Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Marin Preda a provocat "Delirul" la Bacalaureat


Durere mare ieri la iesirea de la proba scrisa de limba si literatura romana din cadrul Bacalaureatului. A fost pentru prima data cand o parte din absolventii de liceu au aflat ca Moromete si Ion al Glanetasului nu sunt, nici pe departe, intelectuali.

La subiectul al III-lea, unde li se cerea sa prezinte conditia intelectualului in societate, cu referire la un roman scris de Liviu Rebreanu, Camil Petrescu sau Marin Preda, multi dintre ei i-au transformat pe Moromete si pe Ion din lucratori ai pamantului in cititori de literatura.

„Esti tampit? De cand e Moromete intelectual?”

Ieri spre pranz, in fata Liceului „Spiru Haret” din Capitala, elevii ce ieseau de la BAC, cu bujori in obraji si foaia cu subiectele in mana, erau luati la rost de o doamna vehementa, profesoara de limba romana. „Ce-ai ales la eseu?” „Ilie Moromete”, raspundea tanarul.
„Esti tampit? De cand e asta intelectual?”, intreba justitiara si-l plesnea pe nefericit peste frunte.

„Dar tu?”, il lua in primire pe urmatorul. „Stefan Gheorghidiu.” „Esti bun, pleaca!”, il binecuvanta femeia. „Eu nu mai inteleg nimic. Moromete era filosof.

Si filosofii nu sunt intelectuali?”, cazuse pe ganduri un baiat, proaspat „scuturat” de profesoara. In curtea Liceului „Jean Monnet”, aceeasi problema. „Intr-un fel, Ion poate fi considerat un intelectual pentru ca si-a planificat toate actiunile”, gandea cu voce tare una dintre eleve. A lamurit-o alta, care facuse alegerea corecta.

„Era sa cad si eu in capcana, dar l-am ales pe Ladima din „Patul lui Procust”. In romanul „Ion”, singurii intelectuali sunt cei din familia Herdelea”, le explica tanara colegelor care facusera alegeri neinspirate.

Nu pot lua mai mult de 6

Elevii care i-au prezentat pe Ion al Glanetasului si pe Ilie Moromete drept intelectuali nu vor fi punctati deloc de profesorii corectori.
Pentru acest subiect le erau alocate 40 de puncte, din totalul de 100, astfel incat cei care l-au ratat vor porni de la nota 6.

„Ar fi fost punctati doar daca, atunci cand au ales romanul ar fi vorbit despre Niculae Moromete sau, in cazul romanului „Ion”, despre preotul Belciug ori despre familia Herdelea”, spune Mihai Stan, inspector de limba romana in cadrul Serviciului National de Evaluare si Examinare.

„Elevii ar fi trebuit sa stie ca un intelectual nu face amor pe cuptor”

Numarul mare de elevi care i-au etichetat drept intelectuali pe doi dintre taranii de referinta ai literaturii romane i-a uimit pe profesori. „Nu se poate ca dupa 12 ani de carte sa faci o asemenea confuzie.

Ilie Moromete este etichetat, in lucrarile criticilor, ca fiind „ultimul taran”, nicidecum intelectual”, explica Mihai Stan, inspector de limba romana in cadrul Serviciului National de Evaluare si Examinare.

Nu au citit cartile

Nicolae I. Nicolae, consilier al presedintelui Academiei Romane si profesor de limba romana timp de 47 de ani, crede ca elevii au dat dovada de lipsa de analiza logica si ca nu ar fi facut aceasta confuzie daca ar fi citit cartile.

„Orice elev care a citit romanul „Ion” ar fi trebuit sa-si aminteasca cel putin momentul in care Ion si Ana fac amor pe cuptor. Scena aceea ramane de obicei in mintea elevilor. Si ar fi trebuit atunci sa se gandeasca la faptul ca un intelectual nu face amor pe cuptor”, spune el intrigat.

Pentru el, aceasta gafa a tinerilor este o alta dovada a „crizei de cultura” si un semn ca invatarea pe de rost a unor comentarii literare nu garanteaza asimilarea unor cunostinte corecte privind literatura romana. (Cristina Olivia Moldovan)
"Evenimentul zilei"

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: cdiasimi | 04.07.2006 08:01 | 3495 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (13)

0 0

04.07.2006 10:14 cdiasimi - Autor

Acelasi lucru s-a intamplat aproape la toate liceele. E cert ca inca se merge "pe tocit", necitindu-se opera literara. Si ar mai fi ceva de notificat: atat au fost "de prinsi" sa-si redea ceea ce au "tocit", incat n-au urmarit itemii eseului structurat, care le apareau clar pe foaia de subiecte; aveau sansa sa-si dea seama ca nu sunt "pe drumul cel bun".

0 0

04.07.2006 10:17 cdiasimi - Autor

Si totusi, ar mai fi ceva de semnalat. Nu e normal ca cineva, delegat de alte institutii decat cea a invatamantului, sa stea in salile de examen de la inceput pana la sfarsit. Totul se rasfrange asupra elevilor, din pacate.

0 0

04.07.2006 12:51 dan_iorga

Buna ziua dragi colegi !

Desi sunt profesor de biologie, cu scuzele de rigoare adresate colegilor de Limba si literatura romana (si nu numai) care, poate, nu vor fi de acord cu gandurile mele, imi permit, ca tot omul, sa cred ca tinerii nostri candidati la bacalaureat n-au gresit chiar asa de rau spunand ca " Ion al Glanetasului si Ilie Moromete" sunt "intelectuali". Daca acum, in 2006, la 34 de ani de la absolvirea Liceului "Andrei Saguna" din Brasov, as fi fost din nou in situatia de a da Bac-ul la Limba Romana, precis ca si eu as fi raspuns la fel. Copiii au dreptate. De ce ? Pentru ca vad si ei ca si noi toti, cum absolventi de universitati, "cu diploma", nu pot sa lege doua cuvinte....Cat despre faptul ca " elevii ar fi trebuit sa stie ca un intelectual nu face amor pe cuptor”, hai sa fim seriosi...Mass media ne ofera zilnic exemple extrem de "savuroase" si tot atat de penibile.

Pentru mine Moromete e solar, are radacini si seamana cu Ganditorul de la Hamangia. A fi solar si ganditor inseamna a fi prost si fara intelect...?

Scuze daca am deranjat intelectualii...

Nota 10 dragi elevi ! Ati fost, ca de obicei foarte CREATIVI, asa cum de fapt cere si noua orientare europeana !

P.S. Mai sus o doamna...profesor se adreseaza elevilor cu: „Esti tampit? De cand e asta intelectual?”...Fara comentarii !?

0 0

04.07.2006 14:04 ionpopescu

Afirmaţiile făcute de inspectorul Mihai Stan mă îndeamnă să cred că acesta era, dacă nu într-o dispoziţie ludică - glumeaţă, atunci mai degrabă într-o dispoziţie bahică! Neculae Moromete - intelectual? Un şcolar, fie acela şi premiant, alter-ego al scriitorului, "portret al autorului în tinereţe", este intelectual? Atunci ce să credem: elevii cu care noi, ca profesori, ne amărâm zilele, sunt nişte intelectuali? Şi cât despre afirmaţia că "un intelectual nu face amor pe cuptor", îi recomand inspectorului Stan să citească măcar romanele din programa obligatorie ale lui Mircea Eliade, ca să vadă că un intelectual face amor şi în locuri mai pitoreşti decât cuptorul! Sau, vorbind despre "un intelectual" (şi gândindu-se la singurul exemplu pe care-l consideră autentic, adică la el însuşi), inspectorul Stan trage concluzia că un intelectual nu face amor pe cuptor din simplul motiv că nu face deloc, fiindcă e impotent? Enormitatea elevilor de a-i considera intelectuali pe Ilie Moromete şi pe Ion al Glanetaşului nu putea fi întrecută decât de enormitatea prostiilor spuse de acest inspector! Dar măcar elevii au o scuză - că sunt copii necopţi la minte!

0 0

04.07.2006 14:50 lavinia_v

cred ca dl. stan se referea la pozitia lui Nicolae Moromete din cel de-al doilea volum. Si cred ca avea oarecum dreptate, chiar daca studiile sale erau oarecum politice.

0 0

04.07.2006 15:15 adumitrescu

Cred ca daca in eseu demonstreaza conditia de intelectual a acestora 2,aducand argumente diferite de caracterizarile standard tocite (Moromete filosof, Ion 'creator de scenarii'), merita sa primeasca macar cateva puncte din barem.

0 0

04.07.2006 15:43 irina165

problema se poate pune si altfel. Am fost la supraveghere si , intr-un final, vazand ce personaje au ales sa trateze, mi-au raspuns ca nu au facut Camil Petrescu si ca scriu si ei despre ce au invatat. Deci materia nu a fost parcursa pana la capat. Si ,atunci, a cui e vina? A elevului sau a profesorului care trebuia sa-si faca datoria si nu si-a facut-o? Porfesorului cine ii pune nota? Elevii in aceasta situatie erau de la fara frecventa sau seralisti, unii chiar mai inaintati in varsta decat mine.

0 0

04.07.2006 19:21 elaisa

Imi permit sa spun ca in cazul lui Ilie Moromete, greseala nu e foarte mare. Moromete e un filozof, un contemplativ, pretuieste valorile spiritului(libertatea inainte de toate, a spiritului!), gandeste, comenteaza, confrunta ipoteze, alege, isi asuma responsabilitati, trece lumea prin filtrul constiintei, e reflexiv, creativ etc. Amintiti-va scena de la piatra de hotar, cand sta cu fruntea in maini! E acolo o intreaga semantica a fruntii! Si mai e opozitia intre intuneric(instinctul) si lumina(spiritul).



Ion nu poate fi un intelectual pentru simplul motiv ca face scenarii!



Cat despre profesorii care n-au parcurs materia, nu va grabiti, domnilor, sa dati verdicte in privinta profesorilor. Intrebati elevii cate absente(motivate cu certificate medicale false) au facut mai ales in clasa a XII-a. La cate ore de pregatire suplimentara facute de catre profesor - uneori cu 2 elevi - saptamanal, au participat!



Cum ridica neputinciosi din umeri (si uneori satisfacuti) dirigintii sau directorii! Cum se burzuluiesc medicii de cabinete daca incearca vreun profesor sa atraga atentia asupra certificatelor medicale false!



Nu va mai plangeti, domnilor, de coruptie, de incompetenta, faceti ceva, asumati-va riscuri, strigati, spuneti lucrurilor pe nume! Daca sunteti intelectuali adevarati! Moromete a facut asta!



Din proprie experienta, stiu ca lucrurile se pot, cat de cat, schimba, daca se face ceva concret, chiar daca lumea ramane in esenta ei aceeasi!

0 0

04.07.2006 20:28 corina_jga

Ceea ce au scris elevii la bacalaureat este, din pacate, rezultatul lucrului pe culegeri de eseuri sau comentarii si nu pe lucrul pe carte. Nu e vina lor ca niste profesori nu au avut minimul de respect pentru generatia pe care o formeaza. Cinstit ar fi ca macar punctele acelea pentru ortografie, lizibilitate etc, sa le fie acordate. La urma urmei, sunt in barem, nu? Este dreptul copiilor sa le fie marita sansa. Orice corectare se face in avantajul elevului.

0 0

05.07.2006 21:54 grigore_geta

Mi se pare INCORECT sa se puncteze orice ar fi scris elevul, oricare ar fi motivele. Fiica mea este in bac si a scris ceea ce trebuia, adica despre Stefan Gheorghidiu, chiar daca ceea ce stia cel mai bine era Ion. S-a gandit ca mai bine alege personajul potrivit decat sa rateze subiectul. Asa ca, desi nu este concurs, corect este sa se puncteze asa cum s-a stabilit, sa nu se schimbe regulile jocului in timpul acestuia. daca am ajuns sa facem concesii termenului de "intelectual" noi, atunci inseamna ca are dreptate Mircea Radu, care l-a dat "exemplu" de intelectual pe Gigi Becali, modelul actual alk "Ganditorului". Pe cine vret sa punctati cu note mai mari? Pe cei care au ales personajul pe care l-au stiut cel mai bine pentru ca atat au invatat(Ion facea parte dintre subiectele vandute), sau pe cel care a gandit, a pierdut timp pretios in cele 3 ore de examen sa se reculeaga si sa faca o lucrare cat mai buna? Atunci sa-i lasam sa scrie de la inceput ce stiu ei mai bine si sa iasa bacul bine si pentru elevi, si pentru profesori, si pentru minister!

0 0

05.07.2006 21:57 grigore_geta

Vreti (pardon, greseala din viteza si de nervi)

0 0

07.07.2006 16:11 costy22

Stimate domn Ion Popescu (de mai sus) mi se pare ca volumul II al Morometilor nu l-ati citit!? In "Morometii"- Niculae nu ramane numai un copil?

0 0

10.07.2006 16:12 oana1964

sunt curioasa ce nota/note a luat Monica Gabor la scris... :)

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 50 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

315 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN