Şcoala cu
bune practici

39 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul şcolar 2013 - 2014

Astfel, conform planului de măsuri, în acest an înscrierea copiilor în clasa pregătitoare va fi mai flexibilă, astfel încât părinţii să aibă mai multe opţiuni (grădiniţa/şcoala de circumscripţie - opţiune garantată - sau o opţiune pentru o altă unitate de învăţământ, în funcţie de locurile disponibile şi pe baza unor criterii obiective de departajare).

Înscrierea copiilor se va face după cum urmează:

- copiii cu vârsta mai mică de 6 ani (la 31 august 2013): se pot înscrie în clasa pregătitoare, dar nu este obligatoriu; înscrierea se va face în urma unei evaluări specifice;

- copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 7 ani: se vor înscrie obligatoriu în clasa pregătitoare;

- copiii cu vârsta mai mare de 7 ani: se vor înscrie în clasa I.

Conform planului de măsuri, înscrierea copiilor va avea loc în luna aprilie 2013.

 

Puteţi consulta lista completă a măsurilor privind clasa pregătitoare, în documentul ataşat.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: angelailas | 31.01.2013 18:05 | 44994 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Egocentrismul la parinti

Echilibrul emotional

Comentarii (38)

0 0

31.01.2013 18:29 felixmunteanu

Adânc trebuie să fi fost puțul gândirii....

0 0

31.01.2013 20:09 radiorei

Adevar grait-ai, Felix...

0 0

31.01.2013 20:25 doamnasmart

Care clasa I? Se infiinteaza anul acesta si clasa I?

0 0

31.01.2013 22:53 valeriaalexandra

Deci........... care sunt concluziile acestei intalniri? S-au intalnit ca sa .......ce??? Pana la urma pot ramane copiii la gradinita pentru clasa/grupa pregatitoare? Pe mine acest lucru ma interesa in mod deosebit! Parintii vor fi informati si trebuie sa hotaram ce anume alegem pana la 31 martie.............. Unde nu-i cap,.......!!!

0 0

01.02.2013 00:35 szloci

Deci clasa pregatitoare nu e obligatorie. De ce nu inscriem direct in clasa a V-a pe copii?

0 0

01.02.2013 08:51 roxiana9

eu de fapt nu inteleg nimic; practic copilul meu care va implini 6 ani si 10 luni in septembrie si care a facut pana acum 4 ani de gradinita, va fi obligat sa faca si clasa pregetitoare? adica nu imi voi putea inscrie copilul direct in clasa i daca va da totusi testari?
copilul e complet pregatit pt clasa i dar am optat anul trecut sa il las tot la gradinita avand convingerea ca anul acesta va merge direct la scoala.
daca cineva ma poate lumina...

0 0

01.02.2013 08:54 dianabordeianu

Eu am o intrebare, dragi colegi...Daca lucrurile stau asa, pe ce tip de curriculum vor merge invatatorii claselor I infiintate pentru anul scolar 2013-2014? Trebuie sa avem in vedere ca cei care acum sunt in clasa pregatitoare vor avea niste achizitii in momentul in care trec in clasa I !!!

0 0

01.02.2013 09:11 geta_gav

Se fac inscrieri in clasa I?

0 0

01.02.2013 09:37 Aietla

Da! Se fac inscrieri in clasa 1. Copiii care nu au facut clasa 0 pot sa se inscrie in clasa 1 - conform documentului atasat se va da o lege in aceasta privinta.
Referitor la clasa 0, copiii pot fi inscrisi in clasa 0 atata in gradinita cat si la scoala. Singura problema, la gradinita, e daca ei ofera cadre specializate pentru aceasta grupa. In gradinita in care este copilul meu nu au astfel de cadre si nu vor organiza clasa 0.

0 0

01.02.2013 10:04 geta_gav

clasa I va fi organizata in toate scolile?

0 0

01.02.2013 10:47 marinelaludusan

Dupa atata zarva, practic, nu se schimba nimic. Copiii de 6 ani, ca si anul trecut, vor merge in clasa pregatitoare, iar cei de 7 ani, se pare, in clasa I. A fost furtuna intr-un pahar cu apa. Gradinitele vor putea ``gazdui`` clasa pregatitoare, dar ea va fi parte a invatamantului primar. Cu siguranta gradinitele nu vor dori functionarea claselor pregatitoare in cladirile lor, atata timp cat aceste clase nu vor apartine invatamantului prescolar. Asa ca, traiasca degringolada!

0 0

01.02.2013 11:34 iulia-andrei

Eu am copil in "deosebita" clasa 0 si este foarte incantat. Nu inteleg de ce nu se continua asa si se face degringolada asta acum. Inceputul deja a trecut cu bine(in cea mai mare parte) si trebuiau facute "mici ajustari". Vor fi inebuniti de cap alti copii, parinti si cadre didactice fara rost.......
Marii "specialisti" care au baut cerneala in scolile absolvite nu fac decat sa scada nivelul invatamantului romanesc si sa "demonstreze" ca, fiecare ministru al educatiei nu are nimic de-a face cu sistemul ci sunt mai preocupati sa le ramana numele in istoria invatamantului (chiar daca printr-o prostie spusa si scrisa)

0 0

01.02.2013 13:37 sce76

Recapitulare:copilul meu care implineste anul acesta 6 ani in octombrie si va fi inscris la cerere si evaluare in GRUPA PREGATITOARE, anul viitor va intra in ce clasa?Va fi obligat sa faca clasa pregatitoare si la scoala?Sau va intra in clasa I, AVAND 6 ANI SI 11 LUNI?

0 0

01.02.2013 14:40 mhojda

Copilul dumneavoastra va fi inscris la cerere si cu testare psihologica, care nu este practic o testare care sa-l sperie pe copil. Psihologul se joaca de fapt cu el, incercand sa vada ce abilitati are. Se numeste CLASA PREGATITOARE pentru doamna AIETLA, iar copiii care nu au frecventat-o conform noii legi, vor putea intra in clasa I numai dupa o testare in prealabil. Nu cred ca-i convine nici unui parinte sa-si dea copilul direct in clasa I, sa fie coleg cu cei ce au invatat multe notiuni in clasa pregatitoare, notiuni pe care cei ce nu au frecventat-o n-au de unde sa le stie. CLASA PREGATITOARE functioneaza dupa niste programe speciale care au continuitate in clasele I si a II-a.

0 0

01.02.2013 15:09 pisicuta_danapaula

Ok.....ca sa inteleg si eu...ca probabil sunt mai grea de cap. Am grupa mare anul acesta. Ce anume se va intampla cu copiii mei? Pleaca la scoala sau raman cu mine la gradi? Si daca raman cu mine, la ce tip de program raman? Si daca parintii vor dori sa ramana, cum vor face optiunea? Eu si parintii copiilor mei suntem deja inebuniti...vrem sa se termine o data toata povestea asta si sa ne lase in pace sa fim impreuna inca un an, cum e normal. Si eu imi doresc copiii in continuare inca un an si parintii copiilor isi doresc acelasi lucru. Insa.....

0 0

01.02.2013 15:15 janin

Mare zarva cu pregatitoarea asta, chiar degeaba. Majoritatea copiilor mergeau la scoala la varsta de 6 ani direct in clasa I. Acum au varianta acomodarii cu programul de scoala si parcurg o parte din materia de clasa I fara sa apara stresul calificativelor. Astfel din punctul meu de vedere se termina cu elevii care ajung in clasa a II-a fara sa cunoasca literele, au doi ani in care invata notiunile de baza. Iar trecerea de la scoala la gradinita nu se mai face brusc.
Fiul meu termina anul acesta clasa pregatitoare si sunt foarte multumita de evolutia lui. Ma bucur ca am luat decizia de al inscrie la pregatitoare si nu direct in clasa I.

0 0

01.02.2013 15:48 ofelia1975

IN ACORD SCRIE CLAR: CLASA PREGATITOARE E OBLIGATORIE, E PRIMA CLASA DIN INV PRIMAR, CADRUL DIDACTIC E INVATATORUL/PROFESORUL CALIFICAT DIN INV PRIMAR, LOCATIA POATE FI IN GRADINITA (DAR TOT INVATATORUL E CEL CARE PREDA)- DIRECTORUL PUNE LA DISPOZITIA PARINTILOR OFERTA (LE SPUNE DE CE SPATII DISPUNE SCOALA) SI ACESTIA ALEG, IN LIMITA LOCURILOR DISPONIBILE.
SI EU CONSIDER CA PREGATITOAREA LA SCOALA E O SOLUTIE F BUNA, CU REZULTATE F BUNE.

0 0

01.02.2013 16:39 spectator1

CARE A FOST DIFERENTA DINTRE PROGRAMELE GRUPELOR PREGATITOARE DE PANA ACUM?? CE NU S-A FACUT IN GRADINITE SI CE S-A FACUT IN SCOALA? DE CE TOATA ACEASTA CHELTUIALA CU MOBILIERUL SI PREGATIREA ACESTOR CADRE SPECIALIZATE?? EDUCATOARELE NU AU PREGATIT BINE COPIII PENTRU SCOALA?
PUTEAU DOTA MAI BINE GRADINITELE CU ACESTI BANI SI TOTUL ERA OK! ACUM SE PARE CA VOR DISPAREA POSTURI DE EDUCATOARE?!

0 0

01.02.2013 18:07 DaDe77

De dotari avem nevoie cu totii, si scoli si gradinite...posturi de educatoare nu mai pot disparea acum, daca nu au disparut deja anul trecut. Cred ca nu trebuie sa agitam lucrurile si mai mult, orice schimbare este greu de acceptat dar trebuie sa-i recunoastem si partile bune. Pana la urma, se pare ca singurul inconvenient ramane programul prelungit pe care scoala nu-l poate oferi, dar deja au inceput sa se dezvolte programele de after school care ofera mult mai mult decat somnul de la gradinita, ceea ce este in favoarea noastra, a parintilor , dar si a copiilor.

0 0

02.02.2013 08:44 AdinaGeru

Buna ziua!
Eu inteleg ca se vor organiza clase I separat de cele care provin din pregatitoare. Va rog sa ma corectati daca gresesc. Cum sa fie inscris copilul care a implinit 7 ani in clasa I ce provine din pregatitoare? Sunt atat de putini copii inscrisi in aceste clase? Pe de alta parte, cadrele didactice care termina clasa a IV a ce vor face? Vor lua clase pregatitoare? Si care clase daca parintii opteaza pentru gradinita?
Va multumesc.

0 0

02.02.2013 09:53 laliuck

Doamna/Domnul Spectator1, ati citit programa clasei pregatitoare? Ati fost la cursul de foarmare? Exista o diferenta intre clasa pregatitoare si grupa pregatitoare. Avantajul cel mai mare a clasei pregatitoare este ca apartine invatamantului obligatoriu si ca copiii care nu au frecventat gradinita sau au frecventat-o in mod redus nu vor intra direct in clasa I, unde era mult mai greu sa se apropie la nivelul celor care au fost la gradinita. Copilul merge la clasa I, doar cu conditia de a avea la 31 august varsta de 7 ani. Nu se organiza clasa I doar cu copiii care nu au facut clasa pregatitoare. Ei vor intra in clasa I cu cei care au urmat clasa pregatitoare. Nu sunt putini copii inscrisi la clasele pregatitoare. Cadrele care au clasa a IVa vor lua clasa pregatitoare, indiferent daca aceasta este la gradinita sau la scoala. De ce nu se intelege faptul ca CICLUL PRIMAR INCEPE CU CLASA PREGATITOARE, CLASA PREGATITOARE APARTINE INVATAMANTULUI OBLIGATORIU, LA CLASA PREGATITOARE VA PREDA INVATATORII, PROFESORII PT INVATAMANTUL PRIMAR SAU CEI CU DULBLA SPECIALIZARE.

0 0

02.02.2013 17:58 stefanavoicu

Avand in vedere ca multe clase pregatitoare au deja cate 25 de elevi, inseamna ca se vor forma clase noi cu scolarii care nu au frecventat anul acesta clasa pregatitoare sau vor fi distribuiti la clasele formate deja. Profesorul invatamant primar merge mai departe cu elevii sai. Copiii care nu au fost anul acesta in clasa pregatitoare vor avea unele dezavantaje in comparatie cu aceia care au frecventat-o si anume:se vor adapta mai greu la mediul scolar, vor avea unele lacune in volumul de cunostinte asimilate in primul an de scoala, etc.

0 0

02.02.2013 18:01 stefanavoicu

Parintii de astazi sunt hiperprotectori, de aceea au privit cu reticenta clasa pregatitoare. Multi elevi de clasa I nu au formate cele mai elementare deprinderi de autoservire. In clasa pregatitoare exista timpul necesar formarii acestui tip de deprinderi.

0 0

02.02.2013 19:19 laurian

Acum am copil la clasa pregatitoare . Copilul cel mare a frecventat grupa pregatitoare . Cunostintele acumulate de cel care a frecventat zilnic gradinita erau net mai multe decat ce acumuleaza si ceea ce face acum cel mic. Era destula seriozitate si consecventa in formarea comportamentelor necesare pentru clasa I. Acum invatatoarele nu reusesc sa se acomodeze modelului de a preda prin joc si mai putin prin lectie . Copiii sunt mai nervosi si speriati. Educatoarele trebuia sa mearga dupa copii in scoala , aveau pregatirea necesara si puteau sa si-o perfectioneze fiind tot cadre didactice apreciate de colegii lor mai ales de profesori.

0 0

02.02.2013 19:40 kmy732003

Si fiul meu va merge in clasa pregatitoare. Din discutiile pe care le-am avut cu colegele invatatoare, se pare ca am ales bine ca l-am inscis la scoala(si nu am optat pt grupa pregatitoare in gradinita). Din cate am inteles nu exista o corelare intre programa pre-scolara si cea scolara. Invatatoarea stie exact ce anume sa faca in clasa pregatitoare pentru a-i folosi in clasa I. Daca am fost informata gresit imi cer scuze, eu predand engleza nu stiu ce cuprinde programa pre-scolara si scolara la invatatori.

Nu stiam sa existe copii de 7 ani necuprinsi in sistemul educational, dar , ca la noi la nimeni. Ce mai poti spune cand schimba metodologia de azi pe maine fara sa ceara parerea nimanui, dau daca ne cer parerea, e doar asa in dorul lelii cum se spune, ca tot nu conteaza. Bravo!!!!

0 0

03.02.2013 18:51 iosga

Sunt invatatoare la clasa a 4-a si nu stiu ce voi avea la clasa la anul. Sunt copii care, probabil, desi au varsta de clasa 0 vor continua la gradinita. Vor fi unii care vor avea 7 ani si vor intra direct in clasa I si altii care vor avea clasa 0. Pe de alta parte, nu se spune nimic despre inscrierea computerizata folosita anul trecut si datorita careia s-a stiut clar, pentru prima oara dupa multi ani, daca scoala va face clar o clasa, doua sau... cate ... si cate cadre didactice vor lucra in scoala de la inceputul anului. Sunt multe lucruri care nu au fost prevazute in acordul stabilit pentru organizarea clasei pregatitoare pentru anul 2013- 2014. Aceasta situatie de incertitudine nu o au doar parintii ci si cadrele didactice... si ceea ce traiesc eu e doar o parte a situatiilor create de schimbarile fara numar in invatamantul romanesc. Au dreptate parintii dar si cadrele didactice pentru ca schimbarile acestea care nu se mai termina nu ajuta nimanui. Nu putem sa aflam niciodata ce a fost bun, de shimbat, de pastrat samd. Nu putem analiza pe un teren mereu schimbator.

0 0

13.02.2013 11:31 10mai2003

Am si eu o nelamurire:copilul meu va avea sase ani si jumatate in toamna .Voi putea sa-l inscriu in clasa intai sau nu.

0 0

19.02.2013 14:58 corina98ciobanu

Fetiţa mea în septembrie va avea 6 ani şi 8 luni. Merge la grădiniţă cu program scurt de 3 ani, nu ştiu ce să fac să o înscriu la clasa 0 sau la clasa 1? Pe vremuri mergeau copiii de la 6 ani la clasa 1, nu mai era nici o tragedie, acum materia este mai grea, copiii şi părinţii mai dezorientaţi. Am sperat anul trecut că se va lămuri, dar văd că este aceeaşi incertitudine şi anul acesta. Vorbim foarte mult şi nu prea facem nimic (în toate domeniile)

0 0

26.02.2013 15:18 cris_11

fetita mea implineste 7 ani la data de 10 sept. .... ce clasa de inscriere imi recomandati? va multumesc ptr. sprijin

0 0

27.02.2013 18:59 Alin-Olan

Raspuns pentru 10mai2003: Nu. Merge automat la clasa pregătitoare.

0 0

27.02.2013 19:03 Alin-Olan

Răspuns pentru corina98ciobanu: Fetiţa dumneavoastra va merge în clasa pregătitoare conform directivelor date. Recomandarea mea este să o înscrieţi la clasa pregătitoare!

0 0

27.02.2013 19:04 Alin-Olan

Răspuns pentru cris_11: Clasa pregătitoare!

0 0

28.02.2013 20:06 amalia1973

ce se intampla in gradinitele unde sunt doar 5 copii de grupa 0? De ce sa fie obligati sa se inscrie in clasa 0 si sa nu ramana la cererea parintilor in continuarie in gradinita respectiva si sa mearga in clasa I? Cei din mediul rural pierd f multi copii din acest motiv.
De ce educatorul cu dubla specialitate nu poate preda si la gr.0?

0 0

01.03.2013 20:39 sega35

Se intelege gresit totul! Optiunea "gradinita" sau "scoala" se refera strict la spatiul in care se desfasoara educatia copilului.
Sa fie clar pentru toata lumea: clasa pregatitoare este primul nivel al ciclului primar. Asta asa va ramane de-acum incolo. Spun acest lucru pentru ca sunt cadru didactic si m-am informat.
Acum exista posibilitatea trecerii clasei pregatitoare in cladirea unei gradinite, in cazul in care scoala nu dispune de dotarea materiala necesara, dar tot o invatatoare va preda la clasa.
Problema este ca s-a creat o concurenta incorecta intre cele doua nivele de invatamant: prescolar si primar. Doamnele educatoare ( unele, sa ma ierte exceptiile) nu vor sa accepte aceasta schimbare si incearca sa porneasca parintii impotriva scolii. Cel mai simplu pentru un parinte este sa citeasca metodologia referitoare la inscrierea copiilor la scoala ce se gaseste pe www.edu.ro.
Ce este nou anul acesta fata de anul trecut ( si numai in acest an va fi asa), este posibilitatea inscrierii copilului in clasa I fara sa fi frecventat anul acesta scolar clasa pregatitoare. Deci, copilul cu varsta intre 6 si 7 ani poate fi inscris in clasa I chiar daca nu a frecventat clasa pregatitoare. Dar, dupa cum spuneam, este valabil doar anul acesta, deoarece anul trecut s-au intamplat niste neintelegeri sau greseli ale anumitor persoane si conform metodologiei de anul trecut, cine nu a frecventat pregatitoarea, chiar daca are 7 ani nu poate fi inscris decat la nivelul inferior clasei I.
De aceea doar anul acesta cei de 7 ani pot fi inscrisi in clasa I si fara clasa pregatitoare.

0 0

01.03.2013 20:41 sega35

Educatorul cu dubla specializare poate ocupa un post de invatator doar prin concurs pe post sau in cazul unei reduceri de activitate in unitatea unde a lucrat.

0 0

06.03.2013 16:43 smonicaiuliana

Buna ziua,as avea si eu o intrebare:Fetita mea va face 5 ani pe 2 octombrie 2013 si la vara termina 3 ani de gradinita(a inceput gradinita la 2 ani),exista cadrul legal sa o inscriu in clasa pregatitoare astfel incat sa inceapa clasa I la 6 anisori?

0 0

13.03.2013 21:10 10mai2003

atatea informatii dar nimic clar si concret.sunt si eu un parinte debusolat care nu vrea decat raspunsul la o intrebare simpla: copilul meu de sase ani si jumatate va putea fi inscris in clasa 1 in acest an scolar sau nu ,sa stiu si eu cum sa ma orientez din mai multe motive.

0 0

22.03.2013 20:45 Mat-Ma

Sunt din Voluntari, iar copilul meu va avea 6 ani si 10 luni in septembrie 2013. Eu vreau sa-l mai inscriu la gradinita inca un an, dar educatoarele ma sfatuiesc sa-l duc la clasa pregatitoare (care nu e in cladirea gradinitei).
1. - Ce sa fac? Va rog sa-mi dati un raspuns clar. Va multumesc.
2. - Cand se fac inscrierile la gradinita pentru anul 2013-2014?

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 47 evenimente

«MARTIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre simularea Evaluării Naționale pentru clasa a 8-a? Votați ceea ce vi se pare mai important, comentați.

147 voturi | 4 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN