Şcoala cu
bune practici

43 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala prevederea din Legea Educatiei care le ofera posibilitatea sa devina titulare cadrelor didactice care au participat in ani anteriori la titularizare

Curtea Constitutionala a decis ca este neconstitutionala prevederea din Legea Educatiei care le ofera posibilitatea sa devina titulare cadrelor didactice care au participat in ani anteriori la titularizare

de Raluca Pantazi HotNews.ro
Vineri, 28 februarie 2014, 12:29 Actualitate | Esenţial

 

Curtea Constitutionala a decis ca sunt neconstitutionale dispozitiile din Legea Educatiei Nationale care prevad posibilitatea titularizarii cadrelor didactice care au participat la concursuri de titularizare in ani anteriori. Decizia a fost luata cu majoritate de voturi. Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale, a declarat pentru HotNews.ro ca a "luat act de decizia Curtii Constitutionale" si ca asteapta motivarea deciziei. In ceea ce priveste situatia cadrelor didactice care si-au pregatit dosarele pentru a se titulariza, in baza notelor obtinute la concurs in anii anteriori, Ispas a declarat ca nu se poate "pronunta asupra chestiunii de fond pana in momentul in care vom vedea motivarea Curtii Constitutionale".

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis joi, 27 februarie, ca "prevederile art. 253 alin. (1) lit. a) si b) din Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale sunt neconstitutionale". Exceptia de neconstitutionalitate a acestor prevederi a fost ridicata de Stefania Sidonia Constantin, intr-un dosar inregistrat pe rolul Tribunalului Bucuresti in aprilie 2012, informeaza CCR.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Tribunalului Bucuresti. 

Ce spune articolul declarat neconstitutional din Legea Educatiei:

In prezent, articolul este urmatorul (ca urmare a modificarii LEN prin OUG in decembrie 2013):
Art. 253 - (1) Cadrele didactice netitulare calificate care au participat in ultimii 6 ani la concursul national unic de titularizare, care au obtinut cei putin nota/media 7 si au ocupat un post/o catedra, devin titulare in sistemul de invatamant preuniversitar, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii generale:
a) se certifica viabilitatea postului/catedrei;
b) consiliul de administratie al unitatii de invatamant respective este de acord.

In 2012, articolul arata astfel (ca urmare a modificarii LEN prin OUG 21/2012 in mai 2012):
Art. 253 - (1) Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursuri de titularizare in anii 2008, 2009, 2010 si 2011, care au obtinut cel putin nota 7 si au ocupat un post/o catedra, devin titulare in sistemul de invatamant preuniversitar, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii generale:
a) se certifica viabilitatea postului/catedrei;
b) consiliul de administratie al scolii respective este de acord.

Articolul initial din legea promovata in 2011:
Art. 253 - Cadrele didactice netitulare calificate care au participat la concursul national unic de titularizare in ultimii 3 ani, anteriori intrarii in vigoare a prezentei legi, care au obtinut cel putin nota 7 si au ocupat un post/o catedra devin titulari ai scolii respective daca:
a) se certifica viabilitatea postului/catedrei;
b) consiliul de administratie al scolii respective este de acord.

Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei: Dupa ce decizia va fi publicata in Monitorul Oficial se va considera ca intr-un interval de 45 de zile masura este suspendata

Gabriel Ispas, secretarul general adjunct al Ministerului Educatiei Nationale, a declarat pentru HotNews.ro: "Am luat act de decizia Curtii Constitutionale si cunoscand dispozitiile constitutionale asteptam redactarea hotararii pentru a vedea motivatia deciziei. Din momentul in care decizia va fi publicata in Monitorul Oficial, se va considera ca intr-un interval de 45 de zile masura este suspendata, iar in acest interval emitentul actului normativ poate sa dispuna masuri de uniformizare a dispozitiei constatate a fi neconstitutionale cu cadrul constitutional". 

In ceea ce priveste situatia cadrelor didactice netitulare calificate care si-au pregatit sau isi pregatesc dosarul pentru a deveni titulari, in baza rezultatelor pe care le-au obtinut la concursul din ani anteriori, Gabriel Ispas a precizat pentru HotNews.ro: "Nu ma pot pronunta asupra chestiunii de fond pana in momentul in care vom vedea motivarea Curtii Constitutionale. Ministerul Educatiei respecta principiul suprematiei constitutiei si deciziile CCR vor fi puse in aplicare."

 

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: edit70 | 28.02.2014 22:10 | 2144 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Egocentrismul la parinti

Echilibrul emotional

Comentarii (10)

0 0

02.03.2014 11:14 edit70 - Autor

Asteptam si noi cu interes motivatie Curtii Constitutionale deoarece este foarte interesant sa vedem de ce cadrele didactice care au obtinut peste 7 la titularizare intr-un an sau doi sau poate mai multi ani nu se pot titulariza ...iar examenele de suplinire incep din septembrie si nu se mai termina (este cazul acestui an scolar 2013-2014) nici in februarie.
Mai exact si luna trecuta s-au tinut examene de suplinire ...doar doar vor gasi suplinitori pentru posturi neocupate pe care lucreaza colegi platiti la plata cu ora.

0 0

02.03.2014 11:20 edit70 - Autor

Legea spune ca te titularizezi daca ai obtinut 7 la examenul de titularizare si exista post cu viabilitatea de 4 ani.
Dar uneori ai nota si nu este post, sau nu este decat post cu viabilitate de 1 an.
Din punctul meu de vedere acest lucru nu este vina ta .
Ai fost la examen ai luat 7 practic ar trebui sa te poti titulariza. Tu ai parcurt toate etapele din lege.
A cui e vina oare ca totusi multi colegi merg la examene, iau peste 7 la un examenul de titularizare ...(care dupa parerea mea nu e un examen usor..) si nu sunt titulari ???

0 0

02.03.2014 12:26 elaparaschiv

E vina noastra, ca invatam luam note mari, iar ei sunt niste nemernici.

0 0

02.03.2014 12:34 cristinaelenarosu

Cu tot respectul, dar mi se pare corect sa te titularizezi pe un post cu nota examenului din anul titularizarii, nu cu nota din nu stiu ce an in care te-ai prezentat la concurs. Adica, intr-un an ma prezint la concurs, iau peste 7 si apoi astept sase ani sa prind un post fara ca eu sa ma mai pregatesc pentru concurs. Am fost in situatia aceasta, am dat concurs 5 ani consecutiv, de fiecare data luand peste 7 si m-am titularizat in anul in care am luat peste 9. Si m-am titularizat la 40 de km de domiciliu. Nu credeti ca astfel se stimuleaza venirea oamenilor pregatiti in invatamant? In domeniul privat nu te prezinti la un concurs cu rezultatul de la un interviu din anii trecuti. Ci fiecare te testeaza in momentul angajarii. Mi se pare corect sa fie la fel si la stat.

0 0

02.03.2014 13:13 elaparaschiv

Da, uni vin cu repartitii, altii cu pile, altii invata si raman pe dinafara.

0 0

02.03.2014 13:17 elaparaschiv

Ar fi corect cum spune cristinaelenarosu, daca si titularii ar da concurs pentru trasfer.

0 0

02.03.2014 15:06 edit70 - Autor

Sincer nota e nota ...ce vina ai tu ca ai luat nota si statul roman nu iti poate oferi in anul cand ai luat nota un post titularizabil???

Daca nu poate atunci sa modifice legea si sa spuna : "ca trebuie sa iei de trei ori nota de titularizare, adica peste 7 si poate intr-un an s-o nimerii sa prinzi si post!"-dar acest lucru dupa mine este ca ai nimerit tu , nu ti l-a dat statul !!!

0 0

02.03.2014 16:42 elaparaschiv

Asa este, ce vina ai tu ca inveti si iei note mari. Posturile sunt putine si le iau cei cu pile.

0 0

04.03.2014 17:12 mir16

Si ce se intampla cu cei titularizati pe baza acestui articol pana acum isi mentin sau isi pierd titulaizarea.

0 0

09.03.2014 16:48 serban_marcel

sunt dezamagit la maxim....sper sa se gaseasca o solutie in parlament si sa ne putem titulariza conform examenului national de titularizare...!

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 51 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

292 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN