Şcoala cu
bune practici

38 şcoli
Şcoli înscrise Înscrieţi o şcoală Precizări

Proiectul legii învăţământului preuniversitar
(document aflat în dezbatere publică)

Interes general | Toate disciplinele | Ştiri

Propus de: voluntar | 13.02.2007 22:27 | 60681 vizualizări

Articole recomandate de comunitatea SuntParinte.ro

Rolul de frate mai mare

Rivalitatea intre frati

Egocentrismul la parinti

Echilibrul emotional

Comentarii (150)

0 0

13.02.2007 23:13 sfetnicul

Foarte interesant. Pacat ca nu am timp sa aprofundez acum. Totusi, ideea ca grupa (clasa) pregatitoare sa treaca la invatatori mi se pare buna, avand in vedere discrepantele care apar intre ce se preda in gradinte si ce se face in scoala.

Mi se pare insa ca extinderea la 6 ani pentru invatatori e cam fortata. Sa nu uitam ca suntem categoria cea mai slab remunerata. La raspundere mai mare ar trebui un salariu pe masura.

0 0

14.02.2007 08:47 pintea

Fiecare noua conducere din minister aduce alte si alte modificari la modificare... Din structura propusa am dedus ca la liceu vor fi numai clase 10-12/13, atunci ce se va intampla cu profesorii titulari la aceste scoli? pentru ca daca este trecut la gimnaziu un nivel(clasa 9) se modifica semnificativ numarul de ore, si pe langa asta, multe scoli cu clasele 1-8(actuale) au program de dupa amiaza(in zonele urbane) chiar si fara clasele noi(clasa 9)...eu sunt de parere ca vechea structura este buna(1-4/5-8/9-12(13))...trebuie modificate altele....printre care ar fi numarul mare de ore/saptamana...la clasele intensive se ajunge pe la 35 ore/saptamana chiar mai mult....

0 0

14.02.2007 13:36 verona_m

mai exista si celalalt pdf - anexa 1, varianta II, care pastreaza in genere structura veche a sistemului.

modificarile propuse in varianta I sunt argumentate de psihologi, metodisti, etc? Sau sunt doar dorinta extrema a unor functionari de a face ceva, ca sa nu se spuna ca nu fac nimic?

Adica, elevul va ramane 6 ani la un invatator? e vreun avantaj din asta? (ma refer la avantaje pt elev, pt dezvoltarea lui psihica, intelectuala, etc?)

elevii raman inca un an in scoala - pana intr-a IX inclusiv? Iarasi, exista vreo justificare pt aceasta varianta? Se poate face dpdv practic? Ce vor face la diverse materii in clasa a IX-a? ce faceau inainte la liceu? Sau culiseaza totul cu o clasa - avand in vedere ca a V-a ramane tot la inv, materia V-VIII aluneca spre VI-IX?

ar trebui mult mai discutata in toate mediile?

Ce spun psihologii? Li s-a cerut parerea? Ce spun metodistii?

repet - cred ca e o gaselnita gen: Eu? Cum, dar am schimbat programa, am reformatat inv, am activitate, nu? Orice modificare ar trebui argumentata!!! Poate ca onor ministeru are dreptate, dar as vrea sa stiu daca s-a luat in calcul tot, pe baze stiintifice, nu heirupeste, ca pe la noi!

0 0

14.02.2007 20:36 zaneti

NU sunt si nu voi fi de acord sub nicio forma cu modificarea perioadei de scolarizare la ciclurile de invatamant. Unii copii de 6 ani se adapteaza ceva mai greu la regimul de invatamant primar. Aceleasi pregetiri care se presupun ca se vor face cu copiii in clasa pregetitoare, se fac si acum in grupele mari pregatitoare din gradinite. Regimul de lucru al unei invatatoare se va modifica automat, preluand responsabilitatile unei educatoare. Nu mi se pare normal sa se produca atat de brusc aceste modificari. O urmare previzibila ar fi dezorientarea cadrelor didactice, a parintilor si mai ales a copiilor.

0 0

14.02.2007 20:53 betiana

O sa ma refer la capitolul care ma doare.Institutii specializate.Si mai precis la art.77 de la Centrul de Resurse si asistenta educationala care specifica existenta in scoli numai a cabinetelor de consiliere si nu si a celor de logopedie.Noi lucram in scoli,cu copiii din scoli si gradinite.Daca nu vom avea si noi sedii in scolile reprezentative ale sectoarelor,unde se vor adresa parintii ? Doar nu o sa strabata tot Bucurestiul ca sa aiba acces la terapie ? Sau poate o sa avem o multime de balbaieti si dislalici...!

0 0

14.02.2007 20:55 popicu9

Daca cititi curricula cu atentie se observa ca si inainte era primul ciclu la clasele I-VI denumit --CICLUL ACHIZITIILOR FUNDAMENTALE.

Din pacate nu s-a prea respectat.

Cine va preda la clasa pregatitoare ramane de discutat.

Cel mai grav mi se pare ca nu a fost discutata cu partenerii sociali .

Cred ca mai era necesar sa se dea prin lege nr de ore maxim pentru fiecare clasa si asta numai dupa consultarea medicilor si a psihologilor.

Liceul de 3-4 ani nu este o problema . Trecerea unor cadre de la liceu la scoala generala nu cred ca ar reorezenta o problema cruciala.

Noua structura este comuna mai multor sisteme europene . Daca nu se adopta inseamna ca ministerul nostru da dovada de impotenta legislativa. ASTA E PAREREA MEA

0 0

14.02.2007 22:08 elena_gongea

Grupa pregatitoare ar fi bine sa ramana in invatamantul preprimar. A mai existat o experienta anterioara "intrarea copiilor in clasa I la 6 ani" si s-a revenit. Daca as fi parintele unui copil prescolar nu l-as inscrie la scoala la aceasta varsta. Este o politica ca urmare a scaderii natalitatii.Probabil ca cei care au reflectat asupra acestei idei au uitat particularitatile de varsta ale acestor copii, nevoia lor de a desfasura un program axat pe joc, detasat de tinuta rigida din timpul orelor de curs

0 0

15.02.2007 16:07 lucescu

Sunt de acord cu modificarea perioadei de şcolarizare, atâta timp cât învăţătorii vor da dovadă de tact pedagogic, răbdare şi vor şti să comunice permanent cu copilul de 6 ani, pentru a-l integra în clasa I-a. Dar... părinţii vor fi aceia care vor decide.., cu toate că grupa pregătitoare va deveni obligatorie şi va fi inclusă în ciclul primar.Cu alte cuvinte, MEdC s-a inspirat de la reglementările UE.Mi se pare corect.

0 0

15.02.2007 17:03 viosultanel

posturile didactice se vor ocupa prin concurs organizat la nivelul unitatii de invatamant ?! iata "forma fara fond " ,"imprumuturi " care nu se potrivesc societatii romanesti.asta ar presupune inflorirea nepotismului si imbogatirea conducerii unitatii de invatamant !stimularea coruptiei si descurajarea valorilor !

0 0

15.02.2007 17:57 verona_m

pt popicu - nu e o problema cu adaugarea de 2 noi clase la scoli? Prima si cea mai simpla se referea pur si simplu la cladiri.

stiti ca inca exista scoli cu 3 schimburi, ca la multe scoli sunt ocupate toate asa zisele lab sau cabinete de nustiu ce materie? Pt ca nu sunt sali de clasa...

apoi - sa spunem ca ramane asa. Pana intr-a X elevul ramane intr-o scoala, trece apoi prin examen la licee. doar 10 ani sunt obligatorii, deci unii se vor muta doar pt un an in alta parte, asa, de amorul artei, ca sa ne luam dupa altii?!

o reforma trebuie sa se plieze pe particularitatile categoriei sociale si profesionale implicate, si pe caracteristicile tarii respective - altfel e doar vorba goala.



si eu cred ca examenul dat la scoala poate fi suspectat in Romania. Inca nu avem educatia sa vedem ca este importanta competenta, inca se cedeaza usor la presiuni externe (inspectorat, minister, rubedenii, etc).

0 0

15.02.2007 19:57 monik_dascalu

Sa consideram ca este elaborat cu multa minte dar sa se faca schimbarea (in mai bine) si aceasta sa fie ultima...Daca au de gand sa schimbe invatamantul de la luna la luna ...Domnul sa aiba mila de noi, cadrele didactice!

0 0

15.02.2007 23:45 teoinf

"posturile didactice se vor ocupa prin concurs organizat la nivelul unitatii de invatamant ?! iata "forma fara fond " ,"imprumuturi " care nu se potrivesc societatii romanesti.asta ar presupune inflorirea nepotismului si imbogatirea conducerii unitatii de invatamant !stimularea coruptiei si descurajarea valorilor !"

Subscriu, la cele spuse de si pot argumenta , dovedi, etc, ..., precum imi asum si raspunderea celor declarate.

Si inca ceva, imi aduc aminte de perioada cand politicul, PSD-ul, titulariza pe catedre viabile, la scoli si colegii de elita, membrii fideli,..., care scriua..., cu cartea pe picior,..., chiar nu mai retine nimeni, acele evenimente triste,...,

0 0

15.02.2007 23:47 teoinf

si mi se mai pare, ca se uita, ca va aparea si EMIS ul la nivel european,.

0 0

16.02.2007 21:32 popicu9

pt verona-m :te rog să-mi dai şi mie adresa unei şcoli unde se mai învaţă în 3 schimburi. Cred că este o simplă gogoriţă pentru a ne opune schimbărilor adevărate .Peste tot sunt reduceri de personal datorte reducerii natalităţii.

Revin cu obligativitatea şcolii de 10 ani-clasa pregătitoare+ 9 clase la gimnaziu . Aceasta e explicaţia adevărată şi nu presiunile externe.

Cum vreţi să ne integrăm în EUROPA?

Cum pot copii români să studieze în Europa daca sistemul nostru e pe stil sovietic?

La şcoala noastră sunt foarte mulţi părinţi plecaţi la muncă în occident.

Eu personal am trei veri-fraţi , care şi-au luat copii cu ei .

În nordul Italiei 10% din elevi sunt români ! Ştiaţi asta?

0 0

17.02.2007 09:39 emil

Exista destul de multe scoli in care se invata in trei schimburi. Sunt scolile mari, cu elevi multi, care nu au spatiu suficient. Exista trei schimburi, uneori mascate in programe anormale, cu ora redusa, cu suprapuneri de tot felul...

Dar nu aceasta este problema majora.

O reforma adevarata nu trebuie sa vizeze sloganul de lemn "Integrare in UE" ci ELEVUL. Ce face reforma in folosul elevului? Ce aduce nou in avantajul unei educatii mai bune? Acesta trebuie sa fie, in opinia mea, firul rosu!

Cum schimba aceasta reforma evaluarea muncii cadrului didactic dupa efectul activitatii sale si nu dupa "diplomele" sale? Cum este masurat efectul muncii reflectat in castigurile reale ale subiectilor educatiei: elevii? Cum elimina "reforma" isteria pentru concursuri inutile care au imbogatit firme de tot felul si nu au adus mai nimic in planul educatiei? Cum stimuleaza aceasta "reforma" cadrul didactic ce scoate generatii de elevi pregatiti pentru integrare sociala, spre deosebire de "elitele" ce scot 2 elevi olimpici iar restul clasei este cenusie si lipsita de perspectiva? Sau cum se elimina diferenta dintre un cadru didactic ce lucreaza cu 12 elevi fara a avea rezultate, in opozitie cu acela care are 30 de elevi de care se ocupa sistematic?

Lasati copiii care pleaca in strainatate. Nu e treaba noastra. Lasati "integrarea".

Scopul educatiei in Romania este sa "produca" OAMENI adevarati, folosind mijloacele cele mai adecvate, stimuland munca educatorilor dedicati, sau facand o politica care sa atraga oameni de calitate pentru a face educatie.

0 0

17.02.2007 19:25 aurela

Pacat ca in ministerul nostru nu exista oameni care sa-si puna astfel de intrebari. Sau exista si nu pot, sau nu vor, sau nu au interesul???

0 0

17.02.2007 20:39 professorbujor

Exista schimbari!Adica reforma inca mai traieste!Dar n-am auzit de o dezbatere asupra intentiilor de reforma.Probabil ca nu este cazul ,fiind noi ,cei direct implicati,niste conservatori sau chiar reactionari.Personal,am senzatia ca se muta niste hotare in aceeasi mosie (tarla).Asa arata oare reforma in invatamant?Nu cumva trebuie umblat prin alte secvente?

0 0

18.02.2007 16:38 lrneagoe

Pe ce perioada se angajeaza un cadrul didactic?Cred ca angajarea este determinata .Atunci cum vom putea noi ,cadrele didactice, sa luam imprumuturi de la banci daca perioada este delimitata.Se va ajunge ca postul sa depinda de relatiile pe care le ai cu directorul, pentru ca de el depinde acordarea continuitatii in acea scoala.

0 0

18.02.2007 18:51 fanicabud

Mi se pare exagerat sa trimitem copiii de 6 ani la scoala, in conditiile in care programa din claseleI-IV este stufoasa, incarcata cu tot felul de date contradictorii. Este posibil ca sa se faca o reforma adevarata? Una care sa ia in calcul si necesitatile copilului, ale elevului? Sau se fac schimbari doar de dragul vremurilor apuse?

0 0

18.02.2007 19:50 ifron

Noul proiect de lege are 2 variante total diferite. Prima, asa cum bine observa cineva mai sus, are un profund caracter european, cu elemente specifice tarilor dezvoltate, iar a doua varianta este, aproximativ, cea actuala, cu foarte mici modificari, deci traditional romaneasca.

Ca orice schimbare va avea conscinte la nivelul vietii sociale, ceea ce desigur ne va afecta si pe noi, cadrele didactice. Legea nu impune explicit aceste schimbari, ea face referiri la obiectul muncii noastre - elevul.

Reactiile de mai sus sunt specifice pentru autoaparare, pentru mentinerea unor stari de fapte cu care ne-am obisnuit. Nu sunt cele mai roz, dar sa nu fie mai rau!

N-am inteles de ce un invatator n-ar putea sa se ocupe de copiii de 6 ani,sau de ce un invatator cu studii superioare n-ar putea preda la clasa a V-a. Pierdem oare jucaria?

Noua lege va produce efecte pe durata lunga, se vor schimba planurile cadru, programele, manualele, formarea initiala si continua a cadrelor didactice, statutul cadrelor didactice, nimic nu mai ramane ca pana acum. Va trebui sa ne adaptam unei formari continue in cascada, in functie de nevoile scolii si a comunitatii locale. Nu pot afirma ca legea este mai buna sau mai rea decat cea de pana acum, dar prima varianta va asigura o apropiere de celelalte state europene, ceea ce nu este de neglijat. Daca ramanem pe a doua varianta, copiii care acum se pregatesc sa intre la scoala in clasa I vor intampina aceleasi probleme de gasire a unui loc de munca, la fel ca si parintii lor acum.

Legea este o provocare nationala, una dintre cele mai importante, de fapt cu care trebuia sa inceapa reforma invatamantului. Pacat ca prin anii 1992/1995 se discutau in cercurile pedagogice aceste probleme, dar a fost aprobata actuala lege a invatamantului, care ne-a tinut pe loc.

Dezbaterea publica poate sa influenteze oare mersul societatii actuale? Cine hotaraste ce este bine sau rau pentru pruncul roman? Cum trebuie sa reactionam noi cadrele didactice? De care parte trebuie sa ne situam?(!!!!!!!!!)

0 0

18.02.2007 20:42 norina_asachi

Ce va face sa credeti ca o educatoare de la grupa pregatitoare nu are aceleasi atributii ca o invatatoare de la clasa I. Am avut grupa pregatitoare si ceea ce am desfasurat cu copii tot anul scolar , a repetat invatatoarea in jumatate de semestru in anul urmator. Am stat cu matematica si abecedarul langa mine ca nu cumva sa gresesc ceva . Sunt educatoare si pentru astfel de educatie ma tot pregatesc de vreo 20 si ceva de ani .Ce pregatire credeti ca am ca sa pot sa fac educatie copiilor de 1-3 ai. In cel mai bun caz sa pun mana iar pe cursurile de puericultura din liceu sau sa apelez la cunostintele de "mama".Nu sunt de acord ca grupa pregatitoare sa fie preluata de invatatori.Ei au alt stil de a se comporta cu ,copiii fata de educatoare care sunt ca si "a doua mama "a copilului.Ar mai fi multe de spus ,dar ma opresc, deocamdata.....

0 0

18.02.2007 20:51 norina_asachi

Va mai aduceti aminte ca a mai fost o astfel de lege pe timpul decedatului? Ce am inteles din ea: ca este prea devreme pentru copii sa mearga de la 6 ani la scoala, ca adorm cu capul pe banca in timpul orelor, ca nu le sta mintea decat la jocuri si jucarii, ca sunt obositi atat mental cat si fizic. De ce sa le luam un an din copilarie , stiind ca odata intrati in scoala vor invata pana la adanci batraneti.Cu perioada copilariei nu te mai intalnesti , iar in ziua de astazi ce folos avem daca mai luam bacalaureatul sau nu .Statul nu-ti ofera nimic, iar singur nu-ti gasesti un serviciu decat daca dai spaga.

0 0

18.02.2007 22:52 adimatu

In urma cu doi, trei ani am primit vizita unui invatator din Marea Britanie. Atunci cand a aflat ca noi muncim cu copiii 4 ani a ramas surprins si isi dorea sa aibe si ei asemenea sanse.

Cred ca si legea noua este o copie dupa sistemul anglo-saxon si ne vom trezi si noi ca vom lucra cu elevul doar doi ani.

Cineva posta mai sus si sustinea ca elevul de 6 ani nu va avea de suferit, ca programele...

Cu tot regretul, probabil ca nu este invatator sa vada ce face un copil de 6 ani in clasa, probabil ca nu are un copil sa se ingrijoreze pentru el ca sta in banca 4 ore zilnic.

Clasa I in statele unde copilul incepe scoala la varsta de 5 ani este mai mult asemanatoare gradinitelor noastre. Unde vor putea functiona asemenea sali de clasa? Dupa-amiaza in aceeasi clasa trebuie sa intre elevi de gimnaziu. Despre formarea in cascada, iertati-ma, dar probabil ca nu ati observat ce inseamna asta. Invatatorii ne amintim de formarea de acest tip legata de schimbarea sistemului de notare si cu totii stim ca nici acum nu a fost bine inteleasa. Eu personal i-am spus formarea de tip barfa, adica fiecare a transmis mai departe ceva din ce a inteles si cum a inteles.

Nu cred ca schimbarea de dragul schimbarii isi are rostul. In economie am vazut ca tot ce era al statului nu era bun si trebuia privatizat cu orice pret si s-a privatizat, ba chiar s-a devalizat.

Argumentul europenizarii legii invatamantului nu sta in picioare. In Europa domina principiul unitatii in diversitate.

In Anglia am fost intrebat cati elevi are scoala mea si cand le-am spus ca aveam 1500 de elevi m-au intrebat daca asta este o fabrica. Scolile lor sunt mai putin numeroase si mai bine finantate.

Inspectorii sunt vazuti de proiectul de lege ca niste functionari, mai ramane sa ne trezim in inspectorate si scoli cu conducatori economisti si vom ajunge ca si spitalele romanesti.

0 0

19.02.2007 11:07 agenda

nu cred ca asta e solutia vis a vis de scaderea natalitatii...in curind nu vor mai fi nici copii nici dascali ... ce gogorita vor mai scorni ?! scoala de la 4 ani ?!este inuman sa duci un copil la scoala de la 6 ani !!!au consultat parinti , psihologi ?!de ce mai "marii"isi duc copii la scoli in europa ?!sa nu streseze odraslele , nu ?!daca stiu ca in tara lor scoala le streseaza odraslele , de ce nu fac ceva concret , AICI ?!ce cistiga un copil de 6 ani intrind la scoala ? ecuatii cu o necunoscuta ?!

0 0

19.02.2007 17:35 verona_m

cred ca mai bine s-ar face un subiect pe forum dedicat acestei discutii, ca vad ca se incinge discutia...

exista inca scoli cu 3 schimburi (cele care pana acum vreo 4 ani erau in 4 schimburi). Nu vb din auzite, puteti incerca la mia multe scoli din sect 5, cel putin una stiu de la prieteni, "Mihail Sebastian", care de altfel e o scoala f buna. Dar are inca 3 schimburi. Iar copiii mei, care sunt in sect 6, n-au intrat niciodata in lab de fiz sau chimie - pt ca sunt sali de clasa! (lipsa de spatiu). Si acum vii cu inca 2 clase in aceste scoli insuficiente!

nu sunt profesoara, nu reactionez din autoaparare! reactionez la superficialitate si la snobism.

am ajuns sa ma infurii doar cand aud ca unic motiv pt orice - PT ca asa fac altii, pt ca trebuie sa ne integram!, bla-bla!

Nu neg, trebuie sa adaptam, dar nimeni nu ma convinge sa fac ca el cu argumente "asa fac si vecinii!".

Eram curioasa daca reforma era gandita, sau doar copiata!

Credeam ca reforma in invatamant va merge spre decongestionarea materiilor, spre orientarea lor spre practica, indeosebi in liceele care nu sunt teoretice, spre colaborarea intre materii, nu ca acum cand copiii fac optica la inceput de a IX-a si invata formulele trigonometrice abia mai apoi. Fenomenele optice le pot intelege la 14-15 ani, dar problemele au ramas copiate de pe cand se facea intr-a XII-a. Si asta e doar un mic exemplu de ceea ce pot face mintile din minister obisnuite - cum spunea cineva pe alt forum - doar cu un anumit tip de elev, olimpiadist de performanta!

0 0

19.02.2007 21:54 luiggi_nico

Sunt de acord cu viosultanel.Nu cred ca e bine dc se va desfiinta concursul de titularizare.Ce se va intampla cu o persoana bine pregatita dar care nu are pile?La aceasta intrebare as dori sa raspunda cei implicati in acest proiect.Unde va ajunge invatamantul?

0 0

19.02.2007 23:13 moniq

Franta are acelasi sistem ca al nostru. Si parca tot in Europa,nu?

Directorii nostri isi au "favoritii" lor; poti sa te dai peste cap ca ei tot nu-ti apreciaza munca. Cine sunt cei favorizati?!

0 0

19.02.2007 23:55 emil

Eu ma tot intreb care e folosul ELEVILOR?

0 0

20.02.2007 11:17 emil

Am creat si un forum special pentru discutii:

http://www.didactic.ro/forum/viewtopic.php?p=59670#59670

0 0

20.02.2007 15:20 fritsch_renate

Sunt de acord ca invatatorii sa predea la o clasa I pregatitoare. Eu lucrez la tara, am clasa a II-a si anul trecut primul semestru i-am invatat pe elevii mei sa vorbeasca, sa cante, sa foloseasca hartia, foarfeca lipiciul - mai ceva ca la gradinita! In tara sunt mii de copii de varsta prescolara ce nu frecventeaza gradinita, pentru ei este nevoie cu adevarat de largirea perioadei invatamantului primar...

Si nu sunt de acord cu desfiintarea examenului de titularizare, sunt prea multi care dau mita dar si, din pacate, multi care se manjesc cu ea. Dar parca va tine cineva cont de aceasta parere ( chit ca nu e numai a mea!)...

0 0

20.02.2007 19:36 elenadumitrachi

De ce sa acceptam trecerea grupei pregatitoare la invatamantul primar? Oare doamnele educatoare nu dau dovada de mult tact pedagogic si rabdare?

Ce lucram noi la grupa pregatitoare, domnii invatatori repeta in primul semestru al clasei I-a. Majoritatea copiilor cand merg in clasa I,stiu deja sa citeasca.

Nu sunt de acord ca invatatorii sa predea la grupa pregatitoare!

0 0

21.02.2007 09:16 albinutza

"hai sa facem ceva sa nu stam!ce importanta au copiii,dascalii,parintii...parerile lor?cainii latra,caravana trece!"

educatoarele au aceeasi pregatire ca invatatorii.de ce sa incarci un ivatator cu inca doua clase?pt.ca asa e in europa?lasati-o mai moale cu europa...

0 0

22.02.2007 09:13 elena1

Reforma ar trebui sa plece de la PROGRAMA SCOLARA, care dupa cum stim cu toti este ffff stufoasa si greoaie si sistemul care merge tot pe ,,tocit'', nu pe practic.

Am un copil de clasa a III -a care are tema in fiecare zi cateva pagini de exercitii de matematica si alte cateva de lb.romana, etc.

Ce facem cu acesti copii? Ne miram ca ajung la liceu si nu vor sa mai vina la scoala.Oare de ce?...

In Italia am vazut copii din ultimul an de liceu care aveau la matematica ecuatia de gradul II. La noi o vor invata(probabil) in curand la gradinita.

REFORMA ASTA MI SE PARE O REFORMA ,,DE FORMA''negandita ,doar ca sa mai schimbam ceva ....

0 0

22.02.2007 17:43 ali74

Nu sunt de acord cu modificarea. De ce este necesară această schimbare? Trebuie oare schimbat ceva si "pe timpul D. HĂRDĂU"? Oare vrea sa intre in cartea de ISTORIE? Imi pun intrebarea

din ce an vrea DOMNUL? Daca vrea sa faca ceva, ar trebui prin a aerisi materiile, nu mai aglomerati atat elevii. La fel si cu atatea schmbari pt admiterea in liceu. Zapaciti oamenii DOMNILOR.

0 0

23.02.2007 13:42 alessia105

Eu locuiesc in Olanda ...dar baiatul cel mare INCA este la scoala in Romania ...In Belgia scoala incepe la 3 ani ...in Olanda la 4...ba olandezi care stau la granita ptr ani incepatori ii dau in Belgia pe copii( numai sa se duca copii la sc) .."scoala" este in cladirea scolii elemtare dar copii si "invatatoarea" se comporta ca si la gradinitza ...problema e ca la noi in clasele mici se fac doar 4 ore ...pe cand aici scoala incep la 9 si se termina la 15.30 ..e adevarat ca de la 11-13 au pauza de masa si alegi tu daca il iei acasa sa pape sau il lasi sa pape la scoala ... in calsele premergatoare ( gen gradi la noi )totul se face in joaca dar se invatza practic( de ex se invata culorile si hainele prin joc se merge la brutarie ..si ex pot continua pana maine)..cei din clasele mai mari dimineatza fac lectii( matematica,dictare ,olandeza etc si dupa amiaza se joaca sau au materii de genul ..desen , lucru manual ,ed civica ..ba chiar copii pana in cl 2( parca ) fac si nani la scoala 1 ora...

Intrebarea este daca sit romanesc este pregatit ptr asa ceva?? sau ne multumim sa luam doar structura de invatamant de afara si sa o implementam pe programa scoalara superrrrr invechita din Ro..unde asta e cartea ..asta e caietul ..mai adaugam si vreo 4-5 caiete suplimentare sa marim buzunarele unora si altora si gata ne-am facut datoria si am invatat generatia actuala ..Sincer eu i-as pune la zid pe toti fostii si actualii responsabili de genocid impotriva invatamantului romanesc care ODATA era unul de Elita ...acum este numai la nivele mai superioare ..dar va bateti joc de cei mici si va veni vremea cand si invatamantul superior va fi o catrastofa ....O dati cu UE ...ca ne zice UE si ne face UE ..pai macar aplicat ce este in UE ...nu distrugeti viitorul unor copii ...Sincer eu abia astept sa imi iau copilul aici ptr ca olandezi au unul dintre cele mai bune siteme de invatamant asta desi va spun cu mana pe suflet ca daca nu ar fi asta nu as mai sta un minut aici ...dar decat sa imi tin copii intr-un sistem de invatamant ca cel romanesc ..prefer sa sufar aici ...O mamica( dar oare e cineva care ii asculta pe parinti???????)

0 0

23.02.2007 15:31 raluca_cismaru

Intotdeauna s-a mers pe ideea ca invatatoarea pune creionul in mana copilului. Gresit! Educatoarea pune creionul in mana copilului, il invata sa deseneze, sa pastreze un contur, il invata semnul grafic care sta la baza literei si a cifrei. Cred ca e o mare porcarie sa desfiintezi posturile educatoarelor, pentru ca la asta se va ajunge, si pe de alta parte sa incarci invatatorii. Sa nu uitam ca sunt foarte multe educatoare cu calificare unica, nu vor putea trece la scoala pentru ca nu le permite calificarea, la fel cum sunt si invatatori si invatatoare cu calificare unica. Majoritatea sunt cadre didactica cu gradul I si sunt aproape de pensie. Ce faceti domnilor, le dati afara dupa o viata de munca cu copiii? Pentru ce? Pentru un ametit din minister care simte nevoia sa-si justifice leafa prin ceva, nu conteaza ca e o prostie, conteaza ca nu face el umbra degeaba pamantului. Isi bat joc de copii si de parinti si de nervii dascalilor. Si chestia cu titularizarile date in scoli, treaba e mai mult decat clara: stii sa pupi corespunzator, ai post, nu stii...pa! Si ne mai miram ca pleaca dascalii pe capete... Ultimul sa stinga becul, ca consuma!

0 0

23.02.2007 23:25 pope

Cred ca cei din minister traiesc in alta lume,nu stiu ce fac,vorbesc fara sa stie ceea ce este azi in invatamantul romanesc , vor si ei sa schimbe ceva sa-si justifice salariile "barosane" pe care le ptimesc degeaba .Lasati invatamantul romanesc asa cum este structurat acum nu-l mai nauciti,ca pana puneti in aplicare noua lege se schimba conducerea ministerului si iarasi e brambureala.

0 0

24.02.2007 09:57 feliciaaly

Nu sunt de acord cu faptul ca titularizarea se va da in scoli.Cunoastem cu totii realitatile scolii romanesti si avem trista experienta a exanemelor din vara trecuta cand s-au sustras subiectele din minister.Dar daca se va da concurs in scoala va inchipuiti ce va fi?Un absolvent tanar care nu are bani si relatii nu va reusi sa ocupe un post.

0 0

24.02.2007 18:36 manafumariana

pe langa problema in sine, observ ca s-a iscat un conflict intre educatori si invatatori...ca de obicei, noi in loc sa fim uniti, ne certam...pe ce???

0 0

24.02.2007 22:46 1955nl

Bine zici, Mariana. De ce ne certam noi oare? oricum, nu ne baga nimeni in seama. Invatamantul romanesc este VARZA...ce mai conteaza ca imitam pe unii si altii?

0 0

25.02.2007 16:05 cartianu

Anul trecut titularizarea s-a dat in centre de examen. La scoala mea s-a organizat examenul pentru toate disciplinele din ariile curriculare in afara de tehnologii. A fost cel mai corect examen de multi ani incoace!Din 600 de candidati doar 52 au facut contestatii, majoritatea pentru note sub cinci.Putine au fost favorabile.Majoritatea au obtinut aceeasi nota. Subiectele au fost elaborate in seara precedenta de comisii alcatiute din prefesori metodisti. Toata aria locatiei de examen a fost bruiata pentru a nu se putea vorbi la telefoanele mobile, atat in timpul elaborarii subiectelor cat si in timpul examenului.Depinde de oamenii care organizeaza un concurs. Sa nu generalizam ca toata lumea este corupta. Mai sunt si oameni cinstiti.Poate ar trebui sa nu ne mai certam si sa fim uniti atunci cand trebuie sa ne aparam interesele.Suntem cea mai dezbinata breasla!Haideti sa ne gandim ce ar fi mai bine pentru noi si pentru viitorul copiilor nostri.Daca putem interveni sa propunem solutii reale. De ce ne temem de schimbare?

0 0

25.02.2007 16:16 sorinborodi

Eu inca nu inteleg ratiunile pentru care s-ar impune aceste mari schimbari.De ce natura sunt ele ?Psihologice ?Economice ?Cerinte legate de compatibilitate cu invatamantul din alte tari europene ?Schimbare de dragul schimbarii ?

0 0

25.02.2007 16:22 pistol_mada

nu ne e teama de schimbare, dar ne e teama de o lege proasta, asa cum este aceasta propusa de minister in acest moment, cu mari lacune

0 0

25.02.2007 16:52 cartianu

Proiectul propus nu se poate numi "Legea Invatamantului".Este prea sumara. Ar trebui sa se aplice si la noi o lege care sa faca parintii responsabili de educatia copilului.Scoala nu suplineste educatia din familie si mai ales "cei 7 ani" de acasa.Noi nu avem cu cine comunica. Parintii vin la scoala doar la inceputul anului scolar, in clasa a IX-a,apoi nici la telegrame nu raspund.

Admiterea la liceu sa se faca pe baza unui test de aptitudini.Admiterea computerizata nu este buna mai ales la SAM unde copilul ajunge intamplator la o anumita calificare si la o scoala.In septembrie si in februarie incepe nebunia cu transferuri pentru apropiere de domiciliu. Multi elevi nici nu se mai prezinta la scoala unde au fost repartizati. Este la fel de necesara si vizita medicala.Cum poate un copil cu deficiente de vedere sa lucreze la masini de cusut sau strung? Dar un copil ce sufera de o boala infectipasa in ind. alimentera?

0 0

25.02.2007 16:55 cartianu

Proiectul propus nu se poate numi "Legea Invatamantului".Este prea sumar. Ar trebui sa se aplice si la noi o lege care sa faca parintii responsabili de educatia copilului.Scoala nu suplineste educatia din familie si mai ales "cei 7 ani" de acasa.Noi nu avem cu cine comunica. Parintii vin la scoala doar la inceputul anului scolar, in clasa a IX-a,apoi nici la telegrame nu raspund.

Admiterea la liceu sa se faca pe baza unui test de aptitudini.Admiterea computerizata nu este buna mai ales la SAM unde copilul ajunge intamplator la o anumita calificare si la o scoala.In septembrie si in februarie incepe nebunia cu transferuri pentru apropiere de domiciliu. Multi elevi nici nu se mai prezinta la scoala unde au fost repartizati. Este la fel de necesara si vizita medicala.Cum poate un copil cu deficiente de vedere sa lucreze la masini de cusut sau strung? Dar un copil ce sufera de o boala infectioasa in ind. alimentera?

0 0

25.02.2007 17:13 fulguta

nu cred ca schimbarea e cea de care ne temem dar de cele mai multe ori schimbarea a adus pentru invatamant numai lucruri proaste .SI da ,suntem cea mai dezbinata breasla dar oare de ce? Restrangerile de activitate si goana dupa punctaje ,materialele auxiliare proaste ,manualele alternative slabe ,perfectionarile stim noi de care, ne-au terminat si ne-au faramitat . E timpul sa mai spunem lucrurilor pe nume si sa actionam impreuna.

0 0

27.02.2007 14:08 caratagina

Multi dintre cei care lucreaza in acest domeniu sunt persoane tinere si cu chef de treaba si sunt convinsa ca nu se sperie de schimbarile care sunt pe cale sa apara in invatamant. Problema este ca toti intelegem ca schimbarile sunt necesare, numai ca ele trebuie sa se bazeze pe existenta unor spatii mai mari pentru activitatile didactice, pe programe decongestionate, pe materiale didactice numeroase si de buna calitate, pe sprijinul real al comunitatii, pe interesul crescand al parintilor pentru ceea ce se intampla in scoala si sunt convinsa ca va mai ganditi si voi la multe altele. Asa ca pentru moment ar trebui amanata aprobarea acestei legi si pregatit terenul pentru ca totul sa mearga bine mai tarziu. Sa luam in calcul si scolile la care exista clase simultane, acolo ce solutie se va gasi pentru introducerea clasei pregatitoare si a clasei a V-a la invatatori?

0 0

27.02.2007 22:10 efluture

Tot vorbim la invatatori si profesori, de pregatirea lor, de competentele lor, de miile de cursuri pe care trebuie sa le faca, DAR!!! de pregatirea parintilor, de competentele lor (la o parte din parinti nu exista nici pregatire nici competente... nimic, in nici un domeniu), fac copii si nu se ocupa de educatia lor ( cei 7 ani in care NOI, de la catedra nu avem cum sa ajungem ), nu se ocupa de nimic, ii hranesc si atat, hrana sufleteasca nu exista ... sfaturi, intelegere, iubire parinteasca si cearta parinteasca, CE NE FACEM? Noi lucram cu "materialul clientului" copilul, care daca nu are de acasa nici respect, nici bun simt, ce sa mai zic de unele lucruri elemenare care se invata in casa, langa parinti ! CE SA FACEM? Cu cine sa lucram ? Cum sa te descurci cu 20 si... de elevi intr-o clasa unde bunul simt este o “floare” rara si doamne iarta, au atatea drepturi elevii... dar de indatoririle lor vorbestre cineva? Daca tipi la EL- il stresezi, daca face prostii si il iei de ureche - nu e bine, ii timorezi... si asa cu ajutorul nostru (lasati in voia lor), ajung niste ratati ... unii, dar din ce in ce mai multi. Pacat. Hai sa facem cursuri si cu cei care se casatoresc (multi nu stiu sa se poarte in cuplu) sa faca un curs sa dea un examen si apoi sa poata sa se casatoreasca. Daca vor copil, sa faca alt curs. (continuarea in alta zi)

pana atunci astept comentarii VA ROG!



Dumnezeu sa ne ajute!

prof. Galati

cu respect pentru cei de la catedra.

0 0

27.02.2007 22:13 sanda001

educatoarea stie cel mai bine cum sa se joace copilul cu ce sa se joace si cind sa se joace .Liceul pedagogic a pregatit cele mai bune cadre didactice .

Sanda

0 0

01.03.2007 19:37 yulyana

popicu9

La şcoala noastră sunt foarte mulţi părinţi plecaţi la muncă în occident.

Eu personal am trei veri-fraţi , care şi-au luat copii cu ei .

În nordul Italiei 10% din elevi sunt români ! Ştiaţi asta?



Si care esra legatura cu sibiectul?

In fine, alinierea in UE asa cum au scris mai sus si alti colegi nu consta in copierea modelelor lor, nu uitati ca suntem din punct de vedere al civilizatiei mult in urma. Si ar fi cazul sa nu ardem etapele evolutiei, vorba poetului. Dar noul sistem propus ar da complet sistemul de invatamant peste cap la ora actuala. Dascalii sunt oricum supusi mai mult la fabricarea hartiilor birocratice decat la munca efectiva cu elevul. Am fost in Uk si am prieteni din Uk- profesoare la scoli particulare de acolo, scoli de elita.

De aceea am vb de civilizatie si evolutie mai sus si de diferentele majore . Noi suntem cu totii bulversati. Mai bine ar pastra scheletul existent. Pana acum elevii au avut succese in acest fel. Continutul trebuie schimbat u forma.

Forme fara fond??????????

0 0

01.03.2007 20:46 emil

Daca vorbiti de invatamantul in UK din punct de vedere al birocratiei la nivel de cadru didactic, sa stiti ca acela e cel mai "tare" in acest sens!

0 0

02.03.2007 10:17 vioscout

Cred ca cel mai birocratic sistem educational este cel din uSA, apoi cel din UK.In USA profesorul scrie tone de hartie aproape in fiecare an scolar. La noi este..boierie!!

0 0

02.03.2007 16:04 cameluta

Am citit si eu o parte a legii invatamantului pe care am discutat-o si in consiliul profesoral si pot spune despre ea ca nu are aplicare in scoli.De ce?Pentru ca cei care au propus-0 nu cunosc realitatea cu care ne confruntam.Numarul de elevi sa fie de 25 -30 in invatamantul liceal este prea mult,cum de altfel este si in celelalte nivelui de scolarizare.

Alta aberatie:sa hotarasca un copil de 10 ani care religie vrea sa si-o aleaga.......cand ei abia afla ce este scoala .Oare cei care propun legi au "opercule"pe ochi?Sau nu-i intereseaza ce se va intampla in tara asta ,cand se vor schimba generatiile!!!!!!!1

Pana unde merge prostia omeneasca..........????????

0 0

02.03.2007 19:15 imbuz06

Am discutat şi noi în consiliul profesoral.Am multe de spus. Nu mă tem de schimbare, este necesara,pentru că nu-i în regulă ce se întâmplă în prezent.Când nu-mi place, caut să schimb,nu? Dar, stimabili ...propunători ai legii: începeţi cu lărgirea spaţiilor destinate şcolilor, cabinete/ clase/ săli de sport/ vestiare/ grupuri sanitare şi, continuaţi cu programe şcolare adaptate, materiale didactice pe măsură ( acum folosesc şi educ., şi inv. şi prof. aceleaşi resurse pe care le ,,cârpesc'' după nevoi. Şi de mentalitatea comunităţii vis a vis de şcoala cine se ocupă? Doresc să lucrez în România, într-o şcoală europeană! Da , vreau să mă aliniez, începând cu baza materială.

0 0

03.03.2007 18:56 arachnidu

Să fim serioşi domnilor şi doamnelor. Această lege este o aberaţie. Cei care au conceput-o ar trebui să mai coboare din când în când din fotoliile lor şi să mai stea şi în spatele unei catedre. Chiar cred aceşti oameni că învăţământul românesc este pregătit pentru aşa ceva? Ei chiar nu văd că nivelul de cultură al elevilor este în scădere? Şi asta nu se datorează profesorilor sau sistemului de învăţământ ci numai lor, celor care fac experimente peste experimente cu sistemul de învăţământ şi uită că aceste experimente sunt "plătite" de toţi aceeia care care iau parte la acestea.

Cu durere în suflet, vă urez spor la treabă şi... Atenţie la hârtii, pentru că von ajunge să fim "îngropaţi" în ele.

0 0

04.03.2007 09:44 cristal

Acest proiect demonstreaza inca o data, daca mai era nevoie, de la ce inaltime suntem priviti. Demonstreaza inca o data ca parerea noastra nu conteaza. Au demonstrat acest lucru calificativele, noile manuale alternative si toate hotararile care ni se baga pe gat. Totul arata ca noi cei care muncim si de parerea carora ar trebui sa se tina seama avem numai indatorir iar drepturi pauza totala!!!!!!!!

0 0

04.03.2007 20:52 pistol_mada

traiasca HARTIUTA!!!!

0 0

05.03.2007 23:04 emil

Stimata colega pistol_mada

Va rog sa faceti observatii la lege, nu sa strigati ca pe stadion. Poate ca aici citeste cineva si ar vrea sa va stie parerile. Un forum/lista unde oamenii nu stiu sa poarte o discutie pe o tema data, creaza o impresie proasta si nu mai este credibil...

0 0

06.03.2007 13:25 ela68rs

* Trecut, Prezent, Viitor

...Am avut un invatamant de elita...

...Avem un invatamant schimbator...

...Vom avea un invatamant lacunar si descentralizat...

...NU vom mai avea invatamant!



*

Ce-a fost bun -

S-a stricat!

Pentru ca am incercat

Dupa altii sa ne luam,

Care mai demult spuneau

(Poate chiar si veneau!)

Ca avem invatamant,

Cel mai bun de pe Pamant!



- Ar trebui sa inauguram rubrica ,,INCREDIBIL, DAR ADEVARAT!''

0 0

06.03.2007 21:21 magdytzi

acest proiect nu tine seama de elevi,nimeni nu se gandeste la aerisirea programei,de ce sa invete atatea lucruri de care nu au nevoie,totul merge pe toceala,de ce sa invete de ex. toate subordonatele , toate prepozitiile de genitiv,dativ etc.ma tot uit in cartile copilului meu si ma crucesc, in loc sa se puna accent pe lucruri utile se invata numai prostii, si fiecare profesor tine mortis la materia lui, sa nu mai vorbesc de teme !!! unii dau enorm de multe teme,copiii acestia nu mai au copilarie!!!!!ganditi-va si la ei!!!!!.......

0 0

06.03.2007 22:29 cut

NU AM CUVINTE!!!O porcarie mai mare decat a initia clasa pregatitoare si a primi in gradinitele de stat copii sub 3 ani,nici ca putea sa debiteze domnul nostru ministru numit oricum"agramat"si nu Hardau.Il invitam sa lucreze dansul cu acei copii si la gradinita si la scoala!!!Habar nu are pe ce lume este!!!!Vai de noi!!!Azi,maine,ajungem,multe dintre noi,cu studii superioare,ingrijitoare sau infirmiere,sau ce?Si nu asta ar fi cea mai mare problema,insa nu ma pot abtine!!!

0 0

06.03.2007 22:32 cut

Unde esti,tu,Marga,oare???Unicul MINISTRU ,dupa revolutie!!!Ii multumim inca si acum!!!Ce avem,de-atunci avem!...

0 0

07.03.2007 16:25 ami_tarta

clasa pregatitoare nu poate fi un lucru rau atata vreme cat programele vor fi adaptate nivelului de dezvoltare al copiilor.interesant ar fi insa de vazut daca scolile sunt pregatite sa primeasca "elevi" atat de mici. ca de obicei preluam de la tarile europene modele doar pe jumatate.

0 0

07.03.2007 18:46 dana_m

Clasa pregatitoare obligatorie mi se pare un lucru bun atata vreme cat exista mari discrepante privind nivelul de cunostinte la elevii ce intra in clasa I. Insa nu vad de ce nu ar putea fi integrata la ciclul preprimar din moment ce educatoarele exact asta fac la grupa mare pregatitoare. Cred ca, pur si simplu, ar trebui stipulata ca grupa mare pregatitoare sa fie obligatorie.



Insa ceea ce mi se pare strigator la cer e ca directorul sa poata angaja sau dispnibiliza cadrele didactice dupa bunul lui plac. Romania nu e pregatita pentru o schimbare de felul asta. Urmarea va fi ca vor ramane in scoala lingusitorii si cei care dau spaga, iar restul vor pleca. Prefer sa imi gasesc un alt loc de munca decat sa dau spaga. Si-asa avem salarii minuscule...

0 0

08.03.2007 20:56 gitranama

insfarsit cineva a gindit o reforma incercand sa scapam de invatamantul socilist care persista in sistem de vreo 50+17 ani.Problema va fi rezistenta pe car o vor manifesta circa 75% din profesori carora le convine sistemul socialist actual fiindca au postul asigurat pina la pensie dar profesionalismul subtire de tot.le va fi frica de concurenta etc.In sistemul actual educam copii carora le va place sa plece capul ,sa fie umili,fara personalitate etc.(Mare dreptate aveti domnule LIICEANU!)Domnilor colegi care nu prea sunteti deacord cu reforma!!imi spuneti in ce tara mai exista titularizari si inspectorate scolare??Va e frica ca la nivelul scoli se vor face matrapaslacuri?Imi ingadui sa va reamintesc ca tot hotului ii e frica de furt!!!Am peste 50 de ani,am predat de pe timpul comunistilor si pana acum si va spun sincer ca e tot la fel daca aveti o minima obiectivitate inclusiv cu voi insiva!!cu ce drept eu sunt platit cu xlei/ora fata de cel tanar cand norma de timp in munca noastra e aceeasi?? respecti 1 ora!!ar trebui sa fie diferit doar sporul de vechime si atat!!!in rest toti suntem profesori.Ar fi normal sa ne diferentieze doar doctoratele,nu grd,treptele,si alte forme comuniste de retributie!!!



gicu bodea ,cu respect!!!

0 0

09.03.2007 00:01 emil

Domnule coleg, nu mai fiti asa de vehement in a blama un invatamant care a facut OAMENI! Nu va luati dupa isteria Liiceanu, care este la fel de periculoasa ca si fascismul! Inercati, analizati ceea ce a fost bun si ceea ce a fost rau intr-un sistem pe care il cunoasteti foarte bine. Fiti convins ca cei mai multi doresc o schimbare in bine a invatamantului, schimbare care, dupa parerea mea trebuie sa fie motivata de doua lucruri importante: ce castiga elevul, educatia tanarului sii viitorul lui, cum motivam cadrele deidactice pentru a face munca de calitate. Mijloacele prin care facem aceasta pot fi vechi sau noi, dar trebuie sa fie BUNE. De ce le e frica de furt colegilor care comenteaza? Nu pentru ca ei sunt hoti ci pentru ca vad in jurul lor politizare excesiva, trafic de influienta, imixtiuni in treburile profesionale. Si mai vad multa incompetenta in cei care iau decizie, incompetenta care nu va fi rezolvata punand primarii sau directorii politruci sa faca politica invatamantului la nivel local sau ... alegandu-si colectivul de cadre didactice dupa aceleasi criterii dupa care s-au ... ajuns ei! De ce sunt platiti mai mult cei in mai in varsta? Pentru ca se plateste experienta, care, stiti foarte bine, conteaza mult in demersul didactic. Ca lucrurile nu sunt tocmai corecte in acest sens , e adevarat si ar trebui regandite ca sa atragem tinerii, sa-i motivam, dar nu platind un proaspat absolvent facut la norma intr-o institutie de invatamant obscura cu acelasi salariu ca al unui om dedicat invatamantului. Oamenii trebuie platiti dupa calitatea muncii lor, fie ei tineri sau batrani, asa e oriunde in lumea asta! Cat priveste "reforma" aceasta, cu subiecte pe net, cu schimbari doar de forma si cu tot felul de "reclame" la partide si firme, eu personal o dezagreez. Spun, la fel ca singurul om (si echipa lui) care a gandit sistemic reforma, a fost Marga. Ce se face acum, e .... propaganda! Cand ma vor convinge ca viitorul unui tanar educat va fi mai bun daca se face o anumita schimbare, atunci voi fi PRO...

0 0

09.03.2007 18:52 vasilehusac

Cei ce au făcut acest proiect cred că nu lucrează sau n-au lucrat în învăţământ, nu s-au consultat înaintea elaborării cu învăţătorii ori profesorii de toate categoriile, vârstele. Ca la noi la nimeni. Dacă se distribuie fondurile după numărul de elevi existenţi în şcoală, dacă se va organiza concurs la nivel local de ocupare a posturilor iar directorii vor mai fi numiţi de primar şi aprobaţi de consiliul local, halal învăţământ. Directorii vor fi lingăii primarilor, nepoţii, fiii şi lichelele. Asta aduce nou acest proiect care consideră ei că e în dezbatere publică? Ţine cineva cont de părerile noastre? Ne înşelăm. Hai la pariu că ministrul nici nu ştie să acceseze forumul de pe didactic. Schimbări sunt la ei la minister, la parlament. Noi nu simţim devreme nicio schimbare, cum nu am simţit că am intrat în europa.Poate la dumneavoastră în localitatea unde sunteţi e altfel sau e altceva. La mine nu s-a schimbat nimic. E ca înainte de 89. Ba e mai rău, că vechii comunişti de atunci sunt marii PSD-işti de azi, ocupă toate posturile cheie, au averi, au tupeu, au relaţii, şi-au consolidat puterea, sunt peste tot, intră în clasă în timpul orei, îţi ordonă să stingi becul că se consumă. dacă a zis cineva că ne trebuie 20 de ani de tranziţie, eu zic că ne trebuie 70 de ani ca să scăpăm de nepotism şi clientelism, şi apoi să se urnească ceva în învăţământ.

0 0

10.03.2007 09:49 mariana_biberi

Este normal sa se faca unele modificari in lege, dar ar trebi in mod treptat. Consider ca nu suntem inca pregatiti pentru schimbari radicale.Grupa pregatitoare sa apartina invatamantului primar, dar tot educatoarea sa predea.Suntem pregatite deja in acest sens si nu ar fi corect.Sper sa tina seama si de parerea cadrelor didactice.

0 0

10.03.2007 15:17 iulius_mocrei

nu se va asigura calitate in procesul didactic cu personal de predare angajat pe baza de afiliere politica si/sau relatii de ordin personal cu conducerea scolii care va organiza concursurile de titularizare.

0 0

12.03.2007 18:33 lili_tipau

Educatia a ramas doar in sarcina scolii! In familie copilul invata prea putine, de multe ori nici nu are de la cine, parintii fiind plecati sau nu au un minim de interes pantru nevoile lui spirituale si intelectuale! un televizor, cablu cu "desene" sau calculator si cam atat... La scoala continutul cunostintelor este mult prea mare si mult prea putin folositor in viat de zi cu zi . Reforma ar trebui gandita pentru a-i veni in ajutor elevului, care are drepturi dar si indatoriri, iar educatia lui se face in stransa colaborare cu familia. . Atata timp cat finantarea scolilor se va face dupa numarul de elevi cum am inteles ca s-a inceput la Gradinite, nu cred ca directorului ii va arde de a angaja cadre care nu atrag prin prestigiul sau pregatirea lor elevi la scola de care apartin! Orice schimbare prezinta necunoscute si incertitudini , dar , sa nu privim numai partea negativa! Insa este clar ca nu poti construi daca nu ai temelie solida! Cadrele didactice din invatamantul prescolar si primar mai sunt inca unele dintre cele mai bine pregatite si deschise spre schimbare , dar nu poti face invatamant de calitate in spatii improprii si cu subfinantare ... oricat de inimos si de devotat ai fi!

0 0

12.03.2007 23:41 sorinborodi

Tocmai am fost azi la o sedinta cu parintii la o clasa a 7-a,la care predau matematica.In momentul in care explicam ca niste rezultate mai slabe ale unei eleve (care pe 'vremuri' era mai rasarita) se datoreaza probabil si frecventarii localurilor de catre eleva respectiva,mama acesteia mi-a retezat-o scurt,spunand ca 'nu e treaba mea' si ca 'nu are a face matematica cu restaurantele'.Am inteles atunci clar ca nu am ce sa mai sustin un punct de vedere propriu,mort in fasa.

Ce arme avem in fata unei astfel de situatii caricaturale,in care VALORILE sunt intoarse nu spun cum?

Cred ca la noi la romani e o perioada in care se combina mentalitati vechi cu 'influente' occidentale.Am sustinut-o si cu alta ocazie:nu pot face decat sa ma repet:

Cred ca greseala capitala pe care o fac toate fostele si actualele 'Legi ale Invatamantului' este una de principiu: vrem si ne place sa ne consideram 'apostoli',pionieri in ale educatiei,martiri chiar.

Tindem sa asemanam scoala cu institutiile :BISERICA,PENITENCIAR,BABY-SITTER,CABINET DE PSIHOLOGIE,CRUCEA ROSIE,CAVALERII DE MALTA etc.

Trebuie inteles ca scoala e UN FURNIZOR DE SERVICII;trebuie asemanata mai degraba cu RENELUL SI ROMGAZUL,decat cu MAICA TEREZA.Poate suna transant,dar daca vrem CALITATE asa trebuie privita problema !

Sa se termine odata si odata cu clase cu efective minimale obligatorii ,cu 'obligatii' ale cadrelor in total dezacord cu tendintele generale ale societatii.Adica societatea e la pamant si noua ni se cere marea cu sarea !

0 0

13.03.2007 21:13 anemari

mi se pare absurd sa duci copilul la 6 ani la scoala. daca este micut de statura cum va sta in banca, in genunchi?

0 0

13.03.2007 21:42 ioanlup

Se pare ca atunci cand Sf. Petru i-a reprosat lui Dumnezeu ca dascalii au primit prea multe daruri, raspunsul a fost unul care l-a facut pe Sfant sa nu mai zica nimic: "Lasa, Petre, ca dascalii se mananca intre ei, si daca ai stii şi cine ii conduce ... ?!"

Nu pot sa nu constat ca toata lumea are dreptate, fiecare in felul sau. De ce nu am cerne prin sita ratiunii toate cele enuntate mai sus, sa lasam la o parte interesele de grup, si sa promovam interesul general al invatamantului romanesc. E nevoie de schimbari peste tot. Nu de dragul schimbarii! Sa incepem cu ceea ce vrem sa dam copiilor nostri. Deocamdata le stergem bucuria unei copilarii fericite de pe fata, indopandu-i pana la saturatie. Ii tinem la scoala cat stau altii la munca pe bani grei. Le solicitam la maximum toate capacitatile. Ajung intr-o stare de oboseala care anuleaza toata munca depusa si de ei si de dascali, oricare ar fi ei. Un program lejer, cu o programa gandita de toti factorii , cu competenta si responsabilitate, ar putea transforma scoala, dintr-o institutie din ce in ce mai... intr-o institutie care serveste interesele societatii, pregatind tanara generatie pentru viata, pentru viata reala, care nu presupune numai munca pana la epuizare ci si recreere... Cred ca in aceasta directie ar trebui sa ne indreptam energiile. Sa configuram un sistem care sa raspunda nevoilor zilelor noastre, in perspectiva zilei de maine. Apoi sa-i obligam pe cei care au puterea de decizie sa-l puna in practica!

0 0

14.03.2007 15:45 agenda

sunt in totalitate de acord cu opinia dlui profesor ioanlup!

0 0

15.03.2007 19:40 nicol75

Dragi colegi,parerea mea este ca legile se fac fara a fi consultati in primul rand noi,cei de la catedra.Cea mai mare problema cu legea asta nu este care va fi delimitarea pe cicluri de studii,problema este cu noi,ca va trebui sa depindem de cine stie ce director ca sa avem un loc de munca.Asta e cea mai mare problema!

Cat despre faptul ca nu ati da la scoala copii de 6 ani sau 6 ani si ceva...uite cum cred eu ca sta problema...tot la noi.

Din prea mare zel,din goana dupa puncte ,am inceput sa umplem ghizdanele copiilor cu fel de fel de culegeri,caiete tip,etc,si incarcam astfel copii,innebunim parintii cu cheltuielile si le luam timpul de joaca elevilor nostri!!!!Asta e problema !Eu am fost data la scoala la6 ani si am invatat extrem de bine!Nu vreau sa ma laud,dar asta e realitatea.Si cred ca si dvs,distinsii mei colegi,nascuti pe vremea lui Ceausescu,si ,mai ales,care ati facut generala in acele timpuri,amintiti-va cum era.Nu ati fost la scoala de la 6 ani si ceva?Eu,da.Si fiica mea e acum clasa I si are 7 ani fara o luna.Avea 6 ani si 5 luni in septembrie.Si se descurca foarte bine.De ce nu ni se descurca elevii la clasa uneori??Pentru ca fortam nota,ca sa fim la moda cu scoala de elita X sau Y...Nu ne mai aplecam asupra programei strict,nu avem puterea sa refuzam manuale stupide ,cu mii de greseli,super incarcate ...Noi ne ingreunam munca si copiii!

Si sa stiti ca in Buzau sunt scoli care invata in trei schimburi!!!

E rau de toti.Suntem fara putere,nu avem ce face.Dar sa fim atenti cu legea asta,ca va fi vai de noi!

Eu va urez succes la toti si sa avem grija ce facem!Sa ne intoarcem la un invatamant moderat ,sa creeam intai conditiile reale pentru un invatamant european..Desi ,ma intreb:de ce trebuie sa fie oare european?Nu aveam noi cel mai bun sistem de invatamant din Europa?Noi ne-am batut joc de el!Pacat!

Sa nu credeti ca vreau ce a fost,ca sunt constienta ca vremurile sunt altfel.Nu sunt nici atat de in varsta ca sa duc dorul vremurilor cand imi faceam lectiile la lanterna ,beam apa oprita peste zi,si cate si mai cate...Dar mi se pare ca ne hazardam in ceva ce nu e pentru noi,sau,daca este,nu avem cum sa le aplicam...Ne lipsesc mijloacele,laboratoarele dotate real,si ,in definitiv,dragi colegi,banii!Nu suntem motivati,desi noi ne facem datoria!Eu sunt convinsa ca fiecare ,atunci cand predam o lectie uitam ca nu avem bani de ajuns,si ne gandim numai la fel de fel de metode sa ne lamurim elevii,sa-i facem sa priceapa lectia!

Nu-i asa ,dragi colegi???

0 0

17.03.2007 17:36 proxxxl

Nu stiu ce sens are expresia "dezbatere publica",dar nu cred ca se tine cont de parerea noastra,a celor implicati efectiv in procesul instructiv-educativ?Se initiaza si apoi se aplica tot felul de "tâmpenii" emanate de unii aflati in birouri luxoase,calduroase si nu in ultimul rand cu salarii "grase".Nu noi ne-am batut joc de invatamant, ci aceasta politica murdara cu oameni implicati in ea la fel de murdari!

0 0

17.03.2007 20:49 emil

Dezbaterea PUBLICA, este ca sa se faca PUBLICITATE! Cred ca atata poate ministerul nostru....N-am prea auzit sa tina cont de opinia celor implicati direct in educatie. Educatia este la cheremul "comenzilor politice" si a jocurilor de imagine...

0 0

18.03.2007 14:01 pistol_mada

cu acest proiect de lege se va politiza pe fata invatamantul romanesc...asta este parerea mea si nu o schimb

0 0

18.03.2007 18:20 laurian

A TRECE GRUPA PREGATITOARE LA SCOALA ESTE CORECT SI BINE PENTRU CINE NU A LUCRAT ( S-A JUCAT ) CU ACESTI COPII NU PENTRU COLEGELE NOASTRE INVATATOARE CARE AU " FUGIT" CAND LI S-A OFERIT OCAZIA DIN INV.PRESCOLAR. INTREBATI-LE PE CELE CARE AU LUCRAT CU GR. PREGATITOARE UNDE ESTE LOCUL ACESTEIA IN CONTEXTUL INV. ROMANESC. INVATATOARE FIIND ,ELE VA VOR EXPLICA MOTIVELE FARA A FI PARTINITOARE NU PE CELE CARE II PRIMESC IN SEPTEMBRIE.

0 0

18.03.2007 18:40 laurian

Ma intreb: oare doreste cineva sa cunoasca parerea educatoarelor despre proiectul de lege in discutie? ...Nu era bine cu gr. preg obligatorie ? Pentru cine e important ca-i zice scoala sau gradinita ? Nu cred ca asta e problema, Problema e ca trebuie sa -i implicam pe bietii copii in "n' actiuni ca numai libertate de actiune numai au ei cand trebuie sa faca ceva pentru ca altfel eu nu reusesc sa-mi fac portofoliul(gheamantanul)cat mai voluminos. Si mai ziceam ca oboseam copiii mai "demult" ...sa vezi acum stres si oboseala cand numai stim ce actiune sa facem cu ei mai intai.Noroc ca am ceva experienta ca altfel...!

0 0

19.03.2007 00:04 mihaelaghi

Oare cine este de acord cu proiectul de lege? Sunt o multime de puncte care nemultumesc pe toata lumea.Oare ministerul va lua in seama toate nemultumirile noastre sau isi va pune 'ochelarii de cal'si va publica in Monitor legea?Trebuie sa fim uniti si sa nu\i lasam pe guvernanti sa faca din invatamant o batjocura! Ce inseamna la noi, la romani, sa fim la latitudinea directorului ,an de an , sa ne angajeje? Guvernantii vor sa elimine coruptia , dar prin legile pe care le dau , dimpotriva, o sustin !Personal, nu sunt de acord cu :

-"disparitia" titulaturii

- cu invatamantul primar de 6 ani(mai ales ca salariul ar ramane acelasi)

-cu obligativitatea de a merge copilul la scoala de la 6 ani

-cu norma didactica a invatatorului de 20 de ore, iar a profesorului de 18 ore

etc.!!!!

0 0

19.03.2007 11:59 dem

Ma adaug si eu discutiei, dar ca parinte, referitor la chestiunea mutarii grupei pregatitoare la scoala. Daca o fac la gradinita, copiii (cei de la program prelungit) au unde sa manance, sa se odihneasca, sa doarma daca asa vor. Daca va fi mutata la scoala, incepe cu un an mai devreme problema "ce fac cu copilul la ora 12 cand termina scoala ?". Cati parinti au la dispozitie bunici care pot merge sa ia copiii, sa-i duca acasa la odihna,etc. ? Veti spune ca exista solutia semi-internatului; dar aceasta nu ofera posibilitati reale de odihna, mai ales pentru varsta de 6 ani, sa fim seriosi ! Din cate am vazut, la gradinita invata oricum foarte multe lucruri, intr-un mediu amenajat pentru specificul varstei.

0 0

22.03.2007 13:23 adrih

cred ca se confunda scoala cu Gradinita, in sensul ca inceperea scolii la 6 ani va fi resimtita de copii in clasa a V-a cand multi dintre ei nu fac fata. Asa se si explica scaderea brusca a performantei acestora in gimnaziu.

0 0

23.03.2007 11:22 raduandrei3

In proiectul acesta "faimos" al legii invatamantului,unde este extrem de mult loc pentru mai bine, apare un articol, nr.10, care stipuleaza obligativitatea predarii religiei in scoli.

I acest caz, cum ramane cu libertatea de constiinta, garantata de Constitutie? Ca doar nu toata lumea crede in chestii supranaturale, etc.

Apoi, daca tot este invatamant "DE STAT", cum ramane cu separarea bisericii de stat? Ce cauta religia intr-o institutie de stat? Unde este neutralitatea statului?

Daca tot e obligatorie predarea religiei, art.13-3, cu interzicerea prozelitismului este total ipocrit. Daca-i bagi cuiva pe gat o religie, fie ea si dominanta, nu e un act de prozelitism?

Iar pentru cei ce se incapataneaza sa refuze catehizarea, de ce nu propuneti, domnilor, infiintarea unui tribunal al Inchizitiei?

Se pare ca totusi traim in secolul XXI, cand stiinta a facut deja oarece progrese intru explicarea fenomenelor naturale. Atunci ce facem cu aberatiile continute in textele religioase, care sunt prezentate cu o insistenta cutremuratoare drept "adevaruri relevate"?

Cum ramane cu ideea de a-i invata pe copii sa judece corect , stiintific si critic daca le bagam pe gat dogme si alte aberatii?

Nu cumva exista pe undeva un cerc obscur de interese intru a transforma statul nostru intr-unul de talibani fanatici, usor de manipulat intr-o directie convenabila acestora?

Ce nevoie are statul sa-i intoarca pe cetatenii sai cei mai tineri,cu spiritele atat de fragile, in evul mediu? Cui ii folosesc copiii cu comportament si gandire desueta si retrograda, fara simt critic si cu logica stramba?

Cat despre etica religioasa, oare o etica fundamentata stiintific nu ar fi mult mai utila si de bun simt?

Ma opresc deocamdata aici cu intrebarile, care nu sunt numai retorice. As fi recunoscator celor care mi-ar putea da chiar si un raspuns partial.

Prof. Andrei RADU

0 0

23.03.2007 13:11 ondani

Cred ca legea asta n u vrea decat sa obligeparintii sa-si "scolarizeze " copiii de la 6 ani. Ca asta se intampla in gradinita sau scoala e mai putin important. Oricum, din cate stiu eu gradinitele functioneaza dupa programe vechi in care se face educarea limbajului, adica exercitii prevazute in perioada preabecedara A CLASEI I. Am asistat de curand la o activitate demonstrativa la Gr. mare in care cunostintele de lb. rom si matematica erau la nivel de cls. I. Copiii vin la scoala cu auz fonematic bine deprins, cu capacitatea de a compune si descompunenumere pana la 10, dar.. nu stiu sa vorbeasca coerent, nu isi pot exprima in enunturi logice propriile idei. Nu stiu sa povesteasca un basm clasic dupa imagini, dar stiu "Luceafarul" pe de rost. Eu cred ca pe undeva, neluand in calcul inadvertentele de programe,stufoase la gradinita, lejere in clasele I-IV, problema fundamentala a cadrelor e de mentalitate: noi vrem performanta, mai ales pentru noi si punctele noastre de la dosar. Calcam in piciore sufletele lor. Nu mai tinem seama de particularitatile etapei de dezvoltare,necum cele individuale ale elevilor.Pe care nici nu pre mai ajungem sa-i cunoastem cu adevarat,oricum sunt prea multi ei si prea multe grijile noastre cotidiene. In ciuda situatiei destul de albastre eu sper ca nu ne vom lasa inlantuiti de propriile noastre habitudini si vom fi receptivi la nou, spre binele generatiilor urmatoare. Visez un invatamant in care sa se educe atitudini fata de invatatura, viata, nou, o scoala in care copilul sa vina cu placere, care sa-l faca sa se simta implinit, nu chinuit.

0 0

27.03.2007 16:28 tds_carmen

Sunt invatatoare la tara si, intamplator, am in clasa I un copil de 6 ani. Dupa mai mult de jumatate de an a inceput sa se obisnuiasca cu ritmul clasei si inca mai are momente cand se abate. Tin sa mentionez ca este un copil foarte inteligent, dar ar fi trebuit sa "se mai joace" un an. Eu am dubla specializare dar n-as putea niciodata sa fac ceea ce fac educatoarele in sala mea de clasa. Dupa terminarea programului trebuie sa strang toate materialele pentru ca mai intra inca doua clase. Asa ca, desi ar fi frumos sa lucram ca "afara" (si ma refer strict la conditii) realitatea este cu totul alta. Cred ca ar trebui sa schimbam multe in invatamant dar s-o luam de la capat nu de la coada. Unde sa mai facem doua clase cand eu fac sedintele cu parintii la ora 18 pentru ca nu am spatiu mai devreme? Si apoi mai incepem programul cu 2-3 ore mai tarziu ca sa ne apucam de scos materialele tinute sub cheie? Sau le luam painea de la gura educatoarelor, dar facem orele la gradinita?

0 0

27.03.2007 17:33 opris_alexa

anul acesta voi absolvi Colegiul universitar de institutori. Vazand ceea ce se intampla ma intreb daca a meritat sa fac aceasta scoala. Daca se scoate examanul de titularizare, ma intreb ce sanse am eu sa primesc un post, daca nu am bani sa imi "cumpar" unul. Nici cu examenul de titularizare nu ai foarte multe sanse decat daca mituiesti pe cineva, acum nici atat....

0 0

28.03.2007 17:57 glilianaviorica

Pur si simplu imi da dueri de cap toate aceste asa zise "schimbari"! Zau ca nici nu mai stiu ce as putea sa spun! Am citit ...o parte din comentariile colegilor (timpul ma preseaza). Cine se ma gandeste la copii?!in nici un caz "alesii nostri"! Invatamant axat pe copil, copilul in centrul atentiei? VORBE!! Din pacate vorbe. Stiti pe cine mai intereseaza copilul? Pe cei care au intr-adevar suflet si inima pentru copii.Pe cei care muncesc CU COPIII chiar daca au sau nu salarii sau gradatii de merit, pe cei care se uita la copii ca la niste sfinti. Probabil o sa spuneti ca sunt vorbe. Probabil! pentru unii, dar eu cunosc multi astfel de dascali!

Si apropo' de legi ale invatamantului, ma poate lamuri si pe mine cineva ce e cu istoria tiganilor intodusa alturi de istoria romanilor in clasele XI- XII din septembrie? NU am cu nimeni nimic, dar, cand iesim "afara" ne spune lumea "tigani"...acum ce facem domnilor, ne confirmam "originea"? Era si timpul, se vor auzi voci!!

0 0

28.03.2007 21:52 zico

Dezbatere publica, aiurea.Totul se face la comanda politica. Nu esti cu ei,mai ales cu PNL-ul, ti se pune pumnul in gura si esti mazilit.Democratia romaneasca are iz de rahat(Scuze)

0 0

09.04.2007 10:47 melania_31

Are dreptate ZICO .Totul se face la comanda politica .Noi, cei care muncim efectiv cu elevii , nu suntem bagati in seama si nici parerile noastre nu au valoare Asadar trebuie sa asteptam sa vedem ce hotarari iau cei care au propus spre dezbatere acest proiect.Suntem totusi optimisti ca speranta nu moare niciodata.Paste fericit colegi si sa aveti multa putere de munca , atat ne-a mai ramas !

0 0

09.04.2007 16:13 Petrescu_Irina

Toti care ajung intr-o functie de conducere parca uita de unde au plecat.Parca sunt rupti de realitate.ce viseaza peste noapte vor sa puna in practica a doua zi. Si din pacate noi cei care intr-adevar avem legatura cu scoala si cu elevii trebuie sa ne supunem lor.

0 0

09.04.2007 21:22 angela_ghrsm

Sunt de acord ca invatatorii sa preia clasa pregatitoare de la gradinita si aceasta sa fie obligatorie deoarece sunt foarte multi copii care vin la scoala direct din strada. La clasa pregatitoare copiii isi insusesc instrumentele necesare pentru invatarea scris / cititului, se corecteaza pronuntia, etc. Problema este ca nu prea se gaseste spatiu in scoli. probabil ca va functiona tot in gradinite.

0 0

10.04.2007 13:46 angela_ghrsm

Am lecturat varianta I a legii inv si pe hartie apare bine.Sunt de acord cu ea.Dar,sunt unele lucruri neprecizate care lasa loc liber diferitelor interpretari, asa cum se fac de obicei legile in Romania.De exemplu,fondurile compensatorii sunt la discretia directorului unitatii. Daca vreau sa lucrez in plus cu unii copii, pot fi platita suplimentar? se pare ca sunt incluse si meditatiile suplimentare care pot fi facute in scoala si platite din fondurile compensatorii. Dar cine va avea acces la aceste fonduri? Probabil ca pilangii ! iata cum se deschide calea infractiunilor la nivel de scoala foarte greu de dovedit. Daca nu esti prieten cu directorul, nu poti sa te infrupti din aceste fonduri.Eu asa am inteles. Dvs?

0 0

10.04.2007 17:54 dama

Eu sunt prietenă cu directoarea, stau peste program şi muncesc şi cu copiii şi pentru şcoală şi totuşi n-am primit niciun ban în plus.

0 0

12.04.2007 23:52 diaconescumihaela

Am peste 50 de ani....si am ramas in invatamant din dragoste pentru aceasta profesie...

Am citit toate comentariile colegilor legate de Legea invatamantului propusa spre dezbatere, am raspuns celor 6 intrebari si am vazut rezultatele. Ma intreb daca e spre dezbatere, oare citesc si cei de la minister parerile noastre? Daca nu atunci totul este in zadar ! Ne bucuram , cum m-am bucurat si eu ca parerile noastre coincid.Mi-am notat cam 4 pagini de observatii, nelamuriri,dezacorduri, dar ele au fost toate evidentiate de colegi inaintea mea. As evidentia insa ambiguitatea art.124 care se refera la obligativitatea directorilor de a sesiza organele care trebuie sa amendeze parintii. Nimic nou...era si in legea veche...numai ca nu s-a intocmit niciodata vreo metodologie....deci nimeni nu a platit nici o amenda. Parintii nu sunt responsabilizati si nici nu se intereseaza de copii. Vin 2,3 la sedinte afabili si dezinteresati, in nici un caz parteneri in educatie,lucreaza peste hotare sau nu au timp , sau cred ca totul este de vinzare...Copii trebuie crescuti in spiritul pentru munca , pentru datorie implinita, pentru constiinta lucrului bine facut, pentru implicare, disponibilitate, politete, toleranta...Ori asta nu se poate fara puterea exemplului ! fara parteneriat intre parinte-profesor...

REFORMA TREBUIE SA INCEAPA DE LA EDUCATIA - SCOALA PARINTILOR, SA FIE UNA COERENTA, SA INCEAPA ACUM, SA SE APLICE UNITAR SI SA AVEM RABDARE SA CULEGEM ROADELE ! Daca se vor face schimbari permanente, de la un an la altul...sau din 4 in 4 ani...nu vom stii niciodata daca ceea ce am facut a fost bine sau nu !

Va doresc dragi colegi multa putere, rabdare, perseverenta, verticalitate, demnitate,dragoste fata de copii !

0 0

15.04.2007 19:45 invatator

Ce am asteptat, nu va fi; reducerea numarul de elevi pe clasa, maxim 25 la inv primar e foarte mult, as fi redus, mai ales in conditiile organizarii clasei pregatitoare la scoala!

0 0

15.04.2007 20:22 oli_m

Am citit si eu proiectul Legii Invatamantului , apoi am rasfoit comentariile dumneavoastra , dragi colegi ,si am ramas cu un gust amar .

De ce suntem asa de reticenti la schimbare?!

Mie mi se pare corect sa se introduca o clasa pregatitoare al careia i-as atribui un singur rol : sa faca dintr-o multime de copii , o clasa. Sigur ca la gradinita se lucreaza foarte mult , dar intre nivelul de pregatire si chiar de socializare al elevilor dintr-o clasa I exista mari discrepante , clasa pregatitoare ii va aseza pe linia de start .

In privinta responsabilitatii perintilor, inclusiv privind educatia copiilor exista legea 272 , poate ca nu suficient cunoscuta si respectata , dar exista .

Eu sunt optimista : Romania are un viitor, invatamantul romanesc , de asemenea si sper ca tanarul nostru ministru , chiar daca e din afara sistemului sa aduca un aer proaspat si salarii motivante .

Reforme in sistemele de invatamant se petrec in toate statele pentru ca traim intr-o lume care nu sta pe loc .

0 0

19.04.2007 09:25 jnny_frr

nu suntem reticenti la schimbari dar acestea trebuie facute cu cap ! pui 9 clase in scoala generala care nu are spatiu, dupa principiul " se descurca cine poate !" asa se face o lege ?

0 0

30.04.2007 19:36 professorbujor

Toate proiectele pot fi bune;daca sunt in acord cu realitatea.Deocamdata ,Romania importa fara discernamant teorii in toate sectoarele fara a face analize de impact.Mi se pare o chestie irationala.A devenit tara aceasta un teren de incercare pentru toate tampeniile venite de aiurea ?!

0 0

30.04.2007 19:59 professorbujor

Revin pt.o micutza si insignifianta completare: Doamne ,daca existi si vezi tot,uita-te la aceasta mare fatzarnicie care se propaga la scara globala privind grija marilor conducatori fatza de drepturile omului,drepturile copilului,drepturile animalelor de tot felul,etc.Aceasta ,in timp ce capitalul de orice fel isi vede de treaba si nu are decat un vector: augmentarea sa,indiferent de tot ce se intampla in jur.Eu crede ca trebuie sa incetati cu palavrele despre reforme si sa abordati problema la fundatie.Adica,omenirea asta crede ca si-a fixat corect reperele pentru calatoria la care s-a angajat?! In rest ,nu dau doi bani pe parerile "savante" privind nu stiu ce "reforme".ACEASTA ESTE PAREREA MEA.

0 0

05.05.2007 19:29 geti_serban

Cred că grupa pregătitoare ar trebui să rămână la grădiniţă. Educatoarele sunt bine pregătite profesional, ştiu cum să se apropie de sufletul unui copil de 3 ani, au răbdare şi talent."Mulţimea" aceea de copii, cum spunea cu ironie o colegă, are regulile ei , are obiective ,are rost, are sens, are conţinut, toate date de o "mână" şi o "minte" măiastră: EDUCATOAREA.Noi suntem receptive la tot ce este nou în înv.şi muncim pe rupte.Sunt şi excepţii nefericite, dar nu minimalizaţi rolul educatoarelor în formarea copiilor.Vă mulţumeşte o educatoare pasionată de PROFESIA ei.

0 0

06.05.2007 18:12 liliana_bc

Eu cred ca vor trece multi ani pana vom spune ca merita sa mai lucram in invatamant.Au fost atatea schimbari incat nu mai cunoastem drumul...

0 0

07.05.2007 20:57 unicu

Ma indoiesc de faptul ca ar conta parerile noastre!

0 0

07.05.2007 21:44 sorinborodi

Gasiti d-voastra,stimati colegi,un titlu potrivit pentru 'materialul' de mai jos.Este un anunt de pe site-ul oficial al unui Inspectorat Judetean Scolar.

Eu oscilez intre douariante:1.No comment si 2.Limbaj de lemn-editia 2007.

-----------------------------------------

INSPECTORATUL SCOLAR JUDETEAN xxxxxxx

Avand in vedere lansarea spre dezbatere publica, de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii,in data de 13 februarie 2007, a proiectului de Lege privind Lege a Invatamantului Preuniversitar, diponibil la adresa www.edu.ro va solicitam sa ne trimiteti pana vineri 02.03.2007 ora 9:00 pe adresa de e-mail xxxxxxxxxx propunerile dvs. referitoare la acest proiect editate in WORD, in oglinda si anume - varianta propusa de minister pe site - varianta propusa de dvs.

-----------------------------------------

0 0

09.05.2007 23:15 pistol_mada

lol....si in bucuresti s-a cerut asa ceva..numai ca era specificat "urgent' pe faxul trimis...

0 0

19.05.2007 19:01 desanca

Imi sunt dragi copiii si ceea ce fac,fac cu place.Lucrez de 28 de ani,dar ...se pare ca mai mult dezinteres decat acum pentru educatie nu a fost niciodata.Si asta... ,pentru ca cei ce ar trebui sa-si manifeste grija pentru invatamant, ne sfideaza.Pacat!Mai am totusi speranta ca se vor trezi,vor face ochii mari si vor remedia raul.Doamne ajuta!

0 0

22.05.2007 20:58 xantipa_genny

Printre inovatiile din sistem se afla si tezele cu subiecte unice, care subiecte sunt de-a dreptul scandaloase. Iata opinia unui forumist de pe edu. ro:" In clasa copilului meu cei care au 5 si 6 la romana au scris ca ma-ta e subiect *cel mult s-au mirat ce prosti sunt astia de scriu cu liniuta cuvantul acesta atat de obisnuit pentru ei!!!*, cei cu 7-8 au avut indoieli si nu au scris nimic, iar cei de 9-10 au scris subiect si atribut!!!

CONCLUZII:

1. MAMA LUI de profesori care nu mi-au invatat copilul toate exceptiile!!!! Dati-i afara pe toti si lasati numai pe cel sau cea care a facut varianta asta de subiect pentru un copil de 13-14 ani!!!

2. MAMA LOR de autori de manuale care nu pun ei toate exceptiile GRAMATICII ACADEMIEI in manualele pentru copiii de gimnaziu! ARDETI-LE, MA-TA LOR DE MANUALE!

3. MAMA LUI cui a conceput subiectul!

4. MAMA LUI cui a acceptat baremul publicat pe net!



Iaca *predicat verbal* asta am avut de zis!



NB.

Imi cer scuze pentru acei profesori onesti, cinstiti, care isi iubesc meseria, dar ar fi trebuit sa vedeti fata copilului - care a facut restul perfect, sigur ca e de vazut ce a facut la interpetarea textului si la caracterizare / unde el a ales Mihai Viiteazul/ cand a auzit ca "ma-ta" e subiect pentru ca e o exceptie a GA, VOL I - bietul de el nici nu stia ce e aia GA! "

0 0

10.12.2007 12:00 doridun

nu sunt de acord cu clasa pregatitoare pt.ca grupa pregatitoare pregateşte foarte bine copiii pt.şcoală.Pt.cei din domeniu nu există discrepanţe între ceea ce se face în grădi şi şcoală ,copiii sunt bine pregatiţi în grădi,aşa că nu văd sensul clasei preg.Există clase pt.toţi copiii?Învăţătorii pot să se coboare la nivelul de 6 ani?

0 0

10.12.2007 13:42 crischiorescu

S-a elaborat un proiect al legii pe 25.09.2007 despre care nu am gasit nimic altceva. Ce contine? Este una din variantele despre care discutam cau e modificat ceva? Acel proiect va fi trimis spre dezbatere la Parlament. Stie cineva ceva despre el?

0 0

12.12.2007 21:19 roxana

sa fie clasa pregatitoare la scoala dar fara note si fara stres de scoala . propun o activitate lejera cu prima ora de joaca si apoi o ora de mae sau /si de romana si apoi inca o ora de joaca FARA NOTE , POATE BULINE...

iar prezenta sa fie nu foarte obligatorie. Am copil de 5 ani si.., dar nu vreau sa-l dau la scoala la 6 ani. abia stie sa vorbeasca si sa spuna ce vrea. Nu stie sa tina stiloul in mana, vrea sa doarma mai mult dimineata. E prea devreme pentru el sa mearga la scoala la 6 ani cu acel ghiozdan de cca 3 kg- caz fericit.

0 0

12.12.2007 21:20 roxana

oare citesc acest site doar oamenii ca noi sau si cei care fac legea ?????

0 0

13.12.2007 20:58 felixtina

este greu sa ai o parere ,dupa atatea pareri dar ma straduiesc sa trag linie ,dupao viata de om la catedra ;atata vreme cat nu vor trece nu doresti sa mergi mai departe pentu ca nu te asteapta nimic decaatin locul nostru ,in mod real cei care de aproape 20 de ani ne intind nervii la maximum prin schimbari nejustificate in numele schimbarii cat timp oameni de proasta calitate hotarasc continuturi si legi oicata bunavointa ai avea nu poti sa mergi mai departe pentru ca nu te asteapta nimic decat dezamagire .regret sa spun cata dezamagire am adunat

0 0

15.12.2007 10:50 valnas

Si eu sunt prof.si am facut sc.de la 6 ani.Asa ca fiica mea a inceput sc.la 7,5ani pt.ca nu-mi aduc aminte cu placere de prea multe...a,fiica mea citea la 5 ani asa ca sc. era usoara pt.ea dar....am facut ff.bine ca am trimis-o m.tarziu.

0 0

15.12.2007 21:28 veselul

Citind toate comentariile mi-a dispărut orice urmă de veselie. Cel mai tare mă întristează neînțelegerile dintre cadre. De unde această supărare a educatoarelor pe învățătoare? Doar nu ele au făcut aceste propuneri? Eu nu cred că respectiva schimbare prevăzută în legătură cu clasa zero, sau pregătitoare cum se va hotărî are vreo legătură cu pregătirea educatoarelor sau învățătoarelor. Cred că se are în vedere o mai bună integrare a copilului în clasa I. Elevul își va cunoaște și se va acomoda cu învățătorul și școala mai ușor, iar pe de altă parte ar dispărea actualele suprapuneri de programe de care vorbesc educatoarele. Elevul ar avea de câștigat câteva săptămâni bune de școală, care să poată fi folosite pentru învățarea cititului și scrisului, pentru că e una ca elevul să învețe aceste lucruri în 22 săptămâni și alta să realizeze aceleași lucruri în 30 săptămâni. Nu cred că învățătorii sunt niște ființe care mănâncă copilăria copiilor. Am cunoscut prea mulți învățători extrem de bine pregătiți, apropiați de copii, care cunosc foarte bine caracteristicile fiecărei vârste și-i tratează cu toată atenția. În momentul de față nu există o colaborare reală între grădiniță și școală. Proiectele de colaborare postate pe „Didactic. ro” sunt lucruri foarte bune dar nu e suficient. Propunerea din lege, în discuție, ar elimina acest neajuns.

0 0

17.12.2007 14:16 delurintu

Ideia aste buna pentru colegi de la oras.Dar invatamantul rural ce va face? Unde un invatator are copii de diferite varste ,uni de 7 ani alti de 6 ani.Nu vi se pare ca sunt discrepante in sistem si copii vin cu multe lipsuri(vorbesc de cei de la rural,unde educatoarele din lipsa de material si o programa adecvata)Unde-i adevarul domnule ministru?

0 0

18.12.2007 12:33 irina-m

eu as vrea ca reforma sa tina seama de particularitatile elevilor, sa fie profesori specializati sa lucreze cu cei care raman in urma frecvent, sa se tina seama de ei sa nu mai fie trecuti doar de dragul de a avea elevi la numar, apoi profesori specializati sa lucreze cu copii cu probleme de comportament- si , eventual, in functie de rezultate(adica reintegrarea in colectiv a acestor elevi) sa fie platiti, stimulati foarte bine.Pana nu acceptam ca multi dintre elevii nostri sunt elevi problema nu vom face nimic, sau mai grav tot ce schimbam va fi formal.Trebuie adaptata educatia la nivelul fiecaruia, trebuie ca fiecare elev sa vrea sa ajunga la educatie sa-si dea seama ca are mare nevoie de ea-aceasta ar fi marea schimbare.

La revedere!

0 0

18.12.2007 19:54 angela_ghrsm

Eu cred ca este foarte buna ideea cu clasa pregatitoare obligatorie in scoala condusa de invatatori deoarece vin in clasa I tot felul de copii direct din strada, mai ales acum cand parintii sunt plecati peste hotare, de copii se ocupa o bunica ce a uitat de exigentele scolii. Lucrez de zor cu un copil care a stat pe strada in ultimul semestru al anului trecut si care incepe sa caste când il fac sa se concentreze si sa raspunda ca lumea. La clasa pregatitoare copiii vor dobândi instrumentele necesare invatarii scris - cititului, inclusiv corectarea pronuntarii gresite. Copilul se va obisnui cu exigentele scolare. Invatatorul il va invata sa stea cuminte in banca, sa fie atent, sa se concentreze asupra mesajelor orale, sa-si dezvolte atentia si memoria auditiva si vizuala. Intrebati-i pe invatatori cat se chinuie in semestrul I sa formeze autocontrolul verbal si muscular al copiilor.

0 0

19.12.2007 11:05 sotil

Este bine sa existe clasa pregatitoare pentru 6 ani. Dar oare invatatorii (unii) vor avea suficienta "educatie" pentru a nu mai folosi nuiaua? Pentru a-i apropia pe copii si a-i invata prin joc, prin blandete ? Pentru a fi in stare sa dezvaluie talentele micutilor ?

0 0

19.12.2007 12:44 costy22

Nu stiu cat de buna e varianta cu "clasa pregatitoare" la invatatori, tinand cont ca in foarte multe scoli din mediul rural exista clase simultane!? Cum vor lucra acei dascali cu o grupa de gradinita si cu o clasa?Cu una sa se joace i cu cealalta sa faca lectii.Oare s-a gandit cineva si la acest aspect? Nu cred! Ca de obicei dupa ce se va aplica se va veni cu modificari si multe altele! Si iar alte brambureala si tot asa pana vor veni alti specialisti mai "deocheti"!!!????

0 0

19.12.2007 15:51 dragnea

Avem asa de multe variante, la aceasta lege...in final se ajunge la zicala " copilul cu multe moase , ramane cu buricul netaiat ". Pana la o lege noua, ar trebui o dotare corespunzatoare a scolilor, manuale serioase, nu alternative ( ce aveau vechile manuale ? erau prea bine structurate ? ), modalitati de obligativitate pentru frecventa elevilor, a disciplinei in scoli a elevilor. La aceste capitole , invatamantul este foarte deficitar, profesorul este practic legat de maini in momentul in care trebuie sa ia masuri impotriva elevului si nici din partea parintilor nu are suport. Aici trebuie umblat la nivel legislativ, aplicand norme mai dure si mai constrictive, astfel incat sa se ridice nivelul scazut la invatatura din aceasta perioada.

0 0

25.12.2007 14:45 piuta

Din proiecrul-lege nu reiese numarul minim de elevi din clasele primare. Se folosete exprimarea si . Ce sa inteleg de aici?

0 0

25.12.2007 14:46 piuta

Adaug:medie si maxim.

0 0

25.12.2007 19:31 cobelea

E bine ca ne putem spune offfurile, dar sa vorbim de esenta a actului didactic.

EU PROPUN CA NUMARUL DE ORE AL ELEVILOR

(I - VIII) SA NU FIE MAI MULT DE 12 - 20 pe saptamana. La liceu maxim 25 pentru clasele cu predare intensiva a specialitatii clasei

0 0

28.12.2007 17:00 sorinborodi

Voi proceda mai jos la o enumerare a ceea ce cred eu ca reprezinta principalele probleme ale invatamantului preuniversitar.Nicidecum nu vreau sa fiu exhaustiv (si nici nu as avea cum !),deoarece este evident ca aceste probleme sunt structurate pe nivele;depinde prin ce prisma privesti starea de lucruri .Doua exemple doar,pentru a fi mai clar:

-sunt convins ca la nivel de ISJ,nici nu mai zic de cel ministerial,intervin

chestiuni si "dureri" care noua ne scapa

-inclusiv Ministerul de Finante are "probleme" ce isi au sursa in invatamant,dar acestea sunt de o cu totul alta natura;ce e treaba (si nici nu trebuie sa fie !) acestui minister ca exista o fraudare enorma la diverse examene ?

Sa-mi fie iertate cuvintele simple pe care le voi folosi si modul lapidar de

abordare ;nu doresc sa dau textului o tenta "stiintifica" sau "academica".

Insiruirea de mai jos s-ar dori sa fie,mai degraba,o lista de "ofuri" ce-i

privesc mai ales pe profesori,pe elevi si pe parinti.Nici macar ordinea

enumerarii nu va reflecta neaparat importanta pe care o dam uneia sau alteia din aceste probleme.

Pe de alta parte,nu doresc nicidecum sa vorbesc aici despre cauzele care au condus la aceasta stare a lucrurilor....Ar insemna sa-l rasucim nitel pe Ceausescu in mormant,sa vorbim despre subfinantarea sistematica din 90 incoace,despre deschiderea granitelor,filmele violente difuzate la TV si milioane de alte asemenea lucruri.Deci,nu.

Asadar....

1.Programe scolare supraincarcate

-Remediu propus:Revizuirea lor grabnica,reala,cu consultarea cadrelor

2.Orar supraincarcat

-Remediu propus:Limitarea prin lege a numarului de ore pe zi la maxim 4/primar, 4-5/gimnazial si 5-6/liceal

3.Gradul inalt de fraudare a examenelor (Teze Unice,Bac, Titularizare)

-Remediu propus:modificarea modului de organizare a acestora;pedepse drastice

pentru autorii infractiunilor(profesori si elevi);introducerea grabnica a

examenului de admitere in licee,dar si in facultati;renuntarea la criteriul

notelor la Bac in admiterea in facultati;renuntarea la probele orale la Bacalaureat;infiintarea de Centre Locale de Evaluare (CLE),organisme specializate in organizarea oricaror tipuri de examene,in sali dotate cu camere de supraveghere etc.

4.Violenta din scoli (inclusiv fenomenul drogurilor)

-Remediu propus:de natura organizatorica (posturi de supraveghetori in scoli, teste antidrog aleatorii etc.); innasprirea drastica a sanctiunilor

5.Dezinteresul elevilor fata de scoala (inclusiv absenteismul)

-Remediu propus:cele de la 1 si 2;introducerea unui examen la finalizarea gimnaziului si a unui examen dupa 1-2 ani de la inceperea liceului (ceva in genul fostului "examen de treapta");recompense banesti mari acordate elevilor ce au rezultate; innasprirea regulamentelor

6.Slaba salarizare a cadrelor tinere

-Remediu propus:ajustari salariale astfel ca diferenta dintre salariul minim si cel maxim sa nu treaca de 50 %

7.Patrunderea si mentinerea in sistem a unor cadre slab pregatite

-Remediu propus:nu stiu,poate niste testari periodice strict din materia

predata,dar si din punt de vedere pedagogic

8.Existenta in mediul rural a cadrelor necalificate

-Remediu propus:nu am

9.Fenomenul meditatiilor

Nota:ma refer strict la situatiile de constrangere sau de conditionare a notei

-Remediu propus:tine de constiinta profesorului,deci nu am;o influenta pozitiva ar avea,oricum,remediile propuse la 1 si 3

10.Abuzuri din partea unor cadre de conducere (directori,inspectori etc.)

Nota:Inclusiv fenomenul nepotismului

-Remediu propus:reglementari simple si clare asupra modului de numire a

personalului didactic;renuntarea la propunerea organizarii concursului de

titularizare in scoli si revenirea la examenul national de titularizare,desfasurat in conditii corecte ;necesitatea validarii directorului in CA,inaintea

concursului;includerea in CA a tuturor cadrelor calificate din scoala

11.Nebulozitatea legislativa

Nota:Ma refer la Miscarea personalului didactic,modul de salarizare etc.

-Remediu propus:simplificarea la maxim a tuturor reglementarilor

12.Modul complicat de finantare

Nota:de unde rezulta,printre altele,dependenta-in sens negativ-a scolilor de autoritatile locale

-Remediu propus:simplificarea acestuia

13.Suprapopularea claselor

-Remediu propus:limitarea,indiferent de nivel,la 20 elevi/clasa

14.Mentinerea unor concepte anacronice

Nota:Cum ar fi "Fondul clasei","Fondul scolii","Serviciul pe scoala" etc.

-Remediu propus:desfiintarea definitiva a acestora;angajarea de personal specializat pentru supraveghere.

0 0

28.12.2007 18:16 chiticaru_benone

- va fi grav daca aceasta lege va trece, asa cum este realizata acum, prin Parlament!

- este o legiferare a marilor erori acumulate in sistem in ultimii 10 ani !!!

- mare atentie , reforma nu poate fi finalizata de cei care nu "vad dincolo de gardul" MECT

0 0

29.12.2007 21:19 eph2158

Felicitari, stimate coleg "sorinborodi".Ati punctat cat se poate de bine punctele putree ale invatamantului romanesc. Indraznesc sa mai adaug unul: lipsa de solidaritate a cadrelor didactice in sustinerea revendicarilor de bun simt.

Daca am face front comun in incercarile unora dintre noi de a salva scoala romaneasca, altfel ar sta lucrurile!

Daca ne limitam doar la a posta niste comentarii pe acest site (sau pe oricare altul), comentarii care nu ne ajuta decat la a mai descarca din povara amaraciunii pe care o acumulam zi de zi, nu vom rezolva nimic.

Atat timp cat Constitutia ne ofera, inca, drept de initiativa legislativa, am putea sa-l valorificam, cat nu e prea tarziu.

0 0

31.12.2007 16:31 gardel2008

Sunt multe puncte de vedere ale colegilor ceea ce arata ca exista preocuparepentru legile educatiei.

Parerea mea este ca aceste legi nu aduc noutati fata cele anterioare,darnoi,oameni iscolii,avem datoria sa-i ajutam pe cei care fac legile.

Nu este nici o noutate cu inceperea scolarizarii de timpuriu: si inainte gradinita incepea la 3ani si se termina la 6.Nu mergeau la scoala cei care erau amanati de educatoare din diferite motive.

Grupa pregatitoare s-a infiintat mai tarziu si eu recunosc ca majoritatea copiilor care au frecventat gradinita vin la scoala pregatiti.

Ca sa se puna in aplicare unele prevederi din aceasta lege trebuie sa se asigure mai intai baza materiala,apoi manuale corespunzatoare (nu alternative),manuale care sa fie facute de cei care lucreaza efectiv cu copiii si nu de cei care au pile si le fac pentru bani.

De asemenea, sa se elaboreze regulamente clare pentru elevi,pentru cei care invata.

Sa se delimiteze foarte clar in regulamente daca inv. si profesorii au drepturi(daca mai au)pentru ca din legile pe carele-am avut pana acum numai elevii au drepturi(n-am vazut niciun cadru didactic aparat de vreo legeinmedia etc.)

Alte comentarii cu alta ocazie.

Il felicit pe domnul sorin borodi si as dori sa purtam un dialog.

0 0

03.01.2008 19:41 angela_ghrsm

Pentru punctul 8 : cadre necalificate la ţară,există remediu ! crearea de conditii de locuit pentru cadrele didactice cum ar fi construirea unui bloc cu apartamente şi tot necesarul ( apa curentă, gaz metan, internet, cablu tv ), inclusiv a pune la dispozitie cadrelor didactice un automobil necesar deplasărilor. Vă mirati ? dar parlamentarilor cum li se ofera locuinte de serviciu si masini pt periaoada mandatului ? n-ar putea oferi si unor cadre didactice asemenea conditii ? Daţi asemenea conditii si veti vedea cate cadre didactice vor parasi orasul si se vor muta la tară ! eventual o casa pt fiecare !

0 0

03.01.2008 20:58 floarebernad

bine spuneti, dragi colegi, diaconescu camelia, sorin borodi, profesorbujor; cum sa fie bine cand legiuitorii nu sunt in cunostinta de cauza? de multa vreme ne-am exprimat dorinta de a ni se permite o opinie pertinenta, noi cei care suntem partasii realitatii zilnice din clasa, nimeni nu ne aude, sau se fac numai ca n-au auzit.....

0 0

04.01.2008 14:35 gardel2008

Pentru clasele I-IV numarul de elevi sa fie 15minim si 20maxim.

Orele de ed. fizica sa fie ,in continuare,predate de invatatori.Ce aveti impresia ca profii de sport fac mai mult decat invatatorii?

Sa fie eliminat tot balastul din programale scolare , sa fie eliminate concursurile de la clasele mici care-i silesc pe invatatori sa le indoaie mintea scolarilor cu cunostinte pe care ,la varsta lor, nu le inteleg.

Examenele de bacalaureat, capacitate, teze unice nu sunt corecte(mai mult decat atat se primesc comenzi de sus in acest sens)Sfant este examenul de admitere organizat de fiecare liceu.Sa nu uitam ca in acesti 18 ani de la REV. sa stricat si ce mai era bun in inv.

Eliminati toate prevederile discriminatorii(ex.plata sefului comisiei metodicisi....etc.care nu pot duce decat la ura si certuri intre colegi)

Daca se vrea o societate DEMOCRATICA SI O SCOALA PE MASURA eliminati din legi si din statut tote prevederile care nu sunt constitutionale.

Credeti ca am dreptate?Astept comentarii

0 0

14.01.2008 20:19 theo_2002us

Buna.Vreau sa raspuns domnului Prof.Radu Andrei.Libertatea religioasa este garantata de Constitutie si este respectata de Profesorii care predau Religia.religia nu incalca drepturile niciunul din drepturile copilului.De ce?Fiecare copil este educat de parinti in familie in doctrina Religiei in care s-a nascut.Deci eu ca parinte am dreptul sa decid confesiunea religioasa a copilului.Iata din Legea Cultelor Art. 3. (2) Religia copilului care a împlinit vârsta de 14 ani nu poate fi schimbată fără consimţământul acestuia; copilul care a împlinit vârsta de 16 ani are dreptul să-şi aleagă singur religia.Apoi tot Legea Cultelor garanteza dreptuk fiecarui copil la educatie religioasa:Art. 2. – (1) Libertatea religioasă cuprinde dreptul oricărei persoane de a avea sau de a adopta o religie, de a şi-o manifesta în mod individual sau colectiv, în public sau în particular, prin practicile şi ritualurile specifice cultului, inclusiv prin educaţie religioasă, precum şi libertatea de a-şi păstra sau schimba credinţa religioasă.

0 0

15.01.2008 22:41 sorincirtea

sal.cu siguranta , societatea civila trebuie sa se implice mi mult in dezbatere si mass media pt. a avea un rezultat bun.

0 0

16.01.2008 00:56 tedicoman

Stimate domnule emil,pe ce argumente va bazati afirmatia conform careia "isteria lui Liiceanu e la fel de periculoasa ca fascismul"?Ne-ati invatat ca "trebuie criticate ideile, nu omul".De ce incercati mereu sa ii influentati pe colegi cu valorile personale,cu parerea sau cu atitudinea dumneavoastra? Am tot respectul pentru tot ceea ce ati facut si faceti, dar aspectul acesta chiar ma nedumereste.

0 0

16.01.2008 15:10 misig

Buna ziua!Avand in vedere ca suntem in luna ianuarie urez un an bun tuturor colegilor de la catedra.Sunt foarte surprinsa ca solutia eficientizarii invatamantului o da un parinte (care e drept a putut face diferenta intre invatamntul european si cel romanesc) si nu am regasit-o in zecile de pareri ale cadrelor didactice, care mai de care mai incrancenate. In opinia mea ar trebui ca invatamntul romanesc ca si cel al tarilor europene ar trebui organizat in scoli primare si scoli gimnaziale.Sunt discutii daca scoala sa inceapa de la 6 sau de la 7 ani.Adevarul este ca e la fel de inuman si pentru copilul de 6 si pentru cel de 7 ani sa inceapa ora la 8 dimineata.In special iarna, cand afara este inca intuneric aproape, sa rezolvi exercitii sau probleme sau sa descifrezi texte este extrem de dificil. Am clasa I si am copii care vin la 8.30 la scoala fiindac nu se pot trezi.Au si 6 si7 ani.Nu pot manca dimineata, n-au timp si li se face rau.De vreme ce doar la,,stat"programul incepe la 8, in sectoarele private-firme, banci etc programul incepe la ora 9 este inadmisibil ca in continuare invatamantul sa functioneze dupa acelasi program.Invatatoarele nu-si pot pregati materialele dinainte fiindca dupa ele intra ciclul gimnazial. Consider ca ar fi absolut benefica schimbarea si pentru ca invatatoarele si parintii ar fi motivati sa contribuie si mai mult la imbunatatirea bazei materiale si pavoazarea clasei. Eu mi-am cumparat o tabla magnetica si sunt nevoita sa ma car cu ea zilnic de la un etaj la altul(lacabinetul metodic) fiindca daca o las in clasa cei mari ar distruge-o. As putea in timp sa procur din sponsorizari un calculator, imprimanta xerox, videoproiector pe care ar trebui sa le folosesc zilnic la ore( nu doar la lectii deschise) dar ce fac...ma car cu ele zilnic prin scoala.Cel mai important insa acest sistem este eficient pentru copii. Multi copii din Romania asa cim stim sunt lasati in grija rudelor, parintii fiind plecati la munca in strainatte. Rudele se ocupa de ei asa cum stim.Restul, majoritate covarsitoare stau singuri acasa, cu bunici sau bone si isi fac temele singuri-superficial-sau cu parintii la ore tarzii, la fel de superficial.Daca copiii ar petrece mai mult timp intr-un mediu educational

( 9-13) efectele ar fi total altele si nu am mai vorbi despre ,,tari si popoare civilizate" cu nostalgia si tristetea ca noi nu facem si nu vom face niciodata parte din ele.

0 0

16.01.2008 19:53 domnica_vrinceanu

La Art75 (3), gradatii de merit:in elaborarea metodoligiei si criteriilor de acordare a gradatiei de merit, Ministerul Educatiei si Cercetarii sa elaboreze aceeasi fisa de evaluare in toata tara, punctajul total urmand a se calcula nr. puncte x nr. concursuri,nr. puncte x nr.carti, nr. puncte x nr.articole, etc.

La Art80 (2), scoala sa prevada in bugetul anual fonduri pentru acordarea de premii si distinctii (Gheorghe Lazar I,II,III) personalului didactic si nu plasarea catre primarii sau consilii locale...deoarece unul nu vrea, altul nu poate, iar problema platii pentru aceste diplome o stiu cei din scoala si nu consiliul local.Sa se aiba in vedere ce s-a intamplat cu aceste distinctii in anii 2004, 2005, 2066....

In regulamentul pentru acordare a acestor distinctii propun sa se elaboreze aceeasi fisa de evaluare comuna in toata tara si sa fie acelasi punctaj(nr. puncte acordate x cu nr. rezultate).

0 0

16.01.2008 22:41 laurian

Ar trebui referitor la grdatia de merit sa existe fise de evaluare separate pentru cadre didactice si directori .Directorul are sau nu clasa si el alaturi de cadrul idactic "aduna" diplome si pentru activitatea de conducere ii sunt atribuite puncte pe care noi de la catedra nu le putem aduna oricat ne-am stradui.Cum cei care hotarasc totul sunt directori stiu ca sansele sa se schimbe ceva sunt minime sau inexistente.

0 0

16.01.2008 23:13 domnica_vrinceanu

Sa stiti că există fişă de evaluare separată pentru gradaţii şi salarii de merit pentru directori.(isjneamt)Din câte ştiu hotărăşte consiliul profesoral şi de administraţie.

Apropo de punctul mic şi negru :faza locală,judeţeană,interjudeţeană concursuri şcolare = un punct????!!!!!!

0 0

17.01.2008 22:01 512678

nu doresc ca cei de la primarie sa aiba in consiliul de administratie o putere asa se mare-patruzeci la suta.Ei habar nu au cu ce probleme ne confruntam,iar daca ne cerem anumite drepturi ni se spune ca avem destui bani ca doar suntem cadre didactice.....

Nu sunt de acord ca examenele de titularizare sa se dea la nivel de scoala pentru ca nu ar mai fi corecte deoarece toti din primarii vor veni cu pile.

sa nu se mai vorbeasca de acele performante,deoarece daca esti la o scoala slaba,cu copii putini nu mai poate fi vorba de performanta.

Nu mi se pare corect ca oara de dirigentie sa intre in norma didactica,pt ca stiti cat se munceste pentru aceasta,iar legea cu religia ca obiect obligatoriu pt elevii ortodocsi cat si pt invatamantul confesional este foarte buna,pt ca se pune capat odata problemelor aparute.

este bine ca grupa pregatitoare sa treaca la inavatamantul primar,iar invatamantul gimnazial sa cuprinda sa cuprinda si clasa a ix a.



0 0

17.01.2008 22:25 bbb34

Invatatorul va lucra si cu grupa pregatitoare dar si cu clasele a V-A si a VI-a? Atunci, educatoarele si profesorii vor intra in somaj? Va ganditi sa produceti invatatori pe banda rulanta fara pregatire temeinica si numai pe baza de spaga? Prea multa materie si prea grea se preda acum in 4 ani la liceu. Se va preda aceeasi materie numai in 3 ani? Daca nu, liceul va deveni un fel de SAM? Fiecare director va angaja numai pe cei din partidul sau si pe cei bogati dar nu neaparat pregatiti.

0 0

19.01.2008 19:15 elena_calin_2007

E foarte buna ideea cu grupa pregatitoare la scoala. Cine nu a predat la clasa I nu poate intelege ce inseamna sa ai in clasa jumatate din elevi care au frecventat 3-4 ani gradinita si cealalta jumatate nici o zi. Cum si in cat timp, in opinia dvs., se poate surmonta handicapul socializarii, al integrarii ultimei jumatati? La gradinita, copilul de gupa mare sa fie ajutat sa comunice, sa invete totul prin joc, semnele grafice, literele, cifrele, lasati-le in seama scolii. Multi parinti vin si spun cu entuziasm ca au copii care deja stiu sa scrie si sa citeasca la intrarea in clasa I. Si constatam ca nu-si cunosc adresa, ca nu stiu sa raspunda la intrebari elementare, ca socializeaza foarte greu. Unii nu au dobandit deprinderi practice elementare. La scoala nu mai are nimeni timp sa-l incheie la nasturi sau sireturi, sa-i puna haina sau caciula pe cap, sa puna la cos restul de la pachetelul cu mancare. Educatoarele si invatatorii nu trebuie sa fie pe picior de adversitate ci sa-si faca bine treaba. Atat!

0 0

19.01.2008 19:16 elena_calin_2007

A se citi "grupa" mare. Scuzati-mi graba!

0 0

19.01.2008 22:10 adiclau

Lasati in seama educatoarelor ceea ce au de facut ca au chiar si ele o programa si chiar si o planificare in care nu pot scrie in grupa pregatitoare ca-i invata la nesfarsit sa se incheie la sireturi. Se precizeaza in programa asta chiar si faptul ca trebuie sa invete sa traseze semne grafice si sa recunoasca litere si cifre. Daca la scoala nu aveti timp de copii atunci va spun eu care e problema socializarii: copiii intra in colective cu totul noi, la program cu totul nou si e normal sa se descurce greu la inceput. Dumneavoastra cum credeti ca sunt priviti copiii ce-i lasati din mana in cls a IVa de domnii profesori: tot asa cum ii priviti si dvs pe cei ce vin din gradinite. Ma doare sufletul cand aud ce pretentii aveti de la niste copii de cls I: sa comunice si sa socializeze din prima zi, sa mai spuna si vreo 2-3 poezii invatae la gradi, ca doar doamna aia ce-a facut 3 ani? Si doar stim nu, ca prescolarii invata poeziile doar de dragul rimei, abia mai tarziu sunt capabili sa inteleaga in intregime mesajul transmis, dar daca nu cunoastem psihologia prescolarului de ce sa ne lansam in speculatii. Oricum, ideea este sa aveti mai multa rabdare ca socializare in clasa I este mult mai dificil de realizat decat prin simplul efort al educatoarei. As dori sa aveti odata copii care n-au avut de-a face cu cifre, litere si semne grafice si sa-i luati de la 0, asa ca sa lasam in seama scolii o parte din programa pentru gradinite.

0 0

20.01.2008 13:22 thomas

Clar!guvernantii nostri habar nu au pe ce lume traiesc sau vor sa distruga ce a mai ramas din invatamantul romanesc.Cum sa ajungi la cheremul unui director?Cu examen de titularizare m-am prezentat la scoala respectiva repartizata dupa punctaj si directorul mi-a spus ca nu are post ptr.mine .A trebuit sa cer ajutorul inspectoratului sa pot intra in scoala.Bineinteles cred ca e lesne de inteles ce paine am mancat si inca o mai mananc ...pana cand?cine-mi poate spune?

ca sa nu va mai spun cum se dau salariile de merit ,ce conditii avem in scoala, si sa nu uit -directorul scolii la care activez obliga invatatorii sa acopere orele la care lipsesc profesorii.Exista asa o obligatie ptr.invatatori?

0 0

21.01.2008 21:37 maribologa

Nu vad de ce ar trebui remunerat unul cu masteratul (care a trecut de 2 ori pe la facultate-o data la inscriere si o data dupa diploma)si nu unul care a facut o postuniversitara si care chiar ca ii foloseste la ceva! Sau e mai de folos un masterat in "matematica mecanica" atunci cand predai informatica economica?

0 0

22.01.2008 18:02 angela_ghrsm

La noi în şcoală învăţătorii nu au voie să suplinească profesorii pt că nu au pregătirea de specialitate. Numai în cazuri excepţionale se aprobă şi fără să fie plătiţi.

0 0

22.01.2008 22:26 cobelea

O propunere de răspuns la întrebarea



„câte ore să efectueze elevul la şcoală”



O lege ca cea a învăţământului nu poate să nu răspundă la această întrebare. De aceea noi am propune o variantă pentru răspuns.



Săptămâna la şcoală să fie de:

Clasa/obligatori/opţional/extraşc/ total

I - II 10 3 2 15

III - IV10 5 3 18

V 13 5 4 22

VI - VII14 8 4 26

VIII 14 10 4 28

IX 15 12 3 30

Opţionalele şi extraşcolarele sunt activităţi





Pe discipline:

Clasele I – II: citit + povestit + scris + socotit + opţionale + activităţi extraşcolare educative;

Clasele III – IV: l. română, matematică, ştiinţe, istoria şi geografia judeţului + opţionale + activităţi extraşcolare educative;

Clasele V – IX:

Disciplina/obligat/opţionale /Total

Limba română:2 1 2 / 3

Limbi străine (2)0,75 0,50 1,5 / 2

Matematică 2 1 2 / 3

Fizica 1 0,50 0,75 / 1,25

Chimie 1 0,50 0,75 / 1,25

Biologie 1 0,50 0,75 / 1,25

Istorie 1 0,50 0,75 / 1,25

Geografie 1 0,50 0,75 / 1,25

Desen 0,50 0,50 0,5 / 1

Muzica 0,50 0,50 0,5 / 1

Sport 1 0,75 1 / 0,75

Consiliere şi Orientare 2 3 2 / 5

Vor fi 3 – 4 orare într-un semestru



Norma cadrului didactic cuprinde 18 or:

Ore de predare (de specialitate) 4/ 8

Ore de opţionale 1 / 8

Ore de consiliere 2 / 8

Ore de activităţi extraşcolare 1 / 8

0 0

22.01.2008 23:00 cobelea

Cer scuze:

norma este 4/9 + 1/9 + 2/9 + 2/9

cea de sus este pentru norma de 16 ore

0 0

28.01.2008 10:27 aspenter

Vad ca foarte multi au ceva de spus. De ce nu se opreste totul daca exista deja atat de multe probleme ridicate?

Daca proiectul este facut fara sa se ia in calcul efectul asupra parintilor, elevilor, profesorilor, la ce mai exista pana acum?

Daca cei ce l-au promovat sunt incompetenti, de ce mai sunt in functii pana acum?

Nu este ceva in neregula cu cei ce fac raul ci cu noi care il ingaduim.

Nu este nici o lege asupra responsabilitatii?

Tinem religia in scoli dar prin legile tarii promovam coruptia, suferinta, nepasarea...

Nu vi se pare ceva anormal?

0 0

28.01.2008 10:37 aspenter

Povestea drobului de sare va spune ceva?

0 0

11.08.2009 11:59 nicoleta

nu stiu daca ideea de atrece grupa pregatitoare la scoala este buna. Ganditiva ca sunt foarte multe clase la simultan iar daca se va merge pe sase ani la invatatori cum isi poate tine lectiile un dascal cu copii intre 6 si 11 ani. Poate fi tinut in banca un copil de sase ani timp de 50 min.sau dascalii se vor juca cu un picior cu cei de pregatitoare iar cu restul va tine lectiile. Cred ar trebui mult mai bine gandita aceasta lege, nu peste 2 ani sa vina unalt ministru cu alte idei care de care mai.............

Autentificaţi-vă pe site pentru a putea publica un comentariu.

Azi: 39 evenimente

«MARTIE 2024»
LuMaMiJoViSaDu
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Toate evenimentele

Sondajul zilei

Ce părere aveți despre simularea Evaluării Naționale pentru clasa a 8-a? Votați ceea ce vi se pare mai important, comentați.

118 voturi | 4 comentarii Vedeţi rezultatele
Propus de: emil Propuneţi un sondaj

Nou pe didactic.ro

Publicați în REVISTA CU ISSN