Şcoala cu
bune practici

45 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

invitatie - Lansarea retelei nationale CRED pentru Educatie Diferentiata miercuri, 13 februarie, ora 10, Colegiul National Iulia Hasdeu




- Lansarea CRED - Centrul Roman pentru Educatie Diferentiata pe o platforma de colaborare online (centrul fiind prevazut a lua fiinta cu denumirea oficiala de Centrul National pentru Instruire Diferentiata prin Legea 17/2007 si Proiectul Legii Invatamantului Preuniversitar, art 52- 2 legi organice), descentralizat pe cele 8 regiuni ce urmeaza sa fie finantate de Consiliile Locale si Judetene din cele 8 regiuni. CRED este mai mult decat manifestul de credinta al cadrelor didactice in succesul generatiei noi, este un plan de actiune pentru Romania realizat pe baza experientei internationale de catre expertii in educatie din cadrul EDUGATE
- Formarea retelei de peste 35 de gradinite, scoli, licee si universitati in 15 judete afiliate proiectului national gifted education;
- Formarea parteneriatului intre Universitatea Spiru Haret Brasov, Facultatea de Psihologie Pedagogie si IRSCA Gifted Education pentru demararea unei cercetari nationale in domeniul gifted education;
- Redactarea ghidului pentru parinti in descoperirea si dezvoltarea potentialului copiilor ce va fi sustinut pentru diseminare cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Brasov;
- Lansarea revistei si newsletterului Excelenta in format electronic – ce va reflecta dezvoltarea sistemului educatiei de excelenta in Romania.



Transfigurarea participantilor, atmosfera incinsa, afirmarea increderii intr-un alt fel de viitor pentru Romania s-a bazat pe refacerea increderii in sine si restabilirea adevarului: „Speranta unui neam depinde de intelepciunea cu care dascalii stiu sa modeleze bulgarii de aur daruiti din inalt in chip de copil. A fost o scoala a sacrului misiunii de dascal.” A fost Scoala Schimbarii – scoala in care fiecare participant si-a reactivat capacitatea personala de a se schimba si de a invata, de a fi deschis la nou, si de isi depasi limitarile.


Impresii de la Scoala de Iarna

„Scoala de iarna s-a nascut in urma scolii de vara de la Constanta, si aceasta face parte dintr-o traditie de zeci de ani internationala a scolilor de gifted education care lucreaza pe educarea de excelenta prin care se fac periodic intalniri de lucru prin care se aduc cele mai noi tehnologii didactice, cele mai inalte viziuni de transformare a sistemului educativ si de actualizare prin cei mai capabili experti in domeniu ca sa instruiasca profesorii care lucreaza in sistem. In tarile foarte avansate exista obligativitatea fiecarui profesor sa ia parte la minim 80 de ore pe an de cursuri de specializare care sa il invete pedagogia excelentei. Deoarece exista o tendinta normala de aplatizare la profesorii care nu-si reinoesc in permanenta bagajul de cunostere si actiune, data de lucrul zilnic cu copiii.

Practic, nevoia de reimprospatare a tehnlogiei de actualizare a tehnologiei didactice face la noi ca sistemul educational sa fie performant si sa dea nastere la dezvoltarea unei economii performante si la societati foarte deschise cu un comportament social adecvat deoarece exista o linie de influenta de la traineri la profesori, de la profesori la elevi si parinti, iar de la parinti mai departe in societate.

Nevoia de cunoastere suplimentara este atat mai inalta cu cat dorinta de dezvoltare este mai inalta. In tarile foarte avansate din punct de vedere al performantelor economice si educatiei exista un interes care vizeaza absolutul catre cunoasterea unui domeniu cat mai vast si mai profund, care sa le permita aceasta dezvoltare si asta se vede prin participarea la conferinte, congrese nationale, internationale.

Vreau doar sa reamintesc exemplul Singapore care, in vara aceasta, in Anglia, la conferinta internationala a WCGTC, a trimis o delegatie de 40 de oameni si ca sa nu piarda nicio conferinta importanta, ei au inregistrat tot ca sa poata difuza in scoli tot ceea ce au invata. Prin consortiul Edugate ne-am hotarat sa intensificam si la noi traditia pregatirii de performanta. Am facut-o aducand traineri de foarte buna calitate, nationali si internationali, pentru un public de profesori exceptionali foarte doritori sa cunoasca si sa aplice. O parte dintre ei au fost si la Scoala de Vara si vom continua acest demers mai departe pentru ca in interesul sistemului de invatamant al copiilor nostri si a natiunii noastre pe care o indragim.”

(Profesor Florian Colceag, matematician, Presedintele EDUGATE si IRSCA Gifted Education)

Prezenta mea aici la Brasov cu oamenii dedicati descoperirii potentialului copiilor a fost ca o binecuvantare. O multime de oameni energici, deschisi, devotati, pregatiti sa primeasca ceva nou: animatia prin film – un domeniu pedagogic al viitorului, integrat sistemului European de invatamant si care ofera o o varietate de metode de predare promovand o varietate de sitluri de invatare. Am simtit in mod special din partea participantilor, dar in mod special din partea organizatorilor o primire calduroasa si o mare deschidere. Doresc sa ma intorc in Romania inca odata sa lucrez si mai mult.
(Hanne Pedersen- animatie, directoarea Academiei de Desen din Viborg, Danemarca, www.animwork.dk)


Scoala de Iarna de la Brasov a fost pentru mine un prilej de bucurie pentru ca am putut fi prezent la nasterea viitorului, viitorul apropiat - al invatamantului romanesc care va fi cu siguranta ceva fundamental diferit de cel actual, va fi invatamantul pe bune.
(Csibi Istvan, regizor, CreativitAS – Inteligenta creativa, www.infospeed.ro)


Particpand la Scoala de Iarna am adus cu mine curiozitate, dorinta si mult entuziasm. Bagajul meu a fost deschis de catre ceilalti participanti ai scolii de iarna si impreuna cu ei, am lasat copilului din mine sa descopere scutul gifted education- educatie de excelenta.
(Corina Buti, animator social, Cerino, Timişoara, www.cerino.ro)


Programul mi-a dat prilejul sa constat ca mai exista un sistem de valori real. Ne-a provocat cred ca pe fiecare din noi sa ne depasim limitele, ne-a deschis spre o alta viziune asupra scolii si asupra misiunii pe care trebuie sa ne-o asumam.
(Codruta Cuibus, participant, Scoala Andrei Saguna, Deva)


Ma bucur ca am participat la Scoala de Iarna. Am intalnit aici niste oameni deosebiti. Si, mai ales, multe chestii foarte interesante. Sunt sigur ca tot ce s-a intamplat aici ne va folosi deopotriva celor care am fost acolo, dar si tuturor colegilor din tara. Incepe scoala. Voi merge si voi povesti ce s-a intamplat, voi aplica multe dintre cele vazute. Sunt ferm convins ca Scoala de Iarna este doar inceputul. Vor urma alte si alte evenimente si activitati, toate in slujba modernizarii activitatii de invatare. Este un inceput de drum. Ca orice inceput este greu, dar trebuie sa reusim. Urez colegilor de la IRSCA Gifted Education mult succes in tot ceea ce intreprind.
(Dragos Constantinescu, profesor matematica, Ramnicu Valcea, www.profudemate.cabanova.com)


Am avut senzatia ca la scoala de iarna in sala se aflau ‘antene intinse’ spre percepere, spre a-si umple ‘golul’ cu un ‘plin’. Am remarcat oferta trainerilor de deschidere sufleteasca, sincera si bucuria de a se manifesta asa cum sunt ei cu adevarat si recunostinta ca poti sa stai intr-un mediu si sa exprimi ce idealuri ai cu adevarat si totodata, de partea celalalta, nevoia ca cel care ti se adreseaza sa fie o fiinta plenara – nu atat informatia transmisa conteaza– ci pretentia ca cel care ti le transmite sa fie autentic o personalitate. Nu mai avem nevoie de mari oratori care sa fie egoisti, imorali, indecenti, infumurati, ci fiinte adevarate, plenare, forte morale ; pentru ca este de ajuns ca o fiinta cu adevarat vie, dumnezeiasca, sa dea cateva impulsuri, nu trebuie sa-i dai intreaga ta cunoastere –ci sa-i dai impulusul de care are nevoie sa creasca. Aceasta scoala este si ceea ce trebuie sa creasca intr-o societate – sa formam oameni autentici, capabili sa realizeze cu adevarat ceva in viata, sa reuseasca sa-si atinga menirea si un destin personal autentic.
(Adriana Crisan, profesor de matematica si inventator, Director CUB Angello, www.cubangello.ro)

Desigur! Eu am invatat cel mai mult si am invatat de la fiecare. Cum oamenii care cred intr-o idee pot transforma lumea in jurul lor. Am invatat ca exista si profesori care vad dincolo de „puncte”; cadre didactice dispuse sa lucreze suplimentar; oameni sensibili la nevoile copiilor inalt abilitati.
Ca le place sa se joace si sunt in stare sa se joace, sa desprinda din informatiile oferite de mine exact pe acelea care le sunt utile.
(Irina Subredu, psiholog, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza", Iasi)

Am venit la Scoala de Iarna cu un program de training centrat pe dezvoltarea personala si metode de creativitate. Am cunoscut persoane minunate care au primit cu interes strategia pe care le-am propus-o in periplul lor interior. Cursul „Cine sunt EU?” nu poate fi un succes fara a avea suportul grupului cu care lucrez. Este foarte important de retinut faptul ca fara autocunoastere nu putem depasi propriile probleme. Metodele creative pe care le-am propus vor putea fi folosite cu succes de catre cadrele didactice la clasa.
(Iuliana Costea, psiholog, masterand în Consilierea familiei si a cuplului, Secretar al Asociatiei Europene de Psihologie Transpersonala, Timisoara)


In inima tarii in aceasta iarna, s-au adunat la sfat, din toate colturile ei, pastratorii luminii. Cei care cu drag isi impart neobosit fiinta cu sute de copii, au venit la scoala pentru a face o recapitulare a ceea ce deja poarta in suflet de generatii: speranta unui neam depinde de intelepciunea cu care ei stiu sa modeleze bulgarii de aur daruiti din inalt in chip de copil. A fost o scoala a sacrului misiunii de dascal.
Fiecare am aflat ca, in vremelnicia noastra, avem un cuvant de spus in vesnicie, cuvantul care zideste. Sufletele s-au umplut din nou de bucuria cu care impreuna tesem reteaua luminii cunoasterii, si "copilul" botezat asta vara la tarm de mare a primit iarna platosa si sabia cavalerului in frumoasa cetate.

(Drd. Adina Tulbure, M.A., Creatoarea E-Abecedarului multimedia – www.abecedar.com, Director cercetare tehnologii didactice inovative, IRSCA Gifted Education)



„Am invatat sa ne schimbam. Vom reusi sa schimbam lumea, mentalitatea. Scoala de iarna... Un vis care a devenit realitate. Un spatiu ideal in care nevoile speciale unui copil au fost atinse la superlativ. Au simtit, au suferit pentru adevarul pe care il descoperisera singuri multi dintre profesori, psihologi, invatatori... si l-au primit ca pe un gifted de la promotorii acestora. Copiii cu potential! Am deschis cartea mintii. Am intors fiecare pagina, fiecare lume a copilului. Unicitate, dorinta de a intinde aripile pana la cer, talent, sclipire, uimire pana la ultima clipa de refuz! Suntem pregatiti sa ne deschidem inimile! Avem increderea ca Romania va avea de castigat cu astfel de copii. Haideti, sa alegem impreuna o educatie de calitate. E nevoie de un succes al Romaniei, prin copiii nostri. Acum e momentul sa deschidem portile scolilor de excelenta. Daruind copilului un invatamant diferentiat, impreuna vom crea idealuri, un viitor mai bun. Merita! Citeste revista Excelenta pe care o lansam. Te reprezinta pe tine!”

(Lajos KRISTOF LAJOS- dir. editorial revista “Excelenta”, student RISE, anul II)




Scoala de Iarna a Educatiei de Excelenta Brasov.
Organizator: IRSCA Gifted Education si EDUGATE
Sponsor principal: PETROM
Sponsori si sustinatori: ARO Pallace Brasov, Ignis Advertising, SC LUGOFOR SRL Brasov, Bijuteria Sabrini, Pensiunea "Brasovul Vechi", Pensiunea "Old City", Plasty Prod, ABHT - productie publicitara.
Partener principal: Universitatea "Spiru Haret" Brasov
Parteneri: Casa Corpului Didactic Brasov, Asociatia Studentilor la Psihologie si Stiintele Educatiei, Asociatia Parintilor "Aripi de iubire" Brasov.
Parteneri media: Radio Romania Cultural, Copilul.ro, Damaideparte.ro Transilvania Expres.

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: monig | 12.02.2008 14:53 | 3827 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Comentarii (0)

Nu există niciun comentariu

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 52 evenimente

«APRILIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930

Toate evenimentele

Fotografia zilei


Lucrarile copiilor

Propus de: SperantaNeda

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre introducerea camerelor de supraveghere în sălile de clasă, fără acordul profesorilor și al elevilor? Comentați!

316 voturi | 7 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN