Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Scoala digitala: soluţii de comunicatii inteligente în școli şi licee pentru un invatamant performant

Cu un an în urmă, şcolile şi liceele din România doar îşi imaginau ce ar putea face tehnologiile digitale pentru elevi şi pentru sistemul de învăţământ în general. Instituţiile de învăţământ se concentrau asupra celor mai importante obiective: prezenţa cât mai mare a tinerilor la ore şi îmbunătăţirea performanţelor şcolare ale acestora, traduse prin susţinerea cu succes a examenelor de evaluare naţională, respectiv de bacalaureat. Pe de altă parte, o întrebare devenise deja lait motiv: cum facem să asigurăm accesul la o educaţie de calitate tinerilor din toate judeţele ţării, chiar şi celor din localităţile izolate?

Noţiuni precum de teleprezenţa, interconectare sau tabla interactivă păreau, desigur, să ţină de cu totul altă lume, foarte îndepărtată. Sau, mai degrabă, ele nici nu existau în vocabular.

Azi, cel puţin pentru 10000 de tineri din judeţele Braşov, Tulcea, Constanţa, Iaşi, Brăila şi Galaţi, viitorul e deja aici.

Schimbarea a venit prin intermediul unor proiecte realizate din fonduri europene şi al unui parteneriat în premieră: trei companii, Telekom Romania, Cisco şi Webhit. Cele trei şi-au unit eforturile pentru a creşte nivelul educaţional în România şi au implementat tehnologii moderne pentru un învăţământ performant, pe care le-au dus în 36 de şcoli şi licee din ţară. Cel puțin deocamdată! Prin soluţiile digitale pe care le-au implementat, au adus la un numitor comun interesele şi nevoile elevilor, performanţele individuale, dar şi preocupările instituţiilor de învăţământ şi ale autorităţilor.

Programele dezvoltate asigură astăzi accesul elevilor din zone izolate la conţinut de calitate superioară, prin faptul ca profesorii ce aceseaza aceste tehnologii isi adapteaza lectia la clasa pentru mediul digital. Concret, şcolile şi liceele din oraşe diferite sunt interconectate prin teleprezenţă şi prin tabla interactivă, astfel încât elevii pot participa simultan la aceeaşi lecţie, derulată în una dintre şcoli. Mai mult, tehnologiile moderne au determinat creşterea prezenţei la clasă a elevilor, care sunt atraşi de caracterul informal şi interactiv al lecţiilor. În plus, conţinutul lecţiilor este înregistrat şi încărcat pe o platformă online dedicată pentru a fi ulterior accesat de către elevi.

Cum percep copii aceste facilitati moderne de invatare?

„Mi-a placut ca am invatat in primul rand cum sa utilizam aceste dispozitive. Putem acum sa facem pregatire cu cei din alte locatlitati” – Teodor Bordei, elev Tulcea
„Am avut o lectie despre judetul nostru in care am prezentat diferite obiective turistice colegilor din Brasov si Mahmudia. Acum, cand vor ajunge la Tulcea, vor sti ce sa viziteze”. – Ovidiu Balan, elev Tulcea
Rezultatul? Performanţă crescută şi un nivel al competitivităţii ridicat. Statisticile vorbesc de la sine. În judeţul Tulcea, gradul de promovare a examenului de bacalaureat a crescut în 2015 cu 14% în liceele care au implementat aceste soluţii iar in Brasov s-a inregistrat o crestere de peste 10%. În plus, elevii incluşi în program au apreciat îmbunătăţirea vizibilă a interacţiunii cu colegii.

„Tehnologiile moderne constituie întotdeauna un punct de atracţie pentru tineri, inclusiv în sistemul educaţional. Sperăm ca tot mai multe şcoli şi licee din toate judeţele ţării să răspundă provocării noastre, pentru că miza este foarte importantă: accesul copiilor la o educaţie modernă, competenţe şi performanţe crescute şi o implicare tot mai mare a acestora la şcoală”, afirmă Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial - Segment Business Telekom Romania.

“Sunt multe provocări pe care le întâlnim în cadrul sistemului nostru educaţional. Una dintre acestea este accesul oricărui elev la conţinut de calitate, indiferent dacă el se află în Bucureşti, sau, mai ales în afara oraşelor mari. Tocmai acest lucru am dorit să adresăm prin implementarea acestui proiect, deoarece credem cu tărie că, doar prin intermediul tehnologiei putem face educaţia accesibilă oricui, oricând si oriunde”, a declarat Dorin Pena, Director General Cisco România.

Ce spun cadrele didactice?

„Pentru şcoala noastră, utilizarea acestor metode moderne a însemnat o schimbare de paradigmă. Atât elevii, cât şi noi, profesorii, am învăţat că educaţia tradiţională se îmbină foarte eficient cu tehnologia. Elevii sunt atraşi de noul mod de desfăşurare şi de predare a lecţiilor, sunt mult mai atenţi şi participă cu plăcere la ore.”, declară Monica Petre, profesor la Liceul Ion Creangă din Tulcea.

„Prin utilizarea tehnicii de ultima generatie elevul se regaseste in propriul sau mediu, fiind familiarizat cu tehnologia iar profesorul are parte de entuziasmul elevilor, bucurandu-se, in acelasi timp, de facilitatile oferite de aparatura secolului XXI care ii face munca mai usoara." spune Cristi Vieru, profesor Scoala Profesionala Germana Kronstadt.

 

Se aşteaptă ca în perioada următoare tot mai multe şcoli şi licee din ţară să adopte noile tehnologii, pentru a facilita procesul de formare a competenţelor în rândul elevilor, dar şi pentru o mai bună orientare a acestora spre etape ulterioare de studiu şi spre integrarea profesională.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: valentinaalina | 28.04.2016 12:25 | 1662 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Egocentrismul la parinti

Echilibrul emotional

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

294 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN