea înconjurătoare. Ce uimiți sunt unii când află că zilnic mănâncă NaCl!
Și mai mulți se întreabă de ce se studiază limba latină în clasa a VIII-a. Simplu: nu poți deveni avocat fără să cunoști puțină latină. Nu poți ajunge farmacist, inginer silvic fără să ai idee despre limba latină încă de mic. Cu alte cuvinte nu poți visa să devii arheolog fără a avea minime cunoștințe despre această limbă, cât mai devreme.
Mă supără lipsa de interes pentru muzică, desen și educație fizică. De fapt sunt esențiale pentru exprimarea unor calități proprii ființei umane: creativitatea. Dacă nu ai voce muzicală, poți fi un inteligent ascultător al muzicii, dacă nu reușești să desenezi pentru expoziții, poți să te relaxezi desenând. Educația fizică este vitală, îi învață pe copii să meargă corect, să facă mișcare zilnic, să învețe șă să practice sporturi, care implică spirit de echipă, corectitudine.
Educația tehnologică este cea care ar trebui să-i pregătească pentru meseriile cerute pe piața muncii. Lipsa atelierelor în care elevii să ”facă” ceva cu mâinile lor, amândouă cam stângi, face din acest obiect o cenușăreasă, deși ar trebui să fie prințesa.
Am lăsat la urmă istoria și geografia, două materii de cultură generală absolut necesare în aceste vremuri când a călători și a cunoaște lumea, este o necesitate
Toate materiile școlare sunt utile formării bazei de cunoștințe pentru liceu, facultate, viață.
Din anumite motive mulți elevi nu vor continua studiile, de aceea ei trebuie să aibă minime cunoștințe din toată paleta de obiecte de studiu.
Ar fi o discriminare ca un copil după 8-9 ani de studii în școală să nu știe nimic despre latină, chimie…
Nu numărul obiectelor de studiu este problema, ci predarea lor sub formă de proiecte transdisciplinare.

3 1

11.01.2016 22:26 barbunicolae

Poate ca o sa stati dvs (ceilalti profesori care vor sa scoata TIC-ul) 3 ore dupa program sa reparati calculatoarele invechite din scoli. Sau sa instalati programe, sa nu fie probleme cu EDUSAL, BDNE, SIIIR, calculatoare virusate ..... Cred ca aveti cunostinte fiind profesor de ..... Sau cate o situatie de la inspectorat la care directorii si secretarul sunt depasiti de Tehnologia noua... Cred ca va descurcati si cu supravegherea video la examenul de capacitate sau ca persoana de contact in descarcarea subiectelor de la EN 2468. V-ATI GANDIT LA ASTA CINEVA ? ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
S-au cand vin licente de Windows 7, windows 8, instalati, dezinstalati. Poate ca aceasta munca o face proful de romana care ma cheama si-mi spune: nu-mi merge imprimanta, nu-mi merge PC-ul, nu pot scoate testele, nu ma pot loga pe platdorma, nu stiu una, nu stiu alta............!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

1 0

11.01.2016 22:32 barbunicolae

sunt de acord cu dvs ca elevii au nevoie de toate orele din programa dar nu de toate cunostintele continute in programe si in culegerile nivel aprofundare scoase de profesori universitari. Pardon la mate cel putin e unul pe tara cred. Toata lumea preda dupa culegerea lui. Iar exercitiile sunt inversate in fiecare an si culegerea trebuie cumparata din nou pt ca nu mai corespunde pagina cu exercitiu. Niste ticalosi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pardon ticalosenii am vrut sa scriu.....

4 2

10.01.2016 12:11 daniela345

Optez pentru varianta 2 pe care o consider cea mai buna.Orele de Educatie Tehnologica
trebuie sa fie mentinute la toate clasele de gimnaziu deoarece le formeaza elevilor abilitati vizuale si manuale,imaginatia si elemente de comunicare pe baza carora se pot atinge noi perspective in domeniul creativitatii.

3 1

10.01.2016 14:29 enaina

DORESC SA REDAU UN COMENTARIU ANTERIOR. SE PREZINTA APROAPE PERFECT SITUATIA PROFESORULUI DE ROMANA IN MAJORITATEA SCOLILOR DIN ROMANIA. ASADAR, INTREB SI EU RETORIC, CE ORE PLATITE CA NECALIFICATI VOM PRIMI IN COMPLETARE? ... SPER MULT SA FIE SCOASE EVALUARILE DE LA CLASELE A VI-A SI A VIII-A SI SA FIE ASA, CUM A PROPUS O ALTA COMENTATOARE, SUB FORMA UNOR CALIFICATIVE SI RECOMANDARI DE SPECIALITATE DIN PARTEA CADRELOR DIDACTICE, CARE SIMT CEL MAI BINE CE INCLINATII ARE UN ELEV, FARA SA FIE NEVOIE DE NOTE, STRES, MEDITATII, CONSUMABILE, MANUALE NOI, ETC. (CU EXCEPTIA LICEELOR DE ELITA CARE POT EVALUA ELEVII FORMULAND TESTE DUPA ASTEPTARILE PE CARE LE AU): "Sunt profesor de limba română şi sunt multe lucruri ce mă nemulţumesc în parcursul didactic. În primul rând, la clasa a-V-a cele 5 ore nu sunt suficiente pentru predarea, învăţarea, aprofundarea şi evaluarea conţinuturilor prevăzute în programă. Programa ar trebui decongestionată şi apoi revizuirea numărului de ore. În ceea ce priveşte limba latină, sunt de acord, dar v-aţi gândit să ne plătiţi ora obligatorie de pregătire suplimentară pentru care facem şi o tonă de hârtii? Şcolile au, în general, un profesor de lb.română care va rămâne cu 16 ore în loc de o normă întreagă. Cum veţi rezolva această problemă? În plus, profesorul de lb. română e şi ,,cal de bătaie "în şcoală. Pregăteşte teze, le aplică, dă simulări, le corectează, face raport, măsuri de remediere, pregătire pentru olimpiade şi concursuri, pregătire cu elevii cu ritm lent de învăţare, merge la şedinţele cu părinţii la clasele unde predă, are câteva comisii metodice în unitate, trebuie să pună cele mai multe note în catalog etc. Nu lovesc în ceilalţi colegi, apreciez munca fiecăruia, dar am predat limba franceză cu mult timp în urmă şi era relaxant, nimic prea aglomerat şi, dacă elevii stiau sau nu, nu interesa pe nimeni, totul era roz. Acum, dacă elevii obţin rezultate slabe la evaluările naţionale, responsabili sunt profesorii de lb. română şi matematică".

ADAUG LA TOATE ACESTEA CA AR TREBUI REDUSA SUBSTANTIAL BIROCRATIA, FORMALISMUL, LIPSA DE FOND, SUBIECTIVITATEA, DISPUTELE, SENTIMENTUL SUPERIORITATII SI SA FIM MAI UNITI, MAI DEMNI, MAI PUTERNICI IN A SPUNE "NU" UNOR DECIZII CEL PUTIN DUBIOASE...TOT BINELE!

8 2

10.01.2016 14:47 maria_5_5

Varianta 2, deoarece este singura care mai păstrează orele de ed. tehnologica și TIC, materii necesare pentru pregatirea elevilor în a pune în practica cunostintele dobândite la celelalte materii. După cum spune livia 13 „Educația tehnologică este cea care ar trebui să-i pregătească pentru meseriile cerute pe piața muncii. Lipsa atelierelor în care elevii să ”facă” ceva cu mâinile lor, amândouă cam stângi, face din acest obiect o cenușăreasă, deși ar trebui să fie prințesa”, sun întru totul de acord, mai ales, tocmai am aflat că în Anglia, ed. tehnologica este una dintre cele mai importante materii, elevii sunt puși sa realizeze practic foarte multe proiecte. Cred că punând în practică, cunoștințele învățate elevii vor acumula mai bine aceste cunoștințe.

1 3

10.01.2016 15:05 nitisoradrian

Da,am observat diferitele comentarii pro si contra uneia sau alteia dintre variante, a in troducerii sau scoaterii unor ore etc....
Daca vrem sa schimbam planurile cadru atunci haideti sa facem o shimbare de fond,o schimbare care sa corespunda viitorului,sa vedem ce viziune avem, unde vrem sa ajungem si daca putem sa investim in invatamant, in viitorul copiilor nostri.
E usor de spus .Fiecare isi vede interesul,nu? Daca in loc sa spunem ca nu sunt baze sportive am propune sa se construiasca bazine ,sali si terenuri multiple ca in tarile cu traditie si care pun pe primul loc sanatatea copiilor, a viitorilor cetateni,care vor munci pentru tara lor.
Am gasit un comentariu vis-a-vis de trebuinta sau nu a sariturii peste capra, a rostogolirilor...etc.E clar ca este cineva care nu stie ca se pregatesc doar prin aceste deprinderi sariturile peste anumite obstacole pe care le vom intalni pe parcursul vietii, caderile din curte sau din drumetii excursii, jocuri...Printre altele rostogolirile pregatesc sistemul vestibular aflat in urechea interna si care raspunde de mentinerea echilibrului organismului, etc....Ar fi multe de spus,inclusiv ca sunt profesori care nu-si fac treaba asa cum trebuie,dar acest lucru este valabil in orice domeniu de activitate...Sa nu-mi spuneti ca nu sunt profesori de romana care fac greseli..... Ohooooo! I-am intalnit....
Noi trebuie sa vedem daca vrem ca ai nostri copii sa fie sanatosi, sa castige niste deprinderi care sa le foloseasca toata viata.Pentru doamna care ii trimite pe copii la performanta sau la sport in particular - e f.bine,dar acel lucru vine in completarea bazei care se face la ed.fizica scolara.Da, nu vreau sa uit orele de educatie fizica la care ma duceam cu cea mai mare placere si abia asteptam sa joc fotbal....,dar in afara de fotbal faceam si altceva.Iar pt. cei care spun ca dai o minge la copii,le-as sugera sa tina o ora de educatie fizica si "....doar sa dea mingea" sa vada cum tin clasa in mana. Asta ca sa mai glumim putin si sa nu ne incrancenam.
As termina fara niciun alt comentariu contradictoriu cu sugestia de a-i intreba pe cei mici sau mai mari daca vor sa renunte la o ora de educatie fizica sau nu....
Ar avea cineva curajul sa plece din invatamant daca elevii ar hotari ca nu vor o materie sau alta?
Si ca sa vin cu o propunere : TIC- obligatoriu in trunchiul comun cu 1 ora predata de specialisti IT nu de suplinitori necalificati, ore de Ed.Tehnologica efectuate practic,la ateliere si cel putin 3 ore de Educatie fizica pe saptamana.

1 0

11.01.2016 21:54 barbunicolae

Poate ca o sa stati dvs 3 ore dupa program sa reparati calculatoarele invechite din scoli. Cred ca aveti cunostinte fiind profesor de tehnologie..... Sau cate o situatie de la inspectorat la care directorii si secretarul sunt depasiti de Tehnologia noua... Cred ca va descurcati si cu supravegherea video la examenul de capacitate sau ca persoana de contact in descarcarea subiectelor de la EN 2468. V-ATI GANDIT LA ASTA CINEVA ? ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

0 1

12.01.2016 23:11 vchis27

Asta nu ar trebui sa fie treaba unui "PROFESOR" !!!!!!

2 5

10.01.2016 19:52 dorin77

Varianta 3 este mai buna !!!

5 3

10.01.2016 20:09 nic-2015

varianta 2

5 2

10.01.2016 20:51 nic-2015

Revin cu unele clarificări deoarece nu mi s-a publicat primul comentariu, iar cel scurt, de mai sus, este o trunchiere din mesajul initial.
Deci, sunt pentru varianta 2, dar cu unele amendamente: fizica, chimia şi consilierea să se studieze după planul cadru actual.
Argumente:
- 5 ore de lb.rom. la clasa a V-a erau prea multe pt un elev de clasa a V-a
- orele de dirigenţie sunt importante în formarea unor atitudini la elevi
- este putin exagerat să studiezi fizica şi chimia din clasa a V-a
- chimia şi fizica să fie predate din clasa a V-a, este puţin exagerat
- educaţia pentru sănătate ar trebui introdusă ca un capitol distinct la orele de biologie
- educaţia tehnologică trebuie păstrată la toate clasele de gimnaziu , întrucât este singura disciplină care îmbină teoria cu practica şi care te formează pentru viaţa de zi cu zi.
( Cu 10 ani în urmă, când eu eram elev, erau 2 ore de ed.tehnologică, la care am învăţat noţiuni de desen tehnic, cum să înlocuiesc o siguranţă fuzibilă, cum se prelucrează lemnul, metalele şi aliajele, firele textile, cum să aleg alimentele sănătoase, cum să-mi calculez caloriile la o masă, cum să citesc sau să realizez planul unei clădiri şi cîte şi mai câte... cu aceste noţiuni nu m-am mai întânit nici în liceu, nici în facultate... Astăzi, când îmi construiesc o casă, pot discuta cu specialiştii din construcţii, cu arhitectul sau cu electricienii care-mi fac instalatia electrică interioară, tocmai pentru că am o cultură tehnică generală, formată în gimnaziu, la ed.tehnologică... Nu aş vrea ca fiul meu să fie privat de aceste informaţii... )
- orele de TiC sunt necesare, iar dacă nu se poate ca disciplină individuală, se pot studia chiar ca şi capitol/ modul la ed.tehnologică.

1 1

13.01.2016 21:15 ANI1965

Aveți perfectă dreptate. Cu ani în urmă era și modul de TIC în cadrul educației tehnologice.

0 0

17.01.2016 11:08 lungoci_andreea_amalia

Poate că într-adevăr sunt prea multe ore de română pentru clasa a V-a, dar știți câte lucruri noi/ necunoscute sunt obligați elevii noștri să învețe în această clasă?

0 1

11.01.2016 20:17 cristina68

Daca si ora de dirigentie poate fi optionala...

1 1

11.01.2016 22:37 barbunicolae

Poate mai scapam de atatea teancuri de hartii . Ma refer la banii din buzunar....

3 0

11.01.2016 20:36 cristina68

Vad ca primul comentariu n-a aparut, asa ca reiau ideile:
- nu cred ca o problema este planul-cadru, cat programele prea incarcate si manualele! care nu mai corespund...de mult!
-copilul are nevoie si de muzica si de desen si de sport si de abilitati practice, fiind ore pe care le desfasoara cu placere.
-TIC, foarte necesar, dar n-ar putea fi integrat in desfasurarea celorlalte ore? iar asta inseamna dotare chiar si acolo unde toaleta este in fundul curtii(mai exista!)
-cum se vor realiza normele didactice, pentru ca sunt scoli unde nu exista ore suficiente ca sa poata fi platite peste norma;
-interesant ar fi sa vedem cum arata planurile- cadru din Finlanda, cati elevi sunt intr-o clasa din Finlanda, cum arata o scoala din Finlanda, cum se desfasoara o ora in Finlanda, cum se face evaluarea elevilor din Finlanda,cu cat este platit un profesor din Finlanda!
-nu era cazul unei astfel de modificari, dupa parerea mea!
-asa ca ne-au dat de lucru, poate nu aveam ce face!

6 2

11.01.2016 21:45 barbunicolae

4-5 comentarii scurte:
- nu sunt suficiente cele 5 ore de romana la cls 5pt ca se trece prin toata gramatica (verbe la toate timpurile, substantinele, adverb, pronume, numeral, etc,etc) toata gramatica!!!! Trebuie obligatoriu simplificata. Sa se aprofundeze in facultate....
- Se motiveaza ca nu se poate studia TIC motivandu-se lipsa calculatoarelor... Pai sa nu mai existe medici caci nu avem spitale, sa nu mai avem scoala de soferi din lipsa soselelor, etc. Nu stiu de ce se comenteaza pe baza pregatirii profesorilor de TIC. In judetul meu sunt aproape toti profesorii cu o pregatire de specialitate de invidiat, iar olimpicii la info sunt cu premii internationale.
- Multi se exprima pt scoaterea religiei si nu e corect. Optiunea libera a parintilor a fost de peste 90% pro. Cand va fi 90% contra va disparea de la sine. Oare cat va fi procentul la alte discipline daca s-ar realiza un sondaj de opinie??
-Latina se mai preda in f putine scoli. Recunosc importanta ei, a cunoasterii trecutului si radacinilor noastre dar aceasta se poate rezolva prin 5 ore predate in cadrul orei de ISTORIE
- scoateti cat de mult (40%) din cunostintele de mate transmise in gimnaziu si la fel cu romana (20-30%). Nu-i mai faceti profesori universitari pe elevi ca isi doresc sa nu se fi nascut!

0 0

17.01.2016 11:10 lungoci_andreea_amalia

Sunt absolut de acord cu părerea dvs. referitoare la limba română și la limba latină. Să ne mai referim și la noțiunile de teorie literară care se fac în aceeași clasa, sau nu mai e cazul?

4 2

11.01.2016 21:58 barbunicolae

Poate ca o sa stati dvs (ceilalti profesori care vor sa scoata TIC-ul) 3 ore dupa program sa reparati calculatoarele invechite din scoli. Sau sa instalati programe, sa nu fie probleme cu EDUSAL, BDNE, SIIIR, calculatoare virusate ..... Cred ca aveti cunostinte fiind profesor de tehnologie..... Sau cate o situatie de la inspectorat la care directorii si secretarul sunt depasiti de Tehnologia noua... Cred ca va descurcati si cu supravegherea video la examenul de capacitate sau ca persoana de contact in descarcarea subiectelor de la EN 2468. V-ATI GANDIT LA ASTA CINEVA ? ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

3 2

11.01.2016 22:01 barbunicolae

S-au cand vin licente de Windows 7, windows 8, instalati, dezinstalati. Poate ca aceasta munca o face proful de romana care ma cheama si-mi spune: nu-mi merge imprimanta, nu-mi merge PC-ul, nu pot scoate testele, nu ma pot loga pe platdorma, nu stiu una, nu stiu alta............!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

3 1

11.01.2016 22:03 barbunicolae

Mai are rost sa spun ca aleg varianta 2? dupa motivele enumerate mai sus?

0 0

11.01.2016 22:13 barbunicolae

In problema istoriei este adevarat ca nu ne cunoastem istoria dar fata mea de cls 8-a a invatat pana acum semestre intregi numai despre iobagi si feudalism si izvoarel istoriei si a omului coborat din copac sau maimuta. Pentru a ajunge in secolele noastre au nevoie de 10 ore pe saptamana la istorie. Iar istoria din ultimii 200 de ani se preda in 2-3 ore de curs. Exagerez dar va rog sa verificati....

1 0

11.01.2016 22:16 barbunicolae

O problema grava este violenta in scoli, absenteismul si interesul scazut pt carte al elevilor.

3 0

11.01.2016 22:22 barbunicolae

Asa este ca nu cititi aceste comentarii si pareri exprimate de noi cadrele didactice? Va rog sa ma contraziceti pe adresa de mail: nbarbu16@gmail.com

3 0

11.01.2016 23:40 amalya_26

FELICITĂRI, DOAMNA AXINTE VIORICA! Sunt de acord cu dumneavoastră şi-mi pare nespus de rău că OAMENI CORECŢI ca dumneavoastră sunt din ce în ce mai puţin. Sunteţi foarte bine documentată şi întotdeauna am avut respect pentru profesorii mei de limba română şi matematică.
VĂ ROG SĂ NU PERMITEŢI SĂ SE DEA CU LIMBA ROMÂNĂ DE TOŢI PEREŢII!
NU SUSŢIN MEDIOCRITATEA !

6 1

12.01.2016 01:17 mihaela07tgv

Consider că varianta 2 este mai bună (nu că celelalte ar fi proaste). Toate sunt făcute de persoane care au pierdut legătura cu şcoala (de mulţi ani). Predau la o şcoală mare dintr-un oraş şi cu toate acestea nu avem atâtea calculatoare (cât de cât performante) pentru toţi elevii. Atunci cum să introducem TIC obligatoriu ? Orele de educaţie tehnologice sunt foarte importante pentru viaţa de zi cu zi a elevilor - în toate ţările europene se predă această disciplină, mai ales că majoritatea liceelor sunt tehnologice, există şi şcoli profesionale. Degeaba ne dăm noi cu părerea, că se va hotărî tot ce vor "specialiştii" din minister.

2 2

12.01.2016 03:13 cachou

Unul dintre motivele pentru care membrii Institutului de Stiinte ale Educatiei ar trebui sa se mai abtina de la schilodirea orelor de educatie artistica din invatamantul romanesc este revigorarea economiei de astazi, "post-industriala" de catre catre creativitate si inovatie. Educatia joaca un rol cheie in facilitarea creativitatii. Se stie ca arta si cultura contribuie la o astfel de stimulare, iar cel mai bun suport ar trebui oferit prin educatia artistica oferita in scoli. Aceasta dezvolta imaginatia, gandirea divergenta si intuitia, care toate sunt parti alte inovatiei creative.

4 3

12.01.2016 10:23 cristina68

Personal ,agreez varianta 1 datorita numarului de ore de limbi straine, necesare in conditiile socio-geografice actuale, pastrarea orelor de muzica desen , pastrarea orelor de educatie fizica. Daca as umbla undeva, ar fi la orele de fizica si de chimie: daca biologia in clasa a V-a , care are o programa f. incarcata, se poate face intr-o singura ora, de ce nu s-ar face si fizica si chimia in toti cei 4 ani ,intr-o singura ora, urmand sa se aprofundeze in liceu, pentru cei interesati. Ora de dirigentie sa fie mentinuta. Cine isi ia responsabilitatea unui colectiv, cu tot ceea ce presupune el? TIC poate fi f. bine ca si optional. Repet, sa se umble mai mult la programe si continuturi! Si sa se stabileasca ceea ce se evalueaza, pentru ca de aici porneste toata harababura!
Oare cineva citeste ceea ce noi scriem aici?
DECI, VARIANTA 1 !

3 0

13.01.2016 13:49 enaina

de acord...nu-i normal sa se scoata dirigentia

5 3

12.01.2016 18:26 lcn

Consider ca Varianta 2 a planului cadru este cea mai favorabilă dezvoltării elevului.
- Se respecta continuitatea studiului științelor de la primar către cls. a V-a și a VI-a
- Daca la sfarsitul clasei a VIII-a se vor sustine competente TIC, elevii vor uita ceea ce au învățat la TIC (variant 1, varianta3).
- Tehnologia reprezintă aplicarea stiintelor în practică. Domeniul tehnic este unul complex, in gimnaziu, elevii dobandesc cunostinte minime despre diverse tehnologii, ceea ce ii poate ajuta în orientarea profesională. Principiile de functionare a unor dispozitive simple le pot dezvolta creativitatea, studiul unor materiale ii pot ajuta sa cunoască materia din jurul lor, să identifice utilizări ale materialelor în funcție de proprietățile acestora. Limitarea predării acestei discipline doar la clasele a VII-a si a VIII-a ar priva elevii de posibilitatea descoperirii lumii înconjurătoare.

4 2

12.01.2016 19:43 ancabaiasu

Haideţi că mai avem de adăugat doar 9 ore şi putem să ne angajăm copiii la şcoală. Oare vor avea salariul minim !!!Cred că schimbarea trebuie să se facă la alt nivel. Dacă tot vreţi să stea copilul 7 ore la şcoală, cănd mai are timp să înveţe,să -şi scrie temele,să-şi trăiască copilăria ???????????

3 4

13.01.2016 17:20 Tunde-Erzsebet

Varianta 3.

5 0

13.01.2016 18:17 stanislau

Eu sunt impotriva la toate cele trei propuneri de plan cadru.
Sa ramana latina in scoala!

0 0

17.01.2016 11:14 lungoci_andreea_amalia

Și același număr de ore la toate materiile. Pentru completări de catedră se găsesc rezolvări și apelându-se la ore pe care nu sunt profesori calificați în școală.

7 1

13.01.2016 19:59 flo_flo

Nu ar trebui sa ne "inspiram"din programele cadru ale altor tari ,atat timp cat la noi multi copii vin la scoala doar ca sa nu stea acasa.Sau in mediul rural,fug de bataile de acasa sau pt linistea din scoala.Nu ar trebui sa uitam ca orice examen se da din romana.Materia este prea aglomerata la cls a V-a unde elevul trebuie sa invete 10 parti de vorbire intr-un an(ca si cum nu le-am putea invata structurat pe ani)si altele..manuale atat de vechi si subiectele de examen sunt dupa culegeri....de aceea suntem obligati sa cerem elevilor cumpararea de culegeri.Cei care vin cu aceste propuneri ,predau in invatamant?au facut vreo planificare sau au tinut vreo lectie deschisa?au avut elevi pt examen?..sau este sotia,verisoara vreunui sus-pus?!

3 0

13.01.2016 21:44 Elena-Lilia

Am citit cu mare atenţie toate comentariile. Cu şi mai mare atenţie am analizat cele trei propuneri de plan cadru. Sunt de înţeles unele opinii enunţate atât de profesori, cât şi de părinţi, elevi. Cert este că o dezbatere reală nu cred că se doreşte. Cadrele didactice, societatea sunt invitate să îşi exprime acordul/dezacordul pentru propuneri girate de decidenţi pe care nu îi cunoaşte. Practic arhitectura disciplinelor este deja stabilită. Tocmai de aceea există atât de multe diferenţe de opinie. Cum se poate stabili numărul de ore alocat unei discipline dacă nu se cunosc noile conţinuturi? Nu câte ore se vor studia anumite discipline trebuia discutat iniţial, ci despre programe şcolare. Mă surpinde foarte mult lipsa de informare. Este interesant de urmărit o analiza comparativă a programelor şcolare finlandeze, engleze, franceze atât la nivel primar, cât şi gimnazial. Vom constata cu surprindere că nu avem de ce ne împăuna. Studiază mult mai temeinic, riguros într-un interval de timp mult mai mare faţă de cel românesc. Cu certitudine situaţia învăţământului românesc este un atentat la siguranţa naţională! Ex nihilo nihil.

0 0

17.01.2016 11:24 lungoci_andreea_amalia

Contează și numărul de ore. Eu, ca profesor de lb. română, pentru două ore care dispar în neant pentru a fi înlocuite de sport sau cine știe ce, ar trebui să-mi găsesc ore la o altă școală, care se confruntă cu aceeași situație, să fac naveta, să pierd o zi pentru două ore. Dar de materie ce să mai zicem? Avem o programă atât de ușurică încât ne permitem să aruncăm limba maternă pe geam, nu? Eu nu cer mai multe ore la discipline, așa e minunat. Bine ar fi să se mai ”scuture” programa, de exemplu subordonatele să se facă la liceu. Ce rost are să-i chinui eu pe cei ce dau la mate-info cu latina sau cu subordonatele? Ar putea din materia de a V-a, să se mai distribuie și celorlalte clase. De exemplu, toate modurile și timpurile verbului se fac într-a V-a. Se adaugă la a VI-a viitorul anterior, propoziția imperativă și cea optativă, iar la a VII-a - verbele personale/ impersonale și diatezele??? Și așa e la fiecare parte de vorbire sau de propoziție, ca să nu mai vorbim și de literatură, cu genuri și specii literare, trăsături specifice, argumentări, compuneri de tot felul. O fi copiii mai receptivi de mici, dar e prea de tot. Eu am copilul în clasa a III-a. A avut ghinionul să prindă programa nouă. Ce va învăța ea în clasa a V-a dacă acum se fac atât de multe? Diatezele? Predicativa?

4 0

13.01.2016 23:01 mimaria

Privind planul cadru, doar la obiectele din aria curriculara de care apartin, consider ca reducerea orelor de limba romana nu este in avantajul elevilor, daca programa ramane la fel de stufoasa sau daca va fi usurata prin adaugarea de notiuni. Am coordonat pregatirea suplimentara de performanta impreuna cu ceilalti colegi de limbi straine si ne-am completat excelent. Competentele de comunicare s-au observat la elevii care faceau parte din cele 2-3 grupuri de pregatire. Cand e nevoie mai mare, in clasa aV-a, atunci le afectam pregatirea la clasa.
Pentru a-l face pe copilul venit din clasele primare sa se exprime logic, oral sau scris, este nevoie si de teorie, dar mai ales de ore de exercitii. Acasa nu se simt obligati sa lucreze singur, asa ca singura salvare o reprezinta orele cu profesorul. Intrebati un debutant cum se descurca in parcurgerea materiei si in formarea deprinderilor unui elev de clasa a V-a.
Dupa ce se sfarseste anul scolar, cum se stabileste ierarhia scolilor in judete? In functie de mediile obtinute la exemane. Cine e vinovat de rezultatele slabe? Profesorul de romana sau cel de matematica. Sustinere? Taierea de ore din planul cadru si solicitarea graficelor de pregatire gratuita in folosul scolii.

5 0

13.01.2016 23:05 mimaria

Care va fi rezultatul dezbaterii? 1. Ne vom certa intre noi. 2. Elevii vor vi mai slab pregatiti. 3. Programele vor ramane la fel de stufoase. 4. Vom face ore suplimentare gratuite la scoala mai multe. 5. Mare lucru sa nu creasca numarul elevilor care vor solicita pregatire. Bucuria fiscului! 6. Vom fi mai stresati, mai obositi si cu mai putin timp pentru copiii nostri. Este varianta negativa.
Varianta pozitiva: va fi bine, frumos si vom fi platiti, incat vom fi motivati sa ne mutam in scoala.

7 1

14.01.2016 11:05 gogarasinari

Varianta 2 pare mai bună pentru a ramane cate o ora de educatie tehnologica, materie interdisciplinara, indragita de elevi, care ii pregateste in alegerrea viitoarei meserii, le dezvoltă creativitatea, abilitaţile practice, îi învaţă să facă ceva concret.

3 2

14.01.2016 17:42 ANI1965

Acum, când suntem în plină eră a tehnologiei, ar trebui să-i dăm cezarului ce-i al cezarului. Ar fi normal ca Educația tehnologică să ocupe un loc înaintaș în instruirea elevilor, nicidecum să se reducă cu 50%. Este foarte important să dăm copiilor posibilitatea să-și dezvolte, în cadrul acestor ore, deprinderile practice de lucru. Anii petrecuți nu în spatele catedrei, ci în mijlocul elevilor, pentru a-i ajuta la fiecare pas, dacă ar avea nevoie, mi-au dovedit că tinerii au fost, sunt și vor fi întotdeauna foarte interesați de tot ceea ce înseamnă lucru practic și că sunt neașteptat de fericiți de
fiecare dată când reușesc să facă ceva cu mâinile lor, amândouă cam stângi, de multe ori.
În orele de educație tehnologică, elevii ar trebui să învețe mai multe lucruri practice, să fie inițiați pentru meseriile cerute pe piața muncii. De aceea, revizuirea programei școlare apare drept necesară – revizuirea conținuturilor și, bineînțeles, editarea unor manuale pe măsură. Educația tehnologică se studiază în toate țările din UE, unde sunt alocate mai multe ore decât la noi, iar acest fapt vorbește de la sine.
,,Cea mai scumpă bijuterie a omului e mâna lui de aur” – spunea Tudor Mușatescu. Cine îi va ajuta pe copiii noștri să dobândească aceste mâini de aur, dacă nu noi, dascălii, care suntem mai mult timp alături de ei decât, uneori, chiar proprii părinți? Cu pârghiile necesare, noi îi putem ajuta să se desăvârșească. Reducerea orelor de educație tehnologică nu va face altceva decât să amputeze mâinile acestor tinere vlăstare – viitorul nostru, care, astfel, se întrevede a fi foarte sumbru. Ne depărtăm, astfel, de ceea ce ne caracterizează ca popor străvechi: răbdare, simplitate și pricepere.

4 2

14.01.2016 22:43 anielle

Daca tot trebuie sa aleg, aleg varianta 1 care mi se pare cea mai apropiata de realitatea din invatamantul romanesc. Totusi este inadmisibil sa se renunte la o ora de romana la clasa a V-a, avand in vedere ca elevii au probleme cu lectura obligatorie si suplimentara, ca fac multe greseli de scriere si de exprimare, in general si intampina dificultati in exprimarea opiniei personale si in argumentare. Ma intreb daca nu ar fi fost mai sanatos si mai de bun simt sa se ofere sansa si profesorilor de la catedra sa propuna planuri-cadru, sa fie analizate si aceste propuneri si nu sa ni se ofere pe tava niste variante din laboratoare experimentale in ale didacticii. De ce nu ii intreaba nimeni pe cei care se confrunta cu realitatea din scoli, din randul elevilor? Si daca toti am refuza sa alegem vreo varianta, ce s-ar intampla? Oricum, acest fapt este utopic...din pacate!

6 1

14.01.2016 22:44 anielle

Consider, in concluzie, ca aceste variante sunt o schimbare de dragul schimbarii si nimic altceva!

3 0

16.01.2016 16:18 lcn

mi-a fost recomandat acest link:
http://www.catchy.ro/profesoara-de-liceu-in-franta/68974
interesant zic eu

2 2

17.01.2016 11:10 Sopterean

Bună ziua, am studiat cele 3 variante, din Planul cadru, eu cred că cele mai buna pentru disciplinele de Ed. muzicală și Ed. plastică sunt, varianta a III - a și prima variantă!
Cred că la fiecare clasă este important să se facă cel putin o oră de educație muzicală și una de educație plastică, deoarece muzica și pictura, reprezintă cea mai atractivă modalitate de exprimare a elevilor, având nevoia de o rearanjare a informațiilor pe parcursul gimnaziului în domeniul artelor.
Conform art. 68 din Legea educației naționale:
- educație muzicală - câte 1 oră la fiecare clasă,
- educație plastică - câte 1 oră la fiecare clasă.
Eu, aleg varianta a III - a
Mulțumesc!

2 1

17.01.2016 11:41 lungoci_andreea_amalia

Propun câte cinci ore de lb. română și de matematică pe săptămână, la fiecare clasă din ciclul gimnazial. Nu se gândește nimeni că, de voie-de nevoie, la aceste obiecte avem de dat teze, că sunt subiecte obligatorii la examenele de Evaluare Națională, că suntem mereu presați să participăm cu elevii noștri la diverse concursuri și mai ales la olimpiade, că se așteaptă mereu performanțe de la aceste obiecte, în primul rând de la aceste obiecte și profesorii care le predau. Unii profesori/ părinți/ elevi militează pentru pregătirea particulară. Ar fi și asta o variantă, dar mult mai ușor de pus în aplicare la orașe, unde elevul trece strada și este acasă. În mediul rural însă, unde elevii depind de microbuzul școlii, unde sunt elevi care au de mers și mai mult de 3-5 km ca să ajungă acasă din locul în care îi lasă microbuzul, ajung la 3-4 p.m. acasă, suficient de obosiți, ba mai e și cazul să-și ajute părinții la treabă sau să facă teme cu frații mai mici...ce e de făcut? Îi ținem la școală până la 3-4 ca să meargă apoi pe jos acasă până îi prinde noaptea pe drum? Îi chemăm la școală sâmbăta și duminica, ori poate de la 6 dimineața? Au suficiente ore, suficient de învățat la fiecare materie. Eu cred că este mai important să ne axăm pe cât de mult se poate face la școală, la clasă, în orele de curs, cum s-ar putea distribui materia pentru a fi înțeleasă și însușită de către elevi, măcar la un nivel minim. Mi s-a reproșat că am și elevi care citesc greu sau nu știu să scrie. Asta n-ar fi trebuit să se învețe în clasele mici? Dacă în gimnaziu îi învățăm tot noi acest lucru, ce facem cu restul materiei care ni se cere la orice pas, la orice examen, concurs etc? Da, se zice că n-ar fi obligatoriu să participăm la concursuri cu elevii. Atunci de ce ni se cer anual performanțe? De ce suntem judecați după rezultatele elevilor, dar noi, ca profesori, nu suntem motivați din niciun punct de vedere? Pe noi cine ne susține? Hai să eliminăm cu totul limba română și matematica, doar se cunoaște după cei de sus/ cei ”populari” cât de bine stăm la capitolul cunoștințe generale și cultură, de orice tip.

1 0

17.01.2016 11:52 lungoci_andreea_amalia

Pe lângă orele obișnuite de curs și a evaluărilor de diverse tipuri, profesorilor de limba și literatura română li se cere obligatoriu să organizeze și evenimente culturale, că doar avem o mulțime de scriitori români care trebuie elogiați și serbați. Când se pot pregăti elevii pentru astfel de activități? Când își pot etala cunoștințele? Din timpul căror ore? De exemplu numai în luna ianuarie îi avem ca scriitori pe Eminescu, Slavici și Caragiale, iar la sfârșitul lunii apare invariabil și incontestabil proba de olimpiadă la această materie, faza pe localitate. Unde o fi dispărut dragul nostru Caragiale care știa să spună atât de bine lucrurilor pe nume?

2 0

17.01.2016 15:18 baileys

Scopul educatiei: crearea de absolventi capabili sa faca ceva nou, nu doar sa repete ce au facut alte generatii.
In invatamantul general copiii ar trebui sa se pregateasca pentru viata, in general, iar in aceasta etapa se formeaza valorile umane.
Experimentul comunist sub a carui influenta inca ne aflam a dezvoltat si a performat intr-un singur si limitat domeniu: matematica. Iar acest sistem comunist nu este deschis tuturor, deoarece nu toti copiii isi permit meditatii. Din aceasta cauza nu avem o evaluare reala care sa duca la o concurenta reala. Trebuie sa intelegem ca o economie bazata pe troc nu este o economie sanatoasa!
Invatamatul romanesc creeaza absolventi care se comporta si gandesc ca robotii, iar aceasta a infestat intreaga cultura.
Suntem ca un jucator de fotbal care din 100 de suturi a reusit 5 goluri perfecte, dar pe celelalte le-a ratat. Aceasta inseamna ca este un jucator bun?
Contrabalanseaza cativa oameni bine educati din punct de vedere tehnic toate problemele care au venit prin sistemul creat de comunisti? Ne consoleaza aceasta reputatie?
Chiar si astazi Romania este lipsita de persoane talentate in domenii ca cel al inventiei tehnice, politic, economic sau justitie, ca sa nu mai vorbim de umaniste!
Paradoxul culturii europene este rebeliunea, iar prin urmare a protesta inseamna afirmarea individului, iar ierarhizarea profesiilor(de la maturatorul de strada pana la inventatorul din stiinta) face parte din aceasta cultura.

0 1

18.01.2016 10:59 marshanna

Din pacate, cei care comenteaza aisi sunt, majoritatea, profesori si este normal sa isi apere locul de munca. Or, problema e ce riscuri exista in viitor, daca nu schimbam radical acest sistem de invatamant.
Sa fim sinceri, in primul rand, si sa acceptam realitatea. Invatamantul romanesc este varza, produce rebuturi pe banda rulanta, procentajul copiilor care au abilitati necesare ca sa munceasca in mod eficace pentru binele propriu si cel comun este foarte mic. Vedeti ca in 20-30 de ani, aceste rebuturi care nu pot creste productivitatea muncii (singura metoda sanatoasa de crestere a standardului de trai) vor fi cei care va vor plati pensiile. Adica ceea ce nu taiem azi din radacina va genera saracie pe termen lung.
Incetati sa mai ganditi in limba si spiritul romanesc. Poporul acesta, de cand este pe pamant o duce greu. Altii, nu. De ce ? Nu cumva pentru ca altii invata in mod eficient si isi educa tanara generatie astfel incat copiii, atat cei dotati intelectual cat si ceilalti, sa isi gaseasca un rost in viata si sa aiba aptitudini utile societatii ?
Oameni buni, intrati in secolul al XXI-lea. Ceea ce citesc aici apartine secolului trecut. Tara asta, ca vreti sau nu vreti, nu poate ramane o insula intr-un continent si o lume care traieste cu picioarele pe pamant, nu viseaza, ca noi.
Matematica, limba engleza, o alta limba straina de genul araba sau chineza, Programarea Calculatoarelor. Astea sunt cele patru obiecte care trebuie sa fie studiate intensiv in gimnaziu. Restul ? Restul sunt pieredere de timp. Copiii nostri nu vor sa traiasca in Romania, si in SUA nu le trebuie Latina sau Romana, domnilor. In Romania vor veni, treptat, pakistanezi si alte neamuri. Vi se pare ca e ireal, imposibil ? Injurati-ma azi si amintiti-va peste 30 de ani ce va spun azi.
Ce mai trebuie facut este ca din clasa a V-a sa se separe clasele in functie de inclinatia elevilor. Cei care doresc sa mearga pe sistemul actual cu biologie, istorie, romana samd, sa aiba posibilitatea asta. Dar cei care vor sa aiba salarii bune si sa traga societatea in sus, sa aiba curricula simplificata. Matematica intensiv, doua limbi straine, dupa cum spuneam, plus Programare intensiv.
In rest, daca nu facem asa, taraim saracia asta de tara. O sa aveti niste posturi de rahat in continuare, cu bani putini, cu copii nemultumiti, cu pensii pe care nu se stie daca va ma avea cine sa li ve plateasca. Ganditi-va bine, ca vin timpuri grele daca nu va ganditi. O sa fiti la pensie si o sa plangeti in pum ca nu ati avut curajul sa schimbati sistemul atunci cand se putea. Treziti-va, lumea nu va asteapta.

1 1

19.01.2016 08:47 clara19

Sunt părinte si consider ca suntem într.o era a tehnologiei avem nevoie ca elevii nostru sa învețe module tehnologice prin obiectul educatie tehnologica informatica sa lăsăm la urma obiecte fara relevanță prea mare .orele de informatica trebuiesc marite .clasele dotate cu calculatoare.trebuie sa ajungem pe luna nu sa traim incs in copaci .elevii trebuie sa fie învățați sa manifestă ciocanul nu de viitori politruci avem nevoie ca istoria acolo ne duce învățată excesiv . Sunt pt ore de tehnologie masinile sunt conduse de oameni nu avem nevoie sa ne conduca mintile

3 0

19.01.2016 11:40 pumba-o-malley

Daca tot vor sa scoata din ore si noi ne pierdem normele, atunci sa se schimbe si legile, iar profesorii titulari sa intre in completare in alte scoli direct, fara aprobarile directorilor dupa trei ani. Nu este normal sa lasi munca de o viata a unui om la dispozitia directorilor care se stie in Romania, pe ce criterii titularizeaza la nivelul scolii. Cred ca aceasta este una din cele mai grave probleme despre care nimeni nu discuta! Nu trebuia sa fim atat de indiferenti cand s-a adoptat aceasta lege cu titularizarea la nivelul scolii si nu in sistem. Profesorii care predau in 2-3 scoli devin bataia de joc a conducerii, sunt exploatati la maxim in speranta ca peste 10 ani vor obtine titularizarea. Foarte bine, doriti sa scoateti din orele de arte, scoateti-le! Dar atunci lasati-ne in pace cu decoratul coridoarelor si al salilor de clasa si nu ne mai cereti sa participam cu desene si cantece la nicio sarbatoare! Scoateti desenul din concursurile pe care le trimiteti in scoli! Majoritatea colegilor de arte au norma facuta din 2-3 scoli, uneori chiar din 5. Va dati seama cata munca gratuita se face la toate activitatile extracurriculare de catre acesti profesori?

2 0

20.01.2016 03:19 enaina

TIMPUL A EXPIRAT. STOP JOC. Daca tragem linia, observam cat de ORBI am fost. NIMENI nu s-a plans de continutul si de necesitatea optionalelor noi introduse intr-o societate in care elevii nostri isi cunosc prea bine drepturile si oricum sunt indoctrinati de bani si de puterea lor in lume. NIMENI nu s-a plans de numarul mare de ore saptamanal pe care trebuie sa-l petreaca elevii in cadrul scolii in defavoarea eficientei orelor de curs. NIMENI nu s-a plans de lipsa alocarii unor ore saptamanal in favoarea EDUCATIEI NONFORMALE, a importantei si necesitatii organizarii lor oficiale, incadrate intr-un plan cadru cu ore inter- si transdisciplinare, care sa-i uneasca pe profesori, nu sa-i inraiasca si sa le dezvolte si mai mult egoismul, nemultumirea si frustrarile de orice fel. :(

0 1

23.01.2016 16:10 lungoci_andreea_amalia

Sunt de acord cu educația nonformală. Dar cu muntele imens de materie care ni se impune obligatoriu de predat la clasă, ce ne facem? La orice inspecție sau concurs, se are în vedere cât de bine se descurcă elevul la tot ce e în programă, nu doar la ce vrem noi să înțeleagă și să fie buni. Știți asta? Vă pasă? Aruncați cu noroi în profesori. De ce?

1 0

23.01.2016 21:43 enaina

Muntele imens de materie si-a gasit "solutia" prin schimbarea manualelor incepand cu anul 2017, cand se vor pune in aplicare aceste noi planuri-cadru (asa ne-a informat directorul). Manualele se vor subtia, cel putin la clasa a V-a. REGRETABIL!!!!! Din pacate, problemele de fond sunt altele decat cele care ne sunt puse pe tapet. Ce face profesorul titular fara 2 ore? Va fi platit ca necalificat 2h, iar daca se va opta pentru varianta 2, va ramane si fara 1h de dirigentie platita, munca ramanand aceeasi sau chiar mai mare, pe bani putini. Nu s-a luat inca in calcul sa se plateasca nici macar ora de pregatire suplimentara pentru EN (in profesori lovesc, pentru ca educatia nu mai reprezinta oficial o prioritate mondiala) ... Dar sa revin la propunerea mea de recunoastere a unei ore nonformale cu aplicabilitate pe disciplina pe care-o predam, lb.si lit.romana. De ce am propus inlocuirea (de exemplu a orei de lb.latina) cu o ora dedicata nonformalului si informalului sau pe scurt, CERCULUI DE LECTURA? Pe de o parte pentru ca o consider o necesitate in toate scolile si care ar fi fost frumos sa fi fost introdusa in planul cadru obligatoriu, bine stiut fiind faptul ca optionalul este greu de-a fi acceptat la nivel de unitate, pe motiv ca situatia altor discipline este mult mai dificila. Ador feedback-ul creativ al elevilor. Cred in puterea profesorului de-a purta de grija un pic de timpul liber al elevilor, astfel incat sa inlocuiasca timpul dedicat FB cu activitati care sa le dezvolte capacitatea de EXPRIMARE SCRISA si ORALA. Imi pare rau ca am fost gresit inteleasa. N-am vrut sa jignesc pe nimeni spunand ca suntem ORBI. Cred ca o stim deja cu totii. Daca ar fi sa improsc in cineva as face-o in deciziile care se iau fara sa fim intrebati si cu intentii neclare: dorinta de-a crea loc unor optionale care sa modifice nesanatos mintea copiilor nostri. MULTUMIRI PENTRU FEEDBACK.

1 2

20.01.2016 09:06 danatulin

varianta 2

2 1

23.01.2016 21:49 enaina

vreti sa ramaneti fara ora de dirigentie??

2 0

24.01.2016 10:15 danatulin

eu sunt interesata de orele de TIC nu de ora de dirigentie, pentru mine e buna varianta 2

2 0

20.01.2016 11:35 doru2011

Divide et impera
A se vedea materialui din urmatorul link
http://www.cuvantul-ortodox.ro/recomandari/2016/01/16/o-tema-esentiala-ignorata-politic-degradarea-accelerata-a-autoritatii-si-statutului-profesorului/

Parere personala... din cate vad numarul de ore din cele trei variante nu a scazut ci in unele cazuri a crescut. Acest lucru ma face sa cred ca se incearca scoaterea sau diminuarea orelor la o anumita materie doar pentru a se face loc altor materii. Bucurie!

2 0

23.01.2016 21:47 enaina

Mai precis, nu altor materii, ci unor optionale discutabile

0 0

25.01.2016 13:41 doru2011

Multumesc pentru corectare. Optionalele discutabile: Educatie pentru drepturile copilului.........degradarea autoritatii parintesti ( ca sa completeze degradarea autoritatii si statutului profesorului deja existenta), si Educatie sexuala sub masca Educatiei pentru sanatate...????..... ce nevoie mai au copiii nostrii de COPILARIE!!???? NU? Vedeti ce ii asteapta pe copiii nostrii daca noi parintii vom sta cu mainile in buzunare.... in urmatorul link.....
https://www.youtube.com/watch?v=ymnqGYE4GYo
Bucurie!

2 0

22.01.2016 17:41 felix80

Am gasit un comentariu interesant despre mafia din invatamantul universitatar la linkul urmator http://www.viata-libera.ro/educatie/73987-planul-cadru-la-gimnaziu-in-dezbatere-mai-putina-romana-biologie-si-geografie#comment198384 "Sunt convins ca toata lumea din natiunea romana care se gandeste si la generatiile urmatoare isi doreste ca investitorii straini de pe piata noastra sa ramana in tara. Si aici ma refer la investitorii care au venit si pot sa vina nu doar pentru forta de munca ieftina si slab calificata sau care aduc activitati de executie simple, ci la cei care au ca strategie si activitatea de dezvoltare-cercetare. Acest tip de investitor are nevoie de angajati bine pregatiti d.p.d.v. tehnic si la curent cu tehnologiile actuale, de asemenea prin prisma mentalitatii si a comportamentului profesional este nevoie ca acestia sa satisfaca cerintele unui mediu puternic concurential prin creativitate, inovatie, abilitatea de a gasi solutii la probleme, abilitati de comunicare in echipa, cu clientii si furnizorii, cat si orientati spre munca de calitate.
Cum sunt absolventii de astazi? Cea mai mare parte a absolventilor de facultate tehnica de astazi sunt complet nepregatiti d.p.d.v. profesional, avand cunostinte pur teoretice, materia invatata este depasita si reflecta situatia din anii '80. Legat de aptitudinile de a gasi solutii noi inovatoare, respectiv de a gasi solutii la problemele curente in cadrul proiectelor derulate, se observa o limitare extrema de idei, initiativa si creativitate.
In invatamantul gimnazial standardele la matematica inalte sunt inutile, iar cei mai multi copii nu fac fata fara meditatii. Acestor copii "fortati" li se anuleaza orice initiativa. Ei vor deveni absolventii incapabili de a lua decizii si fara ingeniozitate. China produce acest tip de de forta de munca cu care nu putem concura la nivelul salariilor, daca ramanem pe directia aceasta. Un alt exemplu sunt indienii, o natiune tot mai recunoscuta ca producatoare de absolventi de calitate foarte inalta care gasesc de lucru oriunde, fiind educati spre rezolvare de probleme.
Toata lumea vrea calificare la clasa a VIII-a, dar nimeni nu spune nimic de profesorii universitari care sunt primii responsabili de formarea acestor specialisti din domeniile tehnice. Acestia sunt bine instalati in scaunele lor pe salarii exorbitante comparativ cu cele ale profesorilor de gimnaziu si liceu si nu trebuie sa lucreze cu clase de 35 de elevi din care cel putin 10 n-au nicio curiozitate. Acesti profesori universitari predau o materie de acum 40 de ani redundanta si inutila pentru domeniile tehnice. Sunt prea blazati ca sa-i invete pe studenti ceea ce cer companiile cu tehnologie de varf de pe piata romaneasca, desi acestea au investit sume considerabile in laboratoare pentru facultati. Astfel ca cei mai multi dintre absolventii de politehnica trebuie instruiti perioade lungi de catre angajator pe cheltuiala acestuia, inainte de a fi pusi la locul de munca. Ca sa mentina cat de cat nivelul de pregatire al studenilor, companiile se implica efectiv in activitatile didactice care ar trebui sa le tina profesorii universitari. O companie din domeniul tehnologiei de varf din Romania, din 3000 de interviuri acordate, angajeaza doar 400 de oameni si aceasta pentru ca au "o minima sclipire", iar restul care se prezinta sunt complet nepregatiti profesional si personal, iar aceasta se intampla in conditiile in care sunt disponibile 600 de locuri de munca si se doreste crearea de mai multe locuri de munca pe viitor.
Capitalismul este foarte dur si cred ca Romania inca nu a simtit cu adevarat competitia cu economia europeana, vezi cazul Nokia de langa Cluj sau cazul de actualitate cu Dacia de la Pitesti care este concurata de o uzina din Maroc.
Un angajat la o companie cu tehnologie de varf si un parinte de elev la gimnaziu."
Ce ziceti?

1 0

24.01.2016 02:07 enaina

Muntele imens de materie si-a gasit "solutia" prin schimbarea manualelor incepand cu anul 2017, cand se vor pune in aplicare aceste noi planuri-cadru (asa ne-a informat directorul). Manualele se vor subtia, cel putin la clasa a V-a. REGRETABIL!!!!! Din pacate, problemele de fond sunt altele decat cele care ne sunt puse pe tapet. Ce face profesorul titular fara 2 ore? Va fi platit ca necalificat 2h, iar daca se va opta pentru varianta 2, va ramane si fara 1h de dirigentie platita, munca ramanand aceeasi sau chiar mai mare, pe bani putini. Nu s-a luat inca in calcul sa se plateasca nici macar ora de pregatire suplimentara pentru EN (mereu se gasesc bani, dar pentru alte prioritati decat cele ce tin de actul educativ sau altele similare) ... Dar sa revin la propunerea mea de recunoastere a unei ore nonformale cu aplicabilitate pe disciplina pe care-o predam, lb.si lit.romana. De ce am propus inlocuirea (de exemplu a orei de lb.latina) cu o ora dedicata nonformalului si informalului sau pe scurt, CERCULUI DE LECTURA? Pe de o parte pentru ca o consider o necesitate in toate scolile si care ar fi fost frumos sa fi fost introdusa in planul cadru obligatoriu, bine stiut fiind faptul ca optionalul este greu de-a fi acceptat la nivel de unitate, pe motiv ca situatia altor discipline este mult mai dificila. Ador feedback-ul creativ al elevilor. Cred in puterea profesorului de-a purta de grija un pic de timpul liber al elevilor, astfel incat sa inlocuiasca timpul dedicat FB cu activitati care sa le dezvolte capacitatea de EXPRIMARE SCRISA si ORALA. Nu vreau sa jignesc pe nimeni spunand ca suntem ORBI. Cred ca o stim deja cu totii. Daca ar fi sa improsc in cineva as face-o in deciziile care se iau fara sa fim intrebati si cu intentii neclare: dorinta de-a crea loc unui tip de optionale care sa modifice nesanatos mintea copiilor nostri, aflata abia in formare. NU CREDETI, DOMNILOR?

0 0

17.02.2016 15:44 verdes

Multumim, domnule Curaj! Multumim, ISE! Patronati nu o schimbare de planuri-cadru, ci afaceri de milioane de lei din bani publici cu editari de manuale scolare noi, proaste si cu profit pentru apalaudaci. Propuneti, propuneti... Educatia pentru umplutul borsului, Educatia pentru facutul sarmalelor... Doar platim impozite, nu?

0 0

17.02.2016 15:57 verdes

Reparati scolile, dotati laboratoarele, cumparati eprubete, schimbati aparatura de un secol la Fizica, cumparati calculatoare, table, lasati afacerile!

1 0

18.02.2016 22:21 alexandruE

Sunt părinte si consider ca suntem într.o era a tehnologiei avem nevoie ca elevii nostru sa învețe module tehnologice prin obiectul educatie tehnologica informatica sa lăsăm la urma obiecte fara relevanță prea mare .orele de informatica trebuiesc marite .clasele dotate cu calculatoare.trebuie sa ajungem pe luna nu sa traim incs in copaci .elevii trebuie sa fie învățați sa manifestă ciocanul nu de viitori politruci avem nevoie ca istoria acolo ne duce învățată excesiv . Sunt pt ore de tehnologie masinile sunt conduse de oameni nu avem nevoie sa ne conduca mintile

Răspundeţi

1 0

18.02.2016 22:23 alexandruE

Acum, când suntem în plină eră a tehnologiei, ar trebui să-i dăm cezarului ce-i al cezarului. Ar fi normal ca Educația tehnologică să ocupe un loc înaintaș în instruirea elevilor, nicidecum să se reducă cu 50%. Este foarte important să dăm copiilor posibilitatea să-și dezvolte, în cadrul acestor ore, deprinderile practice de lucru. Anii petrecuți nu în spatele catedrei, ci în mijlocul elevilor, pentru a-i ajuta la fiecare pas, dacă ar avea nevoie, mi-au dovedit că tinerii au fost, sunt și vor fi întotdeauna foarte interesați de tot ceea ce înseamnă lucru practic și că sunt neașteptat de fericiți de
fiecare dată când reușesc să facă ceva cu mâinile lor, amândouă cam stângi, de multe ori.
În orele de educație tehnologică, elevii ar trebui să învețe mai multe lucruri practice, să fie inițiați pentru meseriile cerute pe piața muncii. De aceea, revizuirea programei școlare apare drept necesară – revizuirea conținuturilor și, bineînțeles, editarea unor manuale pe măsură. Educația tehnologică se studiază în toate țările din UE, unde sunt alocate mai multe ore decât la noi, iar acest fapt vorbește de la sine.
,,Cea mai scumpă bijuterie a omului e mâna lui de aur” – spunea Tudor Mușatescu. Cine îi va ajuta pe copiii noștri să dobândească aceste mâini de aur, dacă nu noi, dascălii, care suntem mai mult timp alături de ei decât, uneori, chiar proprii părinți? Cu pârghiile necesare, noi îi putem ajuta să se desăvârșească. Reducerea orelor de educație tehnologică nu va face altceva decât să amputeze mâinile acestor tinere vlăstare – viitorul nostru, care, astfel, se întrevede a fi foarte sumbru. Ne depărtăm, astfel, de ceea ce ne caracterizează ca popor străvechi: răbdare, simplitate și pricepere.

Răspundeţi

1 0

18.02.2016 22:27 alexandruE

Nimic nu este intamplator,vin alegerile.......
Guvernul actual are un mandat limitat.nu prezinta legitimitate pentru un astfel de proiect................

0 0

18.02.2016 22:29 alexandruE

Consider ca Varianta 2 a planului cadru este cea mai favorabilă dezvoltării elevului.
- Se respecta continuitatea studiului științelor de la primar către cls. a V-a și a VI-a
- Daca la sfarsitul clasei a VIII-a se vor sustine competente TIC, elevii vor uita ceea ce au învățat la TIC (variant 1, varianta3).
- Tehnologia reprezintă aplicarea stiintelor în practică. Domeniul tehnic este unul complex, in gimnaziu, elevii dobandesc cunostinte minime despre diverse tehnologii, ceea ce ii poate ajuta în orientarea profesională. Principiile de functionare a unor dispozitive simple le pot dezvolta creativitatea, studiul unor materiale ii pot ajuta sa cunoască materia din jurul lor, să identifice utilizări ale materialelor în funcție de proprietățile acestora. Limitarea predării acestei discipline doar la clasele a VII-a si a VIII-a ar priva elevii de posibilitatea descoperirii lumii înconjurătoare.

1 0

27.02.2016 20:52 Ana07273

Aveti mare dretate.Am aceeasi parere cu dv.
Sa speram ca asa va fi

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«MARTIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre simularea Evaluării Naționale pentru clasa a 8-a? Votați ceea ce vi se pare mai important, comentați.

147 voturi | 4 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN